Siirry pääsisältöön

Syysiltamissa maisteltiin kalaa ja saatiin tanssiakin

Kurikkalan syysiltamia vietettiin 11.10.2023 yhdessä Kurikan Urheilukalastajien kanssa.

Kyllä kaikille kala maistui. Kuva Suvi Veijalainen.

Sateisesta illasta huolimatta Kurikkalan viereen, koulun katoksen alle kokoontui kovasti väkeä seuraamaan, kun Urheilukalastajista Mika Latva-Nikkola käsitteli ahvenia, haukia, kuhaa ja jopa nieriää taidokkaasti. Ihailtavan näppärästi hän fileoi kalat ruodottomiksi ja paistovalmiiksi. Katselijoiden tiedusteluihin, millainen pitää hyvän ja tehokkaan fileointiveitsen olla, saimme vastauksen, että fileoijan omaan käteen sopiva ja tärkeää on ”oikaista” terä eli poistaa kierre välillä vaikka teroituspuikolla, että työ sujuu. Valmistellessaan kalaoja paistamista varten hän kertoili kalastuksesta ja vastaili innokkaiden kuulijoiden kysymyksiin. Saimme tietää, mikä oikein on jigikalastus, yksi heittokalastuksen muoto ja mitä silloin tehdään ja muutenkin saimme niksejä ja neuvoja kalastukseen.

Nyt lähtee hauen fileointi. Kuva Suvi Veijalainen.

Muurinpohjapannu kuumeni vieressä ja kalojen paistomestarina toimi Urheilukalastajista Veli-Matti Mäenpää. Lautaset valmiina odoteltiin, että saataisiin maistiaisia. Tottuneesti kalakokki valmisteli syötäviä ruodottomiksi valmistelluista kalanpaloista, leivitteli ensin ja sitten pannulle. Paljasti oman ”salaisen” reseptinsäkin leivittämiseen. Tärkeää oli myös, ettei paistamisessa saanut käyttää voita – muurinpohjapannun lämpö kun nousee niin korkeaksi, että voi saattaisi palaessaan vaikuttaa kalojen makuun.

Paistomestarilla pian haukea tarjolla. Kuva Suvi Veijalainen.

Sateen vihmeestä siirryttiin sisälle Kurikkalaan kahvipöydän ääreen. Veli-Matti Mäenpää, Urheilukalastajien puheenjohtaja kertoi vielä kuulijoille, miten todella monipuolista kalastukseen ja kalatietämykseen liittyvää toimintaa heidän lähes 40-vuotiaalla yhdistyksellään on. Esimerkkinä vaikkapa tämäniltaisen kaltainen tilaisuus ja myös muu toiminta, jossa edistetään kotimaisen kalan hyödyntämistä ravinnoksi. Hienoa on myös vireään nuorisotoimintaan ja -kerhoihin panostaminen - nuorille opetetaan mm. kalastusvälineiden valmistamista ja tehdään yhteistyötä muiden nuorisojärjestöjen, esim. palokuntanuorten kanssa. Lievää kateutta kuulemma herättää myös paikallinen Mimmikerho, maan ainoa kalastuskerho naisille.

Veli-Matti Mäenpää korosti esityksessään, miten kalastuksessa ei suinkaan ole tärkeintä saada aina kalaa ja kilpailla suurista saaliista vaan veden ääreen rauhoittuminen, tilanteesta nauttiminen ja irtautuminen arjesta. Urheilukalastajilla on tulevaisuudessa myös haaveena perustaa matalan kynnyksen perhekerhoja. Pidettäisiin vaikka päiväleirejä, kalastettaisiin ja edistettäisiin maistuvan kalan syömistä ja muutenkin saataisiin perheille yhteistä tekemistä.

Illassa saatiin tutustua myös senioritanssiin. Ikäinstituutissa opiskellut senioritanssin opettaja Maiju Kujanpää Karviasta kertoi ensin tanssin vaikutuksesta aivoterveyteen, hahmotuskykyyn, hengitykseen ja ihan yleiseen hyvinvointiin. Sitten kuulijat saatiin tanssimaan, ensin tuolilla istuen ja tuttujen kansanlaulujen tahtiin taputuksia, venytyksiä ja reipasta menoa. Vielä haastavampaa olikin sitten oikein piirissä tanssiminen, vuorojen muistaminen taputuksineen ja tömistelyineen. Oikein hyvää liikunnallista harjoitusta Taisi koreografia ylittää taidot, pikkusen mentiin välillä väärällä vuorolla – ei haitannut, hauskaa oli.

Senioritanssin taputuksia ja pyörähdyksiä. Kuva Susanna Katajisto.

Tietenkin illan viimeisenä ohjelmanumerona pelattiin bingoa. Hyvin tarkkaavaisina kukin kuunteli numeroita ja seurasi omia bingolappujaan. Oikein tehokasta keskittymisharjoitusta vielä lopuksi.

Iloinen iltamaväki oli hyvin tyytyväinen iltaan. Saatiin nauttia kaikin aistein. Maisteltiin erinomaisen maukkaita kalanpaloja, opittiin paljon kaloista ja niiden käsittelystä. Tunnettiin liikunnan riemua ja yhdessä saatettiin heittäytyä tanssimaankin. Parasta oli, kuten aina, kokoontua ja viihtyä sekä nauraa yhdessä.

- Suvi Veijalainen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ohjelma: Kevätnäyttelysuunnistus 27.-28.4.2024

Päivitetty 12.4.2024. Tiedot päivittyvät. Huhtikuun viimeisenä viikonloppuna järjestetään Kurikan kansalaisopiston kuvataiteen ja käden taitojen kevätnäyttely  kurssien toimitiloissa . Näyttely on avoinna la 27.4. klo 10-14 ja su 28.4. klo 12-18. Vierailla voi valitsemissaan kohteissa. Kannustamme osallistumaan näyttelysuunnistukseen siten, että kahden päivän aikana kiertää monta näyttelykohdetta ja kerää leimoja näyttelypassiin. Täyden passin (6 vierailukohdetta) voi palauttaa mihin tahansa näyttelykohteeseen ja näin osallistua opistolahjakorttien arvontaan. Näyttelypasseja ja ohjelmia saa kirjastoilta ja opistolta 17.4. alkaen. Niitä on jaossa myös kaikissa näyttelykohteissa. Merkitse päivä jo kalenteriin ja seuraa tiedotusta! Monissa näyttelypisteissä myynnissä kahvia ja arpoja. Vierailtavat kohteet Jalasjärvi Iloniemi, opistotila , Koskitie 5, Jalasjärvi  Keramiikka,  Kivat käsityöt, Kudonta, Lasityöt, Lasten kuvataiteen perusopetus, Makramee, Tölkinavaajatyöt  Luopajärven kudonta

Käsityön ilon jakaminen viikon huippuhetkiä

Kurikkalaislähtöinen kädentaitojen opettaja Riitta Koskinen opettaa Kurikan kansalaisopistossa tällä hetkellä Kudonta ja käsityö -kursseilla sekä lyhyillä kranssien, kynttilöiden ja korttien valmistamisen kursseilla. Tarjolla oli syksyllä myös Kangaspuilla kutomisen perusteita -kurssi, joka on laadittu osaamisperusteiseksi siten, että halutessaan opiskelija voi saada siitä opintopisteitä.  Riitta on ahkera käsitöiden tekijä itsekin.  - Päivitän omilla käsitöilläni  @rullaliisa Instagram-tiliä ja nautin käsityösohvani idearikkaudesta. Kerron myös Kurikan kansalaisopiston Facebook-tilillä kädentaitoryhmieni kuulumisia pari kertaa kuukaudessa. Kuva Timo Niemelä - Kurikan kansalaisopiston lisäksi opetan Kauhajoen kansalaisopistoissa ja opettaminen on tällä hetkellä ainoa työni. Koska nyt on joulutauko, käytän aikani opiskeluun ja käsitöihin. Aloitin elokuussa Jyväskylän ammatillisessa opettajakorkeakoulussa ammatillisen opettajan pedagogiset opinnot, ja nyt aion kiriä opintojani ja kutoa i

Päivä harrastuksen parissa nollaa päätä ja kroppaa

Kurikkalainen Kristiina Lohiluoma opettaa Kurikan kansalaisopistossa tällä lukukaudella grafiikkaa kankaalle, sekä ohjaa kuntouttavan työtoiminnan Joppari-ryhmää.  Kristiina Lohiluoma Aiemmin ohjelmassa on ollut myös  lino/puupiirroskurssi ja metalligrafiikkaa. Kurikan kansalaisopiston lisäksi Lohiluoma opettaa myös muissa alueen kansalaisopistoissa. Kevätkokous. Metalligrafiikkaa. Perinteinen kuparilevyn viivasyövytys ja hartsilla sävypinnat. - Opin grafiikan tekemiseen olen hankkinut vuosien varrella eri kansalaisopistojen kursseilla.  Useiden vuosien kurssien jälkeen alettiin kyselemään valmiutta siirtyä ohjaamaan metalligrafiikan kurssille. Sehän sopi. Hankittu tietotaito on hyvä siirtää nuoremmille sukupolville, Kristiina kertoo. Monotypia 1/1, painettu eläviä kasveja käyttäen. - Oppiminen on elinikäistä. Useimmiten uuden tietotaidon oppiminen on hauskaa. Ryhmässä vuorovaikutus on antoisaa. Asioihin saa uusia näkökulmia. Päivä harrastuksen parissa nollaa päätä ja kroppaa. Tutustuu