Siirry pääsisältöön

Lopputulos on aina arvoitus!

Kurikkalainen Päivi Rantamäki on paitsi Kurikkalan Setlementin toiminnanjohtaja ja Kurikan kansalaisopiston rehtori, myös posliininmaalauksen opettaja - ja ikuinen opiskelija. 

- Jos en opiskele jotain ammatillista koulutusta, osallistun ainakin kansalaisopiston kursseille. Erilaisia kursseja käyn vuosittain toista kymmentä. Posliinia olen maalannut 42 vuotta. Ensin Helsingin työväenopistossa, sitten Kurikan kansalaisopistossa. Vuonna 2007 siirryin aihetta opettamaan.

Posliininmaalausvärejä. Kuva Päivi Rantamäki

- Opetan intohimosta posliininmaalaukseen. Maalaus prosessina on kiehtova: suunnitellaan aihe, mallinnetaan se, suunnitellaan ja sekoitetaan värit, tehdään ensimmäiset maalaukset, poltetaan työtä välissä ja taas jatketaan. Lopputulos on aina arvoitus! Opetan myös siksi, että opetustyö on hyvin palkitsevaa ihanien opiskelijoiden vuoksi. Opiskelijoista on tullut ystäviä, joiden kanssa jaetaan iloja ja suruja. Keitetään monesti kahvit tai kerrotaan viimeisimmistä käsitöistä tai muista harrastuksista. Puhutaan syvällisiä asioita opetustuntien aikana. Iloitaan valmistuneista töistä. Ja nauretaan paljon! 

Opiskelijan hiekkapohjalle maalaama valkoinen ruusu. Kuva Päivi Rantamäki

- Näen kansalaisopiston kurssitoiminnan olevan opetuksen lisäksi myös hyvin sosiaalinen tapahtuma, jolla on merkitystä kurssilaisen henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin kannalta. Kurssilaiset myös vanhenevat vuosien kuluessa. Eräskin iäkkäämpi maalaaja kävi kurssillani vuosia lähinnä tapaamassa vanhoja tuttuja, työ ei paljoa edistynyt, eikä se ollutkaan pääasia. Posliininmaalaus oli hänen henkireikänsä ja sosiaalinen tapahtuma viikoittain. Uskoin kurssini antavan hänelle kaivattua vertaistukea, sosiaalisen tapahtuman, johon oli mukavaa tulla. Kurssilta sai henkistä pääomaa jaksaa viikko eteenpäin. 

Tupasvilloja. Aihe nostetaan esiin poistamalla tuotetusta pohjasta väriä. Varret ja lehdet toiseen polttoon. Kuva Päivi Rantamäki


- Kansalaisopiston kurssit ovat hyvä paikka tavata samanhenkisiä ihmisiä ja tutustua uusiin erilaisiin ihmisiin. Posliininmaalausta pidetään monesti vaikeana lajina, jossa pitää osata piirtää hyvin. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä useimmat työt kopioidaan mallista, joita kurssipaikalla on runsaasti. Värin sekoittamisen oppii helposti, ja mm. sitä opettamassa olen tunnilla. 

Mustikoita tehty korvatulpilla, lehdet siveltimellä. Kuva Päivi Rantamäki

Kansalaisopisto on paikka, jossa tapaat ja tutustut uusiin ihmisiin sekä opit huomaamatta uusia asioita. Julkisuudessa puhutaan nykyisin paljon jatkuvasta oppimisesta. Moni ei miellä kansalaisopistossa opiskelua oppimiseksi - mitä se kuitenkin on. Samalla opiskelu kansalaisopistossa antaa kävijälle myös paljon muuta: henkistä pääomaa, vertaistukea ja voimia jaksaa omassa työssään. 




 

 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Soitinrakennus vie mukanaan

Kurikkalainen Tapani Harju opettaa kansalaisopistossa soitinrakennusta. Sunnuntaisin kokoontuu ryhmä sekä päivällä että illalla rakentamaan erilaisia sähkökitaroita ja sähköbassoja. Kursseilla keskitytään Fender-tyylisiin pulttikaulaisiin soittimiin. Harju on valmistunut Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta soitinrakennuksen linjalta 2014 soitinrakennusartesaaniksi. - Olen aina tykännyt tehdä puutöitä ja musiikkiharrastus alkoi 14-vuotiaana. Kun minusta ei rokkistaraa tullut, niin tässä soitinrakennuksessa yhdistyvät loistavasti molemmat asiat, musiikki ja puutyöt, Harju kertoo. Tapani Harju kulttuurimatkalla Turussa. Förillä tois puol jokkee. - Vuonna 2009 menin Jukka Katteluksen pitämälle kurssille Seinäjoen kansalaisopistoon. Ensimmäisestä kerrasta lähtien oli olo että "WAU mitä hommaa! Tuolla ukolla on aivan uskomaton ammattitaito asiaan liittyen. Tuollaista työtä tahtoisin itsekin tehdä." Tässä sitä nyt ollaan, olen tehnyt 8 vuotta opettajan töitä kansalais

Lavalla! Kurikan kansalaisopiston esittävän taiteen ryhmät 22.-23.4.2023

Kurikan yhtenäiskoulun auditorio. Keskuspuistikko 23, 61300 Kurikka Tilaisuuteen maksuton sisäänpääsy.  Saliin voi tulla ja sieltä poistua aina tauon aikana. Aikataulu: Lauantai 22.4.2023 Klo 12.15-12.45 Mandoliini soi. Opettaja Juha Runsala / Ari Kivistö Tauko Klo 13.00-13.45 Aikuisten bändikoulu: Jokitörmän orkesteri 3. Opettaja Ari Kivistö Nuoret yksilöoppilaat. Opettaja Janos Tisza Tauko Klo 14.00-14.45 Marin musikantit. Opettaja Mari Luomala-Kulkula Tauko Klo 15.00-15.30 Laulukööri Mesikset. Opettaja Matti Saari Tauko Klo 15.45-16.45 Aikuisten bändikoulu: Teoreettinen improvisaatio. Opettaja Ari Kivistö Bändikoulu, Jurva. Opettaja Ari Kivistö ¤ ¤ ¤ Sunnuntai 23.4.2023 Klo 12.00-13.00 Keskikylän teatteri. Opettaja Eeva Saha Mettumaarikuoro. Opettaja Matti Ala-Välkkilä The Pojat. Opettaja Henriikka Warmbold Tauko Klo 13.15-14.15 Tanssimusiikin orkesteri. Opettaja Stefan Lenkiewicz Saksofonin yksilöopiskelijat. Opettaja Stefan Lenkiewicz Aikuisten bändikoulu: Jokitörmän orkesteri 1.

Kurikkalan kevätiltamissa 25.3.2023 vinkkejä varautumiseen

Kurikkalan setlementin yhteistyössä Kurikan Marttojen kanssa järjestämissä Kurikkalan kevätiltamissa 25.3.2023 klo 17 alkaen yhdistyksen puheenjohtaja Maria Kohtala kertoo aiheesta tarkemmin puheenvuorossaan Kotivara kuntoon. Lisäksi ohjelmassa lintujen tunnistusvisa, Heidi Pajuluoman ja Sanni Kalliosaaren musiikkiesitys ja esittelen lyhyesti Kurikan Marttojen toimintaa. Lopuksi pelataan bingoa Marttojen tämän vuoden teemana on varautuminen. Tavoitteena on lisätä tietoa, taitoa ja valmiuksia miten selviytyä erilaisissa arjen häiriötilanteissa, kuten esim. sähkökatkon aikana. Pyritään siihen, että jokaisen tulisi pärjätä poikkeustilanteessa kotona ainakin 72 tuntia. Martat antavat konkreettisia esimerkkejä ja neuvoja, joilla varaudutaan arkipäivän poikkeustiloihin. Varautumistaidot lisäävät turvallisuuden tunnetta ja vahvistavat pärjäämisen kokemusta. On tärkeää tuntea myös muut omatoimisen varautumisen perusteet, kuten vaikkapa mistä häiriötilanteissa saa oikeaa tietoa. Suomen Pelastu