Siirry pääsisältöön

Suomen kieltä oppimassa

Kurikan kansalaisopistossa järjestetään tänä lukuvuonna alkeis- ja jatkotasoisia kursseja suomen kieltä opiskeleville ukrainalaisille. Sain vierailla parilla oppitunnilla ja kuunnella opiskelijoiden kommentteja. Totta kai haastattelin myös innostavaa opettajaa, Aneta Mihaylovaa. Kuulun yhtenä jäsenenä sometiimiin, jonka tehtävänä on kertoa kansalaisopiston arjesta ja tapahtumista. Oli hienoa päästä Anetan tehokkaille ja tiivistahtisille oppitunneille.

Suomen kielessä ilmaistaan paljon asioita lisäämällä sanan loppuun päätteitä.
Opettaja Aneta Mihaylova. Kuva: Aurora Ruusunen.

”Oi, suomen kieli on niin vaikeaa!”. Tämän kaltaisia huudahduksia sain kuulla ja monestakin suusta. ”On niin vaikeita sanoja, millä niitä muistaa!” Ihailtavan sitkeästi tunneilla kuitenkin opiskeltiin ja opeteltiin lausumaan.

Keskustelimme siitä, kuinka tätä vaikeaa suomen kieltä voisi oppia kuuntelemalla puhetta eri tilanteissa. Opettaja Anetan mielestä aiheuttaa ongelmia, kun oppikirjoissa kieli on ”erilaista” kuin kurikkalaisten puhuttu kieli. Taitaa pohjalainen murre paistaa niin vahvasti läpi kielenkäytössämme.

Sain kuunnella oikein perusteellisen oppitunnin suomen kielen astevaihtelusta. Sitä osaamista ilman ei opettajan mukaan voi oppia kieltä, ei pysty tunnistamaan perusmuotoja eikä opi ymmärtämään kieltä. Oli vasta peruskurssin kolmas kurssikerta, mutta hienosti opiskelijat jo osasivat tunnistaa eri taivutukset. Miten nyt menivätkään sanat: parta – parran ja silta - sillan ja kauppa – kaupat jne.

Keskustelimme opiskelijoiden kanssa, mitä hyötyä suomen kielen osaamisesta on. Miten työssä tarvitaan kieltä ja kahvituntikeskusteluihinkin voi vähitellen osallistua. Ahkera suomen kielen opiskelu auttaa ammatillisten taitojen kehittämisessä ja sitä kautta arvostuskin nousee. Ideoitiin, miten kurssilaiset voisivat osallistua vaikkapa kansalaisopiston kädentaitojen kursseille. Niissä yhdessä tehden ja keskustellen uusia sanoja tarttuisi mieleen.


Uuden kielen opiskelussa kielen kirjoittaminen on yksi opiskeltava seikka.
Kuva Aurora Ruusunen.

Kiitos opettajalle sekä kurssilaisille, kun sain olla mukana. Paitsi astevaihtelun kertaustuntia sain todeta paljon muutakin – miten ahkerasti opiskelijat paneutuivat uuden kielen kiemuroihin tietäen, miten sen oppiminen ja käyttäminen hyödyttäisi sosiaaliseen ja kulttuuriseen ympäristöön sopeutumisessa.

Suvi Veijalainen

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Soitinrakennus vie mukanaan

Kurikkalainen Tapani Harju opettaa kansalaisopistossa soitinrakennusta. Sunnuntaisin kokoontuu ryhmä sekä päivällä että illalla rakentamaan erilaisia sähkökitaroita ja sähköbassoja. Kursseilla keskitytään Fender-tyylisiin pulttikaulaisiin soittimiin. Harju on valmistunut Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta soitinrakennuksen linjalta 2014 soitinrakennusartesaaniksi. - Olen aina tykännyt tehdä puutöitä ja musiikkiharrastus alkoi 14-vuotiaana. Kun minusta ei rokkistaraa tullut, niin tässä soitinrakennuksessa yhdistyvät loistavasti molemmat asiat, musiikki ja puutyöt, Harju kertoo. Tapani Harju kulttuurimatkalla Turussa. Förillä tois puol jokkee. - Vuonna 2009 menin Jukka Katteluksen pitämälle kurssille Seinäjoen kansalaisopistoon. Ensimmäisestä kerrasta lähtien oli olo että "WAU mitä hommaa! Tuolla ukolla on aivan uskomaton ammattitaito asiaan liittyen. Tuollaista työtä tahtoisin itsekin tehdä." Tässä sitä nyt ollaan, olen tehnyt 8 vuotta opettajan töitä kansalais

Lavalla! Kurikan kansalaisopiston esittävän taiteen ryhmät 22.-23.4.2023

Kurikan yhtenäiskoulun auditorio. Keskuspuistikko 23, 61300 Kurikka Tilaisuuteen maksuton sisäänpääsy.  Saliin voi tulla ja sieltä poistua aina tauon aikana. Aikataulu: Lauantai 22.4.2023 Klo 13.00-13.45 Aikuisten bändikoulu: Jokitörmän orkesteri 3. Opettaja Ari Kivistö Nuoret yksilöoppilaat. Opettaja Janos Tisza Tauko Klo 14.00-14.45 Marin musikantit. Opettaja Mari Luomala-Kulkula Tauko Klo 15.00-15.30 Laulukööri Mesikset. Opettaja Matti Saari Tauko Klo 15.45-16.445 Aikuisten bändikoulu: Teoreettinen improvisaatio. Opettaja Ari Kivistö Bändikoulu, Jurva. Opettaja Ari Kivistö ¤ ¤ ¤ Sunnuntai 23.4.2023 Klo 12.00-13.00 Keskikylän teatteri. Opettaja Eeva Saha Mettumaarikuoro. Opettaja Matti Ala-Välkkilä The Pojat. Opettaja Henriikka Warmbold Tauko Klo 13.15-14.15 Tanssimusiikin orkesteri. Opettaja Stefan Lenkiewicz Saksofonin yksilöopiskelijat. Opettaja Stefan Lenkiewicz Aikuisten bändikoulu: Jokitörmän orkesteri 1. Opettaja Ari Kivistö Tauko Klo 14.30-15.15 Jalasjärven soittokunta. Opett

Kurikkalan kevätiltamissa 25.3.2023 vinkkejä varautumiseen

Kurikkalan setlementin yhteistyössä Kurikan Marttojen kanssa järjestämissä Kurikkalan kevätiltamissa 25.3.2023 klo 17 alkaen yhdistyksen puheenjohtaja Maria Kohtala kertoo aiheesta tarkemmin puheenvuorossaan Kotivara kuntoon. Lisäksi ohjelmassa lintujen tunnistusvisa, Heidi Pajuluoman ja Sanni Kalliosaaren musiikkiesitys ja esittelen lyhyesti Kurikan Marttojen toimintaa. Lopuksi pelataan bingoa Marttojen tämän vuoden teemana on varautuminen. Tavoitteena on lisätä tietoa, taitoa ja valmiuksia miten selviytyä erilaisissa arjen häiriötilanteissa, kuten esim. sähkökatkon aikana. Pyritään siihen, että jokaisen tulisi pärjätä poikkeustilanteessa kotona ainakin 72 tuntia. Martat antavat konkreettisia esimerkkejä ja neuvoja, joilla varaudutaan arkipäivän poikkeustiloihin. Varautumistaidot lisäävät turvallisuuden tunnetta ja vahvistavat pärjäämisen kokemusta. On tärkeää tuntea myös muut omatoimisen varautumisen perusteet, kuten vaikkapa mistä häiriötilanteissa saa oikeaa tietoa. Suomen Pelastu