Kurikassa ja Jurvassa kokoontui kummassakin kurssiryhmä innokkaita ja tiedonhaluisia ”oppilaita”, jotka halusivat oppia tuntemaan villiyrttejä. Nokkonen oli toki tuttu ja myös jonkin verran se, miten sitä voi hyödyntää. Entä voikukka tai siankärsämö? Mitä niistä voisi tehdä? Lapsena moni oli maistellut kirpeää suolaheinää ja ketunleipää eli käenkaalia. Kuinka ne sopisivat ruoanlaittoon? Kukkapenkin vihattu rikkaruoho, vuohenputki, osoittautuikin olevan hyvin hyödyllinen ja maukas villivihannes. Viehättävä poimulehti, jonka lehden tyvessä aamuisin kiiltää kastepisara, ”keijukaisten juoma”, antaakin erinomaisesti makua vihersalaattiin ja -levitteeseen.
Monista kasveista opittiin ihan uusia piirteitä ja tapoja käyttää ja tulipa tutuiksi ennestään ihan ohitetut kasvit ja se, miten niitä saattaa hyödyntää. Tehtiin kummankin ryhmän kanssa yhtenä iltana retki maastoon ja kerättiin koppaan hyödyllisiä kasveja. Melkein kaikille tuli uutena tuttavuutena ainakin karhunputki, herkullinen syötävä ihan sellaisenaan pienenä versona. Kurikassa Jyllinkosken maisemissa ihasteltiin myös muita kuin ruoanlaittoon soveltuvia, vähän harvinaisempiakin jokivarren luonnossa esiintyviä kaunokaisia, kuten keväinen pirteänkeltainen linnunsilmä tai myöhemmin huumaavasti kukkiva rohtovirmajuuri. Jurvassa Säläisjärven frisbeegolfradan tuntumassa törmäsimme todelliseen ”aarteeseen” - koko rinne pursusi vuohenputkea ja nokkosta. Saatiin kaikille kuivattavaa talveksi ja myös raaka-ainetta aterian valmistamiseen kolmantena kurssipäivänä.
Korkealta löytyivät parhaimmat nokkoset. Kuva Suvi Veijalainen. |
Yhtenä iltana Paulaharjun koulun opetuskeittiössä kokattiin kolmen ruokalajin ateria villiyrteistä. Opettaja oli koonnut reseptivihkosen ja siitä valittiin, mitä tehdään. Kurssilaiset osoittautuivat taitureiksi, alkuruoaksi nokkoskeittoa ja nokkossämpylöitä. Lisukkeina erilaisia villiyrttilevitteitä ja -salaattia. Pääruoaksi vuohenputkipiirakkaa, jälkiruoaksi villiä ja vihreää smoothieta.
Nokkoskeittoa tulossa. Kuva Suvi Veijalainen. |
Vihreää ja villiä pestossa, salaatissa ja levitteessä. Kuva Suvi Veijalainen. |
Nokkoskeittoa, villiyttistä salaattia sekä -levitettä nokkossämpylöiden kera. Kuva Suvi Veijalainen. |
- Suvi Veijalainen
Tilaa kansalaisopiston uutiskirje sähköpostiisi ja saat Sullekki sopiva -blogin jutut aina luettavaksesi: https://uutiskirje.kurikanopisto.fi/
Kommentit
Lähetä kommentti