Siirry pääsisältöön

Eläkekahvit opistolla - työkokemusta yhteensä 124 vuotta

Opistolla on parin viimeisen lukuvuoden aikana koettu muutoksia myös opettajakunnassa, kun useampi opettaja on jäänyt kansalaisopiston opettajan työstään eläkkeelle. Elokuun lopulla kutsuttiin kahville lukuvuosina 2019-2020 ja 2020-2021 eläkkeelle jääneitä.

Eila Hirvelä on ohjannut Ylivallin Seuralassa sekä miehille että naisille suunnattua liikuntaryhmää 10 vuotta. 

- Kurssilaiset olivat omasta kylästä ja aina oli hauskaa, Hirvelä iloitsee. Eila lähti aikanaan opettajaksi, kun aiemmin toiminut naisvoimistelijoiden jumppa loppui ja häntä työhön kysyttiin. Hän rohkaisee muitakin tarttumaan haasteeseen ja lähtemään opetustyöhön kansalaisopiston kurssille, jos sopiva tilaisuus tarjoutuu. Tarjolla on mielenvirkeyttä.

Aatos Ilomäki on musiikin tuhattaituri ja työteliäs ammattilainen, joka monen muun musiikkikokoonpanon lisäksi on työskennellyt Kurikan kansalaisopistossa niin Soittokunnan kuin Lauluveteraanien kuoronkin kanssa yhteensä 20 vuotta. 

- Vuodet kansalaisopistolla ovat olleet hyvää aikaa. Yhdessä soittaminen ja laulaminen vaativat yhteistyötä, ja sitä on aina hyvä harjoitella. Urani aikana olen saanut tutustua satoihin soittajiin ja perehtyä laajaan ohjelmistoon, Ilomäki muistelee. Laakereillaan Ilomäki ei toki vieläkään lepää, vaan musisoi edelleen eri kokoonpanoissa ja vierailee tarvittaessa myös Lauluveteraaneissa.

Inge Jaanson on aloittanut opettamisen Jalasjärven kansalaisopistolla muistaakseen vuonna 1989 nuorisokuoron varajohtajana - työuraa opistolla on kertynyt siis 30 vuotta. Jaanson on vuosien varrella johtanut poikakuoroa, naiskuoroa, Mieslaulajia, kahta lapsikuoroa sekä Hirvijärven kuoroa ja opettanut pianonsoittoa sekä musiikin teoriaa. Suuri joukko jalasjärveläisiä musiikin harrastajia on voinut kehittää taitojaan ja nauttia musiikinsta Inge Jaansonin johdolla.

Aktiivisista eläkeläisistä kahville ehtivät vasemmalta lukien Eila Hirvelä, Annikki Kantola ja Aatos Ilomäki. Kuva Kristiina Väliniemi

Annikki Kantola on ohjannut liikuntaa Jalasjärvellä lähes 34 vuotta. Eri puolilla Jalasjärveä on ollut tarjolla monenlaisia jumppia, lavista, kahvakuulaa, kuntosaliharjoittelua, kehonhuoltoa ja vesiliikuntaa. Kaikkiaan Kantola on työskennellyt kolmessa eri kansalaisopistossa sekä lisäksi oman toiminimensä kautta. 

- Kiireisimpinä vuosina oli 44 jumppaa viikossa, parhaimmillaan 9 päivässä. Viikossa saatoin tavata 800 jumpparia, laskeskelee Annikki. - En ole kokenut työtä uuvuttavana, sillä olen pitänyt työstäni ja siitä, että tapaan paljon ihmisiä. Kurssien sosiaalinen merkitys myös opiskelijoille on suuri, se on tullut selväksi nyt korona-aikana.

Koska Annikilla on hurjasti kokemusta siitä, miten uusi ryhmäläinen otetaan ryhmään mukaan, hän suostuu pyydettäessä antamaan neuvon. - Jokainen uusi tulija kannattaa huomioida erityisesti ja kannustaa häntä.

Matti Pienimäki on tehnyt työtä kansalaisopistossa sukututkimuksen parissa 8 vuoden ajan. Omien sukujuurien tutkimisen lisäksi Pienimäen kursseilla on voinut tehdä tutkimusta Kurikan torpat ja torpparit- hankkeen parissa sekä parantaa taitojaan internetin tiedonhaussa.

Heikki Ranta on 10 vuoden ajan tuonut harmonikkamusiikkia ja virkistystä kurikkalaisiin hoitolaitoksiin: Tuulikelloon, Kruunankulmaan, Enckelinpuistoon ja toimintakeskukseen. Ilahduttipa Ranta solisteineen Kurikkalan iltamienkin väkeä vauhdikkaalla ja elävällä Meksikon pikajuna -esityksellään.

Liisa Rinta-Lusan oppiin on voinut tulla Kurikassa 12 vuoden ajan, kun on halunnut tehdä lasitöitä; lasinmaalausta tai tiffanytöitä. Kursseilla on vuosien mittaan valmistunut melkoinen joukko mm. valaisimia tiffany-tekniikalla ja erilaisia lasiesineitä sekä tauluja lasia sulattaen.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Romanikieli vahva osa identiteettiä

Peräseinäjokelainen Taito Lindeman aloittaa syyskuussa romanikielen opettamisen Kurikan kansalaisopistossa. - Työni ohella olen aktiivisesti mukana myös seurakunnan vapaaehtoistyössä. Olen tehnyt mm. Itä-Euroopan alueella romanien parissa lähetystyötä ja siellä ihaillut, kuinka he puhuvat aivan arkikielenään romanikieltä. Tämä on herättänyt sydämessäni halua tuoda tätä samaa myös omaan kotimaahani. Taito Lindeman - Olen itse oppinut romanikielen lapsuudenkodissa ja vähän lisäksi myös aikuisenakin, pääasiassa ihan puheen kautta. Isovanhempani, vanhempani ja vanhemmat veljeni puhuivat paljon romanikieltä kun asuin vielä kotona, joten en voinut jäädä osattomaksi. - Huolenani on, että romanikieli on vähentynyt runsaasti. Itse näen että kielemme on vahva osa meidän identiteettiä. Toiveenani on että kieli elpyisi ihan puheen tasolle asti. - Haluaisin rohkaista ja kannustaa opettelemaan sitä, minkä olemme aikojen saatossa saattaneet kadottaa. Esi-isiemme kieli on vahva osa romanikult...

60-vuotiaan Kurikkalan Setlementin lämminhenkinen juhla

Kansalaisopistossa mahdollisuus elinikäiseen oppimiseen, kuntalaisille yhteisöllinen paikka kasvaa ja kehittyä ja tulevaisuudessa arvokkaan tehtävän jatkaminen olivat esiin nousseita teemoja, kun  27.10.2024 juhlittiin Kurikkalan Setlementin 60-vuotisjuhlia. Kurikkalan salin olivat juhlaa varten koristelleet Taidekoulu Tekevän kuvataiteen ja käsityön oppilaat opettajiensa Anne Luoman, Minna Salosen ja Niina Keltamäen johdolla. Kuva: Heidi Pajuluoma Avaussanoissa Kurikkalan Setlementin toiminnanjohtaja Päivi Rantamäki toivotti tervetulleeksi juhlistamaan yhdistystä, joka perustettiin 1964 ensimmäisenä maaseudun setlementtinä tarjoamaan päivähoitoa ja kansalaisopistotoimintaa. Kurikkalan Setlementin toiminta on vuosikymmenten saatossa muuttunut, mutta kansalaisopistotoiminta on säilynyt vuodesta 1965 lähtien. Kurssitoiminta alkoi kansalaisten perustaidoilla (esim. konekirjoitus ja maatalouden verotus) ja nykyäänkin  perustaitojen opetusta on tarjolla kansalaisopistoissa. Kurikka...

Kursseille voi tulla kuka vain - vasta-alkaja tai konkari

Kurikkalainen Anneli Kentta opettaa Kurikan kansalaisopistossa kursseja Nuppilukkolaukut ja -kukkarot sekä Laukut ja reput.  - Ensimmäinen ammattini on ompelija, mutta kun vuosien saatossa ei töitä enää ollut, luin lähihoitajaksi. Työn ohessa opiskelin Suomen Yrittäjäopistossa kädentaidon ohjaajaksi. Monia vuosia olen käynyt kansalaisopiston kursseilla. Minulta kysyttiin vuosi sitten keväällä, jos alkaisin opettamaan Nuppilukkolaukut ja -kukkarot -kurssia .  - Tämän vuoden keväällä kysyttiin, ottaisinko kopin myös Reput ja Laukut -kurssista . Molempiin lupauduin.  - Perheeseeni kuuluu puoliso, lapsia ja lapsenlapsia sekä kääpiövillakoira Rölli. Lapsista 2 asustelee vielä kotona.  - Kursseille voi tulla kuka vain - vasta-alkaja tai konkari - koska malleja on suunniteltu siten, että jokaiselle löytyy jotakin.