Siirry pääsisältöön

Tukiviittomia verkossa oman pöydän ääreltä ympäri Suomen

Eeva-Maria Koskinen on Kurikasta kotoisin oleva nykyinen turkulainen. Hän päätyi Turkuun neljä vuotta sitten opiskelemaan viittomakieltä ja tulkkausta Diakonia-ammattikorkeakouluun, josta lopulta valmistui puhevammaisten tulkiksi ja kommunikaatio-opettajaksi keväällä 2021. 

- Koulutuksessani sain opiskella tulkkaamaan korvaavia kommunikointimenetelmiä, kuten tukiviittomia ja kommunikaatiosovelluksia, sekä opettamaan niiden käyttöä. Koulutukseeni kuuluivat pedagogiset opinnot, joissa erityistä huomiota kiinnitettiin käytäntöön eli siihen, kuinka opettaa kommunikaatiomenetelmiä. 


Kuvassa ja kuvaajana Eeva-Maria Koskinen

Koskinen aloitti opettamisen Kurikan kansalaisopistossa syksyllä 2021. Ennen valmistumistaan hän pohti erilaisia työllistymismuotoja ja vaihtoehtoja. Koulussa hän oli huomannut opettamisen olevan hänen "oma juttunsa". 

- Äitini ehdotti, että tarjoaisin kurssia Kurikan kansalaisopistoon, joten siitä ajatus sitten lähti. Isona ongelmana oli, että asun Turussa, josta on vähän liian pitkä matka iltaisin ajella Kurikkaan opettamaan. Tarjosin opistolle tukiviittomien opettamista etänä, mikä on ollut viime vuosina iso hitti. Tänä syksynä siis aloitin ensimmäisen kurssini, Tukiviittomat-verkkokurssin. Opetan joka toinen torstai omalta keittiön pöydältä tietokoneen välityksellä ja kurssilaisia on ympäri Suomen. Ylläpidän tukiviittomien opettamistaitoani seuraamalla erilaisia sosiaalisen median kanavia sekä käyttämällä tukiviittomia päivätyössäni erityisammattiopistossa. 

Haasteita etäopettamisessa on. Välillä katoaa ääni, joskus kuva. Toisinaan joku putoaa linjoilta ja joillakin kerroilla linkki ei toimi. Onneksi kuitenkin on kaikista pulmista kunnialla selvitty ja monesti pienet kömmähdykset vain rentouttavat tunnelmaa, Koskinen kertoo.

 

Etäopetuspiste keittiön pöydällä ja opetustarvikkeet: tietokone, mikki, muistiinpanot ja erilaisten tehtävien materiaalit. Kuva Eeva-Maria Koskinen.


- Olen monta kertaa kurssilla sanonut, että huumori on hyvä tapa opettaa ja oppia uusia asioita. Kamerassa vilahtava koira nuolemassa kurssin opiskelijan kasvoja on osa meidän torstai-iltojen tuntejamme. Tällaiset vierailijat tuovat hymyn huulille!

Jos pohtii uuden taidon oppimista tai on kiinnostunut tukiviittomien oppimisesta, on enemmän kuin tervetullut kurssille! Tukiviittomista hyötyvät esimerkiksi ihmiset, jotka työskentelevät lasten ja nuorten kanssa. - Keväällä 2022 minulla on Viitotaan koko perhe! -kurssi Kurikassa, siellä opetellaan viittomia lasten ja aikuisten kesken leikkien, loruillen ja nauraen. Kurssi on yhden viikonlopun mittainen. Tervetuloa toukokuussa koko perheen voimin mukaan viettämään hauska viikonloppu sekä oppimaan uutta!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Käsillä tekeminen kuuluu kaikille

Jurvalainen ammatillinen opettaja ja tekstiilialan artenomi (AMK) Hanne Alho opettaa Kurikan kansalaisopistossa  kudontaa ja käsityökursseja, käsityötaiteen perusopetusta, värjäystä sekä kasvivärjäystä ja muita lyhytkursseja. - Nautin käsillä tekemisestä sekä opettajan työstä. Haluan jakaa omaa vahvaa tietotaitoa myös muille. Käsillä tekeminen kuuluu kaikille. Opiskelijoiden innokkuus käsillä tekemiseen sekä upeat tuotokset kursseilla antavat suuresti iloa myös itselle, Alho toteaa. - Käsillä tekeminen on minulle kuin elämäntapa. Olen tekstiilikäsitöiden monialainen ammattilainen ja käsityöalan yrittäjä Atelje Hannettaressa. Omia lempikäsityöharrastuksiani ovat mm. huovutus, kudonta, neulonta, virkkaus, makramee, vaatteiden ja asusteiden ompelu eri materiaaleista sekä korujen valmistus eri tekniikoin.  Hanne Alho. Kuva Aada Alho - Olen myös elinikäinen oppija. Ammatillisen osaamiseni olen hankkinut Jurvan käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa sekä Seinäjoen Ammattikorkeakoulun Jurvan

Jokainen liikkuu itseään varten

Tarja Nieminen on asunut Etelä-Pohjanmaalla nyt reilun vuoden ajan tehden kansalaisopistoissa tuntiopettajan töitä. Eniten kursseja on tällä hetkellä Kurikan kansalaisopistossa, jossa tarjolla on erilaisia jumppia keskustaajamissa ja kylillä, FasciaMethod-kursseja, paritanssia, soololattareita, senioritanssia ja lasten tanssia niin Jalasjärvellä, Jurvassa kuin Kurikassakin.  Nieminen on opettanut eri kansalais- ja työväenopistoissa (mm. Tampereella ja Ikaalisissa) vuodesta 2005. Ensin hän teki opetustyötä muun työn ohella. Nieminen on syntynyt Tampereella ja sieltä elämä on vienyt eri paikkakunnille. Ennen opettajaksi ryhtymistä hän on ollut töissä mm. keittiöalalla eri kokoisissa ruokaa valmistavissa yksiköissä: Tampereen kouluissa, palvelutalossa ja varuskunnassa. Koulutukseltaan hän on dieettikokki, mutta tanssi on kuulunut hänen elämäänsä keskikoulusta lähtien. Tie tuntiopettajaksi sai alkunsa vähän "varkain", kun hän muutti Tampereelta paikkakunnalle, jossa ei ollut itse