Siirry pääsisältöön

Eläkekahvit opistolla - työkokemusta yhteensä 124 vuotta

Opistolla on parin viimeisen lukuvuoden aikana koettu muutoksia myös opettajakunnassa, kun useampi opettaja on jäänyt kansalaisopiston opettajan työstään eläkkeelle. Elokuun lopulla kutsuttiin kahville lukuvuosina 2019-2020 ja 2020-2021 eläkkeelle jääneitä.

Eila Hirvelä on ohjannut Ylivallin Seuralassa sekä miehille että naisille suunnattua liikuntaryhmää 10 vuotta. 

- Kurssilaiset olivat omasta kylästä ja aina oli hauskaa, Hirvelä iloitsee. Eila lähti aikanaan opettajaksi, kun aiemmin toiminut naisvoimistelijoiden jumppa loppui ja häntä työhön kysyttiin. Hän rohkaisee muitakin tarttumaan haasteeseen ja lähtemään opetustyöhön kansalaisopiston kurssille, jos sopiva tilaisuus tarjoutuu. Tarjolla on mielenvirkeyttä.

Aatos Ilomäki on musiikin tuhattaituri ja työteliäs ammattilainen, joka monen muun musiikkikokoonpanon lisäksi on työskennellyt Kurikan kansalaisopistossa niin Soittokunnan kuin Lauluveteraanien kuoronkin kanssa yhteensä 20 vuotta. 

- Vuodet kansalaisopistolla ovat olleet hyvää aikaa. Yhdessä soittaminen ja laulaminen vaativat yhteistyötä, ja sitä on aina hyvä harjoitella. Urani aikana olen saanut tutustua satoihin soittajiin ja perehtyä laajaan ohjelmistoon, Ilomäki muistelee. Laakereillaan Ilomäki ei toki vieläkään lepää, vaan musisoi edelleen eri kokoonpanoissa ja vierailee tarvittaessa myös Lauluveteraaneissa.

Inge Jaanson on aloittanut opettamisen Jalasjärven kansalaisopistolla muistaakseen vuonna 1989 nuorisokuoron varajohtajana - työuraa opistolla on kertynyt siis 30 vuotta. Jaanson on vuosien varrella johtanut poikakuoroa, naiskuoroa, Mieslaulajia, kahta lapsikuoroa sekä Hirvijärven kuoroa ja opettanut pianonsoittoa sekä musiikin teoriaa. Suuri joukko jalasjärveläisiä musiikin harrastajia on voinut kehittää taitojaan ja nauttia musiikinsta Inge Jaansonin johdolla.

Aktiivisista eläkeläisistä kahville ehtivät vasemmalta lukien Eila Hirvelä, Annikki Kantola ja Aatos Ilomäki. Kuva Kristiina Väliniemi

Annikki Kantola on ohjannut liikuntaa Jalasjärvellä lähes 34 vuotta. Eri puolilla Jalasjärveä on ollut tarjolla monenlaisia jumppia, lavista, kahvakuulaa, kuntosaliharjoittelua, kehonhuoltoa ja vesiliikuntaa. Kaikkiaan Kantola on työskennellyt kolmessa eri kansalaisopistossa sekä lisäksi oman toiminimensä kautta. 

- Kiireisimpinä vuosina oli 44 jumppaa viikossa, parhaimmillaan 9 päivässä. Viikossa saatoin tavata 800 jumpparia, laskeskelee Annikki. - En ole kokenut työtä uuvuttavana, sillä olen pitänyt työstäni ja siitä, että tapaan paljon ihmisiä. Kurssien sosiaalinen merkitys myös opiskelijoille on suuri, se on tullut selväksi nyt korona-aikana.

Koska Annikilla on hurjasti kokemusta siitä, miten uusi ryhmäläinen otetaan ryhmään mukaan, hän suostuu pyydettäessä antamaan neuvon. - Jokainen uusi tulija kannattaa huomioida erityisesti ja kannustaa häntä.

Matti Pienimäki on tehnyt työtä kansalaisopistossa sukututkimuksen parissa 8 vuoden ajan. Omien sukujuurien tutkimisen lisäksi Pienimäen kursseilla on voinut tehdä tutkimusta Kurikan torpat ja torpparit- hankkeen parissa sekä parantaa taitojaan internetin tiedonhaussa.

Heikki Ranta on 10 vuoden ajan tuonut harmonikkamusiikkia ja virkistystä kurikkalaisiin hoitolaitoksiin: Tuulikelloon, Kruunankulmaan, Enckelinpuistoon ja toimintakeskukseen. Ilahduttipa Ranta solisteineen Kurikkalan iltamienkin väkeä vauhdikkaalla ja elävällä Meksikon pikajuna -esityksellään.

Liisa Rinta-Lusan oppiin on voinut tulla Kurikassa 12 vuoden ajan, kun on halunnut tehdä lasitöitä; lasinmaalausta tai tiffanytöitä. Kursseilla on vuosien mittaan valmistunut melkoinen joukko mm. valaisimia tiffany-tekniikalla ja erilaisia lasiesineitä sekä tauluja lasia sulattaen.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tukiviittomia verkossa oman pöydän ääreltä ympäri Suomen

Eeva-Maria Koskinen on Kurikasta kotoisin oleva nykyinen turkulainen. Hän päätyi Turkuun neljä vuotta sitten opiskelemaan viittomakieltä ja tulkkausta Diakonia-ammattikorkeakouluun, josta lopulta valmistui puhevammaisten tulkiksi ja kommunikaatio-opettajaksi keväällä 2021.  - Koulutuksessani sain opiskella tulkkaamaan korvaavia kommunikointimenetelmiä, kuten tukiviittomia ja kommunikaatiosovelluksia, sekä opettamaan niiden käyttöä. Koulutukseeni kuuluivat pedagogiset opinnot, joissa erityistä huomiota kiinnitettiin käytäntöön eli siihen, kuinka opettaa kommunikaatiomenetelmiä.  Kuvassa ja kuvaajana Eeva-Maria Koskinen Koskinen aloitti opettamisen Kurikan kansalaisopistossa syksyllä 2021. Ennen valmistumistaan hän pohti erilaisia työllistymismuotoja ja vaihtoehtoja. Koulussa hän oli huomannut opettamisen olevan hänen "oma juttunsa".  - Äitini ehdotti, että tarjoaisin kurssia Kurikan kansalaisopistoon, joten siitä ajatus sitten lähti. Isona ongelmana oli, että asun Turussa, jos

Jokainen liikkuu itseään varten

Tarja Nieminen on asunut Etelä-Pohjanmaalla nyt reilun vuoden ajan tehden kansalaisopistoissa tuntiopettajan töitä. Eniten kursseja on tällä hetkellä Kurikan kansalaisopistossa, jossa tarjolla on erilaisia jumppia keskustaajamissa ja kylillä, FasciaMethod-kursseja, paritanssia, soololattareita, senioritanssia ja lasten tanssia niin Jalasjärvellä, Jurvassa kuin Kurikassakin.  Nieminen on opettanut eri kansalais- ja työväenopistoissa (mm. Tampereella ja Ikaalisissa) vuodesta 2005. Ensin hän teki opetustyötä muun työn ohella. Nieminen on syntynyt Tampereella ja sieltä elämä on vienyt eri paikkakunnille. Ennen opettajaksi ryhtymistä hän on ollut töissä mm. keittiöalalla eri kokoisissa ruokaa valmistavissa yksiköissä: Tampereen kouluissa, palvelutalossa ja varuskunnassa. Koulutukseltaan hän on dieettikokki, mutta tanssi on kuulunut hänen elämäänsä keskikoulusta lähtien. Tie tuntiopettajaksi sai alkunsa vähän "varkain", kun hän muutti Tampereelta paikkakunnalle, jossa ei ollut itse

Vain soittamalla oppii soittamaan!

Jalasjärveläinen Heidi Pajuluoma tarjoaa Kurikan kansalaisopistossa pianon ja ukulelen soiton opetusta Kurikassa ja Jalasjärvellä. Hänen harrastuksiinsa kuuluu valokuvaus, luonnossa liikkuminen, runojen ja blogin kirjoittaminen sekä lenkkeily ja jooga. - Opetan kansalaisopistolla siksi, että rakastan ihmisten kohtaamista ja haluan vuodesta toiseen nähdä opiskelijoiden onnistumisen kokemuksia. Kansalaisopistolla opettaminen on kuin yksi harrastuksistani, mukavaa ja antoisaa, Pajuluoma kertoo. Heidi Pajuluoma.   Kuva Heidi Pajuluoma Pajuluoma on käynyt Kaustisen musiikkilukion ja valmistunut ylioppilaaksi 2007. Hän valmistui musiikkipedagogiksi Lahden ammattikorkeakoulusta varhaisiän musiikkikasvatuslinjalta vuonna 2012 ja on työskennellyt musiikinopettajana 10 vuotta erilaisissa työtehtävissä mm. musiikkileikkikoulunopettajana, pianonsoiton opettajana sekä ikäihmisten musiikkituokioiden ohjaajana. - Jos sinulla on vähänkin kipinää ja innostusta aloittaa musiikkiharrastus, niin ukulelen