Siirry pääsisältöön

Kurikan kansalaisopisto on merkittävä paikallinen toimija


Kurikan kansalaisopisto on yksityinen kansalaisopisto, jota ylläpitää Kurikkalan setlementti ry. Kansalaisopiston toimintaa johtaa yhdessä rehtorin kanssa kansalaisopiston johtokunta, joka on samalla setlementin hallitus.

Kansalaisopisto työllistää vakituisesti kolme henkilöä, mutta osa-aikaisesti tukihenkilöstönä ja tuntiopettajina n. 130 henkilöä vuosittain. Kansalaisopiston maksamia palkkoja jää Kurikan alueelle n. 430 000 e. Kurikassa kansalaisopisto toimii noin sadassa eri osoitteessa koko Kurikan alueella. Kurssit kokoontuvat pääosin vuokratiloissa ja vuonna 2022 kansalaisopisto maksoi tilavuokria n. 170 000 e. Kaikkiaan kansalaisopisto jätti vuonna 2022 Kurikan alueelle palkkoina, vuokrina ja tarjoilukuluina n. 600 000 e.

Lisäksi vuoden 2022 aikana Kurikan kansalaisopisto osti palveluja tai tuotteita n. 50 kurikkalaiselta yritykseltä tai ketjun kurikkalaisesta toimipaikasta. Lisäksi kansalaisopiston n. 650 kurssilla opiskelevat n. 6200 opiskelijaa hankkivat materiaaleja myös kurikkalaisista liikkeistä.

Kansalaisopistojen liiton toiminnanjohtaja Jaana Nuottanen kirjoittaa uutiskirjeessä 18.4.2023: ”Hallitustunnusteluihin liittyvissä kysymyksissä ilahdutti muutama asia. Niissä pyydettiin kertomaan, miten lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia voidaan vahvistaa ja nuorten syrjäytymistä ehkäistä. Eläkeläisiä halutaan puolestaan huomioida paremmin aktiivisena voimavarana yhteiskunnan rakentamisessa. Suomalaisten osaamis- ja koulutustasoa pitäisi nostaa ja liikunnallisen elämäntavan yleistymistä lisätä. Kulttuuri kaipaa toimintaedellytystensä vahvistamista. Olisi tarkoitus rakentaa yhdenvertaista ja tasa-arvoista Suomea.

Tiedättekö mitä? Kansalaisopistoissa voidaan edistää kaikkea edellä mainittua eduskuntapuolueilta kysyttyä. Eläköön kansalaisopisto!”

Paitsi että kansalaisopisto on kunnassaan merkittävä hyvinvoinnin ja osaamisen keskus, se on omalla alueellaan myös merkittävä taloudellinen toimija.

Kevään lyhytkurssit ovat juhannukseen saakka täydessä vauhdissa ja ensi lukuvuoden ohjelma tulee verkkoon näkyville 1.8.2023. Tervetuloa mukaan rakentamaan Kurikan ja kurikkalaisten hyvinvointia kansalaisopistoon!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ohjelma: Kevätnäyttelysuunnistus 27.-28.4.2024

Päivitetty 12.4.2024. Tiedot päivittyvät. Huhtikuun viimeisenä viikonloppuna järjestetään Kurikan kansalaisopiston kuvataiteen ja käden taitojen kevätnäyttely  kurssien toimitiloissa . Näyttely on avoinna la 27.4. klo 10-14 ja su 28.4. klo 12-18. Vierailla voi valitsemissaan kohteissa. Kannustamme osallistumaan näyttelysuunnistukseen siten, että kahden päivän aikana kiertää monta näyttelykohdetta ja kerää leimoja näyttelypassiin. Täyden passin (6 vierailukohdetta) voi palauttaa mihin tahansa näyttelykohteeseen ja näin osallistua opistolahjakorttien arvontaan. Näyttelypasseja ja ohjelmia saa kirjastoilta ja opistolta 17.4. alkaen. Niitä on jaossa myös kaikissa näyttelykohteissa. Merkitse päivä jo kalenteriin ja seuraa tiedotusta! Monissa näyttelypisteissä myynnissä kahvia ja arpoja. Vierailtavat kohteet Jalasjärvi Iloniemi, opistotila , Koskitie 5, Jalasjärvi  Keramiikka,  Kivat käsityöt, Kudonta, Lasityöt, Lasten kuvataiteen perusopetus, Makramee, Tölkinavaajatyöt  Luopajärven kudonta

Käsityön ilon jakaminen viikon huippuhetkiä

Kurikkalaislähtöinen kädentaitojen opettaja Riitta Koskinen opettaa Kurikan kansalaisopistossa tällä hetkellä Kudonta ja käsityö -kursseilla sekä lyhyillä kranssien, kynttilöiden ja korttien valmistamisen kursseilla. Tarjolla oli syksyllä myös Kangaspuilla kutomisen perusteita -kurssi, joka on laadittu osaamisperusteiseksi siten, että halutessaan opiskelija voi saada siitä opintopisteitä.  Riitta on ahkera käsitöiden tekijä itsekin.  - Päivitän omilla käsitöilläni  @rullaliisa Instagram-tiliä ja nautin käsityösohvani idearikkaudesta. Kerron myös Kurikan kansalaisopiston Facebook-tilillä kädentaitoryhmieni kuulumisia pari kertaa kuukaudessa. Kuva Timo Niemelä - Kurikan kansalaisopiston lisäksi opetan Kauhajoen kansalaisopistoissa ja opettaminen on tällä hetkellä ainoa työni. Koska nyt on joulutauko, käytän aikani opiskeluun ja käsitöihin. Aloitin elokuussa Jyväskylän ammatillisessa opettajakorkeakoulussa ammatillisen opettajan pedagogiset opinnot, ja nyt aion kiriä opintojani ja kutoa i

Päivä harrastuksen parissa nollaa päätä ja kroppaa

Kurikkalainen Kristiina Lohiluoma opettaa Kurikan kansalaisopistossa tällä lukukaudella grafiikkaa kankaalle, sekä ohjaa kuntouttavan työtoiminnan Joppari-ryhmää.  Kristiina Lohiluoma Aiemmin ohjelmassa on ollut myös  lino/puupiirroskurssi ja metalligrafiikkaa. Kurikan kansalaisopiston lisäksi Lohiluoma opettaa myös muissa alueen kansalaisopistoissa. Kevätkokous. Metalligrafiikkaa. Perinteinen kuparilevyn viivasyövytys ja hartsilla sävypinnat. - Opin grafiikan tekemiseen olen hankkinut vuosien varrella eri kansalaisopistojen kursseilla.  Useiden vuosien kurssien jälkeen alettiin kyselemään valmiutta siirtyä ohjaamaan metalligrafiikan kurssille. Sehän sopi. Hankittu tietotaito on hyvä siirtää nuoremmille sukupolville, Kristiina kertoo. Monotypia 1/1, painettu eläviä kasveja käyttäen. - Oppiminen on elinikäistä. Useimmiten uuden tietotaidon oppiminen on hauskaa. Ryhmässä vuorovaikutus on antoisaa. Asioihin saa uusia näkökulmia. Päivä harrastuksen parissa nollaa päätä ja kroppaa. Tutustuu