Siirry pääsisältöön

Valokuvaus on mahtava keino tallentaa muistoja

Jalasjärveläinen Pinja Naamanka opettaa Kurikan kansalaisopistossa valokuvausta ja siihen liittyviä digikursseja: Valokuvakirjan tekeminen ja tilaaminen sekä Tallenna ja muokkaa valokuvia pilvipalvelussa. 

Hän on 90-luvun lapsi ja syntyi alunperin pohjoiseen merenrantakaupunki Ouluun. - Ammatinvalinta valokuvauksen pariin tuli vähän vahingossa. Sitä ennen on tullut kokeiltua muun muassa DJ:n ammattia, baarimikkoilua ja ja on sitä oltu teatterissakin valoja heiluttamassa, Naamanka kertoo. Ensimmäisen kameran hän hankki medianomiksi valmistumisen jälkeen ja elämää on tallennettu kuviksi Amsterdamia, Lontoota ja Santo Domingoa myöten. - Lähtökohtaisesti olen kuvannut ihmisiä ja tapahtumia, vuoden 2020 aikana erilisten esineiden kuvailu on tullut myös mukaan. Intohimona on nykyään valomaalaus, 3D-mallinnuksen opettelu sekä Prätkähiirien keräily.

Omakuva. Kuva: Pinja Naamanka.


- Olen alunperin opiskellut "vain" medianomiksi Tampereen Ammattikorkeakoulussa. Olen opiskellut pääosin liikkuvaa kuvaa, videokuvasta sekä videoeditointia. Valokuvausta en ole itse asiassa käynyt liiemmin kouluissa opiskelemassa. Kaikki valokuvauksen salat olen opiskellut itsenäisesti räpsien. Koko juttu kävi vähän sattumalta, kun ammattikorkeakoulusta valmistuttuani päätin ostaa elämäni ensimmäisen järjestelmäkameran, lähdin maailmalle ja tallensin elämää niin Amsterdamissa kuin Karibialla elellen. Matkustelusta tai järjestelmäkameran käytöstä en tiennyt oikeastaan mitään, mutta tunne oli sellainen, että se on mentävä nyt ja kuvattava. Huomasin, että tämä valokuvaaminenhan on ihan mukavaa touhua. Näin jälkiviisaana on hienoa, että tartuin kameraan. Nuo reissujen kuvat toimivat visuaalisena päiväkirjanani, Naamanka muistelee.

Opettajan rooliin

Naamanka itse tarttui kameraan vähän vahingossa ajattelematta ja vuosien varrella tehdyt virheet ovat opettaneet hänelle paljon. - Minusta on hienoa, että voin nyt jakaa omaa kokemustani eteenpäin kursseilla ja kenties opiskelijani välttävät alun virheet, joita itse tein. Eikä virheiden välttäminen ole isoin juttu, vaan niiden kaikkien mahdollisuuksien löytäminen, mitä kameralla voi tehdä, ilman tietokoneella editointia. Ilolla inspiroin kokeilemaan heti erilaisia asioita. 

- Olen päässyt nyt vuoden 2021 syksyllä ensimmäistä kertaa opettamaan kameran käytön perusteita. Jokaisella kerralla on opiskelijoiden kanssa jääty vahingossa opettamaan ja opiskelemaan yliaikaa. Kun innostuu, unohtaa että aika lentää siivillä! Eikä omena opettajuudessa kauas puusta putoa, suvusta löytyy opettajia.

- Uuden opettelu on aina jännittävää, omilla kursseillani korostan kertausta ja käytäntöä. Kameran ja valokuvauksen perusasioissakin on paljon opeteltavaa, joten käymme rauhassa kaiken läpi, kertaamme edeltävän opetuskerran asioita samalla kun lisäämme uusia kerroksia opitun tiedon päälle. Samalla jaan innokkaimmille jo pieniä vinkkejä siitä, mitä olen itse oppinut matkojen ja kuvausten varrella. Valokuvaus on ihan mahtava keino tallentaa muistoja, maisemia sekä maailman tapahtumia!Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Soitinrakennus vie mukanaan

Kurikkalainen Tapani Harju opettaa kansalaisopistossa soitinrakennusta. Sunnuntaisin kokoontuu ryhmä sekä päivällä että illalla rakentamaan erilaisia sähkökitaroita ja sähköbassoja. Kursseilla keskitytään Fender-tyylisiin pulttikaulaisiin soittimiin. Harju on valmistunut Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta soitinrakennuksen linjalta 2014 soitinrakennusartesaaniksi. - Olen aina tykännyt tehdä puutöitä ja musiikkiharrastus alkoi 14-vuotiaana. Kun minusta ei rokkistaraa tullut, niin tässä soitinrakennuksessa yhdistyvät loistavasti molemmat asiat, musiikki ja puutyöt, Harju kertoo. Tapani Harju kulttuurimatkalla Turussa. Förillä tois puol jokkee. - Vuonna 2009 menin Jukka Katteluksen pitämälle kurssille Seinäjoen kansalaisopistoon. Ensimmäisestä kerrasta lähtien oli olo että "WAU mitä hommaa! Tuolla ukolla on aivan uskomaton ammattitaito asiaan liittyen. Tuollaista työtä tahtoisin itsekin tehdä." Tässä sitä nyt ollaan, olen tehnyt 8 vuotta opettajan töitä kansalais

Lavalla! Kurikan kansalaisopiston esittävän taiteen ryhmät 22.-23.4.2023

Kurikan yhtenäiskoulun auditorio. Keskuspuistikko 23, 61300 Kurikka Tilaisuuteen maksuton sisäänpääsy.  Saliin voi tulla ja sieltä poistua aina tauon aikana. Aikataulu: Lauantai 22.4.2023 Klo 12.15-12.45 Mandoliini soi. Opettaja Juha Runsala / Ari Kivistö Tauko Klo 13.00-13.45 Aikuisten bändikoulu: Jokitörmän orkesteri 3. Opettaja Ari Kivistö Nuoret yksilöoppilaat. Opettaja Janos Tisza Tauko Klo 14.00-14.45 Marin musikantit. Opettaja Mari Luomala-Kulkula Tauko Klo 15.00-15.30 Laulukööri Mesikset. Opettaja Matti Saari Tauko Klo 15.45-16.45 Aikuisten bändikoulu: Teoreettinen improvisaatio. Opettaja Ari Kivistö Bändikoulu, Jurva. Opettaja Ari Kivistö ¤ ¤ ¤ Sunnuntai 23.4.2023 Klo 12.00-13.00 Keskikylän teatteri. Opettaja Eeva Saha Mettumaarikuoro. Opettaja Matti Ala-Välkkilä The Pojat. Opettaja Henriikka Warmbold Tauko Klo 13.15-14.15 Tanssimusiikin orkesteri. Opettaja Stefan Lenkiewicz Saksofonin yksilöopiskelijat. Opettaja Stefan Lenkiewicz Aikuisten bändikoulu: Jokitörmän orkesteri 1.

Kurikkalan kevätiltamissa 25.3.2023 vinkkejä varautumiseen

Kurikkalan setlementin yhteistyössä Kurikan Marttojen kanssa järjestämissä Kurikkalan kevätiltamissa 25.3.2023 klo 17 alkaen yhdistyksen puheenjohtaja Maria Kohtala kertoo aiheesta tarkemmin puheenvuorossaan Kotivara kuntoon. Lisäksi ohjelmassa lintujen tunnistusvisa, Heidi Pajuluoman ja Sanni Kalliosaaren musiikkiesitys ja esittelen lyhyesti Kurikan Marttojen toimintaa. Lopuksi pelataan bingoa Marttojen tämän vuoden teemana on varautuminen. Tavoitteena on lisätä tietoa, taitoa ja valmiuksia miten selviytyä erilaisissa arjen häiriötilanteissa, kuten esim. sähkökatkon aikana. Pyritään siihen, että jokaisen tulisi pärjätä poikkeustilanteessa kotona ainakin 72 tuntia. Martat antavat konkreettisia esimerkkejä ja neuvoja, joilla varaudutaan arkipäivän poikkeustiloihin. Varautumistaidot lisäävät turvallisuuden tunnetta ja vahvistavat pärjäämisen kokemusta. On tärkeää tuntea myös muut omatoimisen varautumisen perusteet, kuten vaikkapa mistä häiriötilanteissa saa oikeaa tietoa. Suomen Pelastu