Siirry pääsisältöön

Eläkekahvit kansalaisopistolla

21.5.2024 juotiin Jalasjärven Pelimannituvalla eläkekahvit. Tilaisuuteen oli kutsuttu kolmen viime lukuvuoden aikana kansalaisopistosta eläkkeelle jääneitä opettajia, joista paikalle ehti puolet. Kahvikupin äärellä muisteltiin kuluneita vuosia kansalaisopiston tuntiopettajana ja yhdessä todettiin, että pidettyjen eri kurssien moninaisuus vuosikymmenten varrella kertoo ajassa elämisestä.

Kerttu Kamila on ohjannut Jurvassa joogaa äkkiä muisteltuna yli kymmenen vuotta. Hänet oli edellinen opettaja Anita Reiniö houkutellut opettamaan. Sittemmin Kerttu on kouluttautunut työnsä ohella Suomen Joogaliitto ry:n joogaopistolla niin hatha- kuin yin-joogankin ohjaajaksi. Nyt Kertun suunnitelmissa on jatkaa joogaa tavallisena kurssilaisena.

Anita Kivineva on aloittanut kansalaisopiston kurssien opettamisen vuonna 1978 Jurvassa koneneulonnan opettajan sijaisena. Siitä lähtien hän on opettanut monenlaista askartelua ja käden taitoa sekä viime vuosina vetänyt myös ikäihmisten virkistystoimintaa ja Aivoliiton Juttu-tupaa afaatikoille. Itselleen mieluisimmaksi tekemiseksi Anita mainitsee luonnonmateriaaleista askartelun. Voimaa opettajan vuosiin on antanut kurssilaisten palaute siitä, että kurssilla oli kiva olla. Eläköitymistä harkitessaan Anita on pohtinut ryhmiensä jatkuvuutta ja on nyt iloinen, että hyviä jatkajia on löytynyt. 

Väinö Kreko on ohjannut tanssia Kurikan kansalaisopistossa 42 vuotta. Väinö muisteli aloittaneensa kruunuhäätansseilla ja on paritanssin lisäksi ohjannut paljon kansantanssia. Omiksi suosikkitansseikseen hän mainitsee cha chan ja polkan. Myös tanssinopetuksessa näkyy oppimisen tapojen erilaisuus. Opettajan työn suola onkin ollut ilo opiskelijoiden onnistumisen kokemuksista. 

Raili Pohjonen on aloittanut työt kansalaisopistolla vuonna 1986. Hän oli itsekin pysähtynyt muistelemaan työuraansa ja laskenut opettaneensa vajaata 20 erilaista kurssia vaateompelusta ja varjostimen valmistamisesta aina nahkavaatekursseihin ja viime vuosien hittiin kahvipussiaskarteluun. Raili rinnastaa kansalaisopiston tuntiopettajana toimimisen yksityisyrittäjyyteen: kurssin sisältö ja sen kiinnostavuus on opettajan omalla vastuulla. Materiaalien hankinnassa opettajilla on iso rooli ja monesti opettajalle kertyykin materiaaleja omiin varastoihin. 

Kurikan kansalaisopiston johtokunnan puheenjohtaja Anna-Maija Koskela kiitti omassa puheenvuorossaan opettajia sitoutumisesta kansalaisopistoon. Opettajat ovat olleet luomassa omalla alueellaan hyvää oloa ja hyvinvointia. Kursseilla opettaja kohtaa osallistujia ja osallistujat pääsevät osaksi yhteisöä. Kansalaisopiston kursseilta opiskelijat saavat onnistumisen elämyksiä ja Anna-Maija toivoi, että opettajat ovat saaneet myös itselleen hyvinvointia ryhmistä. Eläkkeellä alkaakin uusi aika ja vaihe. Nyt pääsee itse keskiöön, kun tähän saakka opettajana on pitänyt huolta muista. 

Eläkekahveille oli kutsuttu myös Inga Järvimäki, Jorma Nostaja, Jukka-Matti Pihlaja ja Olavi Yli-Peltola.

Kuvassa vasemmalta Väinö Kreko, Anita Kivineva, Kerttu Kamila ja Raili Pohjonen.


 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ohjelma: Kevätnäyttelysuunnistus 27.-28.4.2024

Päivitetty 12.4.2024. Tiedot päivittyvät. Huhtikuun viimeisenä viikonloppuna järjestetään Kurikan kansalaisopiston kuvataiteen ja käden taitojen kevätnäyttely  kurssien toimitiloissa . Näyttely on avoinna la 27.4. klo 10-14 ja su 28.4. klo 12-18. Vierailla voi valitsemissaan kohteissa. Kannustamme osallistumaan näyttelysuunnistukseen siten, että kahden päivän aikana kiertää monta näyttelykohdetta ja kerää leimoja näyttelypassiin. Täyden passin (6 vierailukohdetta) voi palauttaa mihin tahansa näyttelykohteeseen ja näin osallistua opistolahjakorttien arvontaan. Näyttelypasseja ja ohjelmia saa kirjastoilta ja opistolta 17.4. alkaen. Niitä on jaossa myös kaikissa näyttelykohteissa. Merkitse päivä jo kalenteriin ja seuraa tiedotusta! Monissa näyttelypisteissä myynnissä kahvia ja arpoja. Vierailtavat kohteet Jalasjärvi Iloniemi, opistotila , Koskitie 5, Jalasjärvi  Keramiikka,  Kivat käsityöt, Kudonta, Lasityöt, Lasten kuvataiteen perusopetus, Makramee, Tölkinavaajatyöt  Luopajärven kudonta

Käsityön ilon jakaminen viikon huippuhetkiä

Kurikkalaislähtöinen kädentaitojen opettaja Riitta Koskinen opettaa Kurikan kansalaisopistossa tällä hetkellä Kudonta ja käsityö -kursseilla sekä lyhyillä kranssien, kynttilöiden ja korttien valmistamisen kursseilla. Tarjolla oli syksyllä myös Kangaspuilla kutomisen perusteita -kurssi, joka on laadittu osaamisperusteiseksi siten, että halutessaan opiskelija voi saada siitä opintopisteitä.  Riitta on ahkera käsitöiden tekijä itsekin.  - Päivitän omilla käsitöilläni  @rullaliisa Instagram-tiliä ja nautin käsityösohvani idearikkaudesta. Kerron myös Kurikan kansalaisopiston Facebook-tilillä kädentaitoryhmieni kuulumisia pari kertaa kuukaudessa. Kuva Timo Niemelä - Kurikan kansalaisopiston lisäksi opetan Kauhajoen kansalaisopistoissa ja opettaminen on tällä hetkellä ainoa työni. Koska nyt on joulutauko, käytän aikani opiskeluun ja käsitöihin. Aloitin elokuussa Jyväskylän ammatillisessa opettajakorkeakoulussa ammatillisen opettajan pedagogiset opinnot, ja nyt aion kiriä opintojani ja kutoa i

Päivä harrastuksen parissa nollaa päätä ja kroppaa

Kurikkalainen Kristiina Lohiluoma opettaa Kurikan kansalaisopistossa tällä lukukaudella grafiikkaa kankaalle, sekä ohjaa kuntouttavan työtoiminnan Joppari-ryhmää.  Kristiina Lohiluoma Aiemmin ohjelmassa on ollut myös  lino/puupiirroskurssi ja metalligrafiikkaa. Kurikan kansalaisopiston lisäksi Lohiluoma opettaa myös muissa alueen kansalaisopistoissa. Kevätkokous. Metalligrafiikkaa. Perinteinen kuparilevyn viivasyövytys ja hartsilla sävypinnat. - Opin grafiikan tekemiseen olen hankkinut vuosien varrella eri kansalaisopistojen kursseilla.  Useiden vuosien kurssien jälkeen alettiin kyselemään valmiutta siirtyä ohjaamaan metalligrafiikan kurssille. Sehän sopi. Hankittu tietotaito on hyvä siirtää nuoremmille sukupolville, Kristiina kertoo. Monotypia 1/1, painettu eläviä kasveja käyttäen. - Oppiminen on elinikäistä. Useimmiten uuden tietotaidon oppiminen on hauskaa. Ryhmässä vuorovaikutus on antoisaa. Asioihin saa uusia näkökulmia. Päivä harrastuksen parissa nollaa päätä ja kroppaa. Tutustuu