Siirry pääsisältöön

Valokuvaus on mahtava keino tallentaa muistoja

Jalasjärveläinen Pinja Naamanka opettaa Kurikan kansalaisopistossa valokuvausta ja siihen liittyviä digikursseja: Valokuvakirjan tekeminen ja tilaaminen sekä Tallenna ja muokkaa valokuvia pilvipalvelussa. 

Hän on 90-luvun lapsi ja syntyi alunperin pohjoiseen merenrantakaupunki Ouluun. - Ammatinvalinta valokuvauksen pariin tuli vähän vahingossa. Sitä ennen on tullut kokeiltua muun muassa DJ:n ammattia, baarimikkoilua ja ja on sitä oltu teatterissakin valoja heiluttamassa, Naamanka kertoo. Ensimmäisen kameran hän hankki medianomiksi valmistumisen jälkeen ja elämää on tallennettu kuviksi Amsterdamia, Lontoota ja Santo Domingoa myöten. - Lähtökohtaisesti olen kuvannut ihmisiä ja tapahtumia, vuoden 2020 aikana erilisten esineiden kuvailu on tullut myös mukaan. Intohimona on nykyään valomaalaus, 3D-mallinnuksen opettelu sekä Prätkähiirien keräily.

Omakuva. Kuva: Pinja Naamanka.


- Olen alunperin opiskellut "vain" medianomiksi Tampereen Ammattikorkeakoulussa. Olen opiskellut pääosin liikkuvaa kuvaa, videokuvasta sekä videoeditointia. Valokuvausta en ole itse asiassa käynyt liiemmin kouluissa opiskelemassa. Kaikki valokuvauksen salat olen opiskellut itsenäisesti räpsien. Koko juttu kävi vähän sattumalta, kun ammattikorkeakoulusta valmistuttuani päätin ostaa elämäni ensimmäisen järjestelmäkameran, lähdin maailmalle ja tallensin elämää niin Amsterdamissa kuin Karibialla elellen. Matkustelusta tai järjestelmäkameran käytöstä en tiennyt oikeastaan mitään, mutta tunne oli sellainen, että se on mentävä nyt ja kuvattava. Huomasin, että tämä valokuvaaminenhan on ihan mukavaa touhua. Näin jälkiviisaana on hienoa, että tartuin kameraan. Nuo reissujen kuvat toimivat visuaalisena päiväkirjanani, Naamanka muistelee.

Opettajan rooliin

Naamanka itse tarttui kameraan vähän vahingossa ajattelematta ja vuosien varrella tehdyt virheet ovat opettaneet hänelle paljon. - Minusta on hienoa, että voin nyt jakaa omaa kokemustani eteenpäin kursseilla ja kenties opiskelijani välttävät alun virheet, joita itse tein. Eikä virheiden välttäminen ole isoin juttu, vaan niiden kaikkien mahdollisuuksien löytäminen, mitä kameralla voi tehdä, ilman tietokoneella editointia. Ilolla inspiroin kokeilemaan heti erilaisia asioita. 

- Olen päässyt nyt vuoden 2021 syksyllä ensimmäistä kertaa opettamaan kameran käytön perusteita. Jokaisella kerralla on opiskelijoiden kanssa jääty vahingossa opettamaan ja opiskelemaan yliaikaa. Kun innostuu, unohtaa että aika lentää siivillä! Eikä omena opettajuudessa kauas puusta putoa, suvusta löytyy opettajia.

- Uuden opettelu on aina jännittävää, omilla kursseillani korostan kertausta ja käytäntöä. Kameran ja valokuvauksen perusasioissakin on paljon opeteltavaa, joten käymme rauhassa kaiken läpi, kertaamme edeltävän opetuskerran asioita samalla kun lisäämme uusia kerroksia opitun tiedon päälle. Samalla jaan innokkaimmille jo pieniä vinkkejä siitä, mitä olen itse oppinut matkojen ja kuvausten varrella. Valokuvaus on ihan mahtava keino tallentaa muistoja, maisemia sekä maailman tapahtumia!



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Romanikieli vahva osa identiteettiä

Peräseinäjokelainen Taito Lindeman aloittaa syyskuussa romanikielen opettamisen Kurikan kansalaisopistossa. - Työni ohella olen aktiivisesti mukana myös seurakunnan vapaaehtoistyössä. Olen tehnyt mm. Itä-Euroopan alueella romanien parissa lähetystyötä ja siellä ihaillut, kuinka he puhuvat aivan arkikielenään romanikieltä. Tämä on herättänyt sydämessäni halua tuoda tätä samaa myös omaan kotimaahani. Taito Lindeman - Olen itse oppinut romanikielen lapsuudenkodissa ja vähän lisäksi myös aikuisenakin, pääasiassa ihan puheen kautta. Isovanhempani, vanhempani ja vanhemmat veljeni puhuivat paljon romanikieltä kun asuin vielä kotona, joten en voinut jäädä osattomaksi. - Huolenani on, että romanikieli on vähentynyt runsaasti. Itse näen että kielemme on vahva osa meidän identiteettiä. Toiveenani on että kieli elpyisi ihan puheen tasolle asti. - Haluaisin rohkaista ja kannustaa opettelemaan sitä, minkä olemme aikojen saatossa saattaneet kadottaa. Esi-isiemme kieli on vahva osa romanikult...

60-vuotiaan Kurikkalan Setlementin lämminhenkinen juhla

Kansalaisopistossa mahdollisuus elinikäiseen oppimiseen, kuntalaisille yhteisöllinen paikka kasvaa ja kehittyä ja tulevaisuudessa arvokkaan tehtävän jatkaminen olivat esiin nousseita teemoja, kun  27.10.2024 juhlittiin Kurikkalan Setlementin 60-vuotisjuhlia. Kurikkalan salin olivat juhlaa varten koristelleet Taidekoulu Tekevän kuvataiteen ja käsityön oppilaat opettajiensa Anne Luoman, Minna Salosen ja Niina Keltamäen johdolla. Kuva: Heidi Pajuluoma Avaussanoissa Kurikkalan Setlementin toiminnanjohtaja Päivi Rantamäki toivotti tervetulleeksi juhlistamaan yhdistystä, joka perustettiin 1964 ensimmäisenä maaseudun setlementtinä tarjoamaan päivähoitoa ja kansalaisopistotoimintaa. Kurikkalan Setlementin toiminta on vuosikymmenten saatossa muuttunut, mutta kansalaisopistotoiminta on säilynyt vuodesta 1965 lähtien. Kurssitoiminta alkoi kansalaisten perustaidoilla (esim. konekirjoitus ja maatalouden verotus) ja nykyäänkin  perustaitojen opetusta on tarjolla kansalaisopistoissa. Kurikka...

Kursseille voi tulla kuka vain - vasta-alkaja tai konkari

Kurikkalainen Anneli Kentta opettaa Kurikan kansalaisopistossa kursseja Nuppilukkolaukut ja -kukkarot sekä Laukut ja reput.  - Ensimmäinen ammattini on ompelija, mutta kun vuosien saatossa ei töitä enää ollut, luin lähihoitajaksi. Työn ohessa opiskelin Suomen Yrittäjäopistossa kädentaidon ohjaajaksi. Monia vuosia olen käynyt kansalaisopiston kursseilla. Minulta kysyttiin vuosi sitten keväällä, jos alkaisin opettamaan Nuppilukkolaukut ja -kukkarot -kurssia .  - Tämän vuoden keväällä kysyttiin, ottaisinko kopin myös Reput ja Laukut -kurssista . Molempiin lupauduin.  - Perheeseeni kuuluu puoliso, lapsia ja lapsenlapsia sekä kääpiövillakoira Rölli. Lapsista 2 asustelee vielä kotona.  - Kursseille voi tulla kuka vain - vasta-alkaja tai konkari - koska malleja on suunniteltu siten, että jokaiselle löytyy jotakin.