Siirry pääsisältöön

Suomen kieltä oppimassa

Kurikan kansalaisopistossa järjestetään tänä lukuvuonna alkeis- ja jatkotasoisia kursseja suomen kieltä opiskeleville ukrainalaisille. Sain vierailla parilla oppitunnilla ja kuunnella opiskelijoiden kommentteja. Totta kai haastattelin myös innostavaa opettajaa, Aneta Mihaylovaa. Kuulun yhtenä jäsenenä sometiimiin, jonka tehtävänä on kertoa kansalaisopiston arjesta ja tapahtumista. Oli hienoa päästä Anetan tehokkaille ja tiivistahtisille oppitunneille.

Suomen kielessä ilmaistaan paljon asioita lisäämällä sanan loppuun päätteitä.
Opettaja Aneta Mihaylova. Kuva: Aurora Ruusunen.

”Oi, suomen kieli on niin vaikeaa!”. Tämän kaltaisia huudahduksia sain kuulla ja monestakin suusta. ”On niin vaikeita sanoja, millä niitä muistaa!” Ihailtavan sitkeästi tunneilla kuitenkin opiskeltiin ja opeteltiin lausumaan.

Keskustelimme siitä, kuinka tätä vaikeaa suomen kieltä voisi oppia kuuntelemalla puhetta eri tilanteissa. Opettaja Anetan mielestä aiheuttaa ongelmia, kun oppikirjoissa kieli on ”erilaista” kuin kurikkalaisten puhuttu kieli. Taitaa pohjalainen murre paistaa niin vahvasti läpi kielenkäytössämme.

Sain kuunnella oikein perusteellisen oppitunnin suomen kielen astevaihtelusta. Sitä osaamista ilman ei opettajan mukaan voi oppia kieltä, ei pysty tunnistamaan perusmuotoja eikä opi ymmärtämään kieltä. Oli vasta peruskurssin kolmas kurssikerta, mutta hienosti opiskelijat jo osasivat tunnistaa eri taivutukset. Miten nyt menivätkään sanat: parta – parran ja silta - sillan ja kauppa – kaupat jne.

Keskustelimme opiskelijoiden kanssa, mitä hyötyä suomen kielen osaamisesta on. Miten työssä tarvitaan kieltä ja kahvituntikeskusteluihinkin voi vähitellen osallistua. Ahkera suomen kielen opiskelu auttaa ammatillisten taitojen kehittämisessä ja sitä kautta arvostuskin nousee. Ideoitiin, miten kurssilaiset voisivat osallistua vaikkapa kansalaisopiston kädentaitojen kursseille. Niissä yhdessä tehden ja keskustellen uusia sanoja tarttuisi mieleen.


Uuden kielen opiskelussa kielen kirjoittaminen on yksi opiskeltava seikka.
Kuva Aurora Ruusunen.

Kiitos opettajalle sekä kurssilaisille, kun sain olla mukana. Paitsi astevaihtelun kertaustuntia sain todeta paljon muutakin – miten ahkerasti opiskelijat paneutuivat uuden kielen kiemuroihin tietäen, miten sen oppiminen ja käyttäminen hyödyttäisi sosiaaliseen ja kulttuuriseen ympäristöön sopeutumisessa.

Suvi Veijalainen

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ohjelma: Kevätnäyttelysuunnistus 27.-28.4.2024

Päivitetty 12.4.2024. Tiedot päivittyvät. Huhtikuun viimeisenä viikonloppuna järjestetään Kurikan kansalaisopiston kuvataiteen ja käden taitojen kevätnäyttely  kurssien toimitiloissa . Näyttely on avoinna la 27.4. klo 10-14 ja su 28.4. klo 12-18. Vierailla voi valitsemissaan kohteissa. Kannustamme osallistumaan näyttelysuunnistukseen siten, että kahden päivän aikana kiertää monta näyttelykohdetta ja kerää leimoja näyttelypassiin. Täyden passin (6 vierailukohdetta) voi palauttaa mihin tahansa näyttelykohteeseen ja näin osallistua opistolahjakorttien arvontaan. Näyttelypasseja ja ohjelmia saa kirjastoilta ja opistolta 17.4. alkaen. Niitä on jaossa myös kaikissa näyttelykohteissa. Merkitse päivä jo kalenteriin ja seuraa tiedotusta! Monissa näyttelypisteissä myynnissä kahvia ja arpoja. Vierailtavat kohteet Jalasjärvi Iloniemi, opistotila , Koskitie 5, Jalasjärvi  Keramiikka,  Kivat käsityöt, Kudonta, Lasityöt, Lasten kuvataiteen perusopetus, Makramee, Tölkinavaajatyöt  L...

Romanikieli vahva osa identiteettiä

Peräseinäjokelainen Taito Lindeman aloittaa syyskuussa romanikielen opettamisen Kurikan kansalaisopistossa. - Työni ohella olen aktiivisesti mukana myös seurakunnan vapaaehtoistyössä. Olen tehnyt mm. Itä-Euroopan alueella romanien parissa lähetystyötä ja siellä ihaillut, kuinka he puhuvat aivan arkikielenään romanikieltä. Tämä on herättänyt sydämessäni halua tuoda tätä samaa myös omaan kotimaahani. Taito Lindeman - Olen itse oppinut romanikielen lapsuudenkodissa ja vähän lisäksi myös aikuisenakin, pääasiassa ihan puheen kautta. Isovanhempani, vanhempani ja vanhemmat veljeni puhuivat paljon romanikieltä kun asuin vielä kotona, joten en voinut jäädä osattomaksi. - Huolenani on, että romanikieli on vähentynyt runsaasti. Itse näen että kielemme on vahva osa meidän identiteettiä. Toiveenani on että kieli elpyisi ihan puheen tasolle asti. - Haluaisin rohkaista ja kannustaa opettelemaan sitä, minkä olemme aikojen saatossa saattaneet kadottaa. Esi-isiemme kieli on vahva osa romanikult...

Päivä harrastuksen parissa nollaa päätä ja kroppaa

Kurikkalainen Kristiina Lohiluoma opettaa Kurikan kansalaisopistossa tällä lukukaudella grafiikkaa kankaalle, sekä ohjaa kuntouttavan työtoiminnan Joppari-ryhmää.  Kristiina Lohiluoma Aiemmin ohjelmassa on ollut myös  lino/puupiirroskurssi ja metalligrafiikkaa. Kurikan kansalaisopiston lisäksi Lohiluoma opettaa myös muissa alueen kansalaisopistoissa. Kevätkokous. Metalligrafiikkaa. Perinteinen kuparilevyn viivasyövytys ja hartsilla sävypinnat. - Opin grafiikan tekemiseen olen hankkinut vuosien varrella eri kansalaisopistojen kursseilla.  Useiden vuosien kurssien jälkeen alettiin kyselemään valmiutta siirtyä ohjaamaan metalligrafiikan kurssille. Sehän sopi. Hankittu tietotaito on hyvä siirtää nuoremmille sukupolville, Kristiina kertoo. Monotypia 1/1, painettu eläviä kasveja käyttäen. - Oppiminen on elinikäistä. Useimmiten uuden tietotaidon oppiminen on hauskaa. Ryhmässä vuorovaikutus on antoisaa. Asioihin saa uusia näkökulmia. Päivä harrastuksen parissa nollaa päätä ja kro...