Siirry pääsisältöön

Valon taikaa

Saamme nauttia valoisimmasta vuosineljänneksestä. Päivä tuntuu niin pitkältä, taivas näyttää niin heleän siniseltä, kuin vain keväällä aina.

Kansalaisopiston kevätiltamissa maaliskuun lopulla tunnelma oli myös keväisen kepeä. Toki Kurikan Marttojen käytännölliset varautumisen neuvot veivät ajatukset hieman vakavampiin tilanteisiin. Kovasti yleisöstä nousi kysymyksiä, miten koostaa riittävä ja asiallinen kotivara ja varautua kriisitilanteisiin, miten pitää olla tarvittavaa varustetta poikkeustilanteen varalle – vettä ja monenlaisia elintarvikkeita sekä varusteita kakkapusseista kynttilöihin. Puheenjohtaja Maria Kohtalan esittelemien tuotteiden avulla saatiin kokoon näppärästi kolmen päivän ruokavarat jopa erilaisista ruuista pitäville syöjille.

Kalasääski. Kuva Heidi Pajuluoma

Kevään odotukseen ja seuraamiseen kuuluu myös muuttolintujen odottaminen, ensimmäisten urheiden pitkänmatkanlentäjien saapuminen sekä bongaaminen. Pääsimme jo tutustumaan lintuihin, kun iltamissa Heidi Pajuluoma heijasti esille upeita ottamiaan valokuviaan erilaisista, jopa harvinaisistakin linnuista. Heidi myös piti yleisölle jännittävän lintujen tunnistusvisan. Esittelyn ja visan jälkeen taatusti tulee tarkasteltua vielä huolellisemmin, millaisia sirkuttajia tai taivaalla liitelijöitä luonnossa tähän aikaan näkee.
Sinisuohaukka. Kuva Heidi Pajuluoma

Musiikki herkistää aina ajatuksemmekin liitelemään. Iltamissa saimme kuulla musiikkia Heidi Pajuluoman ja Sanni Kalliosaaren esittämänä. Ensin Heidin oppilaan Sannin kauniisti soittamia pianokappaleita, jonka jälkeen Heidi esitti keväisiä rakkauslauluja säestäen itseään ukulelellä. Yleisö kuunteli hiiskumatta haikeansuloisia lauluja rakkaudesta ja miten joskus ”rakkaus kevätyöhön katoaa”. Taisivat kappaleet kaikkinensa herättää muistoja mieleen. Lopuksi Heidi piristi kuulijoita eteläpohjalaisen rehvakkaalla vanhalla iskelmällä, jonka mukaan tällä seudulla on maine ennallaan – täältä löytyvät ladonovienkokoiset miehet ja unelmien naiset.

Iltamat päättyivät hyväntuulisesti aina yhtä jännittävään bingoon. Hyvin keskittyneesti kuunneltiin bingoemännän luettelemia numeroita ja riemu ratkesi, kun löytyi toivottu bingorivi ja jopa enemmänkin.
Annikki Laakso, bingon iloinen triplavoittaja. Kuva Suvi Veijalainen. 

Iloisina yhteisöllisestä ja hauskasta illasta osanottajat lähtivät kuulaaseen kevätiltaan. Vieläkin oli valoa ja taivas korkealla, kuin vaan keväällä aina.
Kirjosieppo. Kuva Heidi Pajuluoma.

Kevät etenee nyt vauhdilla ja pääsemme nauttimaan paitsi valosta, myös uudesta vehreydestä, uusista silmuista ja sirkkalehdistä. Pian saatamme löytää luonnosta ensimmäistä vihreää syötävää. Hetki sitten sulaneesta maasta jo pilkistää voikukanlehdistä alkaen maittavia ”rikkaruohoja”. On hauskaa ja tärkeääkin oppia tunnistamaan, mitä vihreää kasvavaa suuhunsa nappaa. 

Tänä keväänä kansalaisopisto tarjoaa kaksikin eri kurssia, joilla luonnosta syötäväksi poimittavat kasvit voi oppia tuntemaan ja valmistamaan niistä ruokaa. Villiyrtit ja luonnonantimet tutuksi –kurssi järjestetään sekä Kurikassa (alkaen 16.5.) että Jurvassa (alkaen 15.5.) toukokuussa. Tervetuloa mukaan villiyrttien kiehtovaan maailmaan ja oppimaan, mitä kaikkea maittavaa luonnosta löytyy.

Suvi Veijalainen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ohjelma: Kevätnäyttelysuunnistus 27.-28.4.2024

Päivitetty 12.4.2024. Tiedot päivittyvät. Huhtikuun viimeisenä viikonloppuna järjestetään Kurikan kansalaisopiston kuvataiteen ja käden taitojen kevätnäyttely  kurssien toimitiloissa . Näyttely on avoinna la 27.4. klo 10-14 ja su 28.4. klo 12-18. Vierailla voi valitsemissaan kohteissa. Kannustamme osallistumaan näyttelysuunnistukseen siten, että kahden päivän aikana kiertää monta näyttelykohdetta ja kerää leimoja näyttelypassiin. Täyden passin (6 vierailukohdetta) voi palauttaa mihin tahansa näyttelykohteeseen ja näin osallistua opistolahjakorttien arvontaan. Näyttelypasseja ja ohjelmia saa kirjastoilta ja opistolta 17.4. alkaen. Niitä on jaossa myös kaikissa näyttelykohteissa. Merkitse päivä jo kalenteriin ja seuraa tiedotusta! Monissa näyttelypisteissä myynnissä kahvia ja arpoja. Vierailtavat kohteet Jalasjärvi Iloniemi, opistotila , Koskitie 5, Jalasjärvi  Keramiikka,  Kivat käsityöt, Kudonta, Lasityöt, Lasten kuvataiteen perusopetus, Makramee, Tölkinavaajatyöt  Luopajärven kudonta

Käsityön ilon jakaminen viikon huippuhetkiä

Kurikkalaislähtöinen kädentaitojen opettaja Riitta Koskinen opettaa Kurikan kansalaisopistossa tällä hetkellä Kudonta ja käsityö -kursseilla sekä lyhyillä kranssien, kynttilöiden ja korttien valmistamisen kursseilla. Tarjolla oli syksyllä myös Kangaspuilla kutomisen perusteita -kurssi, joka on laadittu osaamisperusteiseksi siten, että halutessaan opiskelija voi saada siitä opintopisteitä.  Riitta on ahkera käsitöiden tekijä itsekin.  - Päivitän omilla käsitöilläni  @rullaliisa Instagram-tiliä ja nautin käsityösohvani idearikkaudesta. Kerron myös Kurikan kansalaisopiston Facebook-tilillä kädentaitoryhmieni kuulumisia pari kertaa kuukaudessa. Kuva Timo Niemelä - Kurikan kansalaisopiston lisäksi opetan Kauhajoen kansalaisopistoissa ja opettaminen on tällä hetkellä ainoa työni. Koska nyt on joulutauko, käytän aikani opiskeluun ja käsitöihin. Aloitin elokuussa Jyväskylän ammatillisessa opettajakorkeakoulussa ammatillisen opettajan pedagogiset opinnot, ja nyt aion kiriä opintojani ja kutoa i

Päivä harrastuksen parissa nollaa päätä ja kroppaa

Kurikkalainen Kristiina Lohiluoma opettaa Kurikan kansalaisopistossa tällä lukukaudella grafiikkaa kankaalle, sekä ohjaa kuntouttavan työtoiminnan Joppari-ryhmää.  Kristiina Lohiluoma Aiemmin ohjelmassa on ollut myös  lino/puupiirroskurssi ja metalligrafiikkaa. Kurikan kansalaisopiston lisäksi Lohiluoma opettaa myös muissa alueen kansalaisopistoissa. Kevätkokous. Metalligrafiikkaa. Perinteinen kuparilevyn viivasyövytys ja hartsilla sävypinnat. - Opin grafiikan tekemiseen olen hankkinut vuosien varrella eri kansalaisopistojen kursseilla.  Useiden vuosien kurssien jälkeen alettiin kyselemään valmiutta siirtyä ohjaamaan metalligrafiikan kurssille. Sehän sopi. Hankittu tietotaito on hyvä siirtää nuoremmille sukupolville, Kristiina kertoo. Monotypia 1/1, painettu eläviä kasveja käyttäen. - Oppiminen on elinikäistä. Useimmiten uuden tietotaidon oppiminen on hauskaa. Ryhmässä vuorovaikutus on antoisaa. Asioihin saa uusia näkökulmia. Päivä harrastuksen parissa nollaa päätä ja kroppaa. Tutustuu