Siirry pääsisältöön

Värejä ja vivahteita – värioppiin tutustumassa

Sain olla mukana kuuntelemassa ja katselemassa Taidepajalla Värioppi kuvataiteessa II -kurssilla. Opettaja Minna Salosen opastuksella kurssilaiset käytännössä tutustuivat värien ominaisuuksiin – miten värit ”käyttäytyvät” ja miten ne meihin jokaiseen vaikuttavat. Oli hienoa seurata, miten keskittyneesti kurssilaiset työskentelivät. He olivat saaneet myös opettajalta tuhdin teoriapaketin töidensä taustaksi.

Äärettömän tarkasti ja huolellisesti jokainen laati perusväreistä keltaisesta, sinisestä ja punaisesta johdetun 12-osaisen väriympyrän. 

Väriympyrän laatimista. 

Taustana oli väriopin teoreetikon, Johannes Ittenin väriympyrä. Siinä kullakin värillä on tarkka paikkansa ja värien esiintymisjärjestys on sama kuin sateenkaaressa tai valon spektrissä. Pääväreistä sekoitettiin välivärit ympyrään. Näytti helpolta, mutta sitä se ei todellakaan ollut.

Taitavasti kukin kurssilainen löysi työhönsä ensin päävärit mallin mukaisesti. Kuinka pitikään sekoittaa yhteen lämpimästä ja kylmästä pääväristä ja saada aikaan juuri oikean vivahde. Sitten huolellista välivärien aikaan saamista. Oranssista ei saanut tulla liian punaista eikä liian keltaista, violetista ei liian punaista tai sinistä, vihreä ei saanut olla liian keltainen tai sininen. Vielä oli vuorossa päävärien ja välivärien sekoittaminen. Esim. keltainen + oranssi = keltaoranssi ja juuri oikea sävy, punainen+ oranssi = punaoranssi jne. Näin saatiin 12-osainen väriympyrä.
Väriympyrän laatiminen jatkuu. 

Opettaja Minna Salosen mukaan kun näin itse tekee väriympyrän, värit ”järjestyvät” omaan muistiin. Jokaisen persoona näkyy työssä ja jokaisella on oman näköisensä väriympyrä, kun sitä vertaa vastaavaan painettuun, jossa on ”standardoidut” värit.

Opiskelijat tutustuivat myös värien vuorovaikutukseen. He mm. kokeilivat ”kuullotusta”. Siinä värikerroksia hyödyntäen tuotettiin eri sävyjä. Kokeiltiin yhdistää kylmiä ja lämpimiä sävyjä ja myös erilaatuisia värejä – peite- tai vesivärejä. 


Värien vuorovaikutusta.

Nousi myös esiin, miten tunteet liittyvät väreihin. Väripaperiharjoituksissa taas kokeiltiin, miten taustapaperi saattaa vaikuttaa siihen, miten väri muuttuu tai ei muutu. Miten yksi väri näyttää kahdelta ja samastuu vastakkaisiin taustoihin. Tai kaksi eri väriä näyttää yhdeltä. Miten yksityiskohdat nousevat tajuntaan nopeammin kuin kokonaisuudet.

Yksi väri näyttää kahdelta.

Kaksi eri väriä näyttää samalta.

Kurssilla nostettiin esiin sekin, miten värit synnyttävät erilaisia mielleyhtymiä. Ne ovat toki tulkinnanvaraisia ja myös sidoksissa kulttuureihin. Miten mielletään värit kuiviksi tai märiksi, puhtaiksi tai likaisiksi? Miten vaikuttavat värien pintaominaisuudet? Miten materiaali, johon ne kiinnittyvät, miten vaikuttaa valo? Miten saadaan aikaan haluttu vaikutus – miten väriharmonia?

Ainakin kirjoittajaan teki vaikutuksen kurssilaisten keskittyminen työhönsä, intensiteetti, jolla he tutkivat värien maailmaa ja vaikutusta. Paljon he käsittelivät väriopin asioita kahden päivän aikana. Minna-opettaja ohjasi ja toi esille taustateorioita ja esitteli myös alan kirjallisuutta sekä tiedonlähteitä.

Kurssi on osa aikuisten kuvataiteen perusopetusta Kuvataidekoulu Tekevässä, mutta samalla avoin kaikille osallistujille. Tutustu tarkemmin Kuvataidekoulu Tekevä aikuisille -opintoihin tästä.

Lähteenä käytetty Itten, Johannes, Värien vuorovaikutus, 1991.

- Teksti ja kuvat Suvi Veijalainen




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ohjelma: Kevätnäyttelysuunnistus 27.-28.4.2024

Päivitetty 12.4.2024. Tiedot päivittyvät. Huhtikuun viimeisenä viikonloppuna järjestetään Kurikan kansalaisopiston kuvataiteen ja käden taitojen kevätnäyttely  kurssien toimitiloissa . Näyttely on avoinna la 27.4. klo 10-14 ja su 28.4. klo 12-18. Vierailla voi valitsemissaan kohteissa. Kannustamme osallistumaan näyttelysuunnistukseen siten, että kahden päivän aikana kiertää monta näyttelykohdetta ja kerää leimoja näyttelypassiin. Täyden passin (6 vierailukohdetta) voi palauttaa mihin tahansa näyttelykohteeseen ja näin osallistua opistolahjakorttien arvontaan. Näyttelypasseja ja ohjelmia saa kirjastoilta ja opistolta 17.4. alkaen. Niitä on jaossa myös kaikissa näyttelykohteissa. Merkitse päivä jo kalenteriin ja seuraa tiedotusta! Monissa näyttelypisteissä myynnissä kahvia ja arpoja. Vierailtavat kohteet Jalasjärvi Iloniemi, opistotila , Koskitie 5, Jalasjärvi  Keramiikka,  Kivat käsityöt, Kudonta, Lasityöt, Lasten kuvataiteen perusopetus, Makramee, Tölkinavaajatyöt  L...

Romanikieli vahva osa identiteettiä

Peräseinäjokelainen Taito Lindeman aloittaa syyskuussa romanikielen opettamisen Kurikan kansalaisopistossa. - Työni ohella olen aktiivisesti mukana myös seurakunnan vapaaehtoistyössä. Olen tehnyt mm. Itä-Euroopan alueella romanien parissa lähetystyötä ja siellä ihaillut, kuinka he puhuvat aivan arkikielenään romanikieltä. Tämä on herättänyt sydämessäni halua tuoda tätä samaa myös omaan kotimaahani. Taito Lindeman - Olen itse oppinut romanikielen lapsuudenkodissa ja vähän lisäksi myös aikuisenakin, pääasiassa ihan puheen kautta. Isovanhempani, vanhempani ja vanhemmat veljeni puhuivat paljon romanikieltä kun asuin vielä kotona, joten en voinut jäädä osattomaksi. - Huolenani on, että romanikieli on vähentynyt runsaasti. Itse näen että kielemme on vahva osa meidän identiteettiä. Toiveenani on että kieli elpyisi ihan puheen tasolle asti. - Haluaisin rohkaista ja kannustaa opettelemaan sitä, minkä olemme aikojen saatossa saattaneet kadottaa. Esi-isiemme kieli on vahva osa romanikult...

60-vuotiaan Kurikkalan Setlementin lämminhenkinen juhla

Kansalaisopistossa mahdollisuus elinikäiseen oppimiseen, kuntalaisille yhteisöllinen paikka kasvaa ja kehittyä ja tulevaisuudessa arvokkaan tehtävän jatkaminen olivat esiin nousseita teemoja, kun  27.10.2024 juhlittiin Kurikkalan Setlementin 60-vuotisjuhlia. Kurikkalan salin olivat juhlaa varten koristelleet Taidekoulu Tekevän kuvataiteen ja käsityön oppilaat opettajiensa Anne Luoman, Minna Salosen ja Niina Keltamäen johdolla. Kuva: Heidi Pajuluoma Avaussanoissa Kurikkalan Setlementin toiminnanjohtaja Päivi Rantamäki toivotti tervetulleeksi juhlistamaan yhdistystä, joka perustettiin 1964 ensimmäisenä maaseudun setlementtinä tarjoamaan päivähoitoa ja kansalaisopistotoimintaa. Kurikkalan Setlementin toiminta on vuosikymmenten saatossa muuttunut, mutta kansalaisopistotoiminta on säilynyt vuodesta 1965 lähtien. Kurssitoiminta alkoi kansalaisten perustaidoilla (esim. konekirjoitus ja maatalouden verotus) ja nykyäänkin  perustaitojen opetusta on tarjolla kansalaisopistoissa. Kurikka...