Siirry pääsisältöön

Hypistelymuffeja kotipalveluun

Autetaan neuloen ja virkaten -ryhmässä valmistuneet hypistelymuffit lahjoitettiin 23.3.2023 vapaaehtoisten valitsemaan kohteeseen eli Kurikan kotipalvelun asiakkaille ja asumisyksiköihin.

Hypistelymuffit ottivat Kotipalvelusta vastaan osastonhoitaja Jenny Leppälä ja geronomi Sonja Haavisto (takarivissä vasemmalla). Neulojat testaavat muffeja vielä ennen niiden pakkaamista. Kuva Kristiina Väliniemi

Vapaaehtoisryhmän ohjaaja Arja Sivula kertoi, että ”muffi on hyvä henkilölle, joka ei enää pysty tekemään käsillään kaikkea mitä haluaisi, mutta tykkäisi kuitenkin jotain hypistellä”. Muffi onkin ihana lämmike muun muassa sellaisille ihmiselle, jotka ovat aikoinaan itse tehneet käsillään kaikenlaista.

Hypistelymuffit ovat värikkäitä. Kuva Riitta Koskinen


Sisälläkin on tekemistä

Langat muffeihin tulevat usein kurssilaisten omista lankalaatikoista, mutta lahjoituksiakin otetaan vastaan. Lankalahjoituksia ovat tehneet sekä yksityiset ihmiset että ryhmän ylläpitäjä Kurikkalan Setlementti ry. Muffeissa käytetään erilaisia neulepintoja, yksi variaatio näyttää mielestäni aivan käsiharmonikalta. Eräs ryhmäläinen sanoikin sen olevan haitaritekniikalla neulottu hypistelymuffi. Mielestäni se sopisi erinomaisesti hypisteltäväksi pelimannille. Lukijoille tiedoksi, että haitaritekniikassa tehdään nurjia ja oikeita silmukoita. Tekniikka on yksinkertainen ja helppo, joten jokaisen on mahdollista se oppia. Puolipatentti on näissä muffeissa myös usein käytetty tekniikka. Lankoina käytetään luonnonmateriaaleja, värikkäitä ja pesua kestäviä lankoja. Tärkeää on saada arjen iloa väreistä ja valmistaa houkutteleva hypistelymuffi, joka voi näyttää ihan karamellille.


Spiraalinauha muffin sisällä. Kuva Riitta Koskinen.


Neulotun hypistelymuffin sisälle on kiinnitetty toimeliaille käsille tekemistä. Virkatut yksityiskohdat voivat olla erimuotoisia ja -värisiä koristeita, kuten kukkia, sydämiä ja spiraalinauhoja. 

Yksityiskohtana virkattu sydän. Kuva Riitta Koskinen.

Nämä lisukkeet toimivat hypistelyhaluisille käsille virikkeinä, ja ne kiinnitetään neuleeseen erityisellä tarkkuudella, sillä ne eivät saa irrota käyttäjänsä käsissä. Nappeja, helmiä ja valmiita nauhoja ei käytetä lainkaan, sillä niitä ei saa kiinnitettyä hypistelymuffiin riittävän hyvin.

Ihana lahjaidea muistisairaalle

”Voi kun olisin tajunnut tällaisen tehdä, kun hoidin muistisairasta äitiäni. Hän olisi saanut harjoittaa vähän käsien ja aivojen yhteistyötä”, muisteli eräs osallistuja, kun pohdimme yhdessä sitä, miten ryhmäläiset päätyivät lahjoittamaan hypistelymuffit Kurikan kotipalvelun asiakkaille, kurikkalaisille vanhuksille. Haastattelun aikana tuumin, että olisipa tuo hypistelymuffi myös mainio lahjaidea.

Ryhmään on helppo tulla

Idea vapaaehtoisryhmän perustamiseen lähti Arja-opelta ja ryhmä on kokoontunut lukuvuoden aikana yhteensä kuusi kertaa. Mukana on ollut koko vuoden kuusi innokasta tekijää. Jokainen on saanut neuloa itseään kiinnostavilla langoilla sellaista pintaa ja väritystä, kuin on itse halunnut. Tärkeää on ollut kuitenkin ensin opetella tekniikka ja kaavoitus sekä suunnitella oma työ. Opettajalle oli tärkeää, että jokainen sai suunnitella työnsä itse. Muffeja on tehty sekä ryhmän kokoontumisaikoina että kotona. Kerran kuukaudessa on kokoonnuttu yhteen ja ihasteltu valmiita töitä ja suunniteltu opettajan johdolla uusia.
”Tänne ryhmään on ollut helppoa tulla ja täällä saa myös tehdä hyvää jollekin toiselle! Se on tuntunut hyvälle”, tuumi eräs neuloja. Kysyin lopuksi: ”Mitäs sitten jatkossa tehdään?” Kurssilaiset vastasivat lähes yhdestä suusta: ”Haluamme tehdä näitä lisää ja kehitellä myös uusia ideoita!”

Muffien mukana lähtee myös tervehdys saajalle: Hyvinvointia Sinulle. Kuva Kristiina Väliniemi


Riitta Koskinen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ohjelma: Kevätnäyttelysuunnistus 27.-28.4.2024

Päivitetty 12.4.2024. Tiedot päivittyvät. Huhtikuun viimeisenä viikonloppuna järjestetään Kurikan kansalaisopiston kuvataiteen ja käden taitojen kevätnäyttely  kurssien toimitiloissa . Näyttely on avoinna la 27.4. klo 10-14 ja su 28.4. klo 12-18. Vierailla voi valitsemissaan kohteissa. Kannustamme osallistumaan näyttelysuunnistukseen siten, että kahden päivän aikana kiertää monta näyttelykohdetta ja kerää leimoja näyttelypassiin. Täyden passin (6 vierailukohdetta) voi palauttaa mihin tahansa näyttelykohteeseen ja näin osallistua opistolahjakorttien arvontaan. Näyttelypasseja ja ohjelmia saa kirjastoilta ja opistolta 17.4. alkaen. Niitä on jaossa myös kaikissa näyttelykohteissa. Merkitse päivä jo kalenteriin ja seuraa tiedotusta! Monissa näyttelypisteissä myynnissä kahvia ja arpoja. Vierailtavat kohteet Jalasjärvi Iloniemi, opistotila , Koskitie 5, Jalasjärvi  Keramiikka,  Kivat käsityöt, Kudonta, Lasityöt, Lasten kuvataiteen perusopetus, Makramee, Tölkinavaajatyöt  Luopajärven kudonta

Käsityön ilon jakaminen viikon huippuhetkiä

Kurikkalaislähtöinen kädentaitojen opettaja Riitta Koskinen opettaa Kurikan kansalaisopistossa tällä hetkellä Kudonta ja käsityö -kursseilla sekä lyhyillä kranssien, kynttilöiden ja korttien valmistamisen kursseilla. Tarjolla oli syksyllä myös Kangaspuilla kutomisen perusteita -kurssi, joka on laadittu osaamisperusteiseksi siten, että halutessaan opiskelija voi saada siitä opintopisteitä.  Riitta on ahkera käsitöiden tekijä itsekin.  - Päivitän omilla käsitöilläni  @rullaliisa Instagram-tiliä ja nautin käsityösohvani idearikkaudesta. Kerron myös Kurikan kansalaisopiston Facebook-tilillä kädentaitoryhmieni kuulumisia pari kertaa kuukaudessa. Kuva Timo Niemelä - Kurikan kansalaisopiston lisäksi opetan Kauhajoen kansalaisopistoissa ja opettaminen on tällä hetkellä ainoa työni. Koska nyt on joulutauko, käytän aikani opiskeluun ja käsitöihin. Aloitin elokuussa Jyväskylän ammatillisessa opettajakorkeakoulussa ammatillisen opettajan pedagogiset opinnot, ja nyt aion kiriä opintojani ja kutoa i

Päivä harrastuksen parissa nollaa päätä ja kroppaa

Kurikkalainen Kristiina Lohiluoma opettaa Kurikan kansalaisopistossa tällä lukukaudella grafiikkaa kankaalle, sekä ohjaa kuntouttavan työtoiminnan Joppari-ryhmää.  Kristiina Lohiluoma Aiemmin ohjelmassa on ollut myös  lino/puupiirroskurssi ja metalligrafiikkaa. Kurikan kansalaisopiston lisäksi Lohiluoma opettaa myös muissa alueen kansalaisopistoissa. Kevätkokous. Metalligrafiikkaa. Perinteinen kuparilevyn viivasyövytys ja hartsilla sävypinnat. - Opin grafiikan tekemiseen olen hankkinut vuosien varrella eri kansalaisopistojen kursseilla.  Useiden vuosien kurssien jälkeen alettiin kyselemään valmiutta siirtyä ohjaamaan metalligrafiikan kurssille. Sehän sopi. Hankittu tietotaito on hyvä siirtää nuoremmille sukupolville, Kristiina kertoo. Monotypia 1/1, painettu eläviä kasveja käyttäen. - Oppiminen on elinikäistä. Useimmiten uuden tietotaidon oppiminen on hauskaa. Ryhmässä vuorovaikutus on antoisaa. Asioihin saa uusia näkökulmia. Päivä harrastuksen parissa nollaa päätä ja kroppaa. Tutustuu