Siirry pääsisältöön

Veera Huhta-Koivisto valmistui Käsityökoulu Tekevästä

Käsityökoulu Tekevässä juhlittiin 25.5.2023 jälleen yhden käsityön taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän valmistumista, kun Veera Huhta-Koivisto sai opintonsa valmiiksi. Kesällä 2016 Käsityöpajasta alkaneet opinnot päättyivät nyt, kun 540 tuntia käsityön opintoja on takana.

Päätöstilaisuudessa esiteltiin päättötyö: kahden tyynyn, taulun ja pöytäliinan muodostama sisustuskokonaisuus, joka tulee mahdollisesti käyttöön Veeran omaan huoneeseen. Yhdessä opettaja Arja Sivulan kanssa kerrattiin päättötyön työvaiheita. 

Veera Huhta-Koivisto ja perhostaulu

Työn suunnittelu alkoi jo syksyllä aiheen valitsemisella ja erilaisten luonnosten tekemisellä. Pohjaväriä mietittiin tarkoin ja lopulta kuudesta eri värikokeilusta päädyttiin kuvassa nähtävään violettiin. Opettaja Arja Sivula muisteli, että värjäyksenkin aikana sävyä vielä säädettiin juuri oikeanlaiseksi.

Veera Huhta-Koivisto värjäsi kankaan laskosvärjäystekniikalla, jossa kangasta taitellaan ja rypistetään elävän pinnan aikaansaamiseksi. Työläimmäksi työvaiheeksi osoittautuikin kankaan silittäminen värjäyksen jälkeen.

Värjättyihin kankaisiin painettiin perhosia, joiden paikat kankaalla Veera sommitteli. Myös piirtämistä harrastava Veera pohti työn suunnittelu- ja kokeiluvaiheessa mahdollisuutta maalata perhoset kankaalle, mutta se osoittautui liian hitaaksi tekniikaksi. Niinpä perhoset painettiin seulojen avulla.

Päättötyön sisustuskokonaisuus: tyynyt, taulu ja pöytäliina.

Veera Huhta-Koivisto on tyytyväinen päättötyöhönsä. Alussa suunnitelmissa oli myös verhojen tekeminen, mutta niiden valmistaminen hylättiin aikapulan vuoksi. 

Seitsemään käsityökoulun vuoteen on mahtunut monta työtä. Veeralle itselleen mieleen ovat jääneet erityisesti huovutustyöt ja makramee-mandala, mutta tehtyjen töiden lista on pitkä. Äkkiä mieleen tulevat mm. valotaulu, kudottu pöytäliina, ötökkähotelli, riisityyny hartioille, metalliverkosta muotoiltu ja paperimassalla päällystetty nalle ja isänpäivälahjaksi maalattu t-paita. Muutaman viime vuoden ajan töitä on dokumentoitu Peda.net-alustalle, ja sieltä viime vuosien töitä on helppo palauttaa mieleen.

Vanhemmat Anu ja Mika Huhta-Koivisto kahvittelivat käsityökoulun päättötilaisuudessa jo toista kevättä peräkkäin, sillä viime keväänä valmistui isosisko Sanni Huhta-Koivisto. Huhta-Koiviston perheessä alkaa nyt uudenlainen aika, kun ketään ei enää kuljeteta Käsityökouluun. Anu Huhta-Koivisto on iloinen siitä, että tyttäret ovat harrastaneet pitkäjänteisesti. - Harrastuksessa kaverit ovat tärkeitä ja käsitöitä tehdessä on kiva jakaa tekemistä toisten kanssa. Tämä on ollut mahdollista Käsityökoulu Tekevässä, Anu Huhta-Koivisto toteaa.

Todistusta antaessaan Kurikan kansalaisopiston rehtori Päivi Rantamäki onnitteli Veeraa pitkän rupeaman saattamisesta valmiiksi. Käsityökoulu ja käsitöiden tekeminen on tarjonnut uusia kokemuksia ja onnistumisia, mutta varmasti myös epäonnistumisia. - Hienoa on myös se, että samasta perheestä on valmistunut kaksi sisarta peräkkäin. Sisaruksilla on yhteinen kokemus Käsityökoulu Tekevässä opiskelusta, Rantamäki totesi.

Myös opettaja Arja Sivula kiitti valmistuvaa oppilastaan hyvästä yhteistyötä. Samalla hän muisteli, että kyseessä taisi olla hänen urallaan 25. valmistuva oppilas.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Romanikieli vahva osa identiteettiä

Peräseinäjokelainen Taito Lindeman aloittaa syyskuussa romanikielen opettamisen Kurikan kansalaisopistossa. - Työni ohella olen aktiivisesti mukana myös seurakunnan vapaaehtoistyössä. Olen tehnyt mm. Itä-Euroopan alueella romanien parissa lähetystyötä ja siellä ihaillut, kuinka he puhuvat aivan arkikielenään romanikieltä. Tämä on herättänyt sydämessäni halua tuoda tätä samaa myös omaan kotimaahani. Taito Lindeman - Olen itse oppinut romanikielen lapsuudenkodissa ja vähän lisäksi myös aikuisenakin, pääasiassa ihan puheen kautta. Isovanhempani, vanhempani ja vanhemmat veljeni puhuivat paljon romanikieltä kun asuin vielä kotona, joten en voinut jäädä osattomaksi. - Huolenani on, että romanikieli on vähentynyt runsaasti. Itse näen että kielemme on vahva osa meidän identiteettiä. Toiveenani on että kieli elpyisi ihan puheen tasolle asti. - Haluaisin rohkaista ja kannustaa opettelemaan sitä, minkä olemme aikojen saatossa saattaneet kadottaa. Esi-isiemme kieli on vahva osa romanikult...

60-vuotiaan Kurikkalan Setlementin lämminhenkinen juhla

Kansalaisopistossa mahdollisuus elinikäiseen oppimiseen, kuntalaisille yhteisöllinen paikka kasvaa ja kehittyä ja tulevaisuudessa arvokkaan tehtävän jatkaminen olivat esiin nousseita teemoja, kun  27.10.2024 juhlittiin Kurikkalan Setlementin 60-vuotisjuhlia. Kurikkalan salin olivat juhlaa varten koristelleet Taidekoulu Tekevän kuvataiteen ja käsityön oppilaat opettajiensa Anne Luoman, Minna Salosen ja Niina Keltamäen johdolla. Kuva: Heidi Pajuluoma Avaussanoissa Kurikkalan Setlementin toiminnanjohtaja Päivi Rantamäki toivotti tervetulleeksi juhlistamaan yhdistystä, joka perustettiin 1964 ensimmäisenä maaseudun setlementtinä tarjoamaan päivähoitoa ja kansalaisopistotoimintaa. Kurikkalan Setlementin toiminta on vuosikymmenten saatossa muuttunut, mutta kansalaisopistotoiminta on säilynyt vuodesta 1965 lähtien. Kurssitoiminta alkoi kansalaisten perustaidoilla (esim. konekirjoitus ja maatalouden verotus) ja nykyäänkin  perustaitojen opetusta on tarjolla kansalaisopistoissa. Kurikka...

Kursseille voi tulla kuka vain - vasta-alkaja tai konkari

Kurikkalainen Anneli Kentta opettaa Kurikan kansalaisopistossa kursseja Nuppilukkolaukut ja -kukkarot sekä Laukut ja reput.  - Ensimmäinen ammattini on ompelija, mutta kun vuosien saatossa ei töitä enää ollut, luin lähihoitajaksi. Työn ohessa opiskelin Suomen Yrittäjäopistossa kädentaidon ohjaajaksi. Monia vuosia olen käynyt kansalaisopiston kursseilla. Minulta kysyttiin vuosi sitten keväällä, jos alkaisin opettamaan Nuppilukkolaukut ja -kukkarot -kurssia .  - Tämän vuoden keväällä kysyttiin, ottaisinko kopin myös Reput ja Laukut -kurssista . Molempiin lupauduin.  - Perheeseeni kuuluu puoliso, lapsia ja lapsenlapsia sekä kääpiövillakoira Rölli. Lapsista 2 asustelee vielä kotona.  - Kursseille voi tulla kuka vain - vasta-alkaja tai konkari - koska malleja on suunniteltu siten, että jokaiselle löytyy jotakin.