Siirry pääsisältöön

Valon taikaa

Saamme nauttia valoisimmasta vuosineljänneksestä. Päivä tuntuu niin pitkältä, taivas näyttää niin heleän siniseltä, kuin vain keväällä aina.

Kansalaisopiston kevätiltamissa maaliskuun lopulla tunnelma oli myös keväisen kepeä. Toki Kurikan Marttojen käytännölliset varautumisen neuvot veivät ajatukset hieman vakavampiin tilanteisiin. Kovasti yleisöstä nousi kysymyksiä, miten koostaa riittävä ja asiallinen kotivara ja varautua kriisitilanteisiin, miten pitää olla tarvittavaa varustetta poikkeustilanteen varalle – vettä ja monenlaisia elintarvikkeita sekä varusteita kakkapusseista kynttilöihin. Puheenjohtaja Maria Kohtalan esittelemien tuotteiden avulla saatiin kokoon näppärästi kolmen päivän ruokavarat jopa erilaisista ruuista pitäville syöjille.

Kalasääski. Kuva Heidi Pajuluoma

Kevään odotukseen ja seuraamiseen kuuluu myös muuttolintujen odottaminen, ensimmäisten urheiden pitkänmatkanlentäjien saapuminen sekä bongaaminen. Pääsimme jo tutustumaan lintuihin, kun iltamissa Heidi Pajuluoma heijasti esille upeita ottamiaan valokuviaan erilaisista, jopa harvinaisistakin linnuista. Heidi myös piti yleisölle jännittävän lintujen tunnistusvisan. Esittelyn ja visan jälkeen taatusti tulee tarkasteltua vielä huolellisemmin, millaisia sirkuttajia tai taivaalla liitelijöitä luonnossa tähän aikaan näkee.
Sinisuohaukka. Kuva Heidi Pajuluoma

Musiikki herkistää aina ajatuksemmekin liitelemään. Iltamissa saimme kuulla musiikkia Heidi Pajuluoman ja Sanni Kalliosaaren esittämänä. Ensin Heidin oppilaan Sannin kauniisti soittamia pianokappaleita, jonka jälkeen Heidi esitti keväisiä rakkauslauluja säestäen itseään ukulelellä. Yleisö kuunteli hiiskumatta haikeansuloisia lauluja rakkaudesta ja miten joskus ”rakkaus kevätyöhön katoaa”. Taisivat kappaleet kaikkinensa herättää muistoja mieleen. Lopuksi Heidi piristi kuulijoita eteläpohjalaisen rehvakkaalla vanhalla iskelmällä, jonka mukaan tällä seudulla on maine ennallaan – täältä löytyvät ladonovienkokoiset miehet ja unelmien naiset.

Iltamat päättyivät hyväntuulisesti aina yhtä jännittävään bingoon. Hyvin keskittyneesti kuunneltiin bingoemännän luettelemia numeroita ja riemu ratkesi, kun löytyi toivottu bingorivi ja jopa enemmänkin.
Annikki Laakso, bingon iloinen triplavoittaja. Kuva Suvi Veijalainen. 

Iloisina yhteisöllisestä ja hauskasta illasta osanottajat lähtivät kuulaaseen kevätiltaan. Vieläkin oli valoa ja taivas korkealla, kuin vaan keväällä aina.
Kirjosieppo. Kuva Heidi Pajuluoma.

Kevät etenee nyt vauhdilla ja pääsemme nauttimaan paitsi valosta, myös uudesta vehreydestä, uusista silmuista ja sirkkalehdistä. Pian saatamme löytää luonnosta ensimmäistä vihreää syötävää. Hetki sitten sulaneesta maasta jo pilkistää voikukanlehdistä alkaen maittavia ”rikkaruohoja”. On hauskaa ja tärkeääkin oppia tunnistamaan, mitä vihreää kasvavaa suuhunsa nappaa. 

Tänä keväänä kansalaisopisto tarjoaa kaksikin eri kurssia, joilla luonnosta syötäväksi poimittavat kasvit voi oppia tuntemaan ja valmistamaan niistä ruokaa. Villiyrtit ja luonnonantimet tutuksi –kurssi järjestetään sekä Kurikassa (alkaen 16.5.) että Jurvassa (alkaen 15.5.) toukokuussa. Tervetuloa mukaan villiyrttien kiehtovaan maailmaan ja oppimaan, mitä kaikkea maittavaa luonnosta löytyy.

Suvi Veijalainen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Soitinrakennus vie mukanaan

Kurikkalainen Tapani Harju opettaa kansalaisopistossa soitinrakennusta. Sunnuntaisin kokoontuu ryhmä sekä päivällä että illalla rakentamaan erilaisia sähkökitaroita ja sähköbassoja. Kursseilla keskitytään Fender-tyylisiin pulttikaulaisiin soittimiin. Harju on valmistunut Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta soitinrakennuksen linjalta 2014 soitinrakennusartesaaniksi. - Olen aina tykännyt tehdä puutöitä ja musiikkiharrastus alkoi 14-vuotiaana. Kun minusta ei rokkistaraa tullut, niin tässä soitinrakennuksessa yhdistyvät loistavasti molemmat asiat, musiikki ja puutyöt, Harju kertoo. Tapani Harju kulttuurimatkalla Turussa. Förillä tois puol jokkee. - Vuonna 2009 menin Jukka Katteluksen pitämälle kurssille Seinäjoen kansalaisopistoon. Ensimmäisestä kerrasta lähtien oli olo että "WAU mitä hommaa! Tuolla ukolla on aivan uskomaton ammattitaito asiaan liittyen. Tuollaista työtä tahtoisin itsekin tehdä." Tässä sitä nyt ollaan, olen tehnyt 8 vuotta opettajan töitä kansalais

Lavalla! Kurikan kansalaisopiston esittävän taiteen ryhmät 22.-23.4.2023

Kurikan yhtenäiskoulun auditorio. Keskuspuistikko 23, 61300 Kurikka Tilaisuuteen maksuton sisäänpääsy.  Saliin voi tulla ja sieltä poistua aina tauon aikana. Aikataulu: Lauantai 22.4.2023 Klo 12.15-12.45 Mandoliini soi. Opettaja Juha Runsala / Ari Kivistö Tauko Klo 13.00-13.45 Aikuisten bändikoulu: Jokitörmän orkesteri 3. Opettaja Ari Kivistö Nuoret yksilöoppilaat. Opettaja Janos Tisza Tauko Klo 14.00-14.45 Marin musikantit. Opettaja Mari Luomala-Kulkula Tauko Klo 15.00-15.30 Laulukööri Mesikset. Opettaja Matti Saari Tauko Klo 15.45-16.45 Aikuisten bändikoulu: Teoreettinen improvisaatio. Opettaja Ari Kivistö Bändikoulu, Jurva. Opettaja Ari Kivistö ¤ ¤ ¤ Sunnuntai 23.4.2023 Klo 12.00-13.00 Keskikylän teatteri. Opettaja Eeva Saha Mettumaarikuoro. Opettaja Matti Ala-Välkkilä The Pojat. Opettaja Henriikka Warmbold Tauko Klo 13.15-14.15 Tanssimusiikin orkesteri. Opettaja Stefan Lenkiewicz Saksofonin yksilöopiskelijat. Opettaja Stefan Lenkiewicz Aikuisten bändikoulu: Jokitörmän orkesteri 1.

Kurikkalan kevätiltamissa 25.3.2023 vinkkejä varautumiseen

Kurikkalan setlementin yhteistyössä Kurikan Marttojen kanssa järjestämissä Kurikkalan kevätiltamissa 25.3.2023 klo 17 alkaen yhdistyksen puheenjohtaja Maria Kohtala kertoo aiheesta tarkemmin puheenvuorossaan Kotivara kuntoon. Lisäksi ohjelmassa lintujen tunnistusvisa, Heidi Pajuluoman ja Sanni Kalliosaaren musiikkiesitys ja esittelen lyhyesti Kurikan Marttojen toimintaa. Lopuksi pelataan bingoa Marttojen tämän vuoden teemana on varautuminen. Tavoitteena on lisätä tietoa, taitoa ja valmiuksia miten selviytyä erilaisissa arjen häiriötilanteissa, kuten esim. sähkökatkon aikana. Pyritään siihen, että jokaisen tulisi pärjätä poikkeustilanteessa kotona ainakin 72 tuntia. Martat antavat konkreettisia esimerkkejä ja neuvoja, joilla varaudutaan arkipäivän poikkeustiloihin. Varautumistaidot lisäävät turvallisuuden tunnetta ja vahvistavat pärjäämisen kokemusta. On tärkeää tuntea myös muut omatoimisen varautumisen perusteet, kuten vaikkapa mistä häiriötilanteissa saa oikeaa tietoa. Suomen Pelastu