Siirry pääsisältöön

Eläkekahvit kansalaisopistolla

21.5.2024 juotiin Jalasjärven Pelimannituvalla eläkekahvit. Tilaisuuteen oli kutsuttu kolmen viime lukuvuoden aikana kansalaisopistosta eläkkeelle jääneitä opettajia, joista paikalle ehti puolet. Kahvikupin äärellä muisteltiin kuluneita vuosia kansalaisopiston tuntiopettajana ja yhdessä todettiin, että pidettyjen eri kurssien moninaisuus vuosikymmenten varrella kertoo ajassa elämisestä.

Kerttu Kamila on ohjannut Jurvassa joogaa äkkiä muisteltuna yli kymmenen vuotta. Hänet oli edellinen opettaja Anita Reiniö houkutellut opettamaan. Sittemmin Kerttu on kouluttautunut työnsä ohella Suomen Joogaliitto ry:n joogaopistolla niin hatha- kuin yin-joogankin ohjaajaksi. Nyt Kertun suunnitelmissa on jatkaa joogaa tavallisena kurssilaisena.

Anita Kivineva on aloittanut kansalaisopiston kurssien opettamisen vuonna 1978 Jurvassa koneneulonnan opettajan sijaisena. Siitä lähtien hän on opettanut monenlaista askartelua ja käden taitoa sekä viime vuosina vetänyt myös ikäihmisten virkistystoimintaa ja Aivoliiton Juttu-tupaa afaatikoille. Itselleen mieluisimmaksi tekemiseksi Anita mainitsee luonnonmateriaaleista askartelun. Voimaa opettajan vuosiin on antanut kurssilaisten palaute siitä, että kurssilla oli kiva olla. Eläköitymistä harkitessaan Anita on pohtinut ryhmiensä jatkuvuutta ja on nyt iloinen, että hyviä jatkajia on löytynyt. 

Väinö Kreko on ohjannut tanssia Kurikan kansalaisopistossa 42 vuotta. Väinö muisteli aloittaneensa kruunuhäätansseilla ja on paritanssin lisäksi ohjannut paljon kansantanssia. Omiksi suosikkitansseikseen hän mainitsee cha chan ja polkan. Myös tanssinopetuksessa näkyy oppimisen tapojen erilaisuus. Opettajan työn suola onkin ollut ilo opiskelijoiden onnistumisen kokemuksista. 

Raili Pohjonen on aloittanut työt kansalaisopistolla vuonna 1986. Hän oli itsekin pysähtynyt muistelemaan työuraansa ja laskenut opettaneensa vajaata 20 erilaista kurssia vaateompelusta ja varjostimen valmistamisesta aina nahkavaatekursseihin ja viime vuosien hittiin kahvipussiaskarteluun. Raili rinnastaa kansalaisopiston tuntiopettajana toimimisen yksityisyrittäjyyteen: kurssin sisältö ja sen kiinnostavuus on opettajan omalla vastuulla. Materiaalien hankinnassa opettajilla on iso rooli ja monesti opettajalle kertyykin materiaaleja omiin varastoihin. 

Kurikan kansalaisopiston johtokunnan puheenjohtaja Anna-Maija Koskela kiitti omassa puheenvuorossaan opettajia sitoutumisesta kansalaisopistoon. Opettajat ovat olleet luomassa omalla alueellaan hyvää oloa ja hyvinvointia. Kursseilla opettaja kohtaa osallistujia ja osallistujat pääsevät osaksi yhteisöä. Kansalaisopiston kursseilta opiskelijat saavat onnistumisen elämyksiä ja Anna-Maija toivoi, että opettajat ovat saaneet myös itselleen hyvinvointia ryhmistä. Eläkkeellä alkaakin uusi aika ja vaihe. Nyt pääsee itse keskiöön, kun tähän saakka opettajana on pitänyt huolta muista. 

Eläkekahveille oli kutsuttu myös Inga Järvimäki, Jorma Nostaja, Jukka-Matti Pihlaja ja Olavi Yli-Peltola.

Kuvassa vasemmalta Väinö Kreko, Anita Kivineva, Kerttu Kamila ja Raili Pohjonen.


 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Romanikieli vahva osa identiteettiä

Peräseinäjokelainen Taito Lindeman aloittaa syyskuussa romanikielen opettamisen Kurikan kansalaisopistossa. - Työni ohella olen aktiivisesti mukana myös seurakunnan vapaaehtoistyössä. Olen tehnyt mm. Itä-Euroopan alueella romanien parissa lähetystyötä ja siellä ihaillut, kuinka he puhuvat aivan arkikielenään romanikieltä. Tämä on herättänyt sydämessäni halua tuoda tätä samaa myös omaan kotimaahani. Taito Lindeman - Olen itse oppinut romanikielen lapsuudenkodissa ja vähän lisäksi myös aikuisenakin, pääasiassa ihan puheen kautta. Isovanhempani, vanhempani ja vanhemmat veljeni puhuivat paljon romanikieltä kun asuin vielä kotona, joten en voinut jäädä osattomaksi. - Huolenani on, että romanikieli on vähentynyt runsaasti. Itse näen että kielemme on vahva osa meidän identiteettiä. Toiveenani on että kieli elpyisi ihan puheen tasolle asti. - Haluaisin rohkaista ja kannustaa opettelemaan sitä, minkä olemme aikojen saatossa saattaneet kadottaa. Esi-isiemme kieli on vahva osa romanikult...

60-vuotiaan Kurikkalan Setlementin lämminhenkinen juhla

Kansalaisopistossa mahdollisuus elinikäiseen oppimiseen, kuntalaisille yhteisöllinen paikka kasvaa ja kehittyä ja tulevaisuudessa arvokkaan tehtävän jatkaminen olivat esiin nousseita teemoja, kun  27.10.2024 juhlittiin Kurikkalan Setlementin 60-vuotisjuhlia. Kurikkalan salin olivat juhlaa varten koristelleet Taidekoulu Tekevän kuvataiteen ja käsityön oppilaat opettajiensa Anne Luoman, Minna Salosen ja Niina Keltamäen johdolla. Kuva: Heidi Pajuluoma Avaussanoissa Kurikkalan Setlementin toiminnanjohtaja Päivi Rantamäki toivotti tervetulleeksi juhlistamaan yhdistystä, joka perustettiin 1964 ensimmäisenä maaseudun setlementtinä tarjoamaan päivähoitoa ja kansalaisopistotoimintaa. Kurikkalan Setlementin toiminta on vuosikymmenten saatossa muuttunut, mutta kansalaisopistotoiminta on säilynyt vuodesta 1965 lähtien. Kurssitoiminta alkoi kansalaisten perustaidoilla (esim. konekirjoitus ja maatalouden verotus) ja nykyäänkin  perustaitojen opetusta on tarjolla kansalaisopistoissa. Kurikka...

Kursseille voi tulla kuka vain - vasta-alkaja tai konkari

Kurikkalainen Anneli Kentta opettaa Kurikan kansalaisopistossa kursseja Nuppilukkolaukut ja -kukkarot sekä Laukut ja reput.  - Ensimmäinen ammattini on ompelija, mutta kun vuosien saatossa ei töitä enää ollut, luin lähihoitajaksi. Työn ohessa opiskelin Suomen Yrittäjäopistossa kädentaidon ohjaajaksi. Monia vuosia olen käynyt kansalaisopiston kursseilla. Minulta kysyttiin vuosi sitten keväällä, jos alkaisin opettamaan Nuppilukkolaukut ja -kukkarot -kurssia .  - Tämän vuoden keväällä kysyttiin, ottaisinko kopin myös Reput ja Laukut -kurssista . Molempiin lupauduin.  - Perheeseeni kuuluu puoliso, lapsia ja lapsenlapsia sekä kääpiövillakoira Rölli. Lapsista 2 asustelee vielä kotona.  - Kursseille voi tulla kuka vain - vasta-alkaja tai konkari - koska malleja on suunniteltu siten, että jokaiselle löytyy jotakin.