Siirry pääsisältöön

Käsillä tekeminen kuuluu kaikille

Jurvalainen ammatillinen opettaja ja tekstiilialan artenomi (AMK) Hanne Alho opettaa Kurikan kansalaisopistossa kudontaa ja käsityökursseja, käsityötaiteen perusopetusta, värjäystä sekä kasvivärjäystä ja muita lyhytkursseja. - Nautin käsillä tekemisestä sekä opettajan työstä. Haluan jakaa omaa vahvaa tietotaitoa myös muille. Käsillä tekeminen kuuluu kaikille. Opiskelijoiden innokkuus käsillä tekemiseen sekä upeat tuotokset kursseilla antavat suuresti iloa myös itselle, Alho toteaa.

- Käsillä tekeminen on minulle kuin elämäntapa. Olen tekstiilikäsitöiden monialainen ammattilainen ja käsityöalan yrittäjä Atelje Hannettaressa. Omia lempikäsityöharrastuksiani ovat mm. huovutus, kudonta, neulonta, virkkaus, makramee, vaatteiden ja asusteiden ompelu eri materiaaleista sekä korujen valmistus eri tekniikoin. 

Hanne Alho. Kuva Aada Alho

- Olen myös elinikäinen oppija. Ammatillisen osaamiseni olen hankkinut Jurvan käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa sekä Seinäjoen Ammattikorkeakoulun Jurvan yksikössä, pedagogisen osaamisen Jyväskylän ammatillisessa opettajakorkeakoulussa. Käyn erilaisilla kädentaitokursseilla ja pidän ammattitaitoa yllä.  Seuraavaksi tavoitteena on suorittaa ammatillisen erityisopettajan pätevyys, sillä työskentelen päivätyönä lastensuojeluyksikössä erityisluokan tuntiopettajana.

Käsitöitä jo pikkutyttönä

- Kädentaidot ovat kiinnostaneet minua jo pikkutytöstä saakka. Molemmat mummoni aikoinaan opastivat ja innoittivat minua kädentaitojen maailmaan. Jurvan mumma opetti kutomaan kangaspuilla, ensimmäisen maton kudoin alle kouluikäisenä. Laihian mumma opetti neulomaan, virkkaamaan ja ompelemaan. Äitini taas opetti leipomaan ja kokkaamaan ruokaa.

- Olin pieni tyttö ja iloitsin aarteista mummolan aitassa. Ompelin pitkin pistoin nukeille vaatteita ja virkkasin langanpätkistä matot niiden kotiin. Tytöstä kasvoi pohjalainen nainen, joka ei suostu luopumaan unelmastaan, käsillä tekemisen riemusta. Näistä aarteista ja lapsuusmuistoista kumpuavat yhä uudelleen ja uudelleen ideat, yksityiskohdat ja värit töihini.

Kursseille tervetulleita vasta-alkajat ja konkarit

- Kaikki ovat lämpimästi tervetulleita kursseilleni. Osallistua voivat niin vasta-alkajat kuin jo pidempään harrastaneet. Minulla on vahva ammattitaito ja osaaminen omalta alaltani. Kursseillani oppii enemmän kuin pelkän pintaraapaisun. Opetustyötä olen tehnyt jo yli 20 vuotta.

Kaunista kutoen. Kuva Hanne Alho


Matkan varrelle mahtuu myös monia muistoja. Lasten käsityö
taiteen perusopetuksen huovutustunnilla kävi kerran niin, että mäntysaippua oli sulanut kulhoon veteläksi kiisseliksi. Pieni oppilas totesi: "Hei, me huovutetaan opettajan räällä". Siinä oli vanhemmilla ihmeteltävää!

Lasten käsityötaiteen perusopetuksen töitä. Kuva Hanne Alho

Vuoden 2022 käsityötekniikka värjäys luonnonväreillä

Värjäys luonnonväreillä on Taitoliiton valitsema vuoden 2022 käsityötekniikka. Tervetuloa oppimaan värjäyksen saloja Värikästä värjäystä -, Purkkivärjäys- ja Kasvivärjäyskursseille!5.


Kasvivärjäystä. Kuva Hanne Alho

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tukiviittomia verkossa oman pöydän ääreltä ympäri Suomen

Eeva-Maria Koskinen on Kurikasta kotoisin oleva nykyinen turkulainen. Hän päätyi Turkuun neljä vuotta sitten opiskelemaan viittomakieltä ja tulkkausta Diakonia-ammattikorkeakouluun, josta lopulta valmistui puhevammaisten tulkiksi ja kommunikaatio-opettajaksi keväällä 2021.  - Koulutuksessani sain opiskella tulkkaamaan korvaavia kommunikointimenetelmiä, kuten tukiviittomia ja kommunikaatiosovelluksia, sekä opettamaan niiden käyttöä. Koulutukseeni kuuluivat pedagogiset opinnot, joissa erityistä huomiota kiinnitettiin käytäntöön eli siihen, kuinka opettaa kommunikaatiomenetelmiä.  Kuvassa ja kuvaajana Eeva-Maria Koskinen Koskinen aloitti opettamisen Kurikan kansalaisopistossa syksyllä 2021. Ennen valmistumistaan hän pohti erilaisia työllistymismuotoja ja vaihtoehtoja. Koulussa hän oli huomannut opettamisen olevan hänen "oma juttunsa".  - Äitini ehdotti, että tarjoaisin kurssia Kurikan kansalaisopistoon, joten siitä ajatus sitten lähti. Isona ongelmana oli, että asun Turussa, jos

Jokainen liikkuu itseään varten

Tarja Nieminen on asunut Etelä-Pohjanmaalla nyt reilun vuoden ajan tehden kansalaisopistoissa tuntiopettajan töitä. Eniten kursseja on tällä hetkellä Kurikan kansalaisopistossa, jossa tarjolla on erilaisia jumppia keskustaajamissa ja kylillä, FasciaMethod-kursseja, paritanssia, soololattareita, senioritanssia ja lasten tanssia niin Jalasjärvellä, Jurvassa kuin Kurikassakin.  Nieminen on opettanut eri kansalais- ja työväenopistoissa (mm. Tampereella ja Ikaalisissa) vuodesta 2005. Ensin hän teki opetustyötä muun työn ohella. Nieminen on syntynyt Tampereella ja sieltä elämä on vienyt eri paikkakunnille. Ennen opettajaksi ryhtymistä hän on ollut töissä mm. keittiöalalla eri kokoisissa ruokaa valmistavissa yksiköissä: Tampereen kouluissa, palvelutalossa ja varuskunnassa. Koulutukseltaan hän on dieettikokki, mutta tanssi on kuulunut hänen elämäänsä keskikoulusta lähtien. Tie tuntiopettajaksi sai alkunsa vähän "varkain", kun hän muutti Tampereelta paikkakunnalle, jossa ei ollut itse