Siirry pääsisältöön

Syysiltamissa maisteltiin kalaa ja saatiin tanssiakin

Kurikkalan syysiltamia vietettiin 11.10.2023 yhdessä Kurikan Urheilukalastajien kanssa.

Kyllä kaikille kala maistui. Kuva Suvi Veijalainen.

Sateisesta illasta huolimatta Kurikkalan viereen, koulun katoksen alle kokoontui kovasti väkeä seuraamaan, kun Urheilukalastajista Mika Latva-Nikkola käsitteli ahvenia, haukia, kuhaa ja jopa nieriää taidokkaasti. Ihailtavan näppärästi hän fileoi kalat ruodottomiksi ja paistovalmiiksi. Katselijoiden tiedusteluihin, millainen pitää hyvän ja tehokkaan fileointiveitsen olla, saimme vastauksen, että fileoijan omaan käteen sopiva ja tärkeää on ”oikaista” terä eli poistaa kierre välillä vaikka teroituspuikolla, että työ sujuu. Valmistellessaan kalaoja paistamista varten hän kertoili kalastuksesta ja vastaili innokkaiden kuulijoiden kysymyksiin. Saimme tietää, mikä oikein on jigikalastus, yksi heittokalastuksen muoto ja mitä silloin tehdään ja muutenkin saimme niksejä ja neuvoja kalastukseen.

Nyt lähtee hauen fileointi. Kuva Suvi Veijalainen.

Muurinpohjapannu kuumeni vieressä ja kalojen paistomestarina toimi Urheilukalastajista Veli-Matti Mäenpää. Lautaset valmiina odoteltiin, että saataisiin maistiaisia. Tottuneesti kalakokki valmisteli syötäviä ruodottomiksi valmistelluista kalanpaloista, leivitteli ensin ja sitten pannulle. Paljasti oman ”salaisen” reseptinsäkin leivittämiseen. Tärkeää oli myös, ettei paistamisessa saanut käyttää voita – muurinpohjapannun lämpö kun nousee niin korkeaksi, että voi saattaisi palaessaan vaikuttaa kalojen makuun.

Paistomestarilla pian haukea tarjolla. Kuva Suvi Veijalainen.

Sateen vihmeestä siirryttiin sisälle Kurikkalaan kahvipöydän ääreen. Veli-Matti Mäenpää, Urheilukalastajien puheenjohtaja kertoi vielä kuulijoille, miten todella monipuolista kalastukseen ja kalatietämykseen liittyvää toimintaa heidän lähes 40-vuotiaalla yhdistyksellään on. Esimerkkinä vaikkapa tämäniltaisen kaltainen tilaisuus ja myös muu toiminta, jossa edistetään kotimaisen kalan hyödyntämistä ravinnoksi. Hienoa on myös vireään nuorisotoimintaan ja -kerhoihin panostaminen - nuorille opetetaan mm. kalastusvälineiden valmistamista ja tehdään yhteistyötä muiden nuorisojärjestöjen, esim. palokuntanuorten kanssa. Lievää kateutta kuulemma herättää myös paikallinen Mimmikerho, maan ainoa kalastuskerho naisille.

Veli-Matti Mäenpää korosti esityksessään, miten kalastuksessa ei suinkaan ole tärkeintä saada aina kalaa ja kilpailla suurista saaliista vaan veden ääreen rauhoittuminen, tilanteesta nauttiminen ja irtautuminen arjesta. Urheilukalastajilla on tulevaisuudessa myös haaveena perustaa matalan kynnyksen perhekerhoja. Pidettäisiin vaikka päiväleirejä, kalastettaisiin ja edistettäisiin maistuvan kalan syömistä ja muutenkin saataisiin perheille yhteistä tekemistä.

Illassa saatiin tutustua myös senioritanssiin. Ikäinstituutissa opiskellut senioritanssin opettaja Maiju Kujanpää Karviasta kertoi ensin tanssin vaikutuksesta aivoterveyteen, hahmotuskykyyn, hengitykseen ja ihan yleiseen hyvinvointiin. Sitten kuulijat saatiin tanssimaan, ensin tuolilla istuen ja tuttujen kansanlaulujen tahtiin taputuksia, venytyksiä ja reipasta menoa. Vielä haastavampaa olikin sitten oikein piirissä tanssiminen, vuorojen muistaminen taputuksineen ja tömistelyineen. Oikein hyvää liikunnallista harjoitusta Taisi koreografia ylittää taidot, pikkusen mentiin välillä väärällä vuorolla – ei haitannut, hauskaa oli.

Senioritanssin taputuksia ja pyörähdyksiä. Kuva Susanna Katajisto.

Tietenkin illan viimeisenä ohjelmanumerona pelattiin bingoa. Hyvin tarkkaavaisina kukin kuunteli numeroita ja seurasi omia bingolappujaan. Oikein tehokasta keskittymisharjoitusta vielä lopuksi.

Iloinen iltamaväki oli hyvin tyytyväinen iltaan. Saatiin nauttia kaikin aistein. Maisteltiin erinomaisen maukkaita kalanpaloja, opittiin paljon kaloista ja niiden käsittelystä. Tunnettiin liikunnan riemua ja yhdessä saatettiin heittäytyä tanssimaankin. Parasta oli, kuten aina, kokoontua ja viihtyä sekä nauraa yhdessä.

- Suvi Veijalainen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lavalla! Kurikan kansalaisopiston esittävän taiteen ryhmät 22.-23.4.2023

Kurikan yhtenäiskoulun auditorio. Keskuspuistikko 23, 61300 Kurikka Tilaisuuteen maksuton sisäänpääsy.  Saliin voi tulla ja sieltä poistua aina tauon aikana. Aikataulu: Lauantai 22.4.2023 Klo 12.15-12.45 Mandoliini soi. Opettaja Juha Runsala / Ari Kivistö Tauko Klo 13.00-13.45 Aikuisten bändikoulu: Jokitörmän orkesteri 3. Opettaja Ari Kivistö Nuoret yksilöoppilaat. Opettaja Janos Tisza Tauko Klo 14.00-14.45 Marin musikantit. Opettaja Mari Luomala-Kulkula Tauko Klo 15.00-15.30 Laulukööri Mesikset. Opettaja Matti Saari Tauko Klo 15.45-16.45 Aikuisten bändikoulu: Teoreettinen improvisaatio. Opettaja Ari Kivistö Bändikoulu, Jurva. Opettaja Ari Kivistö ¤ ¤ ¤ Sunnuntai 23.4.2023 Klo 12.00-13.00 Keskikylän teatteri. Opettaja Eeva Saha Mettumaarikuoro. Opettaja Matti Ala-Välkkilä The Pojat. Opettaja Henriikka Warmbold Tauko Klo 13.15-14.15 Tanssimusiikin orkesteri. Opettaja Stefan Lenkiewicz Saksofonin yksilöopiskelijat. Opettaja Stefan Lenkiewicz Aikuisten bändikoulu: Jokitörmän orkesteri 1.

Käsityön ilon jakaminen viikon huippuhetkiä

Kurikkalaislähtöinen kädentaitojen opettaja Riitta Koskinen opettaa Kurikan kansalaisopistossa tällä hetkellä Kudonta ja käsityö -kursseilla sekä lyhyillä kranssien, kynttilöiden ja korttien valmistamisen kursseilla. Tarjolla oli syksyllä myös Kangaspuilla kutomisen perusteita -kurssi, joka on laadittu osaamisperusteiseksi siten, että halutessaan opiskelija voi saada siitä opintopisteitä.  Riitta on ahkera käsitöiden tekijä itsekin.  - Päivitän omilla käsitöilläni  @rullaliisa Instagram-tiliä ja nautin käsityösohvani idearikkaudesta. Kerron myös Kurikan kansalaisopiston Facebook-tilillä kädentaitoryhmieni kuulumisia pari kertaa kuukaudessa. Kuva Timo Niemelä - Kurikan kansalaisopiston lisäksi opetan Kauhajoen kansalaisopistoissa ja opettaminen on tällä hetkellä ainoa työni. Koska nyt on joulutauko, käytän aikani opiskeluun ja käsitöihin. Aloitin elokuussa Jyväskylän ammatillisessa opettajakorkeakoulussa ammatillisen opettajan pedagogiset opinnot, ja nyt aion kiriä opintojani ja kutoa i

Kurikkalan kevätiltamissa 25.3.2023 vinkkejä varautumiseen

Kurikkalan setlementin yhteistyössä Kurikan Marttojen kanssa järjestämissä Kurikkalan kevätiltamissa 25.3.2023 klo 17 alkaen yhdistyksen puheenjohtaja Maria Kohtala kertoo aiheesta tarkemmin puheenvuorossaan Kotivara kuntoon. Lisäksi ohjelmassa lintujen tunnistusvisa, Heidi Pajuluoman ja Sanni Kalliosaaren musiikkiesitys ja esittelen lyhyesti Kurikan Marttojen toimintaa. Lopuksi pelataan bingoa Marttojen tämän vuoden teemana on varautuminen. Tavoitteena on lisätä tietoa, taitoa ja valmiuksia miten selviytyä erilaisissa arjen häiriötilanteissa, kuten esim. sähkökatkon aikana. Pyritään siihen, että jokaisen tulisi pärjätä poikkeustilanteessa kotona ainakin 72 tuntia. Martat antavat konkreettisia esimerkkejä ja neuvoja, joilla varaudutaan arkipäivän poikkeustiloihin. Varautumistaidot lisäävät turvallisuuden tunnetta ja vahvistavat pärjäämisen kokemusta. On tärkeää tuntea myös muut omatoimisen varautumisen perusteet, kuten vaikkapa mistä häiriötilanteissa saa oikeaa tietoa. Suomen Pelastu