Siirry pääsisältöön

Voimaa arkeen Kurikassa

Kurikan kansalaisopistossa on kokoontunut maaliskuusta 2021 alkaen aikuisille suunnattu Voimaa arkeen -ryhmä, jossa on parannettu arjen ja työelämän perustaitoja. Aluksi laadittiin jokaiselle osallistujalle henkilökohtainen oppimistavoite ja taitoja on kartutettu ryhmässä jäsenten toiveiden mukaan. 

Ryhmän kouluttaja Kari Heikkinen kertoo, että Kurikan ryhmässä on keskitytty erityisesti digitaitoihin. On harjoiteltu tietoturvallisuutta, Googlen monipuolisia toimintoja ja yleisimpiä toimisto-ohjelmia opettaja Aki Pitkäkosken johdolla. Mahdollista on suorittaa digitaitojen osaamismerkkejä.

Ryhmä on suorittanut hätäensiapukurssin, käynyt tutustumassa lähiluontoon ja kokannut. On perehdytty kierrätykseen, jätehuoltoon ja yrittäjyyteen. Mahdollista on ollut suorittaa myös hygieniapassi ja osallistua maksutta kahdelle kansalaisopiston kurssille. Tätä mahdollisuutta on hyödynnetty vaihtelevasti, mutta opiston kursseja kokeilleet ovat todenneet ne hyväksi. 

- Ryhmäytyminen, avoin ajatusten vaihto, erilaisten persoonien huomioonottaminen ja uskaltautuminen kokeilemaan uutta ovat tärkeitä. Digitaitojen päivittäminen ja niiden osaaminen jokapäiväisessä toiminnassa ovat tämän ryhmän parasta antia. Ryhmä on kehittynyt tässä osiossa paljon viime kevään aloitukseen verrattuna, Heikkinen arvioi.

Ryhmään kuuluva Leila Pollari nostaa hänkin päällimmäisenä esiin digitaidot: Googlen palvelut ja esim. linkin lyhentämisen. Ryhmä on viikoittain käyttänyt tunnin joko liikuntaan tai ravitsemukseen. Tutuiksi ovat tulleet esim. lenkkeily, sulkapallo ja FasciaMethod sekä lisäaineet ja vitamiinit. - Eniten koen hyötyneeni digiopeista ja ravitsemustiedosta. Kurssi saa minulta arvosanan hyvä, Pollari kommentoi.

Kouluttaja Kari Heikkinen ja ryhmän jäsen Leila Pollari

Ravitsemusta ja liikuntaa ryhmälle ohjannut liikuntakurssien opettaja ja dieettikokki Tarja Nieminen ajattelee, että tärkeintä sekä liikunnan että ravitsemuksen osalta on lisätä ihmisten omaa ymmärrystä perusteista. Kun ymmärtää, miksi keho tarvitsee tiettyjä aineita tai miksi liikunnassa oikeat liikeradat ovat tärkeitä, pystyy arjen valintoja tekemään helpommin. 

- Perusteiden ymmärtäminen tukee arki- ja hyötyliikuntaa. Ne tulevat mielekkäiksi. Oikeanlainen ja säännöllinen ravinto auttaa kehoa pysymään virkeänä, kun polttoainetta on tarjolla. Se auttaa mm. mielen virkeyteen, jaksamiseen ja sosiaalisiin kontakteihin. Olemme keskustelleet myös siitä, miksi aina ei huvita syödä järkevästi tai liikkua, Nieminen kertoo.

- Ryhmä on ollut ihana ja antanut minulle paljon. Tekeminen on ollut vuorovaikutteista, oppia on saanut molemmin puolin. Tärkeää on ollut olla ihminen ihmiselle. Toivon, että opiksi jää ainakin se, että ihmisiä ei voi laittaa yhteen muottiin. Elämä ja arki määrittävät tarpeet ja omat voimavarat vaikuttavat, Nieminen päättää.

Liikunnan ja ravitsemuksen opettaja Tarja Nieminen

Ryhmässä puhutaan ajankohtaisista aiheista ja esiin nousee myös työvoimapolitiikka. Oikeiden työpaikkojen syntymiseen toivotaan lisää panostusta ja pohditaan myös sitä, vääristääkö työharjoittelu työmarkkinoita. Esiin nousee ajatus, että ravitsemussuositusten noudattamiseen eivät työttömän tulot riitä. Maanantaiaamut on kuitenkin ollut hyvä viettää mukavassa porukassa ja kerrata vanhoja taitoja sekä hankkia uusia. Toisaalta taas esitetään toive siitä, että ryhmä voisi kokoontua kahdesti viikossa, jolloin oppiminenkin tehostuisi.Voimaa arkeen -ryhmän toimintaa järjestää Opetushallituksen rahoittama hanke Voimaa arkeen - tunnistettu osaaminen elämän voimavaraksi. Rahoituksella on tarkoitus järjestää työ- ja työllistymismahdollisuuksia parantavaa koulutusta. 

Ryhmät toimivat eri paikkakunnailla paikallisten tarpeiden pohjalta. Yhteishankkeessa ovat mukana Järvilakeuden, Järvi-Pohjanmaan, Kauhajoen, Kurikan, Lakeudenportin ja Lapuan kansalaisopistot sekä Ilmajoki-opisto. Lisää hankkeesta voi lukea hankkeen sivuilta.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tukiviittomia verkossa oman pöydän ääreltä ympäri Suomen

Eeva-Maria Koskinen on Kurikasta kotoisin oleva nykyinen turkulainen. Hän päätyi Turkuun neljä vuotta sitten opiskelemaan viittomakieltä ja tulkkausta Diakonia-ammattikorkeakouluun, josta lopulta valmistui puhevammaisten tulkiksi ja kommunikaatio-opettajaksi keväällä 2021.  - Koulutuksessani sain opiskella tulkkaamaan korvaavia kommunikointimenetelmiä, kuten tukiviittomia ja kommunikaatiosovelluksia, sekä opettamaan niiden käyttöä. Koulutukseeni kuuluivat pedagogiset opinnot, joissa erityistä huomiota kiinnitettiin käytäntöön eli siihen, kuinka opettaa kommunikaatiomenetelmiä.  Kuvassa ja kuvaajana Eeva-Maria Koskinen Koskinen aloitti opettamisen Kurikan kansalaisopistossa syksyllä 2021. Ennen valmistumistaan hän pohti erilaisia työllistymismuotoja ja vaihtoehtoja. Koulussa hän oli huomannut opettamisen olevan hänen "oma juttunsa".  - Äitini ehdotti, että tarjoaisin kurssia Kurikan kansalaisopistoon, joten siitä ajatus sitten lähti. Isona ongelmana oli, että asun Turussa, jos

Jokainen liikkuu itseään varten

Tarja Nieminen on asunut Etelä-Pohjanmaalla nyt reilun vuoden ajan tehden kansalaisopistoissa tuntiopettajan töitä. Eniten kursseja on tällä hetkellä Kurikan kansalaisopistossa, jossa tarjolla on erilaisia jumppia keskustaajamissa ja kylillä, FasciaMethod-kursseja, paritanssia, soololattareita, senioritanssia ja lasten tanssia niin Jalasjärvellä, Jurvassa kuin Kurikassakin.  Nieminen on opettanut eri kansalais- ja työväenopistoissa (mm. Tampereella ja Ikaalisissa) vuodesta 2005. Ensin hän teki opetustyötä muun työn ohella. Nieminen on syntynyt Tampereella ja sieltä elämä on vienyt eri paikkakunnille. Ennen opettajaksi ryhtymistä hän on ollut töissä mm. keittiöalalla eri kokoisissa ruokaa valmistavissa yksiköissä: Tampereen kouluissa, palvelutalossa ja varuskunnassa. Koulutukseltaan hän on dieettikokki, mutta tanssi on kuulunut hänen elämäänsä keskikoulusta lähtien. Tie tuntiopettajaksi sai alkunsa vähän "varkain", kun hän muutti Tampereelta paikkakunnalle, jossa ei ollut itse

Vain soittamalla oppii soittamaan!

Jalasjärveläinen Heidi Pajuluoma tarjoaa Kurikan kansalaisopistossa pianon ja ukulelen soiton opetusta Kurikassa ja Jalasjärvellä. Hänen harrastuksiinsa kuuluu valokuvaus, luonnossa liikkuminen, runojen ja blogin kirjoittaminen sekä lenkkeily ja jooga. - Opetan kansalaisopistolla siksi, että rakastan ihmisten kohtaamista ja haluan vuodesta toiseen nähdä opiskelijoiden onnistumisen kokemuksia. Kansalaisopistolla opettaminen on kuin yksi harrastuksistani, mukavaa ja antoisaa, Pajuluoma kertoo. Heidi Pajuluoma.   Kuva Heidi Pajuluoma Pajuluoma on käynyt Kaustisen musiikkilukion ja valmistunut ylioppilaaksi 2007. Hän valmistui musiikkipedagogiksi Lahden ammattikorkeakoulusta varhaisiän musiikkikasvatuslinjalta vuonna 2012 ja on työskennellyt musiikinopettajana 10 vuotta erilaisissa työtehtävissä mm. musiikkileikkikoulunopettajana, pianonsoiton opettajana sekä ikäihmisten musiikkituokioiden ohjaajana. - Jos sinulla on vähänkin kipinää ja innostusta aloittaa musiikkiharrastus, niin ukulelen