Siirry pääsisältöön

Valokuvaus on mahtava keino tallentaa muistoja

Jalasjärveläinen Pinja Naamanka opettaa Kurikan kansalaisopistossa valokuvausta ja siihen liittyviä digikursseja: Valokuvakirjan tekeminen ja tilaaminen sekä Tallenna ja muokkaa valokuvia pilvipalvelussa. 

Hän on 90-luvun lapsi ja syntyi alunperin pohjoiseen merenrantakaupunki Ouluun. - Ammatinvalinta valokuvauksen pariin tuli vähän vahingossa. Sitä ennen on tullut kokeiltua muun muassa DJ:n ammattia, baarimikkoilua ja ja on sitä oltu teatterissakin valoja heiluttamassa, Naamanka kertoo. Ensimmäisen kameran hän hankki medianomiksi valmistumisen jälkeen ja elämää on tallennettu kuviksi Amsterdamia, Lontoota ja Santo Domingoa myöten. - Lähtökohtaisesti olen kuvannut ihmisiä ja tapahtumia, vuoden 2020 aikana erilisten esineiden kuvailu on tullut myös mukaan. Intohimona on nykyään valomaalaus, 3D-mallinnuksen opettelu sekä Prätkähiirien keräily.

Omakuva. Kuva: Pinja Naamanka.


- Olen alunperin opiskellut "vain" medianomiksi Tampereen Ammattikorkeakoulussa. Olen opiskellut pääosin liikkuvaa kuvaa, videokuvasta sekä videoeditointia. Valokuvausta en ole itse asiassa käynyt liiemmin kouluissa opiskelemassa. Kaikki valokuvauksen salat olen opiskellut itsenäisesti räpsien. Koko juttu kävi vähän sattumalta, kun ammattikorkeakoulusta valmistuttuani päätin ostaa elämäni ensimmäisen järjestelmäkameran, lähdin maailmalle ja tallensin elämää niin Amsterdamissa kuin Karibialla elellen. Matkustelusta tai järjestelmäkameran käytöstä en tiennyt oikeastaan mitään, mutta tunne oli sellainen, että se on mentävä nyt ja kuvattava. Huomasin, että tämä valokuvaaminenhan on ihan mukavaa touhua. Näin jälkiviisaana on hienoa, että tartuin kameraan. Nuo reissujen kuvat toimivat visuaalisena päiväkirjanani, Naamanka muistelee.

Opettajan rooliin

Naamanka itse tarttui kameraan vähän vahingossa ajattelematta ja vuosien varrella tehdyt virheet ovat opettaneet hänelle paljon. - Minusta on hienoa, että voin nyt jakaa omaa kokemustani eteenpäin kursseilla ja kenties opiskelijani välttävät alun virheet, joita itse tein. Eikä virheiden välttäminen ole isoin juttu, vaan niiden kaikkien mahdollisuuksien löytäminen, mitä kameralla voi tehdä, ilman tietokoneella editointia. Ilolla inspiroin kokeilemaan heti erilaisia asioita. 

- Olen päässyt nyt vuoden 2021 syksyllä ensimmäistä kertaa opettamaan kameran käytön perusteita. Jokaisella kerralla on opiskelijoiden kanssa jääty vahingossa opettamaan ja opiskelemaan yliaikaa. Kun innostuu, unohtaa että aika lentää siivillä! Eikä omena opettajuudessa kauas puusta putoa, suvusta löytyy opettajia.

- Uuden opettelu on aina jännittävää, omilla kursseillani korostan kertausta ja käytäntöä. Kameran ja valokuvauksen perusasioissakin on paljon opeteltavaa, joten käymme rauhassa kaiken läpi, kertaamme edeltävän opetuskerran asioita samalla kun lisäämme uusia kerroksia opitun tiedon päälle. Samalla jaan innokkaimmille jo pieniä vinkkejä siitä, mitä olen itse oppinut matkojen ja kuvausten varrella. Valokuvaus on ihan mahtava keino tallentaa muistoja, maisemia sekä maailman tapahtumia!



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ohjelma: Kevätnäyttelysuunnistus 27.-28.4.2024

Päivitetty 12.4.2024. Tiedot päivittyvät. Huhtikuun viimeisenä viikonloppuna järjestetään Kurikan kansalaisopiston kuvataiteen ja käden taitojen kevätnäyttely  kurssien toimitiloissa . Näyttely on avoinna la 27.4. klo 10-14 ja su 28.4. klo 12-18. Vierailla voi valitsemissaan kohteissa. Kannustamme osallistumaan näyttelysuunnistukseen siten, että kahden päivän aikana kiertää monta näyttelykohdetta ja kerää leimoja näyttelypassiin. Täyden passin (6 vierailukohdetta) voi palauttaa mihin tahansa näyttelykohteeseen ja näin osallistua opistolahjakorttien arvontaan. Näyttelypasseja ja ohjelmia saa kirjastoilta ja opistolta 17.4. alkaen. Niitä on jaossa myös kaikissa näyttelykohteissa. Merkitse päivä jo kalenteriin ja seuraa tiedotusta! Monissa näyttelypisteissä myynnissä kahvia ja arpoja. Vierailtavat kohteet Jalasjärvi Iloniemi, opistotila , Koskitie 5, Jalasjärvi  Keramiikka,  Kivat käsityöt, Kudonta, Lasityöt, Lasten kuvataiteen perusopetus, Makramee, Tölkinavaajatyöt  Luopajärven kudonta

Käsityön ilon jakaminen viikon huippuhetkiä

Kurikkalaislähtöinen kädentaitojen opettaja Riitta Koskinen opettaa Kurikan kansalaisopistossa tällä hetkellä Kudonta ja käsityö -kursseilla sekä lyhyillä kranssien, kynttilöiden ja korttien valmistamisen kursseilla. Tarjolla oli syksyllä myös Kangaspuilla kutomisen perusteita -kurssi, joka on laadittu osaamisperusteiseksi siten, että halutessaan opiskelija voi saada siitä opintopisteitä.  Riitta on ahkera käsitöiden tekijä itsekin.  - Päivitän omilla käsitöilläni  @rullaliisa Instagram-tiliä ja nautin käsityösohvani idearikkaudesta. Kerron myös Kurikan kansalaisopiston Facebook-tilillä kädentaitoryhmieni kuulumisia pari kertaa kuukaudessa. Kuva Timo Niemelä - Kurikan kansalaisopiston lisäksi opetan Kauhajoen kansalaisopistoissa ja opettaminen on tällä hetkellä ainoa työni. Koska nyt on joulutauko, käytän aikani opiskeluun ja käsitöihin. Aloitin elokuussa Jyväskylän ammatillisessa opettajakorkeakoulussa ammatillisen opettajan pedagogiset opinnot, ja nyt aion kiriä opintojani ja kutoa i

Romanikieli vahva osa identiteettiä

Peräseinäjokelainen Taito Lindeman aloittaa syyskuussa romanikielen opettamisen Kurikan kansalaisopistossa. - Työni ohella olen aktiivisesti mukana myös seurakunnan vapaaehtoistyössä. Olen tehnyt mm. Itä-Euroopan alueella romanien parissa lähetystyötä ja siellä ihaillut, kuinka he puhuvat aivan arkikielenään romanikieltä. Tämä on herättänyt sydämessäni halua tuoda tätä samaa myös omaan kotimaahani. Taito Lindeman - Olen itse oppinut romanikielen lapsuudenkodissa ja vähän lisäksi myös aikuisenakin, pääasiassa ihan puheen kautta. Isovanhempani, vanhempani ja vanhemmat veljeni puhuivat paljon romanikieltä kun asuin vielä kotona, joten en voinut jäädä osattomaksi. - Huolenani on, että romanikieli on vähentynyt runsaasti. Itse näen että kielemme on vahva osa meidän identiteettiä. Toiveenani on että kieli elpyisi ihan puheen tasolle asti. - Haluaisin rohkaista ja kannustaa opettelemaan sitä, minkä olemme aikojen saatossa saattaneet kadottaa. Esi-isiemme kieli on vahva osa romanikulttuuria ja