Siirry pääsisältöön

Vain soittamalla oppii soittamaan!

Jalasjärveläinen Heidi Pajuluoma tarjoaa Kurikan kansalaisopistossa pianon ja ukulelen soiton opetusta Kurikassa ja Jalasjärvellä. Hänen harrastuksiinsa kuuluu valokuvaus, luonnossa liikkuminen, runojen ja blogin kirjoittaminen sekä lenkkeily ja jooga.

- Opetan kansalaisopistolla siksi, että rakastan ihmisten kohtaamista ja haluan vuodesta toiseen nähdä opiskelijoiden onnistumisen kokemuksia. Kansalaisopistolla opettaminen on kuin yksi harrastuksistani, mukavaa ja antoisaa, Pajuluoma kertoo.

Heidi Pajuluoma. Kuva Heidi Pajuluoma

Pajuluoma on käynyt Kaustisen musiikkilukion ja valmistunut ylioppilaaksi 2007. Hän valmistui musiikkipedagogiksi Lahden ammattikorkeakoulusta varhaisiän musiikkikasvatuslinjalta vuonna 2012 ja on työskennellyt musiikinopettajana 10 vuotta erilaisissa työtehtävissä mm. musiikkileikkikoulunopettajana, pianonsoiton opettajana sekä ikäihmisten musiikkituokioiden ohjaajana.

- Jos sinulla on vähänkin kipinää ja innostusta aloittaa musiikkiharrastus, niin ukulelen ja pianon yksityistuneille ilmoittautuminen on helppo tie päästä musiikin ihmeelliseen maailmaan. 

Pianonsoitto, alkeet ja aloittelijat -kursseja järjestetään Jalasjärvellä. Kuvassa Julia Niemistö. Kuva Heidi Pajuluoma. 

Uuden soittimen opettelu on innostavaa ja varmasti voit kokea onnistumisen kokemuksia, vaikka et olisi ikinä ajatellut ottavasi askelta musiikkiharrastuksen pariin. Tunnit räätälöidään jokaiselle opiskelijalle sopivaksi, eikä aikaisempaa osaamista vaadita. 

Pianon- ja ukulelensoitto sopii kaikenikäisille. Tarvitset vain motivaatiota ja oikean asenteen soittamiseen. Kuva Heidi Pajuluoma.

Opettaja on sitä varten, että opiskelija voi oppia. Ikä ei ole myöskään rajoittava tekijä, päinvastoin! Kaikenikäiset voivat oppia, kunhan vain on ennakkoluuloton asenne ja motivaatiota oppia uutta.

Ukulelen rämpyttelykurssilla sekä Joululauluja ukulelella -kurssilla pääasia on yhdessä soittaminen rennolla meiningillä. Kuvassa Julia Niemistö. Kuva Heidi Pajuluoma.

Ukulelen rämpyttelykurssi sekä Joululauluja ukulelella -kurssi ovat matalan kynnyksen kursseja, joissa pääasia on yhdessä soittelu rennolla meiningillä. Näillä kursseilla opetellaan sointuja sekä komppausta tutuilla ja helpoilla kappaleilla. Musiikkityyleinä Ukulelen rämpyttelykurssilla ovat pop-, rock-, iskelmä- ja kansanmusiikki. Riittää, että hallitsee muutaman perussoinnun ukulelella. Jos ei vielä osaa yhtään sointua, sekään ei ole este kurssille osallistumiselle. Ryhmässä soitellaan ilman suorituspaineita ja kukin saa soittaa miten parhaiten sillä hetkellä osaa. Vain soittamalla oppii soittamaan! Ukulelen rämpyttelykurssi sopii aikuisille sekä nuorille yläkouluikäisistä alkaen. Joululauluja ukulelella -kurssille ovat tervetulleita kaikenikäiset oppijat.

Ukulelen hankinnasta


Ukulelen hankkiminen ei ole kallista, sillä hyvän ukulelen saa 30-40 eurolla. Kuva Heidi Pajuluoma.

Ukulelekursseille tarvitaan oma ukulele, että pääsee soittamisen alkuun. Ukulelen hankinta ei ole kallista, sillä hyvän soittimen saa jo 30-40 eurolla. Hintahaitarin yläpäässä ukulele maksaa n. 100 e, hintaan vaikuttavat soittimen koko, elektroniikka ja käytetty puumateriaali. - Kaikkein halvimmat soittimet eivät välttämättä pidä hyvin vireyttä ja saattavat ääneltään kuulostaa epämiellyttävältä. Ukulele kannattaa hankkia soitinliikkeestä, koska sieltä saa asiantuntevaa palvelua ja vinkkejä hyvän soittimen ostamiseen, Pajuluoma opastaa.

- Ensisoittimeksi suosittelen sopraanoukulelea, sillä se sopii kaikenikäisille aivan nuorimmista lapsista aikuisiin asti. Ukulelen ei tarvitse olla elektroakustinen, ellei välttämättä halua vahvistaa ukulelen ääntä vahvistimella. Ukulelen lisäksi suosittelen hankkimaan klipsi-viritysmittarin (n. 10 e), jonka saa kiinnitettyä ukulelen lapaan, sekä kantopussin tai -laukun (n. 20-50 e) soittimelle. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Soitinrakennus vie mukanaan

Kurikkalainen Tapani Harju opettaa kansalaisopistossa soitinrakennusta. Sunnuntaisin kokoontuu ryhmä sekä päivällä että illalla rakentamaan erilaisia sähkökitaroita ja sähköbassoja. Kursseilla keskitytään Fender-tyylisiin pulttikaulaisiin soittimiin. Harju on valmistunut Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta soitinrakennuksen linjalta 2014 soitinrakennusartesaaniksi. - Olen aina tykännyt tehdä puutöitä ja musiikkiharrastus alkoi 14-vuotiaana. Kun minusta ei rokkistaraa tullut, niin tässä soitinrakennuksessa yhdistyvät loistavasti molemmat asiat, musiikki ja puutyöt, Harju kertoo. Tapani Harju kulttuurimatkalla Turussa. Förillä tois puol jokkee. - Vuonna 2009 menin Jukka Katteluksen pitämälle kurssille Seinäjoen kansalaisopistoon. Ensimmäisestä kerrasta lähtien oli olo että "WAU mitä hommaa! Tuolla ukolla on aivan uskomaton ammattitaito asiaan liittyen. Tuollaista työtä tahtoisin itsekin tehdä." Tässä sitä nyt ollaan, olen tehnyt 8 vuotta opettajan töitä kansalais

Lavalla! Kurikan kansalaisopiston esittävän taiteen ryhmät 22.-23.4.2023

Kurikan yhtenäiskoulun auditorio. Keskuspuistikko 23, 61300 Kurikka Tilaisuuteen maksuton sisäänpääsy.  Saliin voi tulla ja sieltä poistua aina tauon aikana. Aikataulu: Lauantai 22.4.2023 Klo 12.15-12.45 Mandoliini soi. Opettaja Juha Runsala / Ari Kivistö Tauko Klo 13.00-13.45 Aikuisten bändikoulu: Jokitörmän orkesteri 3. Opettaja Ari Kivistö Nuoret yksilöoppilaat. Opettaja Janos Tisza Tauko Klo 14.00-14.45 Marin musikantit. Opettaja Mari Luomala-Kulkula Tauko Klo 15.00-15.30 Laulukööri Mesikset. Opettaja Matti Saari Tauko Klo 15.45-16.45 Aikuisten bändikoulu: Teoreettinen improvisaatio. Opettaja Ari Kivistö Bändikoulu, Jurva. Opettaja Ari Kivistö ¤ ¤ ¤ Sunnuntai 23.4.2023 Klo 12.00-13.00 Keskikylän teatteri. Opettaja Eeva Saha Mettumaarikuoro. Opettaja Matti Ala-Välkkilä The Pojat. Opettaja Henriikka Warmbold Tauko Klo 13.15-14.15 Tanssimusiikin orkesteri. Opettaja Stefan Lenkiewicz Saksofonin yksilöopiskelijat. Opettaja Stefan Lenkiewicz Aikuisten bändikoulu: Jokitörmän orkesteri 1.

Kurikkalan kevätiltamissa 25.3.2023 vinkkejä varautumiseen

Kurikkalan setlementin yhteistyössä Kurikan Marttojen kanssa järjestämissä Kurikkalan kevätiltamissa 25.3.2023 klo 17 alkaen yhdistyksen puheenjohtaja Maria Kohtala kertoo aiheesta tarkemmin puheenvuorossaan Kotivara kuntoon. Lisäksi ohjelmassa lintujen tunnistusvisa, Heidi Pajuluoman ja Sanni Kalliosaaren musiikkiesitys ja esittelen lyhyesti Kurikan Marttojen toimintaa. Lopuksi pelataan bingoa Marttojen tämän vuoden teemana on varautuminen. Tavoitteena on lisätä tietoa, taitoa ja valmiuksia miten selviytyä erilaisissa arjen häiriötilanteissa, kuten esim. sähkökatkon aikana. Pyritään siihen, että jokaisen tulisi pärjätä poikkeustilanteessa kotona ainakin 72 tuntia. Martat antavat konkreettisia esimerkkejä ja neuvoja, joilla varaudutaan arkipäivän poikkeustiloihin. Varautumistaidot lisäävät turvallisuuden tunnetta ja vahvistavat pärjäämisen kokemusta. On tärkeää tuntea myös muut omatoimisen varautumisen perusteet, kuten vaikkapa mistä häiriötilanteissa saa oikeaa tietoa. Suomen Pelastu