Siirry pääsisältöön

Kaikkien pitäisi saada joskus kokea olevansa osa sointua

Jenni Liikaoja opettaa Kurikan kansalaisopistossa laulun yksilöopetusta sekä Jalasjärvellä että Kurikassa ja toimii Jalasjärven Naiskuoron kuoronjohtajana. Hän on valmistunut laulunopetukseen erikoistuneeksi musiikkipedagogiksi Lahden ammattikorkeakoulusta ja filosofian maisteriksi Helsingin yliopistosta pääaineena musiikkitiede. - Tällä hetkellä elämäni jakaantuu Jalasjärven ja Helsingin välille, eli junailun voisi lukea yhdeksi harrastuksistani.

Kuva: Suvi Sievilä

Laulunopettaminen on suosikkihommaani ja haluan opettaa sitä musiikkiopiston lisäksi kansalaisopistossa, sillä monille kynnys opintojen aloittamiseen kansalaisopistossa on matalampi. Laulaminen kuuluu kaikille ja haluan tavoittaa mahdollisimman monenlaisia oppijoita ja tarjota tunteja eri toimipisteissä.

- Monet arastelevat laulutuntien aloittamista ja pohtivat uskaltaisivatko, tai ovatko riittävän hyviä tullakseen tunneille. Laulutuntien aloittamiseen riittää palo laulamiseen! Ääni on instrumentti siinä missä muutkin, ja sen käyttöä voi opiskella. Ethän osaisi soittaa saksofoniakaan ihan ensimmäisellä tunnilla. Yksilöopetus mukautuu jokaisen omiin toiveisiin, tavoitteisiin ja tarpeisiin, joten niin vasta-alkajat kuin jo kokeneemmat laulajat saavat laulutunneilta itselleen sopivat opit.

Jalasjärven Naiskuoro

- Kansalaisopistossa opettaminen on mahdollistanut myös itselleni erään urahaaveen toteutumisen, sillä toivoin pitkään, että pääsisin työskentelemään kuoronjohtajana. Olen iloinen, että voin nyt työskennellä Jalasjärven Naiskuoron kanssa, joka on motivoitunut ja erittäin kehityskelpoinen joukko yhteen hitsautuneita laulajia. Olen itse laulanut lukuisissa eri kuoroissa ja lauluyhtyeissä, mm. Philomelassa, Savonlinnan Oopperajuhlakuorossa ja Ilmajoen Musiikkijuhlien kuorossa.

Jalasjärven Naiskuorossa on tällä hetkellä 30 laulajaa, mutta mukaan mahtuu vielä! Tämä kuva itsenäisyyspäivän keikalta Kauneimmat joululaulut -tapahtumassa.


- Kuorolaululla on tutkitusti paljon terveyshyötyjä, se muun muassa pidentää elinikää, parantaa elämänlaatua ja lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta. Kuorossa on laulajia, jotka ovat aloittaneet kuorouransa jo nuorisokuorolaisina ja olleet mukana koko Naiskuoron 15-vuotisen historian, joten harrastuksen täytyy olla koukuttava. Itse olen myös sitä mieltä, että kaikkien pitäisi saada joskus kokea olevansa osa sointua, se on ihanaa. Ikäjakauma kuorossamme on ilahduttavan laaja aina lukioikäisistä työikäisten kautta eläkeläisiin, joten porukkaan on helppo solahtaa eri elämäntilanteissa.

Jalasjärven Naiskuorolla oli viime keväänä 15-vuotisjuhlakonsertti. Kuva: Kirsi Kuusisto.

- Mikäli sinua laulattaa, mutta laulat mieluummin ryhmässä ja kaipaat myös mukavaa yhteisöä, niin siinä tapauksessa kuorolaulu voi olla sinun juttusi. Kuoroharjoitukset antavat mahdollisuuden kehittyä laulajana, mutta yhteisön tukemana. Naiskuoromme on 30-henkinen, mutta mukaan mahtuu yhä. Mikäli ajatus kuorolaulusta kutkuttaa, niin meidän treeneissä voi käydä tutustumassa tunnelmaan ennen päätöstä ryhmään sitoutumisesta. Jalasjärven Naiskuoro laulaa moniäänistä musiikkia, joten on hyvä olla valmis harjoittelemaan stemmalaulua. Meillä kuitenkin saa harjoitusnauhan lähes kaikkiin kappaleisiin kotiharjoittelun tueksi, joten esimerkiksi nuotinlukutaito ei ole välttämätöntä.

Jalasjärven Naiskuoron toimintaan voi tutustua tarkemmin kuoron Facebook- ja Instagram-sivuilla.

Esiintymiset ovat yhteisiä päämääriä ja palkitsevia hetkiä kuoroharrastuksessa. Kuva Katri Mäki-Kivistö.

Äänenkäyttöä voi harjoitella

- Ääni on äärimmäisen kiehtova instrumentti ja sen tutkimusmatka on loputon. Lisäksi äänen tutkimus kehittyy koko ajan vauhdilla, joten pyrin jatkuvasti päivittämään osaamistani erilaisilla kursseilla ja koulutuksilla. Olen muun muassa sertifioitu Vocal Health First Aider ja suoritan juuri kyseisten opintojen seuraavaa vaihetta. Lisäksi olen viime aikoina opiskellut mm. Estill Voice Training -äänenkäyttömallia kursseilla ja käyn säännöllisesti itsekin laulutunneilla. Teen myös aktiivisesti töitä freelancer-muusikkona mm. eri oopperaproduktioissa ja laulan lauluyhtye Leinassa ja Sabrina ja Saarten tyttäret -laulukollektiivissa.

- Laulutunneilla päästään välillä hervottomiin tunnelmiin jo siksi, että harjoituksissa matkitaan välillä kissaa, toisinaan koiranpentua ja sen jälkeen pallokalaa. Lisäksi laulunopettajana tulee välillä suositeltua oppilaille erilaisia äänenhuoltoon liittyviä tarvikkeita, ja niissä on kuulemma riittänyt kotijoukoilla ihmeteltävää. Kerran kehotin erästä sitkeästä flunssasta toipuvaa oppilasta hankkimaan apteekista vesipiipun höyryhengitystä varten ja kun hän kertoi hankinnasta perheen nuorisolle, hän oli saanut epäileviä katseita. Painotan nyt vielä, että kyseessä oli apteekista saatava vesipiippu :D. Lisäksi leuan jäykkyyteen toimii hyvin viinipullon korkilla tehtävä harjoitus ja kehotin kerran erästä oppilasta hankkimaan viinipullon korkin, niin hän totesi, että voipahan ainakin tuumata vaimolle, että lauluopettaja kehotti ostamaan viiniä.

Kuorotreeneissä on yllättäviä elementtejä. 15-vuotisjuhlakonsertissa soitettiin viinilaseja yhdessä kappaleessa. Kuva: Terhi Rintala.

- Opettajana tulen erityisen iloiseksi palautteista, joissa työpäivän jälkeinen laulutunti koettiin virkistävänä, tai oppilas kertoo arjen helpottuneen parantuneen hengitystekniikan ansiosta tai äänen kestävän paremmin puhetyössä. Ihania ovat myös oppilaiden oivaltamisen hetket ja onnistumisen kokemukset niin tunneilla kuin mahdollisissa esiintymistilanteissa.

- Rakastan hiihtämistä ja erityisesti talvella pyrin viettämään mahdollisimman paljon aikaa ladulla. Työpäiväni ovat täynnä ääniä ja säveliä, joten luonnossa lepuutan korviani. Laulajalle oma keho on myös instrumentti, joten lisäksi harrastan kehonhuoltolajeja, kuten joogaa, ja hyödynnän niiden oppeja myös opetuksessani.

Tarkemmin Jenniin voi tutustua hänen kotisivuillaan www.jenniliikaoja.com

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ohjelma: Kevätnäyttelysuunnistus 27.-28.4.2024

Päivitetty 12.4.2024. Tiedot päivittyvät. Huhtikuun viimeisenä viikonloppuna järjestetään Kurikan kansalaisopiston kuvataiteen ja käden taitojen kevätnäyttely  kurssien toimitiloissa . Näyttely on avoinna la 27.4. klo 10-14 ja su 28.4. klo 12-18. Vierailla voi valitsemissaan kohteissa. Kannustamme osallistumaan näyttelysuunnistukseen siten, että kahden päivän aikana kiertää monta näyttelykohdetta ja kerää leimoja näyttelypassiin. Täyden passin (6 vierailukohdetta) voi palauttaa mihin tahansa näyttelykohteeseen ja näin osallistua opistolahjakorttien arvontaan. Näyttelypasseja ja ohjelmia saa kirjastoilta ja opistolta 17.4. alkaen. Niitä on jaossa myös kaikissa näyttelykohteissa. Merkitse päivä jo kalenteriin ja seuraa tiedotusta! Monissa näyttelypisteissä myynnissä kahvia ja arpoja. Vierailtavat kohteet Jalasjärvi Iloniemi, opistotila , Koskitie 5, Jalasjärvi  Keramiikka,  Kivat käsityöt, Kudonta, Lasityöt, Lasten kuvataiteen perusopetus, Makramee, Tölkinavaajatyöt  Luopajärven kudonta

Käsityön ilon jakaminen viikon huippuhetkiä

Kurikkalaislähtöinen kädentaitojen opettaja Riitta Koskinen opettaa Kurikan kansalaisopistossa tällä hetkellä Kudonta ja käsityö -kursseilla sekä lyhyillä kranssien, kynttilöiden ja korttien valmistamisen kursseilla. Tarjolla oli syksyllä myös Kangaspuilla kutomisen perusteita -kurssi, joka on laadittu osaamisperusteiseksi siten, että halutessaan opiskelija voi saada siitä opintopisteitä.  Riitta on ahkera käsitöiden tekijä itsekin.  - Päivitän omilla käsitöilläni  @rullaliisa Instagram-tiliä ja nautin käsityösohvani idearikkaudesta. Kerron myös Kurikan kansalaisopiston Facebook-tilillä kädentaitoryhmieni kuulumisia pari kertaa kuukaudessa. Kuva Timo Niemelä - Kurikan kansalaisopiston lisäksi opetan Kauhajoen kansalaisopistoissa ja opettaminen on tällä hetkellä ainoa työni. Koska nyt on joulutauko, käytän aikani opiskeluun ja käsitöihin. Aloitin elokuussa Jyväskylän ammatillisessa opettajakorkeakoulussa ammatillisen opettajan pedagogiset opinnot, ja nyt aion kiriä opintojani ja kutoa i

Päivä harrastuksen parissa nollaa päätä ja kroppaa

Kurikkalainen Kristiina Lohiluoma opettaa Kurikan kansalaisopistossa tällä lukukaudella grafiikkaa kankaalle, sekä ohjaa kuntouttavan työtoiminnan Joppari-ryhmää.  Kristiina Lohiluoma Aiemmin ohjelmassa on ollut myös  lino/puupiirroskurssi ja metalligrafiikkaa. Kurikan kansalaisopiston lisäksi Lohiluoma opettaa myös muissa alueen kansalaisopistoissa. Kevätkokous. Metalligrafiikkaa. Perinteinen kuparilevyn viivasyövytys ja hartsilla sävypinnat. - Opin grafiikan tekemiseen olen hankkinut vuosien varrella eri kansalaisopistojen kursseilla.  Useiden vuosien kurssien jälkeen alettiin kyselemään valmiutta siirtyä ohjaamaan metalligrafiikan kurssille. Sehän sopi. Hankittu tietotaito on hyvä siirtää nuoremmille sukupolville, Kristiina kertoo. Monotypia 1/1, painettu eläviä kasveja käyttäen. - Oppiminen on elinikäistä. Useimmiten uuden tietotaidon oppiminen on hauskaa. Ryhmässä vuorovaikutus on antoisaa. Asioihin saa uusia näkökulmia. Päivä harrastuksen parissa nollaa päätä ja kroppaa. Tutustuu