Siirry pääsisältöön

Lopputulos on aina arvoitus!

Kurikkalainen Päivi Rantamäki on paitsi Kurikkalan Setlementin toiminnanjohtaja ja Kurikan kansalaisopiston rehtori, myös posliininmaalauksen opettaja - ja ikuinen opiskelija. 

- Jos en opiskele jotain ammatillista koulutusta, osallistun ainakin kansalaisopiston kursseille. Erilaisia kursseja käyn vuosittain toista kymmentä. Posliinia olen maalannut 42 vuotta. Ensin Helsingin työväenopistossa, sitten Kurikan kansalaisopistossa. Vuonna 2007 siirryin aihetta opettamaan.

Posliininmaalausvärejä. Kuva Päivi Rantamäki

- Opetan intohimosta posliininmaalaukseen. Maalaus prosessina on kiehtova: suunnitellaan aihe, mallinnetaan se, suunnitellaan ja sekoitetaan värit, tehdään ensimmäiset maalaukset, poltetaan työtä välissä ja taas jatketaan. Lopputulos on aina arvoitus! Opetan myös siksi, että opetustyö on hyvin palkitsevaa ihanien opiskelijoiden vuoksi. Opiskelijoista on tullut ystäviä, joiden kanssa jaetaan iloja ja suruja. Keitetään monesti kahvit tai kerrotaan viimeisimmistä käsitöistä tai muista harrastuksista. Puhutaan syvällisiä asioita opetustuntien aikana. Iloitaan valmistuneista töistä. Ja nauretaan paljon! 

Opiskelijan hiekkapohjalle maalaama valkoinen ruusu. Kuva Päivi Rantamäki

- Näen kansalaisopiston kurssitoiminnan olevan opetuksen lisäksi myös hyvin sosiaalinen tapahtuma, jolla on merkitystä kurssilaisen henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin kannalta. Kurssilaiset myös vanhenevat vuosien kuluessa. Eräskin iäkkäämpi maalaaja kävi kurssillani vuosia lähinnä tapaamassa vanhoja tuttuja, työ ei paljoa edistynyt, eikä se ollutkaan pääasia. Posliininmaalaus oli hänen henkireikänsä ja sosiaalinen tapahtuma viikoittain. Uskoin kurssini antavan hänelle kaivattua vertaistukea, sosiaalisen tapahtuman, johon oli mukavaa tulla. Kurssilta sai henkistä pääomaa jaksaa viikko eteenpäin. 

Tupasvilloja. Aihe nostetaan esiin poistamalla tuotetusta pohjasta väriä. Varret ja lehdet toiseen polttoon. Kuva Päivi Rantamäki


- Kansalaisopiston kurssit ovat hyvä paikka tavata samanhenkisiä ihmisiä ja tutustua uusiin erilaisiin ihmisiin. Posliininmaalausta pidetään monesti vaikeana lajina, jossa pitää osata piirtää hyvin. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä useimmat työt kopioidaan mallista, joita kurssipaikalla on runsaasti. Värin sekoittamisen oppii helposti, ja mm. sitä opettamassa olen tunnilla. 

Mustikoita tehty korvatulpilla, lehdet siveltimellä. Kuva Päivi Rantamäki

Kansalaisopisto on paikka, jossa tapaat ja tutustut uusiin ihmisiin sekä opit huomaamatta uusia asioita. Julkisuudessa puhutaan nykyisin paljon jatkuvasta oppimisesta. Moni ei miellä kansalaisopistossa opiskelua oppimiseksi - mitä se kuitenkin on. Samalla opiskelu kansalaisopistossa antaa kävijälle myös paljon muuta: henkistä pääomaa, vertaistukea ja voimia jaksaa omassa työssään. 




 

 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ohjelma: Kevätnäyttelysuunnistus 27.-28.4.2024

Päivitetty 12.4.2024. Tiedot päivittyvät. Huhtikuun viimeisenä viikonloppuna järjestetään Kurikan kansalaisopiston kuvataiteen ja käden taitojen kevätnäyttely  kurssien toimitiloissa . Näyttely on avoinna la 27.4. klo 10-14 ja su 28.4. klo 12-18. Vierailla voi valitsemissaan kohteissa. Kannustamme osallistumaan näyttelysuunnistukseen siten, että kahden päivän aikana kiertää monta näyttelykohdetta ja kerää leimoja näyttelypassiin. Täyden passin (6 vierailukohdetta) voi palauttaa mihin tahansa näyttelykohteeseen ja näin osallistua opistolahjakorttien arvontaan. Näyttelypasseja ja ohjelmia saa kirjastoilta ja opistolta 17.4. alkaen. Niitä on jaossa myös kaikissa näyttelykohteissa. Merkitse päivä jo kalenteriin ja seuraa tiedotusta! Monissa näyttelypisteissä myynnissä kahvia ja arpoja. Vierailtavat kohteet Jalasjärvi Iloniemi, opistotila , Koskitie 5, Jalasjärvi  Keramiikka,  Kivat käsityöt, Kudonta, Lasityöt, Lasten kuvataiteen perusopetus, Makramee, Tölkinavaajatyöt  L...

Romanikieli vahva osa identiteettiä

Peräseinäjokelainen Taito Lindeman aloittaa syyskuussa romanikielen opettamisen Kurikan kansalaisopistossa. - Työni ohella olen aktiivisesti mukana myös seurakunnan vapaaehtoistyössä. Olen tehnyt mm. Itä-Euroopan alueella romanien parissa lähetystyötä ja siellä ihaillut, kuinka he puhuvat aivan arkikielenään romanikieltä. Tämä on herättänyt sydämessäni halua tuoda tätä samaa myös omaan kotimaahani. Taito Lindeman - Olen itse oppinut romanikielen lapsuudenkodissa ja vähän lisäksi myös aikuisenakin, pääasiassa ihan puheen kautta. Isovanhempani, vanhempani ja vanhemmat veljeni puhuivat paljon romanikieltä kun asuin vielä kotona, joten en voinut jäädä osattomaksi. - Huolenani on, että romanikieli on vähentynyt runsaasti. Itse näen että kielemme on vahva osa meidän identiteettiä. Toiveenani on että kieli elpyisi ihan puheen tasolle asti. - Haluaisin rohkaista ja kannustaa opettelemaan sitä, minkä olemme aikojen saatossa saattaneet kadottaa. Esi-isiemme kieli on vahva osa romanikult...

Päivä harrastuksen parissa nollaa päätä ja kroppaa

Kurikkalainen Kristiina Lohiluoma opettaa Kurikan kansalaisopistossa tällä lukukaudella grafiikkaa kankaalle, sekä ohjaa kuntouttavan työtoiminnan Joppari-ryhmää.  Kristiina Lohiluoma Aiemmin ohjelmassa on ollut myös  lino/puupiirroskurssi ja metalligrafiikkaa. Kurikan kansalaisopiston lisäksi Lohiluoma opettaa myös muissa alueen kansalaisopistoissa. Kevätkokous. Metalligrafiikkaa. Perinteinen kuparilevyn viivasyövytys ja hartsilla sävypinnat. - Opin grafiikan tekemiseen olen hankkinut vuosien varrella eri kansalaisopistojen kursseilla.  Useiden vuosien kurssien jälkeen alettiin kyselemään valmiutta siirtyä ohjaamaan metalligrafiikan kurssille. Sehän sopi. Hankittu tietotaito on hyvä siirtää nuoremmille sukupolville, Kristiina kertoo. Monotypia 1/1, painettu eläviä kasveja käyttäen. - Oppiminen on elinikäistä. Useimmiten uuden tietotaidon oppiminen on hauskaa. Ryhmässä vuorovaikutus on antoisaa. Asioihin saa uusia näkökulmia. Päivä harrastuksen parissa nollaa päätä ja kro...