Siirry pääsisältöön

Luovuutta ja voimautumista

Marja Nivala tuo Jurvaan tarjolle kursseja sanataiteesta ja elämäntaiteesta. - Olen lähtöisin Raahesta ja asunut yli 20 vuotta Jurvassa, josta pääydin meren äärelle Vaasaan. Jurvassa minulla on rakkaita sukulaisia, ystäviä ja paljon muistoja, Marja kertoo. - Olen aina tuntenut vetoa luovuuden ja taidelähtöisten asioiden pariin. Aiemmin kukkakaupassani sain toteuttaa luovuuttani monella tavalla ja nyt yhteisöohjaajana koen, että luovat ja taidelähtöiset menetelmät ovat ominta aluettani ohjaustyössä.

Marja Nivala. Kuva Pasi Puskala.


- Tarjoan Kurikan kansalaisopistossa Luova mieli -sanataidekurssia ja Elämäntaide, löytöretki itseesi -kurssia. Elämäntaiteesta on tarjolla myös yhden kerran tutustumiskurssi. Luova mieli -sanataidekurssilla teemme luovuutta vapauttavia kirjoitusharjoituksia, jotka sopivat kaiken tasoisille kirjoittajille. Painopiste on itse kirjoitusprosessissa, ei niinkään lopputuloksessa. Tämänkaltainen lähestymistapa kirjoittamiseen vapauttaa sisäisestä kriitikosta, joka jokaisessa meissä enemmän tai vähemmän asustaa. Tälle kurssille voi tulla ilman onnistumisen paineita. Tehdään yhdessä kirjoittamisesta hauskaa!

Kuva Marja Nivala

- Elämäntaidekurssi saattaa nimenä kuulostaa hiukan eksoottiselta, mutta itse asiassa tällä kurssilla pääset hetkeksi pysähtymään ja lepäämään itsesi äärelle. Saat niin sanotusti omaa aikaa, jolloin virkistyt ja uudet ideat mielesi sopukoissa saavat tilaa kasvaa. Rentoudumme, teemme pieni kehollisia harjoituksia ja joka kerta luomme myös kuvallisesti ja sanallisesti jotakin. Kurssilla ei tarvita mitään opittuja ennakkotaitoja, sillä jokaisessa ihmisessä asuu luovuus. Joskus sen lähdettä täytyy vain hiukan houkutella esiin. Tulet yllättymään ja vaikuttumaan siitä, millainen luovuus itsessäsi asustaa. Kurssilla on salliva ja avoin ilmapiiri, joten sinun on turvallista tulla mukaan. Molemmat kurssit sopivat 16 vuoden iästä alkaen kaikenikäisille.


Kuva Marja Nivala


-  Ihmisten kohtaaminen ja heidän tarinoidensa kuuleminen on aina ollut mielestäni kiehtovaa ja koskettavaa. Viimeiset kaksi vuotta olen kouluttautunut sosiaalialan täydennyskoulutuksessa elämäntaideohjaajaksi. Elämäntaiteen kautta saan entistä enemmän paneutua luoviin, taidelähtöisiin ja voimauttaviin menetelmiin.

- Olen aikaisemmalta koulutukseltani floristi ja olen toiminut Jurvassa kukkakauppiaana noin kahdeksan vuotta, josta siirryin Seinäjoelle toisen työnantajan palvelukseen. Silloisen työni ohessa opiskelin avoimessa yliopistossa kirjoittamista sekä sanataideohjaajaksi. Ohjasin tuolloin myös kirjoittajaryhmiä sekä kirjaston lukupiirejä. Muutamia vuosia sitten työpaikkani muutosten vuoksi lähdin opiskelemaan ihan toista alaa nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi. Valmistumiseni jälkeen olen toiminut vanhusten virkistystoiminnan ohjaajana sekä erityistä tukea tarvitsevien nuorten parissa. Tällä hetkellä päivätyöni on lasten parissa.

- Koen, että kansalaisopisto on loistava foorumi päästä räätälöimään ja ohjaamaan oman näköisiä kursseja. On hienoa saada jakaa kaiken ikäisille ihmisille niitä taitoja ja teemoja, jotka ovat itselleni tärkeitä ja joiden koen vaikuttaneen omaan elämääni voimauttavasti ja virkistävästi. Toivottavasti näemme kursseilla! Itse odotan innolla tulevaa syksyä!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Soitinrakennus vie mukanaan

Kurikkalainen Tapani Harju opettaa kansalaisopistossa soitinrakennusta. Sunnuntaisin kokoontuu ryhmä sekä päivällä että illalla rakentamaan erilaisia sähkökitaroita ja sähköbassoja. Kursseilla keskitytään Fender-tyylisiin pulttikaulaisiin soittimiin. Harju on valmistunut Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta soitinrakennuksen linjalta 2014 soitinrakennusartesaaniksi. - Olen aina tykännyt tehdä puutöitä ja musiikkiharrastus alkoi 14-vuotiaana. Kun minusta ei rokkistaraa tullut, niin tässä soitinrakennuksessa yhdistyvät loistavasti molemmat asiat, musiikki ja puutyöt, Harju kertoo. Tapani Harju kulttuurimatkalla Turussa. Förillä tois puol jokkee. - Vuonna 2009 menin Jukka Katteluksen pitämälle kurssille Seinäjoen kansalaisopistoon. Ensimmäisestä kerrasta lähtien oli olo että "WAU mitä hommaa! Tuolla ukolla on aivan uskomaton ammattitaito asiaan liittyen. Tuollaista työtä tahtoisin itsekin tehdä." Tässä sitä nyt ollaan, olen tehnyt 8 vuotta opettajan töitä kansalais

Jokainen liikkuu itseään varten

Tarja Nieminen on asunut Etelä-Pohjanmaalla nyt reilun vuoden ajan tehden kansalaisopistoissa tuntiopettajan töitä. Eniten kursseja on tällä hetkellä Kurikan kansalaisopistossa, jossa tarjolla on erilaisia jumppia keskustaajamissa ja kylillä, FasciaMethod-kursseja, paritanssia, soololattareita, senioritanssia ja lasten tanssia niin Jalasjärvellä, Jurvassa kuin Kurikassakin.  Nieminen on opettanut eri kansalais- ja työväenopistoissa (mm. Tampereella ja Ikaalisissa) vuodesta 2005. Ensin hän teki opetustyötä muun työn ohella. Nieminen on syntynyt Tampereella ja sieltä elämä on vienyt eri paikkakunnille. Ennen opettajaksi ryhtymistä hän on ollut töissä mm. keittiöalalla eri kokoisissa ruokaa valmistavissa yksiköissä: Tampereen kouluissa, palvelutalossa ja varuskunnassa. Koulutukseltaan hän on dieettikokki, mutta tanssi on kuulunut hänen elämäänsä keskikoulusta lähtien. Tie tuntiopettajaksi sai alkunsa vähän "varkain", kun hän muutti Tampereelta paikkakunnalle, jossa ei ollut itse