Kansalaisopistossa mahdollisuus elinikäiseen oppimiseen, kuntalaisille yhteisöllinen paikka kasvaa ja kehittyä ja tulevaisuudessa arvokkaan tehtävän jatkaminen olivat esiin nousseita teemoja, kun 27.10.2024 juhlittiin Kurikkalan Setlementin 60-vuotisjuhlia.
Kurikkalan salin olivat juhlaa varten koristelleet Taidekoulu Tekevän kuvataiteen ja käsityön oppilaat opettajiensa Anne Luoman, Minna Salosen ja Niina Keltamäen johdolla. Kuva: Heidi Pajuluoma |
Avaussanoissa Kurikkalan Setlementin toiminnanjohtaja Päivi Rantamäki toivotti tervetulleeksi juhlistamaan yhdistystä, joka perustettiin 1964 ensimmäisenä maaseudun setlementtinä tarjoamaan päivähoitoa ja kansalaisopistotoimintaa. Kurikkalan Setlementin toiminta on vuosikymmenten saatossa muuttunut, mutta kansalaisopistotoiminta on säilynyt vuodesta 1965 lähtien. Kurssitoiminta alkoi kansalaisten perustaidoilla (esim. konekirjoitus ja maatalouden verotus) ja nykyäänkin perustaitojen opetusta on tarjolla kansalaisopistoissa.
Kurikkalan sali täyttyi juhlavieraista. Kuva: Heidi Pajuluoma |
Kurikan kaupunki onnitteli 60-vuotiasta Kurikkalan Setlementtiä sen sitoutuneesta ja yhteisöllisyyttä vahvistavasta työstä, joka on tarjonnut kuntalaisille elinikäisen oppimisen mahdollisuuksia ja tukea arjen haasteisiin.
- Haluan kiittää niitä, jotka ovat olleet setlementin toiminnassa pitkään. Teidän rohkeutenne, intohimonne ja periksiantamattomuutenne ovat luoneet vahvan perustan, jonka varaan seuraavat sukupolvet voivat rakentaa, totesi kaupungin tervehdyksen esittänyt kaupunginhallituksen puheenjohtaja Olavi Kandolin.
- Jatkakaa tätä upeaa työtä, joka varmistaa sen, että kansalaisopistomme voi jatkaa merkittävää tehtäväänsä Kurikassa vielä monien vuosikymmenten ajan, Kandolin päätti puheensa.
Sivistys on kasvua kohti ihmisyyden parhaita puolia
Mitä tarkoittaa olla sivistynyt Suomessa vuonna 2024, kysyi juhlapuheen pitänyt Setlementtiliiton toimitusjohtaja Pentti Lemmetyinen. Hän määritteli sivistyksen mm. oikein tekemiseksi, ihmisiksi olemiseksi, hyvien asioiden edistämiseksi ja kasvuksi kohti ihmisyyden parhaita puolia. - Yksi sivistyksen mittari voisi olla myös se, että uskallamme tietää sen, mitä haluaisimme mieluummin olla tietämättä.
Juhlapuheen pitäjä Pentti Lemmetyinen, Setlementtiliiton toimitusjohtaja. Kuva: Heidi Pajuluoma |
Kestämättömiä yhtälöitä maassamme ovat esimerkiksi ikärakenteen vääristymä, kasvava työttömyys, huoli kansalaisten ja erityisesti nuorten mielenterveyden horjumisesta sekä Suomessa asuvien, tänne muualta muuttaneiden ihmisten kohtaama rasismi.
- Monikulttuurisuus on tosiasia, jonka kanssa elämme nyt ja tästä eteenpäin. Muodostuuko sen kautta meille kiinnostava, moniarvoinen ja kulttuurisesti rikas yhteiskunta, vai sisäänpäin kääntynyt, arvoiltaan kova ja sulkeutunut. Tässä kohtaa me setlementtiliikkeessäkin olemme valinnan edessä.
- Kunnioittava kohtaaminen, avoin vuoropuhelu ja heikommassa asemassa olevan ihmisen oikeudenmukainen kohtelu ovat avaimia rauhaan yhteiskunnassa.
- Meidän mielestämme setlementtiliike ja kaikki kansalaisjärjestöt kannattaa valjastaa tuottamaan hyvinvointia meille ominaisilla toimintatavoilla. Me olemme jalkautuneet sinne missä ihmiset ovat, lähiöihin ja kyliin.
- Yhteinen viestimme on, että kansalaisyhteiskunnan taloudelliset ja toiminnalliset edellytykset tulee varmistaa tulevaisuudessakin. Järjestöt ovat perustavanlaatuinen voimavara demokratiaa, yhdenvertaisuutta ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta tahtovassa maassa.
- Varmaa on, että jos emme yhteiskuntana pidä huolta lapsistamme ja nuoristamme ja tarjoa heille osallisuutta ja toivon näköaloja, olemme tuhon tiellä. Yhtä varmaa on, että jos annamme Suomeen muualta muuttaneiden ihmisten syrjäytyä rauhassa ja vastustamme uusien tulemista, olemme umpikujassa.
- Setlementtiliikkeessä me emme elä vaalikausien mittaisissa sykleissä. Johdonmukaisesti ja arvoillemme uskollisena me olemme tehneet työtämme jo 106 vuotta. Suomalainen Setlementtiliike on nähnyt sisällissodan, maailmansodat, lamat, nousukaudet ja monet poliittiset jääkaudet. Me olemme avanneet ovia ja rakentaneet siltoja.
- Lopuksi tervehdin teitä setlementtiliikkeen vanhalla viisaudella, joka sanoo: "Syvin ihmisen elämässä tapahtuu suhteessa toisiin ihmisiin." Siksi ei ole erilaisia eikä samanlaisia, on vain ihmisiä. Siksi me kaikki olemme kotona kaikkialla maailmassa ja me kaikki olemme turvapaikanhakijoita tässä tuulisessa maailmassa, Lemmetyinen päätti puheensa.
Päiväkodista kaikki alkoi
Kurikkalan Setlementin edeltäjä, Kurikkalan Kannatusyhdistys Ry perustettiin heinäkuussa 1964. Kurikka-lehdessä esitettiin kutsu osallistua perustamiskokoukseen, ja paikalle saapui 34 kurikkalaisen teollisuuden johtohenkilöä ja muuta vaikuttajaa. Ensimmäiseksi haluttiin perustaa päiväkoti, joka aloittikin toimintansa 1.10.1964 30 lapsen hoitopaikkana, valotti historiaa Kurikkalan Setlementin hallituksen entinen jäsen Esko Kohtanen.
Kurikkalan Setlementin toimintaan on vuosien mittaa kuulunut myös mainostoimisto Mainos-Kurikkala, nuorten Toveritoimikunta ja paljon muuta. Oman lisänsä ovat tuoneet kuntaliitokset ja Jurvan sekä Jalasjärven kansalaisopistojen yhdistyminen Kurikan kansalaisopistoon, Kohtanen muisteli.
Musiikkia juhlassa esitti The Pojat -mieslauluryhmä johtajanaan Henriikka Warmbold. Henriikka Warmbold myös lauloi pianolla säestäen kappaleen Voilà. Päätössanat lausui Kurikkalan Setlementin hallituksen varapuheenjohtaja Maire Lammi ja tilaisuuden juonsi hallituksen puheenjohtaja Anna-Maija Koskela.
Kurikan kansalaisopisto juhlii 60-vuotispäiviään kevätjuhlanäyttelyssä Tuiskulan koululla 26.-27.4.2025
Moninaisuuden kukkia olivat valmistaneet Käsityökoulu Tekevän oppilaat. Kuva: Heidi Pajuluoma. |
Kommentit
Lähetä kommentti