Siirry pääsisältöön

Veera Huhta-Koivisto valmistui Käsityökoulu Tekevästä

Käsityökoulu Tekevässä juhlittiin 25.5.2023 jälleen yhden käsityön taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän valmistumista, kun Veera Huhta-Koivisto sai opintonsa valmiiksi. Kesällä 2016 Käsityöpajasta alkaneet opinnot päättyivät nyt, kun 540 tuntia käsityön opintoja on takana.

Päätöstilaisuudessa esiteltiin päättötyö: kahden tyynyn, taulun ja pöytäliinan muodostama sisustuskokonaisuus, joka tulee mahdollisesti käyttöön Veeran omaan huoneeseen. Yhdessä opettaja Arja Sivulan kanssa kerrattiin päättötyön työvaiheita. 

Veera Huhta-Koivisto ja perhostaulu

Työn suunnittelu alkoi jo syksyllä aiheen valitsemisella ja erilaisten luonnosten tekemisellä. Pohjaväriä mietittiin tarkoin ja lopulta kuudesta eri värikokeilusta päädyttiin kuvassa nähtävään violettiin. Opettaja Arja Sivula muisteli, että värjäyksenkin aikana sävyä vielä säädettiin juuri oikeanlaiseksi.

Veera Huhta-Koivisto värjäsi kankaan laskosvärjäystekniikalla, jossa kangasta taitellaan ja rypistetään elävän pinnan aikaansaamiseksi. Työläimmäksi työvaiheeksi osoittautuikin kankaan silittäminen värjäyksen jälkeen.

Värjättyihin kankaisiin painettiin perhosia, joiden paikat kankaalla Veera sommitteli. Myös piirtämistä harrastava Veera pohti työn suunnittelu- ja kokeiluvaiheessa mahdollisuutta maalata perhoset kankaalle, mutta se osoittautui liian hitaaksi tekniikaksi. Niinpä perhoset painettiin seulojen avulla.

Päättötyön sisustuskokonaisuus: tyynyt, taulu ja pöytäliina.

Veera Huhta-Koivisto on tyytyväinen päättötyöhönsä. Alussa suunnitelmissa oli myös verhojen tekeminen, mutta niiden valmistaminen hylättiin aikapulan vuoksi. 

Seitsemään käsityökoulun vuoteen on mahtunut monta työtä. Veeralle itselleen mieleen ovat jääneet erityisesti huovutustyöt ja makramee-mandala, mutta tehtyjen töiden lista on pitkä. Äkkiä mieleen tulevat mm. valotaulu, kudottu pöytäliina, ötökkähotelli, riisityyny hartioille, metalliverkosta muotoiltu ja paperimassalla päällystetty nalle ja isänpäivälahjaksi maalattu t-paita. Muutaman viime vuoden ajan töitä on dokumentoitu Peda.net-alustalle, ja sieltä viime vuosien töitä on helppo palauttaa mieleen.

Vanhemmat Anu ja Mika Huhta-Koivisto kahvittelivat käsityökoulun päättötilaisuudessa jo toista kevättä peräkkäin, sillä viime keväänä valmistui isosisko Sanni Huhta-Koivisto. Huhta-Koiviston perheessä alkaa nyt uudenlainen aika, kun ketään ei enää kuljeteta Käsityökouluun. Anu Huhta-Koivisto on iloinen siitä, että tyttäret ovat harrastaneet pitkäjänteisesti. - Harrastuksessa kaverit ovat tärkeitä ja käsitöitä tehdessä on kiva jakaa tekemistä toisten kanssa. Tämä on ollut mahdollista Käsityökoulu Tekevässä, Anu Huhta-Koivisto toteaa.

Todistusta antaessaan Kurikan kansalaisopiston rehtori Päivi Rantamäki onnitteli Veeraa pitkän rupeaman saattamisesta valmiiksi. Käsityökoulu ja käsitöiden tekeminen on tarjonnut uusia kokemuksia ja onnistumisia, mutta varmasti myös epäonnistumisia. - Hienoa on myös se, että samasta perheestä on valmistunut kaksi sisarta peräkkäin. Sisaruksilla on yhteinen kokemus Käsityökoulu Tekevässä opiskelusta, Rantamäki totesi.

Myös opettaja Arja Sivula kiitti valmistuvaa oppilastaan hyvästä yhteistyötä. Samalla hän muisteli, että kyseessä taisi olla hänen urallaan 25. valmistuva oppilas.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ohjelma: Kevätnäyttelysuunnistus 27.-28.4.2024

Päivitetty 12.4.2024. Tiedot päivittyvät. Huhtikuun viimeisenä viikonloppuna järjestetään Kurikan kansalaisopiston kuvataiteen ja käden taitojen kevätnäyttely  kurssien toimitiloissa . Näyttely on avoinna la 27.4. klo 10-14 ja su 28.4. klo 12-18. Vierailla voi valitsemissaan kohteissa. Kannustamme osallistumaan näyttelysuunnistukseen siten, että kahden päivän aikana kiertää monta näyttelykohdetta ja kerää leimoja näyttelypassiin. Täyden passin (6 vierailukohdetta) voi palauttaa mihin tahansa näyttelykohteeseen ja näin osallistua opistolahjakorttien arvontaan. Näyttelypasseja ja ohjelmia saa kirjastoilta ja opistolta 17.4. alkaen. Niitä on jaossa myös kaikissa näyttelykohteissa. Merkitse päivä jo kalenteriin ja seuraa tiedotusta! Monissa näyttelypisteissä myynnissä kahvia ja arpoja. Vierailtavat kohteet Jalasjärvi Iloniemi, opistotila , Koskitie 5, Jalasjärvi  Keramiikka,  Kivat käsityöt, Kudonta, Lasityöt, Lasten kuvataiteen perusopetus, Makramee, Tölkinavaajatyöt  Luopajärven kudonta

Käsityön ilon jakaminen viikon huippuhetkiä

Kurikkalaislähtöinen kädentaitojen opettaja Riitta Koskinen opettaa Kurikan kansalaisopistossa tällä hetkellä Kudonta ja käsityö -kursseilla sekä lyhyillä kranssien, kynttilöiden ja korttien valmistamisen kursseilla. Tarjolla oli syksyllä myös Kangaspuilla kutomisen perusteita -kurssi, joka on laadittu osaamisperusteiseksi siten, että halutessaan opiskelija voi saada siitä opintopisteitä.  Riitta on ahkera käsitöiden tekijä itsekin.  - Päivitän omilla käsitöilläni  @rullaliisa Instagram-tiliä ja nautin käsityösohvani idearikkaudesta. Kerron myös Kurikan kansalaisopiston Facebook-tilillä kädentaitoryhmieni kuulumisia pari kertaa kuukaudessa. Kuva Timo Niemelä - Kurikan kansalaisopiston lisäksi opetan Kauhajoen kansalaisopistoissa ja opettaminen on tällä hetkellä ainoa työni. Koska nyt on joulutauko, käytän aikani opiskeluun ja käsitöihin. Aloitin elokuussa Jyväskylän ammatillisessa opettajakorkeakoulussa ammatillisen opettajan pedagogiset opinnot, ja nyt aion kiriä opintojani ja kutoa i

Päivä harrastuksen parissa nollaa päätä ja kroppaa

Kurikkalainen Kristiina Lohiluoma opettaa Kurikan kansalaisopistossa tällä lukukaudella grafiikkaa kankaalle, sekä ohjaa kuntouttavan työtoiminnan Joppari-ryhmää.  Kristiina Lohiluoma Aiemmin ohjelmassa on ollut myös  lino/puupiirroskurssi ja metalligrafiikkaa. Kurikan kansalaisopiston lisäksi Lohiluoma opettaa myös muissa alueen kansalaisopistoissa. Kevätkokous. Metalligrafiikkaa. Perinteinen kuparilevyn viivasyövytys ja hartsilla sävypinnat. - Opin grafiikan tekemiseen olen hankkinut vuosien varrella eri kansalaisopistojen kursseilla.  Useiden vuosien kurssien jälkeen alettiin kyselemään valmiutta siirtyä ohjaamaan metalligrafiikan kurssille. Sehän sopi. Hankittu tietotaito on hyvä siirtää nuoremmille sukupolville, Kristiina kertoo. Monotypia 1/1, painettu eläviä kasveja käyttäen. - Oppiminen on elinikäistä. Useimmiten uuden tietotaidon oppiminen on hauskaa. Ryhmässä vuorovaikutus on antoisaa. Asioihin saa uusia näkökulmia. Päivä harrastuksen parissa nollaa päätä ja kroppaa. Tutustuu