Siirry pääsisältöön

Villiä ja vihreää

Kurikassa ja Jurvassa kokoontui kummassakin kurssiryhmä innokkaita ja tiedonhaluisia ”oppilaita”, jotka halusivat oppia tuntemaan villiyrttejä. Nokkonen oli toki tuttu ja myös jonkin verran se, miten sitä voi hyödyntää. Entä voikukka tai siankärsämö? Mitä niistä voisi tehdä? Lapsena moni oli maistellut kirpeää suolaheinää ja ketunleipää eli käenkaalia. Kuinka ne sopisivat ruoanlaittoon? Kukkapenkin vihattu rikkaruoho, vuohenputki, osoittautuikin olevan hyvin hyödyllinen ja maukas villivihannes. Viehättävä poimulehti, jonka lehden tyvessä aamuisin kiiltää kastepisara, ”keijukaisten juoma”, antaakin erinomaisesti makua vihersalaattiin ja -levitteeseen.


Monista kasveista opittiin ihan uusia piirteitä ja tapoja käyttää ja tulipa tutuiksi ennestään ihan ohitetut kasvit ja se, miten niitä saattaa hyödyntää. Tehtiin kummankin ryhmän kanssa yhtenä iltana retki maastoon ja kerättiin koppaan hyödyllisiä kasveja. Melkein kaikille tuli uutena tuttavuutena ainakin karhunputki, herkullinen syötävä ihan sellaisenaan pienenä versona. Kurikassa Jyllinkosken maisemissa ihasteltiin myös muita kuin ruoanlaittoon soveltuvia, vähän harvinaisempiakin jokivarren luonnossa esiintyviä kaunokaisia, kuten keväinen pirteänkeltainen linnunsilmä tai myöhemmin huumaavasti kukkiva rohtovirmajuuri. Jurvassa Säläisjärven frisbeegolfradan tuntumassa törmäsimme todelliseen ”aarteeseen” - koko rinne pursusi vuohenputkea ja nokkosta. Saatiin kaikille kuivattavaa talveksi ja myös raaka-ainetta aterian valmistamiseen kolmantena kurssipäivänä.

Korkealta löytyivät parhaimmat nokkoset. Kuva Suvi Veijalainen.

Yhtenä iltana Paulaharjun koulun opetuskeittiössä kokattiin kolmen ruokalajin ateria villiyrteistä. Opettaja oli koonnut reseptivihkosen ja siitä valittiin, mitä tehdään. Kurssilaiset osoittautuivat taitureiksi, alkuruoaksi nokkoskeittoa ja nokkossämpylöitä. Lisukkeina erilaisia villiyrttilevitteitä ja -salaattia. Pääruoaksi vuohenputkipiirakkaa, jälkiruoaksi villiä ja vihreää smoothieta.

Nokkoskeittoa tulossa. Kuva Suvi Veijalainen.


Seuraavana iltana Jurvassa, yhtenäiskoulun opetuskeittiössä, saivat kurssilaiset tehdä hieman samanlaisen menun, paitsi että jälkiruoaksi oli kuusenkerkkäsmoothieta. Kummallakin kurssilla osanottajat olivat oikeastaan hieman yllättyneitä, tokikin ihan iloisesti, että villiyrteistä saattoi saada niin maittavaa ruokaa. Täytyy sanoa, että ruoanlaittajat olivat myös ihanan ennakkoluulottomia ja ennen kaikkea taitavia ja rohkeita maustamaan ruokia, niin että saatiin esiin erityiset maut ja vivahteet. Vihreä oli joka ruokalajin väri. Kylläisinä noustiin ruokapöydästä. Saattoipa jäädä myös villejä vinkkejä omaan ruoanlaittoon.


Vihreää ja villiä pestossa, salaatissa ja levitteessä. Kuva Suvi Veijalainen.

Nokkoskeittoa, villiyttistä salaattia sekä -levitettä nokkossämpylöiden kera. Kuva Suvi Veijalainen.

- Suvi Veijalainen


Tilaa kansalaisopiston uutiskirje sähköpostiisi ja saat Sullekki sopiva -blogin jutut aina luettavaksesi: https://uutiskirje.kurikanopisto.fi/


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ohjelma: Kevätnäyttelysuunnistus 27.-28.4.2024

Päivitetty 12.4.2024. Tiedot päivittyvät. Huhtikuun viimeisenä viikonloppuna järjestetään Kurikan kansalaisopiston kuvataiteen ja käden taitojen kevätnäyttely  kurssien toimitiloissa . Näyttely on avoinna la 27.4. klo 10-14 ja su 28.4. klo 12-18. Vierailla voi valitsemissaan kohteissa. Kannustamme osallistumaan näyttelysuunnistukseen siten, että kahden päivän aikana kiertää monta näyttelykohdetta ja kerää leimoja näyttelypassiin. Täyden passin (6 vierailukohdetta) voi palauttaa mihin tahansa näyttelykohteeseen ja näin osallistua opistolahjakorttien arvontaan. Näyttelypasseja ja ohjelmia saa kirjastoilta ja opistolta 17.4. alkaen. Niitä on jaossa myös kaikissa näyttelykohteissa. Merkitse päivä jo kalenteriin ja seuraa tiedotusta! Monissa näyttelypisteissä myynnissä kahvia ja arpoja. Vierailtavat kohteet Jalasjärvi Iloniemi, opistotila , Koskitie 5, Jalasjärvi  Keramiikka,  Kivat käsityöt, Kudonta, Lasityöt, Lasten kuvataiteen perusopetus, Makramee, Tölkinavaajatyöt  L...

Romanikieli vahva osa identiteettiä

Peräseinäjokelainen Taito Lindeman aloittaa syyskuussa romanikielen opettamisen Kurikan kansalaisopistossa. - Työni ohella olen aktiivisesti mukana myös seurakunnan vapaaehtoistyössä. Olen tehnyt mm. Itä-Euroopan alueella romanien parissa lähetystyötä ja siellä ihaillut, kuinka he puhuvat aivan arkikielenään romanikieltä. Tämä on herättänyt sydämessäni halua tuoda tätä samaa myös omaan kotimaahani. Taito Lindeman - Olen itse oppinut romanikielen lapsuudenkodissa ja vähän lisäksi myös aikuisenakin, pääasiassa ihan puheen kautta. Isovanhempani, vanhempani ja vanhemmat veljeni puhuivat paljon romanikieltä kun asuin vielä kotona, joten en voinut jäädä osattomaksi. - Huolenani on, että romanikieli on vähentynyt runsaasti. Itse näen että kielemme on vahva osa meidän identiteettiä. Toiveenani on että kieli elpyisi ihan puheen tasolle asti. - Haluaisin rohkaista ja kannustaa opettelemaan sitä, minkä olemme aikojen saatossa saattaneet kadottaa. Esi-isiemme kieli on vahva osa romanikult...

Päivä harrastuksen parissa nollaa päätä ja kroppaa

Kurikkalainen Kristiina Lohiluoma opettaa Kurikan kansalaisopistossa tällä lukukaudella grafiikkaa kankaalle, sekä ohjaa kuntouttavan työtoiminnan Joppari-ryhmää.  Kristiina Lohiluoma Aiemmin ohjelmassa on ollut myös  lino/puupiirroskurssi ja metalligrafiikkaa. Kurikan kansalaisopiston lisäksi Lohiluoma opettaa myös muissa alueen kansalaisopistoissa. Kevätkokous. Metalligrafiikkaa. Perinteinen kuparilevyn viivasyövytys ja hartsilla sävypinnat. - Opin grafiikan tekemiseen olen hankkinut vuosien varrella eri kansalaisopistojen kursseilla.  Useiden vuosien kurssien jälkeen alettiin kyselemään valmiutta siirtyä ohjaamaan metalligrafiikan kurssille. Sehän sopi. Hankittu tietotaito on hyvä siirtää nuoremmille sukupolville, Kristiina kertoo. Monotypia 1/1, painettu eläviä kasveja käyttäen. - Oppiminen on elinikäistä. Useimmiten uuden tietotaidon oppiminen on hauskaa. Ryhmässä vuorovaikutus on antoisaa. Asioihin saa uusia näkökulmia. Päivä harrastuksen parissa nollaa päätä ja kro...