Siirry pääsisältöön

Englannin opiskelun voi aloittaa vaikka vain kuuntelemalla

Kurikkalainen Mira Burke opettaa Kurikan kansalaisopistossa englantia. Nyt käynnissä olevien Everyday English 2 ja 4 -kurssien lisäksi suunnitteilla on matkailuenglannin kurssi keväälle.

- Olen lähtenyt maailmalle vuonna 2001, kun päätin jo nuorena muuttaa Irlantiin. Siellä tapasinkin vuotta myöhemmin nykyisen mieheni ja asuttuamme ensin Irlannissa nelisen vuotta yhdessä muutimme Englantiin, Bristoliin. Sieltä sitten Stroudin kautta Suomeen Jyväskylään. Etelä-Pohjanmaalle olemme perheen kanssa muuttaneet 2011. Ensin asuimme Seinäjoella, mutta kun sopiva tupa löytyi omaksi, muutimme Lohiluomalle vuonna 2013, Mira Burke kertoo.


- Kaikenlaista työtä on tullut tehtyä, mutta lopulta opettaminen on vienyt mukanaan. Jo Bristolissa aloitin opettajan sijaisuudet melkoisen levottomassa yläkoulussa. Tähän verrattuna Suomessa opettaminen on lasten leikkiä - joskus jopa kirjaimellisesti. Lapsi oppii parhaiten leikin avulla ja kyllä nykyisin opettamilleni teineillekin leikki kelpaa, kun opettaja vain muistaa, "ettei tässä enää mitään pentuja kuitenkaan olla".

- Koulutukseltani olen luokanopettaja (KM). Kokemusta on kaikenikäisten opettamisesta päiväkoti-ikäisistä eläkeläisiin. Tämänhetkinen työni aineenopettajana yläkouluikäisten parissa tuntuu omimmalta alueelta. Opetan englannin lisäksi tällä hetkellä uskontoa, historiaa, kemiaa ja fysiikkaa, yhteiskuntaoppia ja kotitaloutta. Vauhtia riittää. Englannin kielen olen oppinut peruskoulussa ja lukiossa, ja kielitaitoni vahvistui ulkomailla asuttujen vuosien aikana. Puhun myös kotona englantia silloin, kun toivon mieheni ymmärtävän mistä on kyse. Englannin kieli on aina ollut elämässäni isossa roolissa. Jo nuoresta olen lukenut myös englanninkielistä kirjallisuutta ja lehtiä, ja luen edelleenkin.

- Kansalaisopistossa opettaminen on niin toisenlaista kuin teinien opettaminen, ettei se oikeastaan aina tunnu työltä laisinkaan. Kaikki ovat tunnilla omasta vapaasta tahdostaan ja kaikilla on mukana kynä. Kaikille englannin kursseille, joita olen vuosien varrella eri kansalaisopistoissa (Kurikka, Teuva, Kauhajoki, Seinäjoki) opettanut, on aina sopinut tulla, vaikka ei alkuun uskaltaisi puhua mitään. Siinä oppii kun kuuntelee. Vähitellen saa sanottua ainakin suomeksi omia mielipiteitään, ja lopulta todennäköisesti myös englanniksi. Tervetuloa mukaan!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Soitinrakennus vie mukanaan

Kurikkalainen Tapani Harju opettaa kansalaisopistossa soitinrakennusta. Sunnuntaisin kokoontuu ryhmä sekä päivällä että illalla rakentamaan erilaisia sähkökitaroita ja sähköbassoja. Kursseilla keskitytään Fender-tyylisiin pulttikaulaisiin soittimiin. Harju on valmistunut Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta soitinrakennuksen linjalta 2014 soitinrakennusartesaaniksi. - Olen aina tykännyt tehdä puutöitä ja musiikkiharrastus alkoi 14-vuotiaana. Kun minusta ei rokkistaraa tullut, niin tässä soitinrakennuksessa yhdistyvät loistavasti molemmat asiat, musiikki ja puutyöt, Harju kertoo. Tapani Harju kulttuurimatkalla Turussa. Förillä tois puol jokkee. - Vuonna 2009 menin Jukka Katteluksen pitämälle kurssille Seinäjoen kansalaisopistoon. Ensimmäisestä kerrasta lähtien oli olo että "WAU mitä hommaa! Tuolla ukolla on aivan uskomaton ammattitaito asiaan liittyen. Tuollaista työtä tahtoisin itsekin tehdä." Tässä sitä nyt ollaan, olen tehnyt 8 vuotta opettajan töitä kansalais

Lavalla! Kurikan kansalaisopiston esittävän taiteen ryhmät 22.-23.4.2023

Kurikan yhtenäiskoulun auditorio. Keskuspuistikko 23, 61300 Kurikka Tilaisuuteen maksuton sisäänpääsy.  Saliin voi tulla ja sieltä poistua aina tauon aikana. Aikataulu: Lauantai 22.4.2023 Klo 13.00-13.45 Aikuisten bändikoulu: Jokitörmän orkesteri 3. Opettaja Ari Kivistö Nuoret yksilöoppilaat. Opettaja Janos Tisza Tauko Klo 14.00-14.45 Marin musikantit. Opettaja Mari Luomala-Kulkula Tauko Klo 15.00-15.30 Laulukööri Mesikset. Opettaja Matti Saari Tauko Klo 15.45-16.445 Aikuisten bändikoulu: Teoreettinen improvisaatio. Opettaja Ari Kivistö Bändikoulu, Jurva. Opettaja Ari Kivistö ¤ ¤ ¤ Sunnuntai 23.4.2023 Klo 12.00-13.00 Keskikylän teatteri. Opettaja Eeva Saha Mettumaarikuoro. Opettaja Matti Ala-Välkkilä The Pojat. Opettaja Henriikka Warmbold Tauko Klo 13.15-14.15 Tanssimusiikin orkesteri. Opettaja Stefan Lenkiewicz Saksofonin yksilöopiskelijat. Opettaja Stefan Lenkiewicz Aikuisten bändikoulu: Jokitörmän orkesteri 1. Opettaja Ari Kivistö Tauko Klo 14.30-15.15 Jalasjärven soittokunta. Opett

Kurikkalan kevätiltamissa 25.3.2023 vinkkejä varautumiseen

Kurikkalan setlementin yhteistyössä Kurikan Marttojen kanssa järjestämissä Kurikkalan kevätiltamissa 25.3.2023 klo 17 alkaen yhdistyksen puheenjohtaja Maria Kohtala kertoo aiheesta tarkemmin puheenvuorossaan Kotivara kuntoon. Lisäksi ohjelmassa lintujen tunnistusvisa, Heidi Pajuluoman ja Sanni Kalliosaaren musiikkiesitys ja esittelen lyhyesti Kurikan Marttojen toimintaa. Lopuksi pelataan bingoa Marttojen tämän vuoden teemana on varautuminen. Tavoitteena on lisätä tietoa, taitoa ja valmiuksia miten selviytyä erilaisissa arjen häiriötilanteissa, kuten esim. sähkökatkon aikana. Pyritään siihen, että jokaisen tulisi pärjätä poikkeustilanteessa kotona ainakin 72 tuntia. Martat antavat konkreettisia esimerkkejä ja neuvoja, joilla varaudutaan arkipäivän poikkeustiloihin. Varautumistaidot lisäävät turvallisuuden tunnetta ja vahvistavat pärjäämisen kokemusta. On tärkeää tuntea myös muut omatoimisen varautumisen perusteet, kuten vaikkapa mistä häiriötilanteissa saa oikeaa tietoa. Suomen Pelastu