Siirry pääsisältöön

Hypistelymuffeja kotipalveluun

Autetaan neuloen ja virkaten -ryhmässä valmistuneet hypistelymuffit lahjoitettiin 23.3.2023 vapaaehtoisten valitsemaan kohteeseen eli Kurikan kotipalvelun asiakkaille ja asumisyksiköihin.

Hypistelymuffit ottivat Kotipalvelusta vastaan osastonhoitaja Jenny Leppälä ja geronomi Sonja Haavisto (takarivissä vasemmalla). Neulojat testaavat muffeja vielä ennen niiden pakkaamista. Kuva Kristiina Väliniemi

Vapaaehtoisryhmän ohjaaja Arja Sivula kertoi, että ”muffi on hyvä henkilölle, joka ei enää pysty tekemään käsillään kaikkea mitä haluaisi, mutta tykkäisi kuitenkin jotain hypistellä”. Muffi onkin ihana lämmike muun muassa sellaisille ihmiselle, jotka ovat aikoinaan itse tehneet käsillään kaikenlaista.

Hypistelymuffit ovat värikkäitä. Kuva Riitta Koskinen


Sisälläkin on tekemistä

Langat muffeihin tulevat usein kurssilaisten omista lankalaatikoista, mutta lahjoituksiakin otetaan vastaan. Lankalahjoituksia ovat tehneet sekä yksityiset ihmiset että ryhmän ylläpitäjä Kurikkalan Setlementti ry. Muffeissa käytetään erilaisia neulepintoja, yksi variaatio näyttää mielestäni aivan käsiharmonikalta. Eräs ryhmäläinen sanoikin sen olevan haitaritekniikalla neulottu hypistelymuffi. Mielestäni se sopisi erinomaisesti hypisteltäväksi pelimannille. Lukijoille tiedoksi, että haitaritekniikassa tehdään nurjia ja oikeita silmukoita. Tekniikka on yksinkertainen ja helppo, joten jokaisen on mahdollista se oppia. Puolipatentti on näissä muffeissa myös usein käytetty tekniikka. Lankoina käytetään luonnonmateriaaleja, värikkäitä ja pesua kestäviä lankoja. Tärkeää on saada arjen iloa väreistä ja valmistaa houkutteleva hypistelymuffi, joka voi näyttää ihan karamellille.


Spiraalinauha muffin sisällä. Kuva Riitta Koskinen.


Neulotun hypistelymuffin sisälle on kiinnitetty toimeliaille käsille tekemistä. Virkatut yksityiskohdat voivat olla erimuotoisia ja -värisiä koristeita, kuten kukkia, sydämiä ja spiraalinauhoja. 

Yksityiskohtana virkattu sydän. Kuva Riitta Koskinen.

Nämä lisukkeet toimivat hypistelyhaluisille käsille virikkeinä, ja ne kiinnitetään neuleeseen erityisellä tarkkuudella, sillä ne eivät saa irrota käyttäjänsä käsissä. Nappeja, helmiä ja valmiita nauhoja ei käytetä lainkaan, sillä niitä ei saa kiinnitettyä hypistelymuffiin riittävän hyvin.

Ihana lahjaidea muistisairaalle

”Voi kun olisin tajunnut tällaisen tehdä, kun hoidin muistisairasta äitiäni. Hän olisi saanut harjoittaa vähän käsien ja aivojen yhteistyötä”, muisteli eräs osallistuja, kun pohdimme yhdessä sitä, miten ryhmäläiset päätyivät lahjoittamaan hypistelymuffit Kurikan kotipalvelun asiakkaille, kurikkalaisille vanhuksille. Haastattelun aikana tuumin, että olisipa tuo hypistelymuffi myös mainio lahjaidea.

Ryhmään on helppo tulla

Idea vapaaehtoisryhmän perustamiseen lähti Arja-opelta ja ryhmä on kokoontunut lukuvuoden aikana yhteensä kuusi kertaa. Mukana on ollut koko vuoden kuusi innokasta tekijää. Jokainen on saanut neuloa itseään kiinnostavilla langoilla sellaista pintaa ja väritystä, kuin on itse halunnut. Tärkeää on ollut kuitenkin ensin opetella tekniikka ja kaavoitus sekä suunnitella oma työ. Opettajalle oli tärkeää, että jokainen sai suunnitella työnsä itse. Muffeja on tehty sekä ryhmän kokoontumisaikoina että kotona. Kerran kuukaudessa on kokoonnuttu yhteen ja ihasteltu valmiita töitä ja suunniteltu opettajan johdolla uusia.
”Tänne ryhmään on ollut helppoa tulla ja täällä saa myös tehdä hyvää jollekin toiselle! Se on tuntunut hyvälle”, tuumi eräs neuloja. Kysyin lopuksi: ”Mitäs sitten jatkossa tehdään?” Kurssilaiset vastasivat lähes yhdestä suusta: ”Haluamme tehdä näitä lisää ja kehitellä myös uusia ideoita!”

Muffien mukana lähtee myös tervehdys saajalle: Hyvinvointia Sinulle. Kuva Kristiina Väliniemi


Riitta Koskinen









Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Soitinrakennus vie mukanaan

Kurikkalainen Tapani Harju opettaa kansalaisopistossa soitinrakennusta. Sunnuntaisin kokoontuu ryhmä sekä päivällä että illalla rakentamaan erilaisia sähkökitaroita ja sähköbassoja. Kursseilla keskitytään Fender-tyylisiin pulttikaulaisiin soittimiin. Harju on valmistunut Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta soitinrakennuksen linjalta 2014 soitinrakennusartesaaniksi. - Olen aina tykännyt tehdä puutöitä ja musiikkiharrastus alkoi 14-vuotiaana. Kun minusta ei rokkistaraa tullut, niin tässä soitinrakennuksessa yhdistyvät loistavasti molemmat asiat, musiikki ja puutyöt, Harju kertoo. Tapani Harju kulttuurimatkalla Turussa. Förillä tois puol jokkee. - Vuonna 2009 menin Jukka Katteluksen pitämälle kurssille Seinäjoen kansalaisopistoon. Ensimmäisestä kerrasta lähtien oli olo että "WAU mitä hommaa! Tuolla ukolla on aivan uskomaton ammattitaito asiaan liittyen. Tuollaista työtä tahtoisin itsekin tehdä." Tässä sitä nyt ollaan, olen tehnyt 8 vuotta opettajan töitä kansalais

Lavalla! Kurikan kansalaisopiston esittävän taiteen ryhmät 22.-23.4.2023

Kurikan yhtenäiskoulun auditorio. Keskuspuistikko 23, 61300 Kurikka Tilaisuuteen maksuton sisäänpääsy.  Saliin voi tulla ja sieltä poistua aina tauon aikana. Aikataulu: Lauantai 22.4.2023 Klo 12.15-12.45 Mandoliini soi. Opettaja Juha Runsala / Ari Kivistö Tauko Klo 13.00-13.45 Aikuisten bändikoulu: Jokitörmän orkesteri 3. Opettaja Ari Kivistö Nuoret yksilöoppilaat. Opettaja Janos Tisza Tauko Klo 14.00-14.45 Marin musikantit. Opettaja Mari Luomala-Kulkula Tauko Klo 15.00-15.30 Laulukööri Mesikset. Opettaja Matti Saari Tauko Klo 15.45-16.45 Aikuisten bändikoulu: Teoreettinen improvisaatio. Opettaja Ari Kivistö Bändikoulu, Jurva. Opettaja Ari Kivistö ¤ ¤ ¤ Sunnuntai 23.4.2023 Klo 12.00-13.00 Keskikylän teatteri. Opettaja Eeva Saha Mettumaarikuoro. Opettaja Matti Ala-Välkkilä The Pojat. Opettaja Henriikka Warmbold Tauko Klo 13.15-14.15 Tanssimusiikin orkesteri. Opettaja Stefan Lenkiewicz Saksofonin yksilöopiskelijat. Opettaja Stefan Lenkiewicz Aikuisten bändikoulu: Jokitörmän orkesteri 1.

Kurikkalan kevätiltamissa 25.3.2023 vinkkejä varautumiseen

Kurikkalan setlementin yhteistyössä Kurikan Marttojen kanssa järjestämissä Kurikkalan kevätiltamissa 25.3.2023 klo 17 alkaen yhdistyksen puheenjohtaja Maria Kohtala kertoo aiheesta tarkemmin puheenvuorossaan Kotivara kuntoon. Lisäksi ohjelmassa lintujen tunnistusvisa, Heidi Pajuluoman ja Sanni Kalliosaaren musiikkiesitys ja esittelen lyhyesti Kurikan Marttojen toimintaa. Lopuksi pelataan bingoa Marttojen tämän vuoden teemana on varautuminen. Tavoitteena on lisätä tietoa, taitoa ja valmiuksia miten selviytyä erilaisissa arjen häiriötilanteissa, kuten esim. sähkökatkon aikana. Pyritään siihen, että jokaisen tulisi pärjätä poikkeustilanteessa kotona ainakin 72 tuntia. Martat antavat konkreettisia esimerkkejä ja neuvoja, joilla varaudutaan arkipäivän poikkeustiloihin. Varautumistaidot lisäävät turvallisuuden tunnetta ja vahvistavat pärjäämisen kokemusta. On tärkeää tuntea myös muut omatoimisen varautumisen perusteet, kuten vaikkapa mistä häiriötilanteissa saa oikeaa tietoa. Suomen Pelastu