Siirry pääsisältöön

Vain soittamalla oppii soittamaan!

Jalasjärveläinen Heidi Pajuluoma tarjoaa Kurikan kansalaisopistossa pianon ja ukulelen soiton opetusta Kurikassa ja Jalasjärvellä. Hänen harrastuksiinsa kuuluu valokuvaus, luonnossa liikkuminen, runojen ja blogin kirjoittaminen sekä lenkkeily ja jooga.

- Opetan kansalaisopistolla siksi, että rakastan ihmisten kohtaamista ja haluan vuodesta toiseen nähdä opiskelijoiden onnistumisen kokemuksia. Kansalaisopistolla opettaminen on kuin yksi harrastuksistani, mukavaa ja antoisaa, Pajuluoma kertoo.

Heidi Pajuluoma. Kuva Heidi Pajuluoma

Pajuluoma on käynyt Kaustisen musiikkilukion ja valmistunut ylioppilaaksi 2007. Hän valmistui musiikkipedagogiksi Lahden ammattikorkeakoulusta varhaisiän musiikkikasvatuslinjalta vuonna 2012 ja on työskennellyt musiikinopettajana 10 vuotta erilaisissa työtehtävissä mm. musiikkileikkikoulunopettajana, pianonsoiton opettajana sekä ikäihmisten musiikkituokioiden ohjaajana.

- Jos sinulla on vähänkin kipinää ja innostusta aloittaa musiikkiharrastus, niin ukulelen ja pianon yksityistuneille ilmoittautuminen on helppo tie päästä musiikin ihmeelliseen maailmaan. 

Pianonsoitto, alkeet ja aloittelijat -kursseja järjestetään Jalasjärvellä. Kuvassa Julia Niemistö. Kuva Heidi Pajuluoma. 

Uuden soittimen opettelu on innostavaa ja varmasti voit kokea onnistumisen kokemuksia, vaikka et olisi ikinä ajatellut ottavasi askelta musiikkiharrastuksen pariin. Tunnit räätälöidään jokaiselle opiskelijalle sopivaksi, eikä aikaisempaa osaamista vaadita. 

Pianon- ja ukulelensoitto sopii kaikenikäisille. Tarvitset vain motivaatiota ja oikean asenteen soittamiseen. Kuva Heidi Pajuluoma.

Opettaja on sitä varten, että opiskelija voi oppia. Ikä ei ole myöskään rajoittava tekijä, päinvastoin! Kaikenikäiset voivat oppia, kunhan vain on ennakkoluuloton asenne ja motivaatiota oppia uutta.

Ukulelen rämpyttelykurssilla sekä Joululauluja ukulelella -kurssilla pääasia on yhdessä soittaminen rennolla meiningillä. Kuvassa Julia Niemistö. Kuva Heidi Pajuluoma.

Ukulelen rämpyttelykurssi sekä Joululauluja ukulelella -kurssi ovat matalan kynnyksen kursseja, joissa pääasia on yhdessä soittelu rennolla meiningillä. Näillä kursseilla opetellaan sointuja sekä komppausta tutuilla ja helpoilla kappaleilla. Musiikkityyleinä Ukulelen rämpyttelykurssilla ovat pop-, rock-, iskelmä- ja kansanmusiikki. Riittää, että hallitsee muutaman perussoinnun ukulelella. Jos ei vielä osaa yhtään sointua, sekään ei ole este kurssille osallistumiselle. Ryhmässä soitellaan ilman suorituspaineita ja kukin saa soittaa miten parhaiten sillä hetkellä osaa. Vain soittamalla oppii soittamaan! Ukulelen rämpyttelykurssi sopii aikuisille sekä nuorille yläkouluikäisistä alkaen. Joululauluja ukulelella -kurssille ovat tervetulleita kaikenikäiset oppijat.

Ukulelen hankinnasta


Ukulelen hankkiminen ei ole kallista, sillä hyvän ukulelen saa 30-40 eurolla. Kuva Heidi Pajuluoma.

Ukulelekursseille tarvitaan oma ukulele, että pääsee soittamisen alkuun. Ukulelen hankinta ei ole kallista, sillä hyvän soittimen saa jo 30-40 eurolla. Hintahaitarin yläpäässä ukulele maksaa n. 100 e, hintaan vaikuttavat soittimen koko, elektroniikka ja käytetty puumateriaali. - Kaikkein halvimmat soittimet eivät välttämättä pidä hyvin vireyttä ja saattavat ääneltään kuulostaa epämiellyttävältä. Ukulele kannattaa hankkia soitinliikkeestä, koska sieltä saa asiantuntevaa palvelua ja vinkkejä hyvän soittimen ostamiseen, Pajuluoma opastaa.

- Ensisoittimeksi suosittelen sopraanoukulelea, sillä se sopii kaikenikäisille aivan nuorimmista lapsista aikuisiin asti. Ukulelen ei tarvitse olla elektroakustinen, ellei välttämättä halua vahvistaa ukulelen ääntä vahvistimella. Ukulelen lisäksi suosittelen hankkimaan klipsi-viritysmittarin (n. 10 e), jonka saa kiinnitettyä ukulelen lapaan, sekä kantopussin tai -laukun (n. 20-50 e) soittimelle. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tukiviittomia verkossa oman pöydän ääreltä ympäri Suomen

Eeva-Maria Koskinen on Kurikasta kotoisin oleva nykyinen turkulainen. Hän päätyi Turkuun neljä vuotta sitten opiskelemaan viittomakieltä ja tulkkausta Diakonia-ammattikorkeakouluun, josta lopulta valmistui puhevammaisten tulkiksi ja kommunikaatio-opettajaksi keväällä 2021.  - Koulutuksessani sain opiskella tulkkaamaan korvaavia kommunikointimenetelmiä, kuten tukiviittomia ja kommunikaatiosovelluksia, sekä opettamaan niiden käyttöä. Koulutukseeni kuuluivat pedagogiset opinnot, joissa erityistä huomiota kiinnitettiin käytäntöön eli siihen, kuinka opettaa kommunikaatiomenetelmiä.  Kuvassa ja kuvaajana Eeva-Maria Koskinen Koskinen aloitti opettamisen Kurikan kansalaisopistossa syksyllä 2021. Ennen valmistumistaan hän pohti erilaisia työllistymismuotoja ja vaihtoehtoja. Koulussa hän oli huomannut opettamisen olevan hänen "oma juttunsa".  - Äitini ehdotti, että tarjoaisin kurssia Kurikan kansalaisopistoon, joten siitä ajatus sitten lähti. Isona ongelmana oli, että asun Turussa, jos

Jokainen liikkuu itseään varten

Tarja Nieminen on asunut Etelä-Pohjanmaalla nyt reilun vuoden ajan tehden kansalaisopistoissa tuntiopettajan töitä. Eniten kursseja on tällä hetkellä Kurikan kansalaisopistossa, jossa tarjolla on erilaisia jumppia keskustaajamissa ja kylillä, FasciaMethod-kursseja, paritanssia, soololattareita, senioritanssia ja lasten tanssia niin Jalasjärvellä, Jurvassa kuin Kurikassakin.  Nieminen on opettanut eri kansalais- ja työväenopistoissa (mm. Tampereella ja Ikaalisissa) vuodesta 2005. Ensin hän teki opetustyötä muun työn ohella. Nieminen on syntynyt Tampereella ja sieltä elämä on vienyt eri paikkakunnille. Ennen opettajaksi ryhtymistä hän on ollut töissä mm. keittiöalalla eri kokoisissa ruokaa valmistavissa yksiköissä: Tampereen kouluissa, palvelutalossa ja varuskunnassa. Koulutukseltaan hän on dieettikokki, mutta tanssi on kuulunut hänen elämäänsä keskikoulusta lähtien. Tie tuntiopettajaksi sai alkunsa vähän "varkain", kun hän muutti Tampereelta paikkakunnalle, jossa ei ollut itse