Siirry pääsisältöön

Voimaa arkeen Kurikassa

Kurikan kansalaisopistossa on kokoontunut maaliskuusta 2021 alkaen aikuisille suunnattu Voimaa arkeen -ryhmä, jossa on parannettu arjen ja työelämän perustaitoja. Aluksi laadittiin jokaiselle osallistujalle henkilökohtainen oppimistavoite ja taitoja on kartutettu ryhmässä jäsenten toiveiden mukaan. 

Ryhmän kouluttaja Kari Heikkinen kertoo, että Kurikan ryhmässä on keskitytty erityisesti digitaitoihin. On harjoiteltu tietoturvallisuutta, Googlen monipuolisia toimintoja ja yleisimpiä toimisto-ohjelmia opettaja Aki Pitkäkosken johdolla. Mahdollista on suorittaa digitaitojen osaamismerkkejä.

Ryhmä on suorittanut hätäensiapukurssin, käynyt tutustumassa lähiluontoon ja kokannut. On perehdytty kierrätykseen, jätehuoltoon ja yrittäjyyteen. Mahdollista on ollut suorittaa myös hygieniapassi ja osallistua maksutta kahdelle kansalaisopiston kurssille. Tätä mahdollisuutta on hyödynnetty vaihtelevasti, mutta opiston kursseja kokeilleet ovat todenneet ne hyväksi. 

- Ryhmäytyminen, avoin ajatusten vaihto, erilaisten persoonien huomioonottaminen ja uskaltautuminen kokeilemaan uutta ovat tärkeitä. Digitaitojen päivittäminen ja niiden osaaminen jokapäiväisessä toiminnassa ovat tämän ryhmän parasta antia. Ryhmä on kehittynyt tässä osiossa paljon viime kevään aloitukseen verrattuna, Heikkinen arvioi.

Ryhmään kuuluva Leila Pollari nostaa hänkin päällimmäisenä esiin digitaidot: Googlen palvelut ja esim. linkin lyhentämisen. Ryhmä on viikoittain käyttänyt tunnin joko liikuntaan tai ravitsemukseen. Tutuiksi ovat tulleet esim. lenkkeily, sulkapallo ja FasciaMethod sekä lisäaineet ja vitamiinit. - Eniten koen hyötyneeni digiopeista ja ravitsemustiedosta. Kurssi saa minulta arvosanan hyvä, Pollari kommentoi.

Kouluttaja Kari Heikkinen ja ryhmän jäsen Leila Pollari

Ravitsemusta ja liikuntaa ryhmälle ohjannut liikuntakurssien opettaja ja dieettikokki Tarja Nieminen ajattelee, että tärkeintä sekä liikunnan että ravitsemuksen osalta on lisätä ihmisten omaa ymmärrystä perusteista. Kun ymmärtää, miksi keho tarvitsee tiettyjä aineita tai miksi liikunnassa oikeat liikeradat ovat tärkeitä, pystyy arjen valintoja tekemään helpommin. 

- Perusteiden ymmärtäminen tukee arki- ja hyötyliikuntaa. Ne tulevat mielekkäiksi. Oikeanlainen ja säännöllinen ravinto auttaa kehoa pysymään virkeänä, kun polttoainetta on tarjolla. Se auttaa mm. mielen virkeyteen, jaksamiseen ja sosiaalisiin kontakteihin. Olemme keskustelleet myös siitä, miksi aina ei huvita syödä järkevästi tai liikkua, Nieminen kertoo.

- Ryhmä on ollut ihana ja antanut minulle paljon. Tekeminen on ollut vuorovaikutteista, oppia on saanut molemmin puolin. Tärkeää on ollut olla ihminen ihmiselle. Toivon, että opiksi jää ainakin se, että ihmisiä ei voi laittaa yhteen muottiin. Elämä ja arki määrittävät tarpeet ja omat voimavarat vaikuttavat, Nieminen päättää.

Liikunnan ja ravitsemuksen opettaja Tarja Nieminen

Ryhmässä puhutaan ajankohtaisista aiheista ja esiin nousee myös työvoimapolitiikka. Oikeiden työpaikkojen syntymiseen toivotaan lisää panostusta ja pohditaan myös sitä, vääristääkö työharjoittelu työmarkkinoita. Esiin nousee ajatus, että ravitsemussuositusten noudattamiseen eivät työttömän tulot riitä. Maanantaiaamut on kuitenkin ollut hyvä viettää mukavassa porukassa ja kerrata vanhoja taitoja sekä hankkia uusia. Toisaalta taas esitetään toive siitä, että ryhmä voisi kokoontua kahdesti viikossa, jolloin oppiminenkin tehostuisi.



Voimaa arkeen -ryhmän toimintaa järjestää Opetushallituksen rahoittama hanke Voimaa arkeen - tunnistettu osaaminen elämän voimavaraksi. Rahoituksella on tarkoitus järjestää työ- ja työllistymismahdollisuuksia parantavaa koulutusta. 

Ryhmät toimivat eri paikkakunnailla paikallisten tarpeiden pohjalta. Yhteishankkeessa ovat mukana Järvilakeuden, Järvi-Pohjanmaan, Kauhajoen, Kurikan, Lakeudenportin ja Lapuan kansalaisopistot sekä Ilmajoki-opisto. Lisää hankkeesta voi lukea hankkeen sivuilta.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Romanikieli vahva osa identiteettiä

Peräseinäjokelainen Taito Lindeman aloittaa syyskuussa romanikielen opettamisen Kurikan kansalaisopistossa. - Työni ohella olen aktiivisesti mukana myös seurakunnan vapaaehtoistyössä. Olen tehnyt mm. Itä-Euroopan alueella romanien parissa lähetystyötä ja siellä ihaillut, kuinka he puhuvat aivan arkikielenään romanikieltä. Tämä on herättänyt sydämessäni halua tuoda tätä samaa myös omaan kotimaahani. Taito Lindeman - Olen itse oppinut romanikielen lapsuudenkodissa ja vähän lisäksi myös aikuisenakin, pääasiassa ihan puheen kautta. Isovanhempani, vanhempani ja vanhemmat veljeni puhuivat paljon romanikieltä kun asuin vielä kotona, joten en voinut jäädä osattomaksi. - Huolenani on, että romanikieli on vähentynyt runsaasti. Itse näen että kielemme on vahva osa meidän identiteettiä. Toiveenani on että kieli elpyisi ihan puheen tasolle asti. - Haluaisin rohkaista ja kannustaa opettelemaan sitä, minkä olemme aikojen saatossa saattaneet kadottaa. Esi-isiemme kieli on vahva osa romanikult...

60-vuotiaan Kurikkalan Setlementin lämminhenkinen juhla

Kansalaisopistossa mahdollisuus elinikäiseen oppimiseen, kuntalaisille yhteisöllinen paikka kasvaa ja kehittyä ja tulevaisuudessa arvokkaan tehtävän jatkaminen olivat esiin nousseita teemoja, kun  27.10.2024 juhlittiin Kurikkalan Setlementin 60-vuotisjuhlia. Kurikkalan salin olivat juhlaa varten koristelleet Taidekoulu Tekevän kuvataiteen ja käsityön oppilaat opettajiensa Anne Luoman, Minna Salosen ja Niina Keltamäen johdolla. Kuva: Heidi Pajuluoma Avaussanoissa Kurikkalan Setlementin toiminnanjohtaja Päivi Rantamäki toivotti tervetulleeksi juhlistamaan yhdistystä, joka perustettiin 1964 ensimmäisenä maaseudun setlementtinä tarjoamaan päivähoitoa ja kansalaisopistotoimintaa. Kurikkalan Setlementin toiminta on vuosikymmenten saatossa muuttunut, mutta kansalaisopistotoiminta on säilynyt vuodesta 1965 lähtien. Kurssitoiminta alkoi kansalaisten perustaidoilla (esim. konekirjoitus ja maatalouden verotus) ja nykyäänkin  perustaitojen opetusta on tarjolla kansalaisopistoissa. Kurikka...

Kursseille voi tulla kuka vain - vasta-alkaja tai konkari

Kurikkalainen Anneli Kentta opettaa Kurikan kansalaisopistossa kursseja Nuppilukkolaukut ja -kukkarot sekä Laukut ja reput.  - Ensimmäinen ammattini on ompelija, mutta kun vuosien saatossa ei töitä enää ollut, luin lähihoitajaksi. Työn ohessa opiskelin Suomen Yrittäjäopistossa kädentaidon ohjaajaksi. Monia vuosia olen käynyt kansalaisopiston kursseilla. Minulta kysyttiin vuosi sitten keväällä, jos alkaisin opettamaan Nuppilukkolaukut ja -kukkarot -kurssia .  - Tämän vuoden keväällä kysyttiin, ottaisinko kopin myös Reput ja Laukut -kurssista . Molempiin lupauduin.  - Perheeseeni kuuluu puoliso, lapsia ja lapsenlapsia sekä kääpiövillakoira Rölli. Lapsista 2 asustelee vielä kotona.  - Kursseille voi tulla kuka vain - vasta-alkaja tai konkari - koska malleja on suunniteltu siten, että jokaiselle löytyy jotakin.