Siirry pääsisältöön

Eläkekahvit opistolla - työkokemusta yhteensä 124 vuotta

Opistolla on parin viimeisen lukuvuoden aikana koettu muutoksia myös opettajakunnassa, kun useampi opettaja on jäänyt kansalaisopiston opettajan työstään eläkkeelle. Elokuun lopulla kutsuttiin kahville lukuvuosina 2019-2020 ja 2020-2021 eläkkeelle jääneitä.

Eila Hirvelä on ohjannut Ylivallin Seuralassa sekä miehille että naisille suunnattua liikuntaryhmää 10 vuotta. 

- Kurssilaiset olivat omasta kylästä ja aina oli hauskaa, Hirvelä iloitsee. Eila lähti aikanaan opettajaksi, kun aiemmin toiminut naisvoimistelijoiden jumppa loppui ja häntä työhön kysyttiin. Hän rohkaisee muitakin tarttumaan haasteeseen ja lähtemään opetustyöhön kansalaisopiston kurssille, jos sopiva tilaisuus tarjoutuu. Tarjolla on mielenvirkeyttä.

Aatos Ilomäki on musiikin tuhattaituri ja työteliäs ammattilainen, joka monen muun musiikkikokoonpanon lisäksi on työskennellyt Kurikan kansalaisopistossa niin Soittokunnan kuin Lauluveteraanien kuoronkin kanssa yhteensä 20 vuotta. 

- Vuodet kansalaisopistolla ovat olleet hyvää aikaa. Yhdessä soittaminen ja laulaminen vaativat yhteistyötä, ja sitä on aina hyvä harjoitella. Urani aikana olen saanut tutustua satoihin soittajiin ja perehtyä laajaan ohjelmistoon, Ilomäki muistelee. Laakereillaan Ilomäki ei toki vieläkään lepää, vaan musisoi edelleen eri kokoonpanoissa ja vierailee tarvittaessa myös Lauluveteraaneissa.

Inge Jaanson on aloittanut opettamisen Jalasjärven kansalaisopistolla muistaakseen vuonna 1989 nuorisokuoron varajohtajana - työuraa opistolla on kertynyt siis 30 vuotta. Jaanson on vuosien varrella johtanut poikakuoroa, naiskuoroa, Mieslaulajia, kahta lapsikuoroa sekä Hirvijärven kuoroa ja opettanut pianonsoittoa sekä musiikin teoriaa. Suuri joukko jalasjärveläisiä musiikin harrastajia on voinut kehittää taitojaan ja nauttia musiikinsta Inge Jaansonin johdolla.

Aktiivisista eläkeläisistä kahville ehtivät vasemmalta lukien Eila Hirvelä, Annikki Kantola ja Aatos Ilomäki. Kuva Kristiina Väliniemi

Annikki Kantola on ohjannut liikuntaa Jalasjärvellä lähes 34 vuotta. Eri puolilla Jalasjärveä on ollut tarjolla monenlaisia jumppia, lavista, kahvakuulaa, kuntosaliharjoittelua, kehonhuoltoa ja vesiliikuntaa. Kaikkiaan Kantola on työskennellyt kolmessa eri kansalaisopistossa sekä lisäksi oman toiminimensä kautta. 

- Kiireisimpinä vuosina oli 44 jumppaa viikossa, parhaimmillaan 9 päivässä. Viikossa saatoin tavata 800 jumpparia, laskeskelee Annikki. - En ole kokenut työtä uuvuttavana, sillä olen pitänyt työstäni ja siitä, että tapaan paljon ihmisiä. Kurssien sosiaalinen merkitys myös opiskelijoille on suuri, se on tullut selväksi nyt korona-aikana.

Koska Annikilla on hurjasti kokemusta siitä, miten uusi ryhmäläinen otetaan ryhmään mukaan, hän suostuu pyydettäessä antamaan neuvon. - Jokainen uusi tulija kannattaa huomioida erityisesti ja kannustaa häntä.

Matti Pienimäki on tehnyt työtä kansalaisopistossa sukututkimuksen parissa 8 vuoden ajan. Omien sukujuurien tutkimisen lisäksi Pienimäen kursseilla on voinut tehdä tutkimusta Kurikan torpat ja torpparit- hankkeen parissa sekä parantaa taitojaan internetin tiedonhaussa.

Heikki Ranta on 10 vuoden ajan tuonut harmonikkamusiikkia ja virkistystä kurikkalaisiin hoitolaitoksiin: Tuulikelloon, Kruunankulmaan, Enckelinpuistoon ja toimintakeskukseen. Ilahduttipa Ranta solisteineen Kurikkalan iltamienkin väkeä vauhdikkaalla ja elävällä Meksikon pikajuna -esityksellään.

Liisa Rinta-Lusan oppiin on voinut tulla Kurikassa 12 vuoden ajan, kun on halunnut tehdä lasitöitä; lasinmaalausta tai tiffanytöitä. Kursseilla on vuosien mittaan valmistunut melkoinen joukko mm. valaisimia tiffany-tekniikalla ja erilaisia lasiesineitä sekä tauluja lasia sulattaen.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hyvä porukka tuo miehet liikkumaan

Miesten liikuntaryhmällä Keskikylän koululla Jalasjärvellä on pitkät perinteet. Ryhmässä liikkuu kaksikin herraa, jotka ovat osallistuneet jo noin 40 vuoden ajan. Jorma Laitila muistelee, että aloitusvuosi on ollut 1979 tai 1980. Hyväksi havaitsemaansa harrastukseen Laitila  pyysi mukaansa Olavi Säntin, ja siitä lähtien miehet ovat Keskikylässä liikkuneet. Jorma Laitila ja Olavi Säntti venyttelevät Miesten liikunnassa Keskikylässä 40 vuoden kokemuksella. Muillakin osallistujilla on pitkä historia liikuntaryhmässä, useampi jäsen on ollut mukana jo vähintään 20 vuotta. Osallistujia on eri puolilta Jalasjärveä. Mikä sitten saa miehen tulemaan paikalle joka torstai vuodesta toiseen? Yhteinen näkemys on se, että paras mahdollinen tunnelma ja ryhmässä kukkiva huumori vetävät paikalle. Kavereita haetaan mukaan ja kuljetaan kimppakyydillä, autoporukalle on kuulemma oltava hyvä selitys, jos aikoo jäädä pois. Ryhmään viimeksi liittyneet Timo Laurila ja Pekka Harju todistavat, että ryhmään on sil

Juttutuvassa ryhmätoimintaa ja vertaistukea afaatikoille

Juttutupa on afaattisille henkilöille suunnattua ryhmätoimintaa kansalaisopistoissa. Toiminta on jatkuvaa ja sitä kehitetään yhteistyössä Aivoliiton kanssa. Juttutupien ohjaajat on koulutettu afaattisen henkilön kommunikoinnin tukemiseen. Tavoitteena on tarjota mielekästä ryhmätoimintaa ja vertaistukea osallistujille. Osallistujia tuetaan ja kannustetaan vuorovaikutukseen. Tukena käytetään esimerkiksi kuvia, kirjoittamista sekä piirtämistä. Ryhmään voi osallistua tulkin tai avustajan kanssa. Osallistujalla on oikeus kuljetuspalveluun, jos omatoiminen kulkeminen ei onnistu. Kurikan kansalaisopistossa viikottain kokoontuvan ryhmän ohjaajana toimii Anita Kivineva. Juttutupa rakentuu aina samanlaisen rungon ympärille: ensin vaihdetaan kuulumiset ja sen jälkeen ohjaaja lukee tovin jotain kirjaa, josta keskustellaan. Lopuksi juodaan kahvit ja rupatellaan. Joskus jo alun kuulumisten vaihto innoittaa pitkiin keskusteluihin.  Ryhmän osallistujista kaikki eivät pysty itse tuottamaan puhetta, mut

Kurssilla rohkeaksi koneenkäyttäjäksi

Minna Harju-Jyllilä opettaa Kurikan kansalaisopistossa tietotekniikkaa. Kevätkaudella on tarjolla Sujuvan netinkäytön kurssi. Hän on kahden aikuistuvan pojan äiti ja vannoutunut koiraihminen. - Kurikassa olen asunut vuodesta 2008 lähtien, mutta olen ns. vedentuoma. Kotoisin olen Vaasasta, mutta sukujuureni ovat Alajärvellä, Harju-Jyllilä selvittää. Tietotekniikan opettaminen kansalaisopistossa oli Harju-Jyllilälle luontainen valinta, sillä hän on tehnyt it-tukihenkilön töitä jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan Kurikan kaupungin tietohallintotiimissä. - Pitkä työskentely alalla antaa minulle hyvät valmiudet opettamiseen. Työpäiväni koostuu pitkälti työntekijöidemme opastamisesta ja heidän tietoteknisten ongelmiensa ratkaisemisesta. - Kansalaisopistossa opettaminen on mielestäni tosi mukavaa ja tapaan paljon uusia, eri ikäisiä ihmisiä. Olen luonteeltani aika ulospäinsuuntautunut, joten opettaminen sujuu jotenkin ihan itsestään. Olen opettanut jo kymmenisen vuotta ja jokainen opettamani ryh