Siirry pääsisältöön

Sanni Huhta-Koivisto valmistui Käsityökoulu Tekevästä

Sanni Huhta-Koivisto sai valmiiksi käsityön taiteen perusopintojen yleisen oppimäärän 10 vuoden opiskelun jälkeen. Saavutusta juhlistettiin kakkukahvin äärellä ti 24.5. kansalaisopistolla.  Päättötyönään Sanni Huhta-Koivisto valmisti virkatun asustekokonaisuuden, johon kuuluvat pipo, kaulahuivi ja lapaset. - Päättötyön ajatus sai alkunsa huivista. Virkkaus on itselleni mieleinen tekniikka, kotona on nytkin virkkaustöitä tekeillä. Pitkäjänteisen työn saaminen valmiiksi tuntuu kivalta, Sanni toteaa.

Sanni ja päättötyönä valmistunut asustekokonaisuus

Sanni Huhta-Koivisto laskeskelee perheensä ja opettaja Arja Sivulan kanssa, että käsityökoulun aikana töitä on valmistunut useita kymmeniä. Kaikki työt ovat kotona tallessa, tosin ihan kaikki eivät ole esillä. Erityisesti Sannin mieleen on onnistuneena työnä jäänyt solmeiltu makramee-mandala, joka on edelleen kotona seinällä. 

- Työ aloitetaan piirtämällä suunnitelma. Taitoa kysyy suunnitelman toteuttaminen, esimerkiksi kanaverkosta rakennettavan hahmon muotoileminen suunnitelman mukaan. Tässä Sanni on erityisen lahjakas, käden ja ajatuksen yhteistyö toimii hyvin, opettaja Arja Sivula kertoo. Sanni opiskelee parhaillaan leipuri-kondiittoriksi ja saa tulevassa ammatissaan jatkaa kädentaitojen käyttöä.

Vanhemmat Anu ja Mika Huhta-Koivisto ovat tarjonneet vuosien varrella mm. kannustusta ja kuljetusapua. - Toki lapsen oma innostus ja kiinnostus ovat tärkeitä, jotta harrastusta jaksaa jatkaa. Olemme kotona kuitenkin kannustaneet hyvään harrastukseen. Käsillä tekeminen tuottaa iloa ja antaa eväitä tulevan elämän hyvinvointiin, Anu Huhta-Koivisto toteaa. - Kyllä lapsi ja nuori voisi vapaa-aikansa paljon huonomminkin käyttää, maata esimerkiksi sohvalla puhelimen kanssa, Mika Huhta-Koivisto jatkaa.

- On hienoa, että olet jaksanut tehdä pitkäjänteisesti työtä ja olet saanut suoritettua oppimäärän kokonaan. Ansaitsemasi todistus on tietysti tärkeä, mutta ehkä sitäkin tärkeämpiä ovat kuitenkin käsityökoulussa hankitut taidot: pitkäjänteisyys, kädentaidot, suunnitteleminen ja suunnitelmien toteuttaminen, kansalaisopiston rehtori Päivi Rantamäki muistuttaa.

Todistus ja kukat opintonsa suorittaneelle

Käsityökoulu Tekevässä opiskellaan ryhmissä, joissa eri-ikäiset lapset ja nuoret toimivat yhdessä ja jokainen etenee oman suunnitelmansa ja ikätasonsa mukaan. Siinä oppii yhteistyötä ja käsityökoulun toimintakulttuuri siirtyy vanhemmilta nuoremmille. Huhta-Koiviston perheestä käsityökoulussa jatkaa vielä pikkusisko Veera.

Käsityökoulu Tekevässä Sanni on opiskellut joka kesä myös käsityöpajoissa. Siellä ovat valmistuneet mm. hyönteishotelli, retkialusta ja tarjotin. Äiti Anu Huhta-Koivisto muisteleekin, että Sannin ollessa pieni kesäkuussa aikataulutettiin tarkasti menoja, jotta tytöt ehtivät kaikkiin mieluisiin harrastuksiin. Tulevana kesänäkin Sanni on vielä ilmoittautunut käsityöpajaan. Suunnitelmana on kutoa ainakin mattoa.

Tilatekstiili Kurikkalan saliin

Keväällä 2021 valmistui Aada Nevalan, Nina Huuskosen ja Laura Mäenpään käsityökoulun päättötyönä Kurikkalan Setlementin tilaama tilatekstiili Kurikkalan saliin. Kaikki lukuvuoden 2020-2021 opiskelijat osallistuivat työn tekemiseen, Sanni Huhta-Koivisto myös.

Tilatekstiili Kurikkalan salin seinällä


Tekstiili on nähtävillä Kurikkalan salissa. Kansalaisopistotoimintaa kuvaavassa monioksaisessa ja -lehtisessä puussa toistuvat Suomen setlementtiliikkeen värit.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tukiviittomia verkossa oman pöydän ääreltä ympäri Suomen

Eeva-Maria Koskinen on Kurikasta kotoisin oleva nykyinen turkulainen. Hän päätyi Turkuun neljä vuotta sitten opiskelemaan viittomakieltä ja tulkkausta Diakonia-ammattikorkeakouluun, josta lopulta valmistui puhevammaisten tulkiksi ja kommunikaatio-opettajaksi keväällä 2021.  - Koulutuksessani sain opiskella tulkkaamaan korvaavia kommunikointimenetelmiä, kuten tukiviittomia ja kommunikaatiosovelluksia, sekä opettamaan niiden käyttöä. Koulutukseeni kuuluivat pedagogiset opinnot, joissa erityistä huomiota kiinnitettiin käytäntöön eli siihen, kuinka opettaa kommunikaatiomenetelmiä.  Kuvassa ja kuvaajana Eeva-Maria Koskinen Koskinen aloitti opettamisen Kurikan kansalaisopistossa syksyllä 2021. Ennen valmistumistaan hän pohti erilaisia työllistymismuotoja ja vaihtoehtoja. Koulussa hän oli huomannut opettamisen olevan hänen "oma juttunsa".  - Äitini ehdotti, että tarjoaisin kurssia Kurikan kansalaisopistoon, joten siitä ajatus sitten lähti. Isona ongelmana oli, että asun Turussa, jos

Käsillä tekeminen kuuluu kaikille

Jurvalainen ammatillinen opettaja ja tekstiilialan artenomi (AMK) Hanne Alho opettaa Kurikan kansalaisopistossa  kudontaa ja käsityökursseja, käsityötaiteen perusopetusta, värjäystä sekä kasvivärjäystä ja muita lyhytkursseja. - Nautin käsillä tekemisestä sekä opettajan työstä. Haluan jakaa omaa vahvaa tietotaitoa myös muille. Käsillä tekeminen kuuluu kaikille. Opiskelijoiden innokkuus käsillä tekemiseen sekä upeat tuotokset kursseilla antavat suuresti iloa myös itselle, Alho toteaa. - Käsillä tekeminen on minulle kuin elämäntapa. Olen tekstiilikäsitöiden monialainen ammattilainen ja käsityöalan yrittäjä Atelje Hannettaressa. Omia lempikäsityöharrastuksiani ovat mm. huovutus, kudonta, neulonta, virkkaus, makramee, vaatteiden ja asusteiden ompelu eri materiaaleista sekä korujen valmistus eri tekniikoin.  Hanne Alho. Kuva Aada Alho - Olen myös elinikäinen oppija. Ammatillisen osaamiseni olen hankkinut Jurvan käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa sekä Seinäjoen Ammattikorkeakoulun Jurvan

Jokainen liikkuu itseään varten

Tarja Nieminen on asunut Etelä-Pohjanmaalla nyt reilun vuoden ajan tehden kansalaisopistoissa tuntiopettajan töitä. Eniten kursseja on tällä hetkellä Kurikan kansalaisopistossa, jossa tarjolla on erilaisia jumppia keskustaajamissa ja kylillä, FasciaMethod-kursseja, paritanssia, soololattareita, senioritanssia ja lasten tanssia niin Jalasjärvellä, Jurvassa kuin Kurikassakin.  Nieminen on opettanut eri kansalais- ja työväenopistoissa (mm. Tampereella ja Ikaalisissa) vuodesta 2005. Ensin hän teki opetustyötä muun työn ohella. Nieminen on syntynyt Tampereella ja sieltä elämä on vienyt eri paikkakunnille. Ennen opettajaksi ryhtymistä hän on ollut töissä mm. keittiöalalla eri kokoisissa ruokaa valmistavissa yksiköissä: Tampereen kouluissa, palvelutalossa ja varuskunnassa. Koulutukseltaan hän on dieettikokki, mutta tanssi on kuulunut hänen elämäänsä keskikoulusta lähtien. Tie tuntiopettajaksi sai alkunsa vähän "varkain", kun hän muutti Tampereelta paikkakunnalle, jossa ei ollut itse