Siirry pääsisältöön

Seikkailuleirien ohjaaminen yksi kesän kohokohdista!

Kurikkalainen Maria Saari toimii opettaja sekä peruskoulussa että kansalaisopistossa. Neljän lapsen äidille liikunta, musiikki ja luonnossa liikkuminen ovat tärkeitä.

Maria Seikkailuleirien Nalle-emona

Nuoruusvuosinaan Saari harrasti yleisurheilua sekä viulun ja pianon soittoa. Näistä harrastuksista oppimiaan asioita hän hyödyntää nykyäänkin usein työssään. Yleisurheilukoulujen ohjaamisen Saari aloitti jo 14-vuotiaana, eikä into ole sammunut. Muutama vuosi sitten Saari suoritti yleisurheilun valmentajatutkinnon. Uusia tuulia ja oppeja Saari etsii säännöllisesti liikunta- ja musiikkialan kursseilta. Esimerkiksi Perheliikunnan perusteet -kurssikokonaisuus on auttanut Liikettä vauva-arkeen - ja Tempputaaperot -kurssien luomisessa Kurikan kansalaisopistoon.

Rainstickien valmistelun ensimmäinen vaihe menossa ulkosalla Hominrinteessä. Omatekoisella soittimella on kiva soittaa musisontihetkissä. Kuva Maria Saari.

Syksyllä 2020 Saari kouluttautui Metsämieli-ohjaajaksi. Maantieteen aineopintojen ja kasvatustyön siivittämänä siihen oli mahdollisuus osallistua. Metsämieli-menetelmä perustuu tutkittuun tietoon psyykkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnista sekä luonnon tuottamista hyvinvointivaikutuksista. Toukokuulla Kurikan kansalaisopistossa onkin uutuutena luvassa Metsämieli-retki metsään: aisteja, havaintoja, ajatuksia ja tunteita herättelemään. Kurssille kannattaa hakeutua, jos haluaa viettää hetken metsässä rentoutuen ja arjesta irtautuen.

Omien lasten ollessa pieniä Saari on kokenut mukavana mahdollisuuden myös opetustyön tekemiseen, vaikka pääpaino onkin ollut kotiäitinä olemisessa. - Kansalaisopisto on ollut hyvä työpaikka, kun olen saanut määritellä itse työaikani ja ohjattavien kurssien sisällön. Olen saanut kehittää kursseja, joissa olen voinut hyödyntää mahdollisimman paljon osaamistani ja jakaa sitä muille. Tekemisen, oppimisen ja kehittymisen iloa on aina hienoa seurata! Työskentely eri-ikäisten ihmisten kanssa on minulle mieluista, Saari toteaa. 

Saari on aloittanut työuran Kurikan kansalaisopistossa 2013. - Olen halunnut tarjota tekemistä sekä lapsi-aikuinen -pareille että pelkästään lapsille. Oman lapsen kanssa on mukava tehdä asioita yhdessä kursseilla. Samojen juttujen parissa voi sitten jatkaa kotonakin. Lapsille suunnatuilla kursseilla tekeminen on monipuolista ja johdonmukaisesti suunniteltua, Saari kertoo. Ohjelmaan on mahtunut ja mahtuu odottavien äitien ja synnyttäneiden vesijumppaa, äiti-vauva -jumppaa, Liikettä vauva-arkeen, Tempputaaperoita, perheliikuntaa, Pallokerhoa perheille, Musaliikkaria, Yleisurheilukoulua, kesäisin Seikkailuleirejä ja syksyisin Metsäseikkailua. 

Seikkailuleireiltä alkaa kesänvietto

Seikkailuleireillä alle kouluikäiset ja kouluikäiset voivat aloittaa kesänvieton mukavan tekemisen parissa. Ruokatunti vietetään itsetehdyissä majoissa, musisoidaan metsän siimeksessä ja seikkaillaan retkelle metsän uumeniin. Mikä voisi olla mukavampaa? 

Seikkailuleireillä ja Metsäseikkailussa vaihtuvat  vuosittain teemat ja kädentaitotyöt. Kuvassa maalataan pöllöaiheista taulua. Kuva Maria Saari.

Paljasjalkapolun tekeminen ja sillä käveleminen on muodostunut jokakesäiseksi ohjelmanumeroksi leireillä. Ensimmäinen kerta uudella polulla tuntuu aina yhtä jännittävältä. Kuva Maria Saari.

Leireillä luontokokemus on läsnä koko ajan. Sitä vahvistetaan leikein ja erilaisin tehtävin. Inkkarileirillä vuonna 2018 piirrettiin kasveilla piirrokset kauniissa kesäisessä säässä. Kuva Maria Saari. 

- Mikä sen ihanampaa kuin työpäivän alkaessa auringon säteet siintävät puiden lomasta, linnut visertävät, ympärillä on mahtava työtiimi ja aloitusringissä istuvat innokkaat lapsiasiakkaat! Kesä 2021 on jo kahdeksas vuosi, kun ohjaamme Anne Luoman ja Jenni Erkkosen kanssa Seikkailuleirejä Hominrinteessä. Kesälle 2021 on taas luvassa uudet aiheet ja leikit, vanhoja hyviksi koettuja unohtamatta. Leirin nimi on vaihtunut vuosien varrella, mutta monialainen tekeminen yhdistäen mm. musiikkia, liikuntaa ja kädentaitoja luontokokemukseen on säilynyt koko ajan. Seikkailuleirien ohjaaminen onkin yksi kesän kohokohdista, Saari kuvailee.

Tervetuloa Seikkailuleireille 2021! Kuva Maria Saari.

- Lähtekää rohkeasti mukaan kansalaisopiston kursseille! Joko vanhoille tutuille tai aivan uusille. Kurssitarjotinta kannattaa käydä vuoden mittaan katsomassa useammin kuin vain pelkästään syksyllä. Tarjolle tulee uusia kursseja myös kesken lukuvuoden. Oikein kiva on myös se, että joka vuosi kurssitarjonta laajenee ja mukaan tulee uusia opettajia. Nautitaan yhdessä alkukevään päivistä auringon ja heräävän luonnon parissa, Maria Saari kehottaa.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ohjelma: Kevätnäyttelysuunnistus 27.-28.4.2024

Päivitetty 12.4.2024. Tiedot päivittyvät. Huhtikuun viimeisenä viikonloppuna järjestetään Kurikan kansalaisopiston kuvataiteen ja käden taitojen kevätnäyttely  kurssien toimitiloissa . Näyttely on avoinna la 27.4. klo 10-14 ja su 28.4. klo 12-18. Vierailla voi valitsemissaan kohteissa. Kannustamme osallistumaan näyttelysuunnistukseen siten, että kahden päivän aikana kiertää monta näyttelykohdetta ja kerää leimoja näyttelypassiin. Täyden passin (6 vierailukohdetta) voi palauttaa mihin tahansa näyttelykohteeseen ja näin osallistua opistolahjakorttien arvontaan. Näyttelypasseja ja ohjelmia saa kirjastoilta ja opistolta 17.4. alkaen. Niitä on jaossa myös kaikissa näyttelykohteissa. Merkitse päivä jo kalenteriin ja seuraa tiedotusta! Monissa näyttelypisteissä myynnissä kahvia ja arpoja. Vierailtavat kohteet Jalasjärvi Iloniemi, opistotila , Koskitie 5, Jalasjärvi  Keramiikka,  Kivat käsityöt, Kudonta, Lasityöt, Lasten kuvataiteen perusopetus, Makramee, Tölkinavaajatyöt  Luopajärven kudonta

Käsityön ilon jakaminen viikon huippuhetkiä

Kurikkalaislähtöinen kädentaitojen opettaja Riitta Koskinen opettaa Kurikan kansalaisopistossa tällä hetkellä Kudonta ja käsityö -kursseilla sekä lyhyillä kranssien, kynttilöiden ja korttien valmistamisen kursseilla. Tarjolla oli syksyllä myös Kangaspuilla kutomisen perusteita -kurssi, joka on laadittu osaamisperusteiseksi siten, että halutessaan opiskelija voi saada siitä opintopisteitä.  Riitta on ahkera käsitöiden tekijä itsekin.  - Päivitän omilla käsitöilläni  @rullaliisa Instagram-tiliä ja nautin käsityösohvani idearikkaudesta. Kerron myös Kurikan kansalaisopiston Facebook-tilillä kädentaitoryhmieni kuulumisia pari kertaa kuukaudessa. Kuva Timo Niemelä - Kurikan kansalaisopiston lisäksi opetan Kauhajoen kansalaisopistoissa ja opettaminen on tällä hetkellä ainoa työni. Koska nyt on joulutauko, käytän aikani opiskeluun ja käsitöihin. Aloitin elokuussa Jyväskylän ammatillisessa opettajakorkeakoulussa ammatillisen opettajan pedagogiset opinnot, ja nyt aion kiriä opintojani ja kutoa i

Päivä harrastuksen parissa nollaa päätä ja kroppaa

Kurikkalainen Kristiina Lohiluoma opettaa Kurikan kansalaisopistossa tällä lukukaudella grafiikkaa kankaalle, sekä ohjaa kuntouttavan työtoiminnan Joppari-ryhmää.  Kristiina Lohiluoma Aiemmin ohjelmassa on ollut myös  lino/puupiirroskurssi ja metalligrafiikkaa. Kurikan kansalaisopiston lisäksi Lohiluoma opettaa myös muissa alueen kansalaisopistoissa. Kevätkokous. Metalligrafiikkaa. Perinteinen kuparilevyn viivasyövytys ja hartsilla sävypinnat. - Opin grafiikan tekemiseen olen hankkinut vuosien varrella eri kansalaisopistojen kursseilla.  Useiden vuosien kurssien jälkeen alettiin kyselemään valmiutta siirtyä ohjaamaan metalligrafiikan kurssille. Sehän sopi. Hankittu tietotaito on hyvä siirtää nuoremmille sukupolville, Kristiina kertoo. Monotypia 1/1, painettu eläviä kasveja käyttäen. - Oppiminen on elinikäistä. Useimmiten uuden tietotaidon oppiminen on hauskaa. Ryhmässä vuorovaikutus on antoisaa. Asioihin saa uusia näkökulmia. Päivä harrastuksen parissa nollaa päätä ja kroppaa. Tutustuu