Siirry pääsisältöön

Kurikan kansalaisopisto on merkittävä paikallinen toimija


Kurikan kansalaisopisto on yksityinen kansalaisopisto, jota ylläpitää Kurikkalan setlementti ry. Kansalaisopiston toimintaa johtaa yhdessä rehtorin kanssa kansalaisopiston johtokunta, joka on samalla setlementin hallitus.

Kansalaisopisto työllistää vakituisesti kolme henkilöä, mutta osa-aikaisesti tukihenkilöstönä ja tuntiopettajina n. 130 henkilöä vuosittain. Kansalaisopiston maksamia palkkoja jää Kurikan alueelle n. 430 000 e. Kurikassa kansalaisopisto toimii noin sadassa eri osoitteessa koko Kurikan alueella. Kurssit kokoontuvat pääosin vuokratiloissa ja vuonna 2022 kansalaisopisto maksoi tilavuokria n. 170 000 e. Kaikkiaan kansalaisopisto jätti vuonna 2022 Kurikan alueelle palkkoina, vuokrina ja tarjoilukuluina n. 600 000 e.

Lisäksi vuoden 2022 aikana Kurikan kansalaisopisto osti palveluja tai tuotteita n. 50 kurikkalaiselta yritykseltä tai ketjun kurikkalaisesta toimipaikasta. Lisäksi kansalaisopiston n. 650 kurssilla opiskelevat n. 6200 opiskelijaa hankkivat materiaaleja myös kurikkalaisista liikkeistä.

Kansalaisopistojen liiton toiminnanjohtaja Jaana Nuottanen kirjoittaa uutiskirjeessä 18.4.2023: ”Hallitustunnusteluihin liittyvissä kysymyksissä ilahdutti muutama asia. Niissä pyydettiin kertomaan, miten lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia voidaan vahvistaa ja nuorten syrjäytymistä ehkäistä. Eläkeläisiä halutaan puolestaan huomioida paremmin aktiivisena voimavarana yhteiskunnan rakentamisessa. Suomalaisten osaamis- ja koulutustasoa pitäisi nostaa ja liikunnallisen elämäntavan yleistymistä lisätä. Kulttuuri kaipaa toimintaedellytystensä vahvistamista. Olisi tarkoitus rakentaa yhdenvertaista ja tasa-arvoista Suomea.

Tiedättekö mitä? Kansalaisopistoissa voidaan edistää kaikkea edellä mainittua eduskuntapuolueilta kysyttyä. Eläköön kansalaisopisto!”

Paitsi että kansalaisopisto on kunnassaan merkittävä hyvinvoinnin ja osaamisen keskus, se on omalla alueellaan myös merkittävä taloudellinen toimija.

Kevään lyhytkurssit ovat juhannukseen saakka täydessä vauhdissa ja ensi lukuvuoden ohjelma tulee verkkoon näkyville 1.8.2023. Tervetuloa mukaan rakentamaan Kurikan ja kurikkalaisten hyvinvointia kansalaisopistoon!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Romanikieli vahva osa identiteettiä

Peräseinäjokelainen Taito Lindeman aloittaa syyskuussa romanikielen opettamisen Kurikan kansalaisopistossa. - Työni ohella olen aktiivisesti mukana myös seurakunnan vapaaehtoistyössä. Olen tehnyt mm. Itä-Euroopan alueella romanien parissa lähetystyötä ja siellä ihaillut, kuinka he puhuvat aivan arkikielenään romanikieltä. Tämä on herättänyt sydämessäni halua tuoda tätä samaa myös omaan kotimaahani. Taito Lindeman - Olen itse oppinut romanikielen lapsuudenkodissa ja vähän lisäksi myös aikuisenakin, pääasiassa ihan puheen kautta. Isovanhempani, vanhempani ja vanhemmat veljeni puhuivat paljon romanikieltä kun asuin vielä kotona, joten en voinut jäädä osattomaksi. - Huolenani on, että romanikieli on vähentynyt runsaasti. Itse näen että kielemme on vahva osa meidän identiteettiä. Toiveenani on että kieli elpyisi ihan puheen tasolle asti. - Haluaisin rohkaista ja kannustaa opettelemaan sitä, minkä olemme aikojen saatossa saattaneet kadottaa. Esi-isiemme kieli on vahva osa romanikult...

60-vuotiaan Kurikkalan Setlementin lämminhenkinen juhla

Kansalaisopistossa mahdollisuus elinikäiseen oppimiseen, kuntalaisille yhteisöllinen paikka kasvaa ja kehittyä ja tulevaisuudessa arvokkaan tehtävän jatkaminen olivat esiin nousseita teemoja, kun  27.10.2024 juhlittiin Kurikkalan Setlementin 60-vuotisjuhlia. Kurikkalan salin olivat juhlaa varten koristelleet Taidekoulu Tekevän kuvataiteen ja käsityön oppilaat opettajiensa Anne Luoman, Minna Salosen ja Niina Keltamäen johdolla. Kuva: Heidi Pajuluoma Avaussanoissa Kurikkalan Setlementin toiminnanjohtaja Päivi Rantamäki toivotti tervetulleeksi juhlistamaan yhdistystä, joka perustettiin 1964 ensimmäisenä maaseudun setlementtinä tarjoamaan päivähoitoa ja kansalaisopistotoimintaa. Kurikkalan Setlementin toiminta on vuosikymmenten saatossa muuttunut, mutta kansalaisopistotoiminta on säilynyt vuodesta 1965 lähtien. Kurssitoiminta alkoi kansalaisten perustaidoilla (esim. konekirjoitus ja maatalouden verotus) ja nykyäänkin  perustaitojen opetusta on tarjolla kansalaisopistoissa. Kurikka...

Kursseille voi tulla kuka vain - vasta-alkaja tai konkari

Kurikkalainen Anneli Kentta opettaa Kurikan kansalaisopistossa kursseja Nuppilukkolaukut ja -kukkarot sekä Laukut ja reput.  - Ensimmäinen ammattini on ompelija, mutta kun vuosien saatossa ei töitä enää ollut, luin lähihoitajaksi. Työn ohessa opiskelin Suomen Yrittäjäopistossa kädentaidon ohjaajaksi. Monia vuosia olen käynyt kansalaisopiston kursseilla. Minulta kysyttiin vuosi sitten keväällä, jos alkaisin opettamaan Nuppilukkolaukut ja -kukkarot -kurssia .  - Tämän vuoden keväällä kysyttiin, ottaisinko kopin myös Reput ja Laukut -kurssista . Molempiin lupauduin.  - Perheeseeni kuuluu puoliso, lapsia ja lapsenlapsia sekä kääpiövillakoira Rölli. Lapsista 2 asustelee vielä kotona.  - Kursseille voi tulla kuka vain - vasta-alkaja tai konkari - koska malleja on suunniteltu siten, että jokaiselle löytyy jotakin.