Siirry pääsisältöön

Kokemuksia kolmannen sektorin verkostoyhteistyön kehittämisestä

Osana Kurikan, Kauhajoen ja Teuvan kansalaisopistojen yhteistä kehittämishanketta Kohti kestävää elämäntapaa haluttiin vahvistaa opistojen yhteistyötä kolmannen sektorin toimijoiden kanssa. Pyrkimyksenä on parantaa opintotarjonnan saavutettavuutta ja lisätä heikossa asemassa olevien opiskelijoiden mahdollisuutta opiskella kansalaisopistossa.

Yhteistyöverkostoa lähdettiin rakentamaan lähettämällä yhteistyökutsu 84 valtakunnalliselle, alueelliselle tai paikalliselle toimijalle, jotka edustivat järjestöä, yhteisöä tai muuta toimijaa, joka edustaa yhteiskunnassa haavoittuvassa asemassa (esim. sairauden, työttömyyden, vamman, mielenterveys- tai päihdeongelman vuoksi) olevia ryhmiä, vanhuksia, lapsia, maahanmuuttajia tai romaneja. Yhteistyökutsuun vastasi 9 eri toimijaa.

Yhteistyön tarkoituksena oli selvittää, onko opistojen nykyisessä toiminnassa esteitä tai haittoja, jotka estävät tai haittaavat osallistumista opiston toimintaan, millainen kurssitoiminta palvelisi tahoja jatkossa ja onko tiedotusyhteistyö mahdollista. Verkosto kokoontui vuonna 2021 kolmesti ja kokoontumisia on jatketaan edelleen. 

Millaista yhteistyötä syntyi?

Yhdistykset ovat nykyään yhteistyökumppaneina toteutettaessa Kurikkalan iltamia. Paikallinen yhdistys tuottaa iltamiin asiantuntijan puheenvuoron, jonka jälkeen vuorossa on viihteellistä ohjelmaa. Kumppaneina ovat olleet Etelä-Pohjanmaan Diabetesyhdistys, Sydänyhdistys ja yhteistyöstä on sovittu Kurikan Invalidien kanssa. 

Etelä-Pohjanmaan Muistiyhdistyksen Kortteleihin kulttuuria -hankkeessa perustetut Muistin virkistystreffit siirtyivät Kauhajoella ja Kurikassa kansalaisopiston toiminnaksi. Muistiyhdistys alkoi myös vuokrata opiston tiloja tapaamispaikaksi omille ryhmilleen. Lisäksi Muistiyhdistykseltä on tilattu asiantuntijoita kouluttamaan opistojen henkilöstöä esim. aivoterveyden teemasta. Muistiyhdistyksen kanssa yhteistyössä toteutetaan syksyllä 2022 aivoterveyteen liittyvä kurssi opiston opiskelijoille ja järjestetään kaikille avointa Muistikummitoimintaa.

Opettajia Aivoterveys opetustyössä -kurssilla


Yhteistyö Etelä-Pohjanmaan Näkövammaisten kanssa on tuottanut opistolle henkilöstön koulutustuokion aiheesta Näkövammainen kansalaisopistossa ja näköjärjestöjen jäseniä on kutsuttu opistolle tutustumaan. Verkoton myötä virisi myös yhteistyö Jalasjärven vanhustenkotiyhdistyksen kanssa, joka on tilannut omiin tiloihinsa opistolta virkistystoimintaa.

Yhteistyössä Kiinteistöosakeyhtiö Kärrykartanon kanssa on toteutettu asunto-osakeyhtiön senioripihassa kaikille avointa pihajumppaa ja yhteislaulua. Tilaisuuksiin kutsutaan koko alueen ja läheisten palveluasumisyksikköjen väkeä.

Letontien pihajumpassa hyödynnetään pihan apuvälineitä. Opettajana Inga Järvimäki.


Tuloksista ja jatkosta

Verkoston rakentamisen myötä yhteistyö kansalaisopistojen ja 3. sektorin toimijoiden välillä tiivistyi ja uusia toimintatapoja virisi. Opistojen kurssitarjonnassa osataan ottaa peremmin huomioon erilaisten ryhmien tarpeet, esimerkiksi syksyllä 2022 Kurikan kansalaisopistolla on tarjolla esteetön luontoretki. Tutustuminen toimijoihin mahdollistaa sen, että mielipiteitä ja neuvoja on helppo kysyä jatkossakin. 3. sektorin toimijoilta on tullut selkeitä kurssitoiveita ja niitä pyritään toteuttamaan. Yhteistyö antaa myös näkemystä siihen, ettei suunnitella päällekkäistä toimintaa muiden toimijoiden kanssa. Myös opistoissa ymmärrys ja näkökulma mm. esteettömyyteen ja saavutettavuuteen on laajentunut.

Yhteistyö nykyisen verkoston kanssa jatkuu ja uusia yhteistyökumppaneita otetaan mukaan edelleen.
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Soitinrakennus vie mukanaan

Kurikkalainen Tapani Harju opettaa kansalaisopistossa soitinrakennusta. Sunnuntaisin kokoontuu ryhmä sekä päivällä että illalla rakentamaan erilaisia sähkökitaroita ja sähköbassoja. Kursseilla keskitytään Fender-tyylisiin pulttikaulaisiin soittimiin. Harju on valmistunut Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta soitinrakennuksen linjalta 2014 soitinrakennusartesaaniksi. - Olen aina tykännyt tehdä puutöitä ja musiikkiharrastus alkoi 14-vuotiaana. Kun minusta ei rokkistaraa tullut, niin tässä soitinrakennuksessa yhdistyvät loistavasti molemmat asiat, musiikki ja puutyöt, Harju kertoo. Tapani Harju kulttuurimatkalla Turussa. Förillä tois puol jokkee. - Vuonna 2009 menin Jukka Katteluksen pitämälle kurssille Seinäjoen kansalaisopistoon. Ensimmäisestä kerrasta lähtien oli olo että "WAU mitä hommaa! Tuolla ukolla on aivan uskomaton ammattitaito asiaan liittyen. Tuollaista työtä tahtoisin itsekin tehdä." Tässä sitä nyt ollaan, olen tehnyt 8 vuotta opettajan töitä kansalais

Lavalla! Kurikan kansalaisopiston esittävän taiteen ryhmät 22.-23.4.2023

Kurikan yhtenäiskoulun auditorio. Keskuspuistikko 23, 61300 Kurikka Tilaisuuteen maksuton sisäänpääsy.  Saliin voi tulla ja sieltä poistua aina tauon aikana. Aikataulu: Lauantai 22.4.2023 Klo 12.15-12.45 Mandoliini soi. Opettaja Juha Runsala / Ari Kivistö Tauko Klo 13.00-13.45 Aikuisten bändikoulu: Jokitörmän orkesteri 3. Opettaja Ari Kivistö Nuoret yksilöoppilaat. Opettaja Janos Tisza Tauko Klo 14.00-14.45 Marin musikantit. Opettaja Mari Luomala-Kulkula Tauko Klo 15.00-15.30 Laulukööri Mesikset. Opettaja Matti Saari Tauko Klo 15.45-16.45 Aikuisten bändikoulu: Teoreettinen improvisaatio. Opettaja Ari Kivistö Bändikoulu, Jurva. Opettaja Ari Kivistö ¤ ¤ ¤ Sunnuntai 23.4.2023 Klo 12.00-13.00 Keskikylän teatteri. Opettaja Eeva Saha Mettumaarikuoro. Opettaja Matti Ala-Välkkilä The Pojat. Opettaja Henriikka Warmbold Tauko Klo 13.15-14.15 Tanssimusiikin orkesteri. Opettaja Stefan Lenkiewicz Saksofonin yksilöopiskelijat. Opettaja Stefan Lenkiewicz Aikuisten bändikoulu: Jokitörmän orkesteri 1.

Kurikkalan kevätiltamissa 25.3.2023 vinkkejä varautumiseen

Kurikkalan setlementin yhteistyössä Kurikan Marttojen kanssa järjestämissä Kurikkalan kevätiltamissa 25.3.2023 klo 17 alkaen yhdistyksen puheenjohtaja Maria Kohtala kertoo aiheesta tarkemmin puheenvuorossaan Kotivara kuntoon. Lisäksi ohjelmassa lintujen tunnistusvisa, Heidi Pajuluoman ja Sanni Kalliosaaren musiikkiesitys ja esittelen lyhyesti Kurikan Marttojen toimintaa. Lopuksi pelataan bingoa Marttojen tämän vuoden teemana on varautuminen. Tavoitteena on lisätä tietoa, taitoa ja valmiuksia miten selviytyä erilaisissa arjen häiriötilanteissa, kuten esim. sähkökatkon aikana. Pyritään siihen, että jokaisen tulisi pärjätä poikkeustilanteessa kotona ainakin 72 tuntia. Martat antavat konkreettisia esimerkkejä ja neuvoja, joilla varaudutaan arkipäivän poikkeustiloihin. Varautumistaidot lisäävät turvallisuuden tunnetta ja vahvistavat pärjäämisen kokemusta. On tärkeää tuntea myös muut omatoimisen varautumisen perusteet, kuten vaikkapa mistä häiriötilanteissa saa oikeaa tietoa. Suomen Pelastu