Siirry pääsisältöön

Eläkekahvit opistolla - työkokemusta yhteensä 124 vuotta

Opistolla on parin viimeisen lukuvuoden aikana koettu muutoksia myös opettajakunnassa, kun useampi opettaja on jäänyt kansalaisopiston opettajan työstään eläkkeelle. Elokuun lopulla kutsuttiin kahville lukuvuosina 2019-2020 ja 2020-2021 eläkkeelle jääneitä.

Eila Hirvelä on ohjannut Ylivallin Seuralassa sekä miehille että naisille suunnattua liikuntaryhmää 10 vuotta. 

- Kurssilaiset olivat omasta kylästä ja aina oli hauskaa, Hirvelä iloitsee. Eila lähti aikanaan opettajaksi, kun aiemmin toiminut naisvoimistelijoiden jumppa loppui ja häntä työhön kysyttiin. Hän rohkaisee muitakin tarttumaan haasteeseen ja lähtemään opetustyöhön kansalaisopiston kurssille, jos sopiva tilaisuus tarjoutuu. Tarjolla on mielenvirkeyttä.

Aatos Ilomäki on musiikin tuhattaituri ja työteliäs ammattilainen, joka monen muun musiikkikokoonpanon lisäksi on työskennellyt Kurikan kansalaisopistossa niin Soittokunnan kuin Lauluveteraanien kuoronkin kanssa yhteensä 20 vuotta. 

- Vuodet kansalaisopistolla ovat olleet hyvää aikaa. Yhdessä soittaminen ja laulaminen vaativat yhteistyötä, ja sitä on aina hyvä harjoitella. Urani aikana olen saanut tutustua satoihin soittajiin ja perehtyä laajaan ohjelmistoon, Ilomäki muistelee. Laakereillaan Ilomäki ei toki vieläkään lepää, vaan musisoi edelleen eri kokoonpanoissa ja vierailee tarvittaessa myös Lauluveteraaneissa.

Inge Jaanson on aloittanut opettamisen Jalasjärven kansalaisopistolla muistaakseen vuonna 1989 nuorisokuoron varajohtajana - työuraa opistolla on kertynyt siis 30 vuotta. Jaanson on vuosien varrella johtanut poikakuoroa, naiskuoroa, Mieslaulajia, kahta lapsikuoroa sekä Hirvijärven kuoroa ja opettanut pianonsoittoa sekä musiikin teoriaa. Suuri joukko jalasjärveläisiä musiikin harrastajia on voinut kehittää taitojaan ja nauttia musiikinsta Inge Jaansonin johdolla.

Aktiivisista eläkeläisistä kahville ehtivät vasemmalta lukien Eila Hirvelä, Annikki Kantola ja Aatos Ilomäki. Kuva Kristiina Väliniemi

Annikki Kantola on ohjannut liikuntaa Jalasjärvellä lähes 34 vuotta. Eri puolilla Jalasjärveä on ollut tarjolla monenlaisia jumppia, lavista, kahvakuulaa, kuntosaliharjoittelua, kehonhuoltoa ja vesiliikuntaa. Kaikkiaan Kantola on työskennellyt kolmessa eri kansalaisopistossa sekä lisäksi oman toiminimensä kautta. 

- Kiireisimpinä vuosina oli 44 jumppaa viikossa, parhaimmillaan 9 päivässä. Viikossa saatoin tavata 800 jumpparia, laskeskelee Annikki. - En ole kokenut työtä uuvuttavana, sillä olen pitänyt työstäni ja siitä, että tapaan paljon ihmisiä. Kurssien sosiaalinen merkitys myös opiskelijoille on suuri, se on tullut selväksi nyt korona-aikana.

Koska Annikilla on hurjasti kokemusta siitä, miten uusi ryhmäläinen otetaan ryhmään mukaan, hän suostuu pyydettäessä antamaan neuvon. - Jokainen uusi tulija kannattaa huomioida erityisesti ja kannustaa häntä.

Matti Pienimäki on tehnyt työtä kansalaisopistossa sukututkimuksen parissa 8 vuoden ajan. Omien sukujuurien tutkimisen lisäksi Pienimäen kursseilla on voinut tehdä tutkimusta Kurikan torpat ja torpparit- hankkeen parissa sekä parantaa taitojaan internetin tiedonhaussa.

Heikki Ranta on 10 vuoden ajan tuonut harmonikkamusiikkia ja virkistystä kurikkalaisiin hoitolaitoksiin: Tuulikelloon, Kruunankulmaan, Enckelinpuistoon ja toimintakeskukseen. Ilahduttipa Ranta solisteineen Kurikkalan iltamienkin väkeä vauhdikkaalla ja elävällä Meksikon pikajuna -esityksellään.

Liisa Rinta-Lusan oppiin on voinut tulla Kurikassa 12 vuoden ajan, kun on halunnut tehdä lasitöitä; lasinmaalausta tai tiffanytöitä. Kursseilla on vuosien mittaan valmistunut melkoinen joukko mm. valaisimia tiffany-tekniikalla ja erilaisia lasiesineitä sekä tauluja lasia sulattaen.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Käsityön ilon jakaminen viikon huippuhetkiä

Kurikkalaislähtöinen kädentaitojen opettaja Riitta Koskinen opettaa Kurikan kansalaisopistossa tällä hetkellä Kudonta ja käsityö -kursseilla sekä lyhyillä kranssien, kynttilöiden ja korttien valmistamisen kursseilla. Tarjolla oli syksyllä myös Kangaspuilla kutomisen perusteita -kurssi, joka on laadittu osaamisperusteiseksi siten, että halutessaan opiskelija voi saada siitä opintopisteitä.  Riitta on ahkera käsitöiden tekijä itsekin.  - Päivitän omilla käsitöilläni  @rullaliisa Instagram-tiliä ja nautin käsityösohvani idearikkaudesta. Kerron myös Kurikan kansalaisopiston Facebook-tilillä kädentaitoryhmieni kuulumisia pari kertaa kuukaudessa. Kuva Timo Niemelä - Kurikan kansalaisopiston lisäksi opetan Kauhajoen kansalaisopistoissa ja opettaminen on tällä hetkellä ainoa työni. Koska nyt on joulutauko, käytän aikani opiskeluun ja käsitöihin. Aloitin elokuussa Jyväskylän ammatillisessa opettajakorkeakoulussa ammatillisen opettajan pedagogiset opinnot, ja nyt aion kiriä opintojani ja kutoa i

Päivä harrastuksen parissa nollaa päätä ja kroppaa

Kurikkalainen Kristiina Lohiluoma opettaa Kurikan kansalaisopistossa tällä lukukaudella grafiikkaa kankaalle, sekä ohjaa kuntouttavan työtoiminnan Joppari-ryhmää.  Kristiina Lohiluoma Aiemmin ohjelmassa on ollut myös  lino/puupiirroskurssi ja metalligrafiikkaa. Kurikan kansalaisopiston lisäksi Lohiluoma opettaa myös muissa alueen kansalaisopistoissa. Kevätkokous. Metalligrafiikkaa. Perinteinen kuparilevyn viivasyövytys ja hartsilla sävypinnat. - Opin grafiikan tekemiseen olen hankkinut vuosien varrella eri kansalaisopistojen kursseilla.  Useiden vuosien kurssien jälkeen alettiin kyselemään valmiutta siirtyä ohjaamaan metalligrafiikan kurssille. Sehän sopi. Hankittu tietotaito on hyvä siirtää nuoremmille sukupolville, Kristiina kertoo. Monotypia 1/1, painettu eläviä kasveja käyttäen. - Oppiminen on elinikäistä. Useimmiten uuden tietotaidon oppiminen on hauskaa. Ryhmässä vuorovaikutus on antoisaa. Asioihin saa uusia näkökulmia. Päivä harrastuksen parissa nollaa päätä ja kroppaa. Tutustuu

Kaikkien pitäisi saada joskus kokea olevansa osa sointua

Jenni Liikaoja opettaa Kurikan kansalaisopistossa laulun yksilöopetusta sekä Jalasjärvellä että Kurikassa ja toimii Jalasjärven Naiskuoron kuoronjohtajana. Hän o n valmistunut laulunopetukseen erikoistuneeksi musiikkipedagogiksi Lahden ammattikorkeakoulusta ja filosofian maisteriksi Helsingin yliopistosta pääaineena musiikkitiede. -  Tällä hetkellä e lämäni jakaantuu Jalasjärven ja Helsingin välille, eli junailun voisi lukea yhdeksi harrastuksistani. Kuva: Suvi Sievilä -  Laulunopettaminen on suosikkihommaani ja haluan opettaa sitä musiikkiopiston lisäksi kansalaisopistossa, sillä monille kynnys opintojen aloittamiseen kansalaisopistossa on matalampi. Laulaminen kuuluu kaikille ja haluan tavoittaa mahdollisimman monenlaisia oppijoita ja tarjota tunteja eri toimipisteissä. - Monet arastelevat laulutuntien aloittamista ja pohtivat uskaltaisivatko, tai ovatko riittävän hyviä tullakseen tunneille. Laulutuntien aloittamiseen riittää palo laulamiseen! Ääni on instrumentti siinä missä muutk