Siirry pääsisältöön

Itsepuolustustekniikoita ja oman mielen hallintaa

Kansalaisopiston Kurikkalan salissa alkoi viime viikolla itsepuolustuskurssi, opettajana Samvel Vardanyan. Oman mielen hallinnan säätely on itsepuolustuksessa oleellisen tärkeää, kertoi Vardanyan. Toki pitää opetella lajin eri tekniikat ja hyvä lihaskunto on myös avuksi.

Itsepuolustuksen tekniikoiden osaaminen tuo varmuutta ja mieleen rauhallisuutta. Näin mahdollisessa kiperässä tilanteessa oma stressi vähenee. Oma osaamattomuus nostaa pelkoa, mikä saattaa provosoida vastustajaa. Levollinen mieli taas viestii rauhaa myös vastustajalle. Rauhallista kohti ei niin helposti hyökätä.

Samvel painotti vielä lisäksi, että tekniikoissa ei niinkään käytetä voimaa vaan edetään taidoilla, opettelemalla tasapainoa ja itsensä hallitsemista kokonaisuutena – mieleltään ja liikkeiltään. Rauhallinen kielenkäyttö on ihan ensimmäinen itsepuolustuksen keino. Tilanteen äityessä pahaksi myös paikalta pakeneminen. Jos joutuu käyttämään itsepuolustusta, silloin on luotettava omaan taitoonsa ja osaamiseensa. Tätä itseluottamusta sitten kohotetaan opettelemalla ja harjoittelemalla lajin tekniikoita.

Keskiviikkoiltaisin aina 19.6.2024 saakka harjoitellaan Kurikkalan salissa Samvelin tunneilla itsepuolustusta. Kurssilla harjoitellaan yksityiskohtaisesti erilaisia liikkeitä ja otteita, tehdään lihaskuntoharjoitteita, opetellaan tasapainon hallintaa, hengitystekniikoita ym. Kevään edistyessä ehkä päästään myös ulos nurmikolle kokeilemaan taitoja. Kurssille voivat tulla sekä aloittelijat että jo kokeneemmatkin lajin harrastajat.

Samvel aloittelemassa kurssia. Kuva Suvi Veijalainen.


Samvel Vardanyanilla on mittava urheilu- sekä taitovoimistelutausta. Hän on kouluttanut itsepuolustusta useita vuosia ammattilaisille ja harrastajille, hyvinkin erilaisille ryhmille aina armeijan upseereista entisessä kotimaassaan Armeniassa eläkeläisryhmiin täällä Etelä-Pohjanmaalla.

- Suvi Veijalainen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Romanikieli vahva osa identiteettiä

Peräseinäjokelainen Taito Lindeman aloittaa syyskuussa romanikielen opettamisen Kurikan kansalaisopistossa. - Työni ohella olen aktiivisesti mukana myös seurakunnan vapaaehtoistyössä. Olen tehnyt mm. Itä-Euroopan alueella romanien parissa lähetystyötä ja siellä ihaillut, kuinka he puhuvat aivan arkikielenään romanikieltä. Tämä on herättänyt sydämessäni halua tuoda tätä samaa myös omaan kotimaahani. Taito Lindeman - Olen itse oppinut romanikielen lapsuudenkodissa ja vähän lisäksi myös aikuisenakin, pääasiassa ihan puheen kautta. Isovanhempani, vanhempani ja vanhemmat veljeni puhuivat paljon romanikieltä kun asuin vielä kotona, joten en voinut jäädä osattomaksi. - Huolenani on, että romanikieli on vähentynyt runsaasti. Itse näen että kielemme on vahva osa meidän identiteettiä. Toiveenani on että kieli elpyisi ihan puheen tasolle asti. - Haluaisin rohkaista ja kannustaa opettelemaan sitä, minkä olemme aikojen saatossa saattaneet kadottaa. Esi-isiemme kieli on vahva osa romanikult...

60-vuotiaan Kurikkalan Setlementin lämminhenkinen juhla

Kansalaisopistossa mahdollisuus elinikäiseen oppimiseen, kuntalaisille yhteisöllinen paikka kasvaa ja kehittyä ja tulevaisuudessa arvokkaan tehtävän jatkaminen olivat esiin nousseita teemoja, kun  27.10.2024 juhlittiin Kurikkalan Setlementin 60-vuotisjuhlia. Kurikkalan salin olivat juhlaa varten koristelleet Taidekoulu Tekevän kuvataiteen ja käsityön oppilaat opettajiensa Anne Luoman, Minna Salosen ja Niina Keltamäen johdolla. Kuva: Heidi Pajuluoma Avaussanoissa Kurikkalan Setlementin toiminnanjohtaja Päivi Rantamäki toivotti tervetulleeksi juhlistamaan yhdistystä, joka perustettiin 1964 ensimmäisenä maaseudun setlementtinä tarjoamaan päivähoitoa ja kansalaisopistotoimintaa. Kurikkalan Setlementin toiminta on vuosikymmenten saatossa muuttunut, mutta kansalaisopistotoiminta on säilynyt vuodesta 1965 lähtien. Kurssitoiminta alkoi kansalaisten perustaidoilla (esim. konekirjoitus ja maatalouden verotus) ja nykyäänkin  perustaitojen opetusta on tarjolla kansalaisopistoissa. Kurikka...

Kursseille voi tulla kuka vain - vasta-alkaja tai konkari

Kurikkalainen Anneli Kentta opettaa Kurikan kansalaisopistossa kursseja Nuppilukkolaukut ja -kukkarot sekä Laukut ja reput.  - Ensimmäinen ammattini on ompelija, mutta kun vuosien saatossa ei töitä enää ollut, luin lähihoitajaksi. Työn ohessa opiskelin Suomen Yrittäjäopistossa kädentaidon ohjaajaksi. Monia vuosia olen käynyt kansalaisopiston kursseilla. Minulta kysyttiin vuosi sitten keväällä, jos alkaisin opettamaan Nuppilukkolaukut ja -kukkarot -kurssia .  - Tämän vuoden keväällä kysyttiin, ottaisinko kopin myös Reput ja Laukut -kurssista . Molempiin lupauduin.  - Perheeseeni kuuluu puoliso, lapsia ja lapsenlapsia sekä kääpiövillakoira Rölli. Lapsista 2 asustelee vielä kotona.  - Kursseille voi tulla kuka vain - vasta-alkaja tai konkari - koska malleja on suunniteltu siten, että jokaiselle löytyy jotakin.