Siirry pääsisältöön

Itsepuolustustekniikoita ja oman mielen hallintaa

Kansalaisopiston Kurikkalan salissa alkoi viime viikolla itsepuolustuskurssi, opettajana Samvel Vardanyan. Oman mielen hallinnan säätely on itsepuolustuksessa oleellisen tärkeää, kertoi Vardanyan. Toki pitää opetella lajin eri tekniikat ja hyvä lihaskunto on myös avuksi.

Itsepuolustuksen tekniikoiden osaaminen tuo varmuutta ja mieleen rauhallisuutta. Näin mahdollisessa kiperässä tilanteessa oma stressi vähenee. Oma osaamattomuus nostaa pelkoa, mikä saattaa provosoida vastustajaa. Levollinen mieli taas viestii rauhaa myös vastustajalle. Rauhallista kohti ei niin helposti hyökätä.

Samvel painotti vielä lisäksi, että tekniikoissa ei niinkään käytetä voimaa vaan edetään taidoilla, opettelemalla tasapainoa ja itsensä hallitsemista kokonaisuutena – mieleltään ja liikkeiltään. Rauhallinen kielenkäyttö on ihan ensimmäinen itsepuolustuksen keino. Tilanteen äityessä pahaksi myös paikalta pakeneminen. Jos joutuu käyttämään itsepuolustusta, silloin on luotettava omaan taitoonsa ja osaamiseensa. Tätä itseluottamusta sitten kohotetaan opettelemalla ja harjoittelemalla lajin tekniikoita.

Keskiviikkoiltaisin aina 19.6.2024 saakka harjoitellaan Kurikkalan salissa Samvelin tunneilla itsepuolustusta. Kurssilla harjoitellaan yksityiskohtaisesti erilaisia liikkeitä ja otteita, tehdään lihaskuntoharjoitteita, opetellaan tasapainon hallintaa, hengitystekniikoita ym. Kevään edistyessä ehkä päästään myös ulos nurmikolle kokeilemaan taitoja. Kurssille voivat tulla sekä aloittelijat että jo kokeneemmatkin lajin harrastajat.

Samvel aloittelemassa kurssia. Kuva Suvi Veijalainen.


Samvel Vardanyanilla on mittava urheilu- sekä taitovoimistelutausta. Hän on kouluttanut itsepuolustusta useita vuosia ammattilaisille ja harrastajille, hyvinkin erilaisille ryhmille aina armeijan upseereista entisessä kotimaassaan Armeniassa eläkeläisryhmiin täällä Etelä-Pohjanmaalla.

- Suvi Veijalainen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ohjelma: Kevätnäyttelysuunnistus 27.-28.4.2024

Päivitetty 12.4.2024. Tiedot päivittyvät. Huhtikuun viimeisenä viikonloppuna järjestetään Kurikan kansalaisopiston kuvataiteen ja käden taitojen kevätnäyttely  kurssien toimitiloissa . Näyttely on avoinna la 27.4. klo 10-14 ja su 28.4. klo 12-18. Vierailla voi valitsemissaan kohteissa. Kannustamme osallistumaan näyttelysuunnistukseen siten, että kahden päivän aikana kiertää monta näyttelykohdetta ja kerää leimoja näyttelypassiin. Täyden passin (6 vierailukohdetta) voi palauttaa mihin tahansa näyttelykohteeseen ja näin osallistua opistolahjakorttien arvontaan. Näyttelypasseja ja ohjelmia saa kirjastoilta ja opistolta 17.4. alkaen. Niitä on jaossa myös kaikissa näyttelykohteissa. Merkitse päivä jo kalenteriin ja seuraa tiedotusta! Monissa näyttelypisteissä myynnissä kahvia ja arpoja. Vierailtavat kohteet Jalasjärvi Iloniemi, opistotila , Koskitie 5, Jalasjärvi  Keramiikka,  Kivat käsityöt, Kudonta, Lasityöt, Lasten kuvataiteen perusopetus, Makramee, Tölkinavaajatyöt  Luopajärven kudonta

Käsityön ilon jakaminen viikon huippuhetkiä

Kurikkalaislähtöinen kädentaitojen opettaja Riitta Koskinen opettaa Kurikan kansalaisopistossa tällä hetkellä Kudonta ja käsityö -kursseilla sekä lyhyillä kranssien, kynttilöiden ja korttien valmistamisen kursseilla. Tarjolla oli syksyllä myös Kangaspuilla kutomisen perusteita -kurssi, joka on laadittu osaamisperusteiseksi siten, että halutessaan opiskelija voi saada siitä opintopisteitä.  Riitta on ahkera käsitöiden tekijä itsekin.  - Päivitän omilla käsitöilläni  @rullaliisa Instagram-tiliä ja nautin käsityösohvani idearikkaudesta. Kerron myös Kurikan kansalaisopiston Facebook-tilillä kädentaitoryhmieni kuulumisia pari kertaa kuukaudessa. Kuva Timo Niemelä - Kurikan kansalaisopiston lisäksi opetan Kauhajoen kansalaisopistoissa ja opettaminen on tällä hetkellä ainoa työni. Koska nyt on joulutauko, käytän aikani opiskeluun ja käsitöihin. Aloitin elokuussa Jyväskylän ammatillisessa opettajakorkeakoulussa ammatillisen opettajan pedagogiset opinnot, ja nyt aion kiriä opintojani ja kutoa i

Päivä harrastuksen parissa nollaa päätä ja kroppaa

Kurikkalainen Kristiina Lohiluoma opettaa Kurikan kansalaisopistossa tällä lukukaudella grafiikkaa kankaalle, sekä ohjaa kuntouttavan työtoiminnan Joppari-ryhmää.  Kristiina Lohiluoma Aiemmin ohjelmassa on ollut myös  lino/puupiirroskurssi ja metalligrafiikkaa. Kurikan kansalaisopiston lisäksi Lohiluoma opettaa myös muissa alueen kansalaisopistoissa. Kevätkokous. Metalligrafiikkaa. Perinteinen kuparilevyn viivasyövytys ja hartsilla sävypinnat. - Opin grafiikan tekemiseen olen hankkinut vuosien varrella eri kansalaisopistojen kursseilla.  Useiden vuosien kurssien jälkeen alettiin kyselemään valmiutta siirtyä ohjaamaan metalligrafiikan kurssille. Sehän sopi. Hankittu tietotaito on hyvä siirtää nuoremmille sukupolville, Kristiina kertoo. Monotypia 1/1, painettu eläviä kasveja käyttäen. - Oppiminen on elinikäistä. Useimmiten uuden tietotaidon oppiminen on hauskaa. Ryhmässä vuorovaikutus on antoisaa. Asioihin saa uusia näkökulmia. Päivä harrastuksen parissa nollaa päätä ja kroppaa. Tutustuu