Siirry pääsisältöön

Tukiviittomia verkossa oman pöydän ääreltä ympäri Suomen

Eeva-Maria Koskinen on Kurikasta kotoisin oleva nykyinen turkulainen. Hän päätyi Turkuun neljä vuotta sitten opiskelemaan viittomakieltä ja tulkkausta Diakonia-ammattikorkeakouluun, josta lopulta valmistui puhevammaisten tulkiksi ja kommunikaatio-opettajaksi keväällä 2021. 

- Koulutuksessani sain opiskella tulkkaamaan korvaavia kommunikointimenetelmiä, kuten tukiviittomia ja kommunikaatiosovelluksia, sekä opettamaan niiden käyttöä. Koulutukseeni kuuluivat pedagogiset opinnot, joissa erityistä huomiota kiinnitettiin käytäntöön eli siihen, kuinka opettaa kommunikaatiomenetelmiä. 


Kuvassa ja kuvaajana Eeva-Maria Koskinen

Koskinen aloitti opettamisen Kurikan kansalaisopistossa syksyllä 2021. Ennen valmistumistaan hän pohti erilaisia työllistymismuotoja ja vaihtoehtoja. Koulussa hän oli huomannut opettamisen olevan hänen "oma juttunsa". 

- Äitini ehdotti, että tarjoaisin kurssia Kurikan kansalaisopistoon, joten siitä ajatus sitten lähti. Isona ongelmana oli, että asun Turussa, josta on vähän liian pitkä matka iltaisin ajella Kurikkaan opettamaan. Tarjosin opistolle tukiviittomien opettamista etänä, mikä on ollut viime vuosina iso hitti. Tänä syksynä siis aloitin ensimmäisen kurssini, Tukiviittomat-verkkokurssin. Opetan joka toinen torstai omalta keittiön pöydältä tietokoneen välityksellä ja kurssilaisia on ympäri Suomen. Ylläpidän tukiviittomien opettamistaitoani seuraamalla erilaisia sosiaalisen median kanavia sekä käyttämällä tukiviittomia päivätyössäni erityisammattiopistossa. 

Haasteita etäopettamisessa on. Välillä katoaa ääni, joskus kuva. Toisinaan joku putoaa linjoilta ja joillakin kerroilla linkki ei toimi. Onneksi kuitenkin on kaikista pulmista kunnialla selvitty ja monesti pienet kömmähdykset vain rentouttavat tunnelmaa, Koskinen kertoo.

 

Etäopetuspiste keittiön pöydällä ja opetustarvikkeet: tietokone, mikki, muistiinpanot ja erilaisten tehtävien materiaalit. Kuva Eeva-Maria Koskinen.


- Olen monta kertaa kurssilla sanonut, että huumori on hyvä tapa opettaa ja oppia uusia asioita. Kamerassa vilahtava koira nuolemassa kurssin opiskelijan kasvoja on osa meidän torstai-iltojen tuntejamme. Tällaiset vierailijat tuovat hymyn huulille!

Jos pohtii uuden taidon oppimista tai on kiinnostunut tukiviittomien oppimisesta, on enemmän kuin tervetullut kurssille! Tukiviittomista hyötyvät esimerkiksi ihmiset, jotka työskentelevät lasten ja nuorten kanssa. - Keväällä 2022 minulla on Viitotaan koko perhe! -kurssi Kurikassa, siellä opetellaan viittomia lasten ja aikuisten kesken leikkien, loruillen ja nauraen. Kurssi on yhden viikonlopun mittainen. Tervetuloa toukokuussa koko perheen voimin mukaan viettämään hauska viikonloppu sekä oppimaan uutta!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Romanikieli vahva osa identiteettiä

Peräseinäjokelainen Taito Lindeman aloittaa syyskuussa romanikielen opettamisen Kurikan kansalaisopistossa. - Työni ohella olen aktiivisesti mukana myös seurakunnan vapaaehtoistyössä. Olen tehnyt mm. Itä-Euroopan alueella romanien parissa lähetystyötä ja siellä ihaillut, kuinka he puhuvat aivan arkikielenään romanikieltä. Tämä on herättänyt sydämessäni halua tuoda tätä samaa myös omaan kotimaahani. Taito Lindeman - Olen itse oppinut romanikielen lapsuudenkodissa ja vähän lisäksi myös aikuisenakin, pääasiassa ihan puheen kautta. Isovanhempani, vanhempani ja vanhemmat veljeni puhuivat paljon romanikieltä kun asuin vielä kotona, joten en voinut jäädä osattomaksi. - Huolenani on, että romanikieli on vähentynyt runsaasti. Itse näen että kielemme on vahva osa meidän identiteettiä. Toiveenani on että kieli elpyisi ihan puheen tasolle asti. - Haluaisin rohkaista ja kannustaa opettelemaan sitä, minkä olemme aikojen saatossa saattaneet kadottaa. Esi-isiemme kieli on vahva osa romanikult...

60-vuotiaan Kurikkalan Setlementin lämminhenkinen juhla

Kansalaisopistossa mahdollisuus elinikäiseen oppimiseen, kuntalaisille yhteisöllinen paikka kasvaa ja kehittyä ja tulevaisuudessa arvokkaan tehtävän jatkaminen olivat esiin nousseita teemoja, kun  27.10.2024 juhlittiin Kurikkalan Setlementin 60-vuotisjuhlia. Kurikkalan salin olivat juhlaa varten koristelleet Taidekoulu Tekevän kuvataiteen ja käsityön oppilaat opettajiensa Anne Luoman, Minna Salosen ja Niina Keltamäen johdolla. Kuva: Heidi Pajuluoma Avaussanoissa Kurikkalan Setlementin toiminnanjohtaja Päivi Rantamäki toivotti tervetulleeksi juhlistamaan yhdistystä, joka perustettiin 1964 ensimmäisenä maaseudun setlementtinä tarjoamaan päivähoitoa ja kansalaisopistotoimintaa. Kurikkalan Setlementin toiminta on vuosikymmenten saatossa muuttunut, mutta kansalaisopistotoiminta on säilynyt vuodesta 1965 lähtien. Kurssitoiminta alkoi kansalaisten perustaidoilla (esim. konekirjoitus ja maatalouden verotus) ja nykyäänkin  perustaitojen opetusta on tarjolla kansalaisopistoissa. Kurikka...

Kursseille voi tulla kuka vain - vasta-alkaja tai konkari

Kurikkalainen Anneli Kentta opettaa Kurikan kansalaisopistossa kursseja Nuppilukkolaukut ja -kukkarot sekä Laukut ja reput.  - Ensimmäinen ammattini on ompelija, mutta kun vuosien saatossa ei töitä enää ollut, luin lähihoitajaksi. Työn ohessa opiskelin Suomen Yrittäjäopistossa kädentaidon ohjaajaksi. Monia vuosia olen käynyt kansalaisopiston kursseilla. Minulta kysyttiin vuosi sitten keväällä, jos alkaisin opettamaan Nuppilukkolaukut ja -kukkarot -kurssia .  - Tämän vuoden keväällä kysyttiin, ottaisinko kopin myös Reput ja Laukut -kurssista . Molempiin lupauduin.  - Perheeseeni kuuluu puoliso, lapsia ja lapsenlapsia sekä kääpiövillakoira Rölli. Lapsista 2 asustelee vielä kotona.  - Kursseille voi tulla kuka vain - vasta-alkaja tai konkari - koska malleja on suunniteltu siten, että jokaiselle löytyy jotakin.