Siirry pääsisältöön

Villiä ja vihreää

Kurikassa ja Jurvassa kokoontui kummassakin kurssiryhmä innokkaita ja tiedonhaluisia ”oppilaita”, jotka halusivat oppia tuntemaan villiyrttejä. Nokkonen oli toki tuttu ja myös jonkin verran se, miten sitä voi hyödyntää. Entä voikukka tai siankärsämö? Mitä niistä voisi tehdä? Lapsena moni oli maistellut kirpeää suolaheinää ja ketunleipää eli käenkaalia. Kuinka ne sopisivat ruoanlaittoon? Kukkapenkin vihattu rikkaruoho, vuohenputki, osoittautuikin olevan hyvin hyödyllinen ja maukas villivihannes. Viehättävä poimulehti, jonka lehden tyvessä aamuisin kiiltää kastepisara, ”keijukaisten juoma”, antaakin erinomaisesti makua vihersalaattiin ja -levitteeseen.


Monista kasveista opittiin ihan uusia piirteitä ja tapoja käyttää ja tulipa tutuiksi ennestään ihan ohitetut kasvit ja se, miten niitä saattaa hyödyntää. Tehtiin kummankin ryhmän kanssa yhtenä iltana retki maastoon ja kerättiin koppaan hyödyllisiä kasveja. Melkein kaikille tuli uutena tuttavuutena ainakin karhunputki, herkullinen syötävä ihan sellaisenaan pienenä versona. Kurikassa Jyllinkosken maisemissa ihasteltiin myös muita kuin ruoanlaittoon soveltuvia, vähän harvinaisempiakin jokivarren luonnossa esiintyviä kaunokaisia, kuten keväinen pirteänkeltainen linnunsilmä tai myöhemmin huumaavasti kukkiva rohtovirmajuuri. Jurvassa Säläisjärven frisbeegolfradan tuntumassa törmäsimme todelliseen ”aarteeseen” - koko rinne pursusi vuohenputkea ja nokkosta. Saatiin kaikille kuivattavaa talveksi ja myös raaka-ainetta aterian valmistamiseen kolmantena kurssipäivänä.

Korkealta löytyivät parhaimmat nokkoset. Kuva Suvi Veijalainen.

Yhtenä iltana Paulaharjun koulun opetuskeittiössä kokattiin kolmen ruokalajin ateria villiyrteistä. Opettaja oli koonnut reseptivihkosen ja siitä valittiin, mitä tehdään. Kurssilaiset osoittautuivat taitureiksi, alkuruoaksi nokkoskeittoa ja nokkossämpylöitä. Lisukkeina erilaisia villiyrttilevitteitä ja -salaattia. Pääruoaksi vuohenputkipiirakkaa, jälkiruoaksi villiä ja vihreää smoothieta.

Nokkoskeittoa tulossa. Kuva Suvi Veijalainen.


Seuraavana iltana Jurvassa, yhtenäiskoulun opetuskeittiössä, saivat kurssilaiset tehdä hieman samanlaisen menun, paitsi että jälkiruoaksi oli kuusenkerkkäsmoothieta. Kummallakin kurssilla osanottajat olivat oikeastaan hieman yllättyneitä, tokikin ihan iloisesti, että villiyrteistä saattoi saada niin maittavaa ruokaa. Täytyy sanoa, että ruoanlaittajat olivat myös ihanan ennakkoluulottomia ja ennen kaikkea taitavia ja rohkeita maustamaan ruokia, niin että saatiin esiin erityiset maut ja vivahteet. Vihreä oli joka ruokalajin väri. Kylläisinä noustiin ruokapöydästä. Saattoipa jäädä myös villejä vinkkejä omaan ruoanlaittoon.


Vihreää ja villiä pestossa, salaatissa ja levitteessä. Kuva Suvi Veijalainen.

Nokkoskeittoa, villiyttistä salaattia sekä -levitettä nokkossämpylöiden kera. Kuva Suvi Veijalainen.

- Suvi Veijalainen


Tilaa kansalaisopiston uutiskirje sähköpostiisi ja saat Sullekki sopiva -blogin jutut aina luettavaksesi: https://uutiskirje.kurikanopisto.fi/


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Soitinrakennus vie mukanaan

Kurikkalainen Tapani Harju opettaa kansalaisopistossa soitinrakennusta. Sunnuntaisin kokoontuu ryhmä sekä päivällä että illalla rakentamaan erilaisia sähkökitaroita ja sähköbassoja. Kursseilla keskitytään Fender-tyylisiin pulttikaulaisiin soittimiin. Harju on valmistunut Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta soitinrakennuksen linjalta 2014 soitinrakennusartesaaniksi. - Olen aina tykännyt tehdä puutöitä ja musiikkiharrastus alkoi 14-vuotiaana. Kun minusta ei rokkistaraa tullut, niin tässä soitinrakennuksessa yhdistyvät loistavasti molemmat asiat, musiikki ja puutyöt, Harju kertoo. Tapani Harju kulttuurimatkalla Turussa. Förillä tois puol jokkee. - Vuonna 2009 menin Jukka Katteluksen pitämälle kurssille Seinäjoen kansalaisopistoon. Ensimmäisestä kerrasta lähtien oli olo että "WAU mitä hommaa! Tuolla ukolla on aivan uskomaton ammattitaito asiaan liittyen. Tuollaista työtä tahtoisin itsekin tehdä." Tässä sitä nyt ollaan, olen tehnyt 8 vuotta opettajan töitä kansalais

Lavalla! Kurikan kansalaisopiston esittävän taiteen ryhmät 22.-23.4.2023

Kurikan yhtenäiskoulun auditorio. Keskuspuistikko 23, 61300 Kurikka Tilaisuuteen maksuton sisäänpääsy.  Saliin voi tulla ja sieltä poistua aina tauon aikana. Aikataulu: Lauantai 22.4.2023 Klo 12.15-12.45 Mandoliini soi. Opettaja Juha Runsala / Ari Kivistö Tauko Klo 13.00-13.45 Aikuisten bändikoulu: Jokitörmän orkesteri 3. Opettaja Ari Kivistö Nuoret yksilöoppilaat. Opettaja Janos Tisza Tauko Klo 14.00-14.45 Marin musikantit. Opettaja Mari Luomala-Kulkula Tauko Klo 15.00-15.30 Laulukööri Mesikset. Opettaja Matti Saari Tauko Klo 15.45-16.45 Aikuisten bändikoulu: Teoreettinen improvisaatio. Opettaja Ari Kivistö Bändikoulu, Jurva. Opettaja Ari Kivistö ¤ ¤ ¤ Sunnuntai 23.4.2023 Klo 12.00-13.00 Keskikylän teatteri. Opettaja Eeva Saha Mettumaarikuoro. Opettaja Matti Ala-Välkkilä The Pojat. Opettaja Henriikka Warmbold Tauko Klo 13.15-14.15 Tanssimusiikin orkesteri. Opettaja Stefan Lenkiewicz Saksofonin yksilöopiskelijat. Opettaja Stefan Lenkiewicz Aikuisten bändikoulu: Jokitörmän orkesteri 1.

Kurikkalan kevätiltamissa 25.3.2023 vinkkejä varautumiseen

Kurikkalan setlementin yhteistyössä Kurikan Marttojen kanssa järjestämissä Kurikkalan kevätiltamissa 25.3.2023 klo 17 alkaen yhdistyksen puheenjohtaja Maria Kohtala kertoo aiheesta tarkemmin puheenvuorossaan Kotivara kuntoon. Lisäksi ohjelmassa lintujen tunnistusvisa, Heidi Pajuluoman ja Sanni Kalliosaaren musiikkiesitys ja esittelen lyhyesti Kurikan Marttojen toimintaa. Lopuksi pelataan bingoa Marttojen tämän vuoden teemana on varautuminen. Tavoitteena on lisätä tietoa, taitoa ja valmiuksia miten selviytyä erilaisissa arjen häiriötilanteissa, kuten esim. sähkökatkon aikana. Pyritään siihen, että jokaisen tulisi pärjätä poikkeustilanteessa kotona ainakin 72 tuntia. Martat antavat konkreettisia esimerkkejä ja neuvoja, joilla varaudutaan arkipäivän poikkeustiloihin. Varautumistaidot lisäävät turvallisuuden tunnetta ja vahvistavat pärjäämisen kokemusta. On tärkeää tuntea myös muut omatoimisen varautumisen perusteet, kuten vaikkapa mistä häiriötilanteissa saa oikeaa tietoa. Suomen Pelastu