Siirry pääsisältöön

Englannin opiskelun voi aloittaa vaikka vain kuuntelemalla

Kurikkalainen Mira Burke opettaa Kurikan kansalaisopistossa englantia. Nyt käynnissä olevien Everyday English 2 ja 4 -kurssien lisäksi suunnitteilla on matkailuenglannin kurssi keväälle.

- Olen lähtenyt maailmalle vuonna 2001, kun päätin jo nuorena muuttaa Irlantiin. Siellä tapasinkin vuotta myöhemmin nykyisen mieheni ja asuttuamme ensin Irlannissa nelisen vuotta yhdessä muutimme Englantiin, Bristoliin. Sieltä sitten Stroudin kautta Suomeen Jyväskylään. Etelä-Pohjanmaalle olemme perheen kanssa muuttaneet 2011. Ensin asuimme Seinäjoella, mutta kun sopiva tupa löytyi omaksi, muutimme Lohiluomalle vuonna 2013, Mira Burke kertoo.


- Kaikenlaista työtä on tullut tehtyä, mutta lopulta opettaminen on vienyt mukanaan. Jo Bristolissa aloitin opettajan sijaisuudet melkoisen levottomassa yläkoulussa. Tähän verrattuna Suomessa opettaminen on lasten leikkiä - joskus jopa kirjaimellisesti. Lapsi oppii parhaiten leikin avulla ja kyllä nykyisin opettamilleni teineillekin leikki kelpaa, kun opettaja vain muistaa, "ettei tässä enää mitään pentuja kuitenkaan olla".

- Koulutukseltani olen luokanopettaja (KM). Kokemusta on kaikenikäisten opettamisesta päiväkoti-ikäisistä eläkeläisiin. Tämänhetkinen työni aineenopettajana yläkouluikäisten parissa tuntuu omimmalta alueelta. Opetan englannin lisäksi tällä hetkellä uskontoa, historiaa, kemiaa ja fysiikkaa, yhteiskuntaoppia ja kotitaloutta. Vauhtia riittää. Englannin kielen olen oppinut peruskoulussa ja lukiossa, ja kielitaitoni vahvistui ulkomailla asuttujen vuosien aikana. Puhun myös kotona englantia silloin, kun toivon mieheni ymmärtävän mistä on kyse. Englannin kieli on aina ollut elämässäni isossa roolissa. Jo nuoresta olen lukenut myös englanninkielistä kirjallisuutta ja lehtiä, ja luen edelleenkin.

- Kansalaisopistossa opettaminen on niin toisenlaista kuin teinien opettaminen, ettei se oikeastaan aina tunnu työltä laisinkaan. Kaikki ovat tunnilla omasta vapaasta tahdostaan ja kaikilla on mukana kynä. Kaikille englannin kursseille, joita olen vuosien varrella eri kansalaisopistoissa (Kurikka, Teuva, Kauhajoki, Seinäjoki) opettanut, on aina sopinut tulla, vaikka ei alkuun uskaltaisi puhua mitään. Siinä oppii kun kuuntelee. Vähitellen saa sanottua ainakin suomeksi omia mielipiteitään, ja lopulta todennäköisesti myös englanniksi. Tervetuloa mukaan!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tukiviittomia verkossa oman pöydän ääreltä ympäri Suomen

Eeva-Maria Koskinen on Kurikasta kotoisin oleva nykyinen turkulainen. Hän päätyi Turkuun neljä vuotta sitten opiskelemaan viittomakieltä ja tulkkausta Diakonia-ammattikorkeakouluun, josta lopulta valmistui puhevammaisten tulkiksi ja kommunikaatio-opettajaksi keväällä 2021.  - Koulutuksessani sain opiskella tulkkaamaan korvaavia kommunikointimenetelmiä, kuten tukiviittomia ja kommunikaatiosovelluksia, sekä opettamaan niiden käyttöä. Koulutukseeni kuuluivat pedagogiset opinnot, joissa erityistä huomiota kiinnitettiin käytäntöön eli siihen, kuinka opettaa kommunikaatiomenetelmiä.  Kuvassa ja kuvaajana Eeva-Maria Koskinen Koskinen aloitti opettamisen Kurikan kansalaisopistossa syksyllä 2021. Ennen valmistumistaan hän pohti erilaisia työllistymismuotoja ja vaihtoehtoja. Koulussa hän oli huomannut opettamisen olevan hänen "oma juttunsa".  - Äitini ehdotti, että tarjoaisin kurssia Kurikan kansalaisopistoon, joten siitä ajatus sitten lähti. Isona ongelmana oli, että asun Turussa, jos

Käsillä tekeminen kuuluu kaikille

Jurvalainen ammatillinen opettaja ja tekstiilialan artenomi (AMK) Hanne Alho opettaa Kurikan kansalaisopistossa  kudontaa ja käsityökursseja, käsityötaiteen perusopetusta, värjäystä sekä kasvivärjäystä ja muita lyhytkursseja. - Nautin käsillä tekemisestä sekä opettajan työstä. Haluan jakaa omaa vahvaa tietotaitoa myös muille. Käsillä tekeminen kuuluu kaikille. Opiskelijoiden innokkuus käsillä tekemiseen sekä upeat tuotokset kursseilla antavat suuresti iloa myös itselle, Alho toteaa. - Käsillä tekeminen on minulle kuin elämäntapa. Olen tekstiilikäsitöiden monialainen ammattilainen ja käsityöalan yrittäjä Atelje Hannettaressa. Omia lempikäsityöharrastuksiani ovat mm. huovutus, kudonta, neulonta, virkkaus, makramee, vaatteiden ja asusteiden ompelu eri materiaaleista sekä korujen valmistus eri tekniikoin.  Hanne Alho. Kuva Aada Alho - Olen myös elinikäinen oppija. Ammatillisen osaamiseni olen hankkinut Jurvan käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa sekä Seinäjoen Ammattikorkeakoulun Jurvan

Jokainen liikkuu itseään varten

Tarja Nieminen on asunut Etelä-Pohjanmaalla nyt reilun vuoden ajan tehden kansalaisopistoissa tuntiopettajan töitä. Eniten kursseja on tällä hetkellä Kurikan kansalaisopistossa, jossa tarjolla on erilaisia jumppia keskustaajamissa ja kylillä, FasciaMethod-kursseja, paritanssia, soololattareita, senioritanssia ja lasten tanssia niin Jalasjärvellä, Jurvassa kuin Kurikassakin.  Nieminen on opettanut eri kansalais- ja työväenopistoissa (mm. Tampereella ja Ikaalisissa) vuodesta 2005. Ensin hän teki opetustyötä muun työn ohella. Nieminen on syntynyt Tampereella ja sieltä elämä on vienyt eri paikkakunnille. Ennen opettajaksi ryhtymistä hän on ollut töissä mm. keittiöalalla eri kokoisissa ruokaa valmistavissa yksiköissä: Tampereen kouluissa, palvelutalossa ja varuskunnassa. Koulutukseltaan hän on dieettikokki, mutta tanssi on kuulunut hänen elämäänsä keskikoulusta lähtien. Tie tuntiopettajaksi sai alkunsa vähän "varkain", kun hän muutti Tampereelta paikkakunnalle, jossa ei ollut itse