Siirry pääsisältöön

Villiä ja vihreää

Kurikassa ja Jurvassa kokoontui kummassakin kurssiryhmä innokkaita ja tiedonhaluisia ”oppilaita”, jotka halusivat oppia tuntemaan villiyrttejä. Nokkonen oli toki tuttu ja myös jonkin verran se, miten sitä voi hyödyntää. Entä voikukka tai siankärsämö? Mitä niistä voisi tehdä? Lapsena moni oli maistellut kirpeää suolaheinää ja ketunleipää eli käenkaalia. Kuinka ne sopisivat ruoanlaittoon? Kukkapenkin vihattu rikkaruoho, vuohenputki, osoittautuikin olevan hyvin hyödyllinen ja maukas villivihannes. Viehättävä poimulehti, jonka lehden tyvessä aamuisin kiiltää kastepisara, ”keijukaisten juoma”, antaakin erinomaisesti makua vihersalaattiin ja -levitteeseen.


Monista kasveista opittiin ihan uusia piirteitä ja tapoja käyttää ja tulipa tutuiksi ennestään ihan ohitetut kasvit ja se, miten niitä saattaa hyödyntää. Tehtiin kummankin ryhmän kanssa yhtenä iltana retki maastoon ja kerättiin koppaan hyödyllisiä kasveja. Melkein kaikille tuli uutena tuttavuutena ainakin karhunputki, herkullinen syötävä ihan sellaisenaan pienenä versona. Kurikassa Jyllinkosken maisemissa ihasteltiin myös muita kuin ruoanlaittoon soveltuvia, vähän harvinaisempiakin jokivarren luonnossa esiintyviä kaunokaisia, kuten keväinen pirteänkeltainen linnunsilmä tai myöhemmin huumaavasti kukkiva rohtovirmajuuri. Jurvassa Säläisjärven frisbeegolfradan tuntumassa törmäsimme todelliseen ”aarteeseen” - koko rinne pursusi vuohenputkea ja nokkosta. Saatiin kaikille kuivattavaa talveksi ja myös raaka-ainetta aterian valmistamiseen kolmantena kurssipäivänä.

Korkealta löytyivät parhaimmat nokkoset. Kuva Suvi Veijalainen.

Yhtenä iltana Paulaharjun koulun opetuskeittiössä kokattiin kolmen ruokalajin ateria villiyrteistä. Opettaja oli koonnut reseptivihkosen ja siitä valittiin, mitä tehdään. Kurssilaiset osoittautuivat taitureiksi, alkuruoaksi nokkoskeittoa ja nokkossämpylöitä. Lisukkeina erilaisia villiyrttilevitteitä ja -salaattia. Pääruoaksi vuohenputkipiirakkaa, jälkiruoaksi villiä ja vihreää smoothieta.

Nokkoskeittoa tulossa. Kuva Suvi Veijalainen.


Seuraavana iltana Jurvassa, yhtenäiskoulun opetuskeittiössä, saivat kurssilaiset tehdä hieman samanlaisen menun, paitsi että jälkiruoaksi oli kuusenkerkkäsmoothieta. Kummallakin kurssilla osanottajat olivat oikeastaan hieman yllättyneitä, tokikin ihan iloisesti, että villiyrteistä saattoi saada niin maittavaa ruokaa. Täytyy sanoa, että ruoanlaittajat olivat myös ihanan ennakkoluulottomia ja ennen kaikkea taitavia ja rohkeita maustamaan ruokia, niin että saatiin esiin erityiset maut ja vivahteet. Vihreä oli joka ruokalajin väri. Kylläisinä noustiin ruokapöydästä. Saattoipa jäädä myös villejä vinkkejä omaan ruoanlaittoon.


Vihreää ja villiä pestossa, salaatissa ja levitteessä. Kuva Suvi Veijalainen.

Nokkoskeittoa, villiyttistä salaattia sekä -levitettä nokkossämpylöiden kera. Kuva Suvi Veijalainen.

- Suvi Veijalainen


Tilaa kansalaisopiston uutiskirje sähköpostiisi ja saat Sullekki sopiva -blogin jutut aina luettavaksesi: https://uutiskirje.kurikanopisto.fi/


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kurssit hyvä keino sekä saada että antaa hyvää mieltä kanssakulkijoille

Jalasjärveläinen Juha Rossinen-Kaihlamäki opettaa Kurikan kansalaisopistossa mm. tanssikursseja ja piirustusta. - Tykkään työskennellä ihmisten parissa ja viime vuodet ovatkin vetäneet minua yhä enemmän opetustöiden pariin. Pidän tänäkin vuonna erilaisia tanssikursseja lähiseudun kansalaisopistoissa. Tanssin lisäksi pidän myös muita kursseja, joista minulle on kertynyt osaamista matkani varrelta. Näitä ovat esimerkiksi piirustus- ja perspektiivikurssit, puuviilu-intarsia sekä ratkaisukeskeisyyteen perustuvat kurssit, jossa keskitytään mm. siihen, mihin kaikkeen käytämme energiaamme ja kuinka oppisimme keskittämään huomiomme niihin asioihin, jotka ovat meille aidosti tärkeitä. - Tanssin puolelta olen käynyt aikoinaan Suomen Tanssiurheiluliiton seuraohjaajakoulutuksen ja nykyisin päivitän osaamistani käymällä itse uusilla kursseilla tai yksityistunneilla sen verran, mitä omilta kursseiltani ehdin. Omat kilpatanssivuoteni toivat myös hyvän lisän tanssiosaamiseeni. Piirustusta olen harrast...

60-vuotiaan Kurikkalan Setlementin lämminhenkinen juhla

Kansalaisopistossa mahdollisuus elinikäiseen oppimiseen, kuntalaisille yhteisöllinen paikka kasvaa ja kehittyä ja tulevaisuudessa arvokkaan tehtävän jatkaminen olivat esiin nousseita teemoja, kun  27.10.2024 juhlittiin Kurikkalan Setlementin 60-vuotisjuhlia. Kurikkalan salin olivat juhlaa varten koristelleet Taidekoulu Tekevän kuvataiteen ja käsityön oppilaat opettajiensa Anne Luoman, Minna Salosen ja Niina Keltamäen johdolla. Kuva: Heidi Pajuluoma Avaussanoissa Kurikkalan Setlementin toiminnanjohtaja Päivi Rantamäki toivotti tervetulleeksi juhlistamaan yhdistystä, joka perustettiin 1964 ensimmäisenä maaseudun setlementtinä tarjoamaan päivähoitoa ja kansalaisopistotoimintaa. Kurikkalan Setlementin toiminta on vuosikymmenten saatossa muuttunut, mutta kansalaisopistotoiminta on säilynyt vuodesta 1965 lähtien. Kurssitoiminta alkoi kansalaisten perustaidoilla (esim. konekirjoitus ja maatalouden verotus) ja nykyäänkin  perustaitojen opetusta on tarjolla kansalaisopistoissa. Kurikka...

Opiskelijana opistolla

Maanantaina 19.8. astuin ensimmäistä kertaa Kurikan kansalaisopiston ovista sisään opiskelijan roolissa. Työntekijät ottivat minut lämpimästi vastaan ja tunsin oloni heti tervetulleeksi. Opiskelen media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkintoa, ja opistolla pääsin toteuttamaan monia erilaisia alaan liittyviä työtehtäviä mm. erilaisten oppaiden päivitystä brändin mukaisiksi, somepohjien ja somepäivitysten tekoa, valokuvausta, videokuvausta sekä logon ja kutsun suunnittelua ja toteutusta.  Harjoitteluni aikana opistolla oli juuri starttaamassa uusi lukukausi ja sain huomata, miten elo opistolla alkoi pikkuhiljaa vilkastumaan, puhelimet pirisivät tämän tuosta ja opiston ovi alkoi käymään yhä tiuhempaan tahtiin. Puolivälissä harjoittelua pääsin mukaan opettajakokoukseen, jossa uudet ja vanhat kurssiopet saivat kattavan perehdytyksen kurssin vetäjän työnkuvaan sekä mahdollisuuden myös tutustua toisiinsa.😊 Opet valmiina syyskauteen! Opekokous 28.8.-24 Kuva Piritta Saarela Opintoretki ...