Siirry pääsisältöön

Vain soittamalla oppii soittamaan!

Jalasjärveläinen Heidi Pajuluoma tarjoaa Kurikan kansalaisopistossa pianon ja ukulelen soiton opetusta Kurikassa ja Jalasjärvellä. Hänen harrastuksiinsa kuuluu valokuvaus, luonnossa liikkuminen, runojen ja blogin kirjoittaminen sekä lenkkeily ja jooga.

- Opetan kansalaisopistolla siksi, että rakastan ihmisten kohtaamista ja haluan vuodesta toiseen nähdä opiskelijoiden onnistumisen kokemuksia. Kansalaisopistolla opettaminen on kuin yksi harrastuksistani, mukavaa ja antoisaa, Pajuluoma kertoo.

Heidi Pajuluoma. Kuva Heidi Pajuluoma

Pajuluoma on käynyt Kaustisen musiikkilukion ja valmistunut ylioppilaaksi 2007. Hän valmistui musiikkipedagogiksi Lahden ammattikorkeakoulusta varhaisiän musiikkikasvatuslinjalta vuonna 2012 ja on työskennellyt musiikinopettajana 10 vuotta erilaisissa työtehtävissä mm. musiikkileikkikoulunopettajana, pianonsoiton opettajana sekä ikäihmisten musiikkituokioiden ohjaajana.

- Jos sinulla on vähänkin kipinää ja innostusta aloittaa musiikkiharrastus, niin ukulelen ja pianon yksityistuneille ilmoittautuminen on helppo tie päästä musiikin ihmeelliseen maailmaan. 

Pianonsoitto, alkeet ja aloittelijat -kursseja järjestetään Jalasjärvellä. Kuvassa Julia Niemistö. Kuva Heidi Pajuluoma. 

Uuden soittimen opettelu on innostavaa ja varmasti voit kokea onnistumisen kokemuksia, vaikka et olisi ikinä ajatellut ottavasi askelta musiikkiharrastuksen pariin. Tunnit räätälöidään jokaiselle opiskelijalle sopivaksi, eikä aikaisempaa osaamista vaadita. 

Pianon- ja ukulelensoitto sopii kaikenikäisille. Tarvitset vain motivaatiota ja oikean asenteen soittamiseen. Kuva Heidi Pajuluoma.

Opettaja on sitä varten, että opiskelija voi oppia. Ikä ei ole myöskään rajoittava tekijä, päinvastoin! Kaikenikäiset voivat oppia, kunhan vain on ennakkoluuloton asenne ja motivaatiota oppia uutta.

Ukulelen rämpyttelykurssilla sekä Joululauluja ukulelella -kurssilla pääasia on yhdessä soittaminen rennolla meiningillä. Kuvassa Julia Niemistö. Kuva Heidi Pajuluoma.

Ukulelen rämpyttelykurssi sekä Joululauluja ukulelella -kurssi ovat matalan kynnyksen kursseja, joissa pääasia on yhdessä soittelu rennolla meiningillä. Näillä kursseilla opetellaan sointuja sekä komppausta tutuilla ja helpoilla kappaleilla. Musiikkityyleinä Ukulelen rämpyttelykurssilla ovat pop-, rock-, iskelmä- ja kansanmusiikki. Riittää, että hallitsee muutaman perussoinnun ukulelella. Jos ei vielä osaa yhtään sointua, sekään ei ole este kurssille osallistumiselle. Ryhmässä soitellaan ilman suorituspaineita ja kukin saa soittaa miten parhaiten sillä hetkellä osaa. Vain soittamalla oppii soittamaan! Ukulelen rämpyttelykurssi sopii aikuisille sekä nuorille yläkouluikäisistä alkaen. Joululauluja ukulelella -kurssille ovat tervetulleita kaikenikäiset oppijat.

Ukulelen hankinnasta


Ukulelen hankkiminen ei ole kallista, sillä hyvän ukulelen saa 30-40 eurolla. Kuva Heidi Pajuluoma.

Ukulelekursseille tarvitaan oma ukulele, että pääsee soittamisen alkuun. Ukulelen hankinta ei ole kallista, sillä hyvän soittimen saa jo 30-40 eurolla. Hintahaitarin yläpäässä ukulele maksaa n. 100 e, hintaan vaikuttavat soittimen koko, elektroniikka ja käytetty puumateriaali. - Kaikkein halvimmat soittimet eivät välttämättä pidä hyvin vireyttä ja saattavat ääneltään kuulostaa epämiellyttävältä. Ukulele kannattaa hankkia soitinliikkeestä, koska sieltä saa asiantuntevaa palvelua ja vinkkejä hyvän soittimen ostamiseen, Pajuluoma opastaa.

- Ensisoittimeksi suosittelen sopraanoukulelea, sillä se sopii kaikenikäisille aivan nuorimmista lapsista aikuisiin asti. Ukulelen ei tarvitse olla elektroakustinen, ellei välttämättä halua vahvistaa ukulelen ääntä vahvistimella. Ukulelen lisäksi suosittelen hankkimaan klipsi-viritysmittarin (n. 10 e), jonka saa kiinnitettyä ukulelen lapaan, sekä kantopussin tai -laukun (n. 20-50 e) soittimelle. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hyvä porukka tuo miehet liikkumaan

Miesten liikuntaryhmällä Keskikylän koululla Jalasjärvellä on pitkät perinteet. Ryhmässä liikkuu kaksikin herraa, jotka ovat osallistuneet jo noin 40 vuoden ajan. Jorma Laitila muistelee, että aloitusvuosi on ollut 1979 tai 1980. Hyväksi havaitsemaansa harrastukseen Laitila  pyysi mukaansa Olavi Säntin, ja siitä lähtien miehet ovat Keskikylässä liikkuneet. Jorma Laitila ja Olavi Säntti venyttelevät Miesten liikunnassa Keskikylässä 40 vuoden kokemuksella. Muillakin osallistujilla on pitkä historia liikuntaryhmässä, useampi jäsen on ollut mukana jo vähintään 20 vuotta. Osallistujia on eri puolilta Jalasjärveä. Mikä sitten saa miehen tulemaan paikalle joka torstai vuodesta toiseen? Yhteinen näkemys on se, että paras mahdollinen tunnelma ja ryhmässä kukkiva huumori vetävät paikalle. Kavereita haetaan mukaan ja kuljetaan kimppakyydillä, autoporukalle on kuulemma oltava hyvä selitys, jos aikoo jäädä pois. Ryhmään viimeksi liittyneet Timo Laurila ja Pekka Harju todistavat, että ryhmään on sil

Juttutuvassa ryhmätoimintaa ja vertaistukea afaatikoille

Juttutupa on afaattisille henkilöille suunnattua ryhmätoimintaa kansalaisopistoissa. Toiminta on jatkuvaa ja sitä kehitetään yhteistyössä Aivoliiton kanssa. Juttutupien ohjaajat on koulutettu afaattisen henkilön kommunikoinnin tukemiseen. Tavoitteena on tarjota mielekästä ryhmätoimintaa ja vertaistukea osallistujille. Osallistujia tuetaan ja kannustetaan vuorovaikutukseen. Tukena käytetään esimerkiksi kuvia, kirjoittamista sekä piirtämistä. Ryhmään voi osallistua tulkin tai avustajan kanssa. Osallistujalla on oikeus kuljetuspalveluun, jos omatoiminen kulkeminen ei onnistu. Kurikan kansalaisopistossa viikottain kokoontuvan ryhmän ohjaajana toimii Anita Kivineva. Juttutupa rakentuu aina samanlaisen rungon ympärille: ensin vaihdetaan kuulumiset ja sen jälkeen ohjaaja lukee tovin jotain kirjaa, josta keskustellaan. Lopuksi juodaan kahvit ja rupatellaan. Joskus jo alun kuulumisten vaihto innoittaa pitkiin keskusteluihin.  Ryhmän osallistujista kaikki eivät pysty itse tuottamaan puhetta, mut

Kurssilla rohkeaksi koneenkäyttäjäksi

Minna Harju-Jyllilä opettaa Kurikan kansalaisopistossa tietotekniikkaa. Kevätkaudella on tarjolla Sujuvan netinkäytön kurssi. Hän on kahden aikuistuvan pojan äiti ja vannoutunut koiraihminen. - Kurikassa olen asunut vuodesta 2008 lähtien, mutta olen ns. vedentuoma. Kotoisin olen Vaasasta, mutta sukujuureni ovat Alajärvellä, Harju-Jyllilä selvittää. Tietotekniikan opettaminen kansalaisopistossa oli Harju-Jyllilälle luontainen valinta, sillä hän on tehnyt it-tukihenkilön töitä jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan Kurikan kaupungin tietohallintotiimissä. - Pitkä työskentely alalla antaa minulle hyvät valmiudet opettamiseen. Työpäiväni koostuu pitkälti työntekijöidemme opastamisesta ja heidän tietoteknisten ongelmiensa ratkaisemisesta. - Kansalaisopistossa opettaminen on mielestäni tosi mukavaa ja tapaan paljon uusia, eri ikäisiä ihmisiä. Olen luonteeltani aika ulospäinsuuntautunut, joten opettaminen sujuu jotenkin ihan itsestään. Olen opettanut jo kymmenisen vuotta ja jokainen opettamani ryh