Siirry pääsisältöön

Luovuutta ja voimautumista

Marja Nivala tuo Jurvaan tarjolle kursseja sanataiteesta ja elämäntaiteesta. - Olen lähtöisin Raahesta ja asunut yli 20 vuotta Jurvassa, josta pääydin meren äärelle Vaasaan. Jurvassa minulla on rakkaita sukulaisia, ystäviä ja paljon muistoja, Marja kertoo. - Olen aina tuntenut vetoa luovuuden ja taidelähtöisten asioiden pariin. Aiemmin kukkakaupassani sain toteuttaa luovuuttani monella tavalla ja nyt yhteisöohjaajana koen, että luovat ja taidelähtöiset menetelmät ovat ominta aluettani ohjaustyössä.

Marja Nivala. Kuva Pasi Puskala.


- Tarjoan Kurikan kansalaisopistossa Luova mieli -sanataidekurssia ja Elämäntaide, löytöretki itseesi -kurssia. Elämäntaiteesta on tarjolla myös yhden kerran tutustumiskurssi. Luova mieli -sanataidekurssilla teemme luovuutta vapauttavia kirjoitusharjoituksia, jotka sopivat kaiken tasoisille kirjoittajille. Painopiste on itse kirjoitusprosessissa, ei niinkään lopputuloksessa. Tämänkaltainen lähestymistapa kirjoittamiseen vapauttaa sisäisestä kriitikosta, joka jokaisessa meissä enemmän tai vähemmän asustaa. Tälle kurssille voi tulla ilman onnistumisen paineita. Tehdään yhdessä kirjoittamisesta hauskaa!

Kuva Marja Nivala

- Elämäntaidekurssi saattaa nimenä kuulostaa hiukan eksoottiselta, mutta itse asiassa tällä kurssilla pääset hetkeksi pysähtymään ja lepäämään itsesi äärelle. Saat niin sanotusti omaa aikaa, jolloin virkistyt ja uudet ideat mielesi sopukoissa saavat tilaa kasvaa. Rentoudumme, teemme pieni kehollisia harjoituksia ja joka kerta luomme myös kuvallisesti ja sanallisesti jotakin. Kurssilla ei tarvita mitään opittuja ennakkotaitoja, sillä jokaisessa ihmisessä asuu luovuus. Joskus sen lähdettä täytyy vain hiukan houkutella esiin. Tulet yllättymään ja vaikuttumaan siitä, millainen luovuus itsessäsi asustaa. Kurssilla on salliva ja avoin ilmapiiri, joten sinun on turvallista tulla mukaan. Molemmat kurssit sopivat 16 vuoden iästä alkaen kaikenikäisille.


Kuva Marja Nivala


-  Ihmisten kohtaaminen ja heidän tarinoidensa kuuleminen on aina ollut mielestäni kiehtovaa ja koskettavaa. Viimeiset kaksi vuotta olen kouluttautunut sosiaalialan täydennyskoulutuksessa elämäntaideohjaajaksi. Elämäntaiteen kautta saan entistä enemmän paneutua luoviin, taidelähtöisiin ja voimauttaviin menetelmiin.

- Olen aikaisemmalta koulutukseltani floristi ja olen toiminut Jurvassa kukkakauppiaana noin kahdeksan vuotta, josta siirryin Seinäjoelle toisen työnantajan palvelukseen. Silloisen työni ohessa opiskelin avoimessa yliopistossa kirjoittamista sekä sanataideohjaajaksi. Ohjasin tuolloin myös kirjoittajaryhmiä sekä kirjaston lukupiirejä. Muutamia vuosia sitten työpaikkani muutosten vuoksi lähdin opiskelemaan ihan toista alaa nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi. Valmistumiseni jälkeen olen toiminut vanhusten virkistystoiminnan ohjaajana sekä erityistä tukea tarvitsevien nuorten parissa. Tällä hetkellä päivätyöni on lasten parissa.

- Koen, että kansalaisopisto on loistava foorumi päästä räätälöimään ja ohjaamaan oman näköisiä kursseja. On hienoa saada jakaa kaiken ikäisille ihmisille niitä taitoja ja teemoja, jotka ovat itselleni tärkeitä ja joiden koen vaikuttaneen omaan elämääni voimauttavasti ja virkistävästi. Toivottavasti näemme kursseilla! Itse odotan innolla tulevaa syksyä!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ohjelma: Kevätnäyttelysuunnistus 27.-28.4.2024

Päivitetty 12.4.2024. Tiedot päivittyvät. Huhtikuun viimeisenä viikonloppuna järjestetään Kurikan kansalaisopiston kuvataiteen ja käden taitojen kevätnäyttely  kurssien toimitiloissa . Näyttely on avoinna la 27.4. klo 10-14 ja su 28.4. klo 12-18. Vierailla voi valitsemissaan kohteissa. Kannustamme osallistumaan näyttelysuunnistukseen siten, että kahden päivän aikana kiertää monta näyttelykohdetta ja kerää leimoja näyttelypassiin. Täyden passin (6 vierailukohdetta) voi palauttaa mihin tahansa näyttelykohteeseen ja näin osallistua opistolahjakorttien arvontaan. Näyttelypasseja ja ohjelmia saa kirjastoilta ja opistolta 17.4. alkaen. Niitä on jaossa myös kaikissa näyttelykohteissa. Merkitse päivä jo kalenteriin ja seuraa tiedotusta! Monissa näyttelypisteissä myynnissä kahvia ja arpoja. Vierailtavat kohteet Jalasjärvi Iloniemi, opistotila , Koskitie 5, Jalasjärvi  Keramiikka,  Kivat käsityöt, Kudonta, Lasityöt, Lasten kuvataiteen perusopetus, Makramee, Tölkinavaajatyöt  Luopajärven kudonta

Käsityön ilon jakaminen viikon huippuhetkiä

Kurikkalaislähtöinen kädentaitojen opettaja Riitta Koskinen opettaa Kurikan kansalaisopistossa tällä hetkellä Kudonta ja käsityö -kursseilla sekä lyhyillä kranssien, kynttilöiden ja korttien valmistamisen kursseilla. Tarjolla oli syksyllä myös Kangaspuilla kutomisen perusteita -kurssi, joka on laadittu osaamisperusteiseksi siten, että halutessaan opiskelija voi saada siitä opintopisteitä.  Riitta on ahkera käsitöiden tekijä itsekin.  - Päivitän omilla käsitöilläni  @rullaliisa Instagram-tiliä ja nautin käsityösohvani idearikkaudesta. Kerron myös Kurikan kansalaisopiston Facebook-tilillä kädentaitoryhmieni kuulumisia pari kertaa kuukaudessa. Kuva Timo Niemelä - Kurikan kansalaisopiston lisäksi opetan Kauhajoen kansalaisopistoissa ja opettaminen on tällä hetkellä ainoa työni. Koska nyt on joulutauko, käytän aikani opiskeluun ja käsitöihin. Aloitin elokuussa Jyväskylän ammatillisessa opettajakorkeakoulussa ammatillisen opettajan pedagogiset opinnot, ja nyt aion kiriä opintojani ja kutoa i

Päivä harrastuksen parissa nollaa päätä ja kroppaa

Kurikkalainen Kristiina Lohiluoma opettaa Kurikan kansalaisopistossa tällä lukukaudella grafiikkaa kankaalle, sekä ohjaa kuntouttavan työtoiminnan Joppari-ryhmää.  Kristiina Lohiluoma Aiemmin ohjelmassa on ollut myös  lino/puupiirroskurssi ja metalligrafiikkaa. Kurikan kansalaisopiston lisäksi Lohiluoma opettaa myös muissa alueen kansalaisopistoissa. Kevätkokous. Metalligrafiikkaa. Perinteinen kuparilevyn viivasyövytys ja hartsilla sävypinnat. - Opin grafiikan tekemiseen olen hankkinut vuosien varrella eri kansalaisopistojen kursseilla.  Useiden vuosien kurssien jälkeen alettiin kyselemään valmiutta siirtyä ohjaamaan metalligrafiikan kurssille. Sehän sopi. Hankittu tietotaito on hyvä siirtää nuoremmille sukupolville, Kristiina kertoo. Monotypia 1/1, painettu eläviä kasveja käyttäen. - Oppiminen on elinikäistä. Useimmiten uuden tietotaidon oppiminen on hauskaa. Ryhmässä vuorovaikutus on antoisaa. Asioihin saa uusia näkökulmia. Päivä harrastuksen parissa nollaa päätä ja kroppaa. Tutustuu