Siirry pääsisältöön

Sanni Huhta-Koivisto valmistui Käsityökoulu Tekevästä

Sanni Huhta-Koivisto sai valmiiksi käsityön taiteen perusopintojen yleisen oppimäärän 10 vuoden opiskelun jälkeen. Saavutusta juhlistettiin kakkukahvin äärellä ti 24.5. kansalaisopistolla.  Päättötyönään Sanni Huhta-Koivisto valmisti virkatun asustekokonaisuuden, johon kuuluvat pipo, kaulahuivi ja lapaset. - Päättötyön ajatus sai alkunsa huivista. Virkkaus on itselleni mieleinen tekniikka, kotona on nytkin virkkaustöitä tekeillä. Pitkäjänteisen työn saaminen valmiiksi tuntuu kivalta, Sanni toteaa.

Sanni ja päättötyönä valmistunut asustekokonaisuus

Sanni Huhta-Koivisto laskeskelee perheensä ja opettaja Arja Sivulan kanssa, että käsityökoulun aikana töitä on valmistunut useita kymmeniä. Kaikki työt ovat kotona tallessa, tosin ihan kaikki eivät ole esillä. Erityisesti Sannin mieleen on onnistuneena työnä jäänyt solmeiltu makramee-mandala, joka on edelleen kotona seinällä. 

- Työ aloitetaan piirtämällä suunnitelma. Taitoa kysyy suunnitelman toteuttaminen, esimerkiksi kanaverkosta rakennettavan hahmon muotoileminen suunnitelman mukaan. Tässä Sanni on erityisen lahjakas, käden ja ajatuksen yhteistyö toimii hyvin, opettaja Arja Sivula kertoo. Sanni opiskelee parhaillaan leipuri-kondiittoriksi ja saa tulevassa ammatissaan jatkaa kädentaitojen käyttöä.

Vanhemmat Anu ja Mika Huhta-Koivisto ovat tarjonneet vuosien varrella mm. kannustusta ja kuljetusapua. - Toki lapsen oma innostus ja kiinnostus ovat tärkeitä, jotta harrastusta jaksaa jatkaa. Olemme kotona kuitenkin kannustaneet hyvään harrastukseen. Käsillä tekeminen tuottaa iloa ja antaa eväitä tulevan elämän hyvinvointiin, Anu Huhta-Koivisto toteaa. - Kyllä lapsi ja nuori voisi vapaa-aikansa paljon huonomminkin käyttää, maata esimerkiksi sohvalla puhelimen kanssa, Mika Huhta-Koivisto jatkaa.

- On hienoa, että olet jaksanut tehdä pitkäjänteisesti työtä ja olet saanut suoritettua oppimäärän kokonaan. Ansaitsemasi todistus on tietysti tärkeä, mutta ehkä sitäkin tärkeämpiä ovat kuitenkin käsityökoulussa hankitut taidot: pitkäjänteisyys, kädentaidot, suunnitteleminen ja suunnitelmien toteuttaminen, kansalaisopiston rehtori Päivi Rantamäki muistuttaa.

Todistus ja kukat opintonsa suorittaneelle

Käsityökoulu Tekevässä opiskellaan ryhmissä, joissa eri-ikäiset lapset ja nuoret toimivat yhdessä ja jokainen etenee oman suunnitelmansa ja ikätasonsa mukaan. Siinä oppii yhteistyötä ja käsityökoulun toimintakulttuuri siirtyy vanhemmilta nuoremmille. Huhta-Koiviston perheestä käsityökoulussa jatkaa vielä pikkusisko Veera.

Käsityökoulu Tekevässä Sanni on opiskellut joka kesä myös käsityöpajoissa. Siellä ovat valmistuneet mm. hyönteishotelli, retkialusta ja tarjotin. Äiti Anu Huhta-Koivisto muisteleekin, että Sannin ollessa pieni kesäkuussa aikataulutettiin tarkasti menoja, jotta tytöt ehtivät kaikkiin mieluisiin harrastuksiin. Tulevana kesänäkin Sanni on vielä ilmoittautunut käsityöpajaan. Suunnitelmana on kutoa ainakin mattoa.

Tilatekstiili Kurikkalan saliin

Keväällä 2021 valmistui Aada Nevalan, Nina Huuskosen ja Laura Mäenpään käsityökoulun päättötyönä Kurikkalan Setlementin tilaama tilatekstiili Kurikkalan saliin. Kaikki lukuvuoden 2020-2021 opiskelijat osallistuivat työn tekemiseen, Sanni Huhta-Koivisto myös.

Tilatekstiili Kurikkalan salin seinällä


Tekstiili on nähtävillä Kurikkalan salissa. Kansalaisopistotoimintaa kuvaavassa monioksaisessa ja -lehtisessä puussa toistuvat Suomen setlementtiliikkeen värit.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Romanikieli vahva osa identiteettiä

Peräseinäjokelainen Taito Lindeman aloittaa syyskuussa romanikielen opettamisen Kurikan kansalaisopistossa. - Työni ohella olen aktiivisesti mukana myös seurakunnan vapaaehtoistyössä. Olen tehnyt mm. Itä-Euroopan alueella romanien parissa lähetystyötä ja siellä ihaillut, kuinka he puhuvat aivan arkikielenään romanikieltä. Tämä on herättänyt sydämessäni halua tuoda tätä samaa myös omaan kotimaahani. Taito Lindeman - Olen itse oppinut romanikielen lapsuudenkodissa ja vähän lisäksi myös aikuisenakin, pääasiassa ihan puheen kautta. Isovanhempani, vanhempani ja vanhemmat veljeni puhuivat paljon romanikieltä kun asuin vielä kotona, joten en voinut jäädä osattomaksi. - Huolenani on, että romanikieli on vähentynyt runsaasti. Itse näen että kielemme on vahva osa meidän identiteettiä. Toiveenani on että kieli elpyisi ihan puheen tasolle asti. - Haluaisin rohkaista ja kannustaa opettelemaan sitä, minkä olemme aikojen saatossa saattaneet kadottaa. Esi-isiemme kieli on vahva osa romanikult...

60-vuotiaan Kurikkalan Setlementin lämminhenkinen juhla

Kansalaisopistossa mahdollisuus elinikäiseen oppimiseen, kuntalaisille yhteisöllinen paikka kasvaa ja kehittyä ja tulevaisuudessa arvokkaan tehtävän jatkaminen olivat esiin nousseita teemoja, kun  27.10.2024 juhlittiin Kurikkalan Setlementin 60-vuotisjuhlia. Kurikkalan salin olivat juhlaa varten koristelleet Taidekoulu Tekevän kuvataiteen ja käsityön oppilaat opettajiensa Anne Luoman, Minna Salosen ja Niina Keltamäen johdolla. Kuva: Heidi Pajuluoma Avaussanoissa Kurikkalan Setlementin toiminnanjohtaja Päivi Rantamäki toivotti tervetulleeksi juhlistamaan yhdistystä, joka perustettiin 1964 ensimmäisenä maaseudun setlementtinä tarjoamaan päivähoitoa ja kansalaisopistotoimintaa. Kurikkalan Setlementin toiminta on vuosikymmenten saatossa muuttunut, mutta kansalaisopistotoiminta on säilynyt vuodesta 1965 lähtien. Kurssitoiminta alkoi kansalaisten perustaidoilla (esim. konekirjoitus ja maatalouden verotus) ja nykyäänkin  perustaitojen opetusta on tarjolla kansalaisopistoissa. Kurikka...

Kursseille voi tulla kuka vain - vasta-alkaja tai konkari

Kurikkalainen Anneli Kentta opettaa Kurikan kansalaisopistossa kursseja Nuppilukkolaukut ja -kukkarot sekä Laukut ja reput.  - Ensimmäinen ammattini on ompelija, mutta kun vuosien saatossa ei töitä enää ollut, luin lähihoitajaksi. Työn ohessa opiskelin Suomen Yrittäjäopistossa kädentaidon ohjaajaksi. Monia vuosia olen käynyt kansalaisopiston kursseilla. Minulta kysyttiin vuosi sitten keväällä, jos alkaisin opettamaan Nuppilukkolaukut ja -kukkarot -kurssia .  - Tämän vuoden keväällä kysyttiin, ottaisinko kopin myös Reput ja Laukut -kurssista . Molempiin lupauduin.  - Perheeseeni kuuluu puoliso, lapsia ja lapsenlapsia sekä kääpiövillakoira Rölli. Lapsista 2 asustelee vielä kotona.  - Kursseille voi tulla kuka vain - vasta-alkaja tai konkari - koska malleja on suunniteltu siten, että jokaiselle löytyy jotakin.