Siirry pääsisältöön

Kurikan kansalaisopisto on merkittävä paikallinen toimija


Kurikan kansalaisopisto on yksityinen kansalaisopisto, jota ylläpitää Kurikkalan setlementti ry. Kansalaisopiston toimintaa johtaa yhdessä rehtorin kanssa kansalaisopiston johtokunta, joka on samalla setlementin hallitus.

Kansalaisopisto työllistää vakituisesti kolme henkilöä, mutta osa-aikaisesti tukihenkilöstönä ja tuntiopettajina n. 130 henkilöä vuosittain. Kansalaisopiston maksamia palkkoja jää Kurikan alueelle n. 430 000 e. Kurikassa kansalaisopisto toimii noin sadassa eri osoitteessa koko Kurikan alueella. Kurssit kokoontuvat pääosin vuokratiloissa ja vuonna 2022 kansalaisopisto maksoi tilavuokria n. 170 000 e. Kaikkiaan kansalaisopisto jätti vuonna 2022 Kurikan alueelle palkkoina, vuokrina ja tarjoilukuluina n. 600 000 e.

Lisäksi vuoden 2022 aikana Kurikan kansalaisopisto osti palveluja tai tuotteita n. 50 kurikkalaiselta yritykseltä tai ketjun kurikkalaisesta toimipaikasta. Lisäksi kansalaisopiston n. 650 kurssilla opiskelevat n. 6200 opiskelijaa hankkivat materiaaleja myös kurikkalaisista liikkeistä.

Kansalaisopistojen liiton toiminnanjohtaja Jaana Nuottanen kirjoittaa uutiskirjeessä 18.4.2023: ”Hallitustunnusteluihin liittyvissä kysymyksissä ilahdutti muutama asia. Niissä pyydettiin kertomaan, miten lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia voidaan vahvistaa ja nuorten syrjäytymistä ehkäistä. Eläkeläisiä halutaan puolestaan huomioida paremmin aktiivisena voimavarana yhteiskunnan rakentamisessa. Suomalaisten osaamis- ja koulutustasoa pitäisi nostaa ja liikunnallisen elämäntavan yleistymistä lisätä. Kulttuuri kaipaa toimintaedellytystensä vahvistamista. Olisi tarkoitus rakentaa yhdenvertaista ja tasa-arvoista Suomea.

Tiedättekö mitä? Kansalaisopistoissa voidaan edistää kaikkea edellä mainittua eduskuntapuolueilta kysyttyä. Eläköön kansalaisopisto!”

Paitsi että kansalaisopisto on kunnassaan merkittävä hyvinvoinnin ja osaamisen keskus, se on omalla alueellaan myös merkittävä taloudellinen toimija.

Kevään lyhytkurssit ovat juhannukseen saakka täydessä vauhdissa ja ensi lukuvuoden ohjelma tulee verkkoon näkyville 1.8.2023. Tervetuloa mukaan rakentamaan Kurikan ja kurikkalaisten hyvinvointia kansalaisopistoon!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Soitinrakennus vie mukanaan

Kurikkalainen Tapani Harju opettaa kansalaisopistossa soitinrakennusta. Sunnuntaisin kokoontuu ryhmä sekä päivällä että illalla rakentamaan erilaisia sähkökitaroita ja sähköbassoja. Kursseilla keskitytään Fender-tyylisiin pulttikaulaisiin soittimiin. Harju on valmistunut Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta soitinrakennuksen linjalta 2014 soitinrakennusartesaaniksi. - Olen aina tykännyt tehdä puutöitä ja musiikkiharrastus alkoi 14-vuotiaana. Kun minusta ei rokkistaraa tullut, niin tässä soitinrakennuksessa yhdistyvät loistavasti molemmat asiat, musiikki ja puutyöt, Harju kertoo. Tapani Harju kulttuurimatkalla Turussa. Förillä tois puol jokkee. - Vuonna 2009 menin Jukka Katteluksen pitämälle kurssille Seinäjoen kansalaisopistoon. Ensimmäisestä kerrasta lähtien oli olo että "WAU mitä hommaa! Tuolla ukolla on aivan uskomaton ammattitaito asiaan liittyen. Tuollaista työtä tahtoisin itsekin tehdä." Tässä sitä nyt ollaan, olen tehnyt 8 vuotta opettajan töitä kansalais

Lavalla! Kurikan kansalaisopiston esittävän taiteen ryhmät 22.-23.4.2023

Kurikan yhtenäiskoulun auditorio. Keskuspuistikko 23, 61300 Kurikka Tilaisuuteen maksuton sisäänpääsy.  Saliin voi tulla ja sieltä poistua aina tauon aikana. Aikataulu: Lauantai 22.4.2023 Klo 12.15-12.45 Mandoliini soi. Opettaja Juha Runsala / Ari Kivistö Tauko Klo 13.00-13.45 Aikuisten bändikoulu: Jokitörmän orkesteri 3. Opettaja Ari Kivistö Nuoret yksilöoppilaat. Opettaja Janos Tisza Tauko Klo 14.00-14.45 Marin musikantit. Opettaja Mari Luomala-Kulkula Tauko Klo 15.00-15.30 Laulukööri Mesikset. Opettaja Matti Saari Tauko Klo 15.45-16.45 Aikuisten bändikoulu: Teoreettinen improvisaatio. Opettaja Ari Kivistö Bändikoulu, Jurva. Opettaja Ari Kivistö ¤ ¤ ¤ Sunnuntai 23.4.2023 Klo 12.00-13.00 Keskikylän teatteri. Opettaja Eeva Saha Mettumaarikuoro. Opettaja Matti Ala-Välkkilä The Pojat. Opettaja Henriikka Warmbold Tauko Klo 13.15-14.15 Tanssimusiikin orkesteri. Opettaja Stefan Lenkiewicz Saksofonin yksilöopiskelijat. Opettaja Stefan Lenkiewicz Aikuisten bändikoulu: Jokitörmän orkesteri 1.

Kurikkalan kevätiltamissa 25.3.2023 vinkkejä varautumiseen

Kurikkalan setlementin yhteistyössä Kurikan Marttojen kanssa järjestämissä Kurikkalan kevätiltamissa 25.3.2023 klo 17 alkaen yhdistyksen puheenjohtaja Maria Kohtala kertoo aiheesta tarkemmin puheenvuorossaan Kotivara kuntoon. Lisäksi ohjelmassa lintujen tunnistusvisa, Heidi Pajuluoman ja Sanni Kalliosaaren musiikkiesitys ja esittelen lyhyesti Kurikan Marttojen toimintaa. Lopuksi pelataan bingoa Marttojen tämän vuoden teemana on varautuminen. Tavoitteena on lisätä tietoa, taitoa ja valmiuksia miten selviytyä erilaisissa arjen häiriötilanteissa, kuten esim. sähkökatkon aikana. Pyritään siihen, että jokaisen tulisi pärjätä poikkeustilanteessa kotona ainakin 72 tuntia. Martat antavat konkreettisia esimerkkejä ja neuvoja, joilla varaudutaan arkipäivän poikkeustiloihin. Varautumistaidot lisäävät turvallisuuden tunnetta ja vahvistavat pärjäämisen kokemusta. On tärkeää tuntea myös muut omatoimisen varautumisen perusteet, kuten vaikkapa mistä häiriötilanteissa saa oikeaa tietoa. Suomen Pelastu