Siirry pääsisältöön

Jokainen liikkuu itseään varten

Tarja Nieminen on asunut Etelä-Pohjanmaalla nyt reilun vuoden ajan tehden kansalaisopistoissa tuntiopettajan töitä. Eniten kursseja on tällä hetkellä Kurikan kansalaisopistossa, jossa tarjolla on erilaisia jumppia keskustaajamissa ja kylillä, FasciaMethod-kursseja, paritanssia, soololattareita, senioritanssia ja lasten tanssia niin Jalasjärvellä, Jurvassa kuin Kurikassakin. 

Nieminen on opettanut eri kansalais- ja työväenopistoissa (mm. Tampereella ja Ikaalisissa) vuodesta 2005. Ensin hän teki opetustyötä muun työn ohella. Nieminen on syntynyt Tampereella ja sieltä elämä on vienyt eri paikkakunnille.


Ennen opettajaksi ryhtymistä hän on ollut töissä mm. keittiöalalla eri kokoisissa ruokaa valmistavissa yksiköissä: Tampereen kouluissa, palvelutalossa ja varuskunnassa. Koulutukseltaan hän on dieettikokki, mutta tanssi on kuulunut hänen elämäänsä keskikoulusta lähtien.

Tie tuntiopettajaksi sai alkunsa vähän "varkain", kun hän muutti Tampereelta paikkakunnalle, jossa ei ollut itselle tärkeitä tanssikursseja. - Olin harrastanut Tampereella kilpatanssia, lattareita sekä ulkolaisia kansantansseja. Kun paikallinen naisvoimistelijoiden ryhmä kuuli harrastuneisuudestani, he pyysivät ohjaajan sijaiseksi erääseen ryhmään. Olin aina sanonut, etten uskalla ihmisten edessä puhua mitään, saati opettaa. Siitä kaikki kuitenkin alkoi ja rakkaus tanssiin voitti pelkoni ohjata ryhmää, Nieminen kertoo.

Elämä on oppimista

- Hankin ohjaajakoulutuksia vähitellen. Ensin soololattariohjaaja (latinobic) ja sen jälkeen kouluttauduin seuratanssiohjaajaksi. Kiinnostukseni kasvoi ja halusin ohjata eri-ikäisiä, Nieminen muistelee. Vuosien varrella ohjaajakoulutuksia on kertynyt. Suoritettuina ovat lasten- ja nuortentanssiohjaajan ja senioritanssiohjaajan koulutukset sekä joitakin erikoisuuksia, esim. wanhan tangon ohjaajan koulutus.


Liikunnan lisäksi olen opettanut muutamia kotitalouskursseja.

- Tanssia opettaessani minua alkoi kiinnostaa myös terveysliikunta ja kehon käyttäminen oikeissa liikeradoissa. Itselläni on ollut haasteita mm. selän kanssa ennen liikunnan ohjausta ja siksi itselleni on tärkeää, että huolehdimme kehostamme myös liikuntaa harrastettaessa. Kouluttauduin useilla kursseilla Tampereella UKK-instituutissa, jotta sain ymmärrystä ja oppia kehosta, mm. biomekaniikasta.

- Viimeisin löytöni on FasciaMethod-harjoittelu. Se on opettanut paljon ihmiskehon liikkuvuudesta ja liikkumisen tärkeydestä. Vaikka sanana FasciaMethod on kummallinen, kurssin sisältö on yksinkertainen ja kurssilla saa tietoa oman kehon liikkuvuudesta. Kaustislaisena jäsenkorjaajana tiedän, mikä merkitys on sillä, että kehon tukirakenteet ovat oikeassa asennossa ja mitä seuraa siitä, kun niin ei ole.

Terveys on tärkeintä

- Minulle terveys on tärkein ja sitä haluan vaalia. Voimme paljon vaikuttaa siihen omilla valinnoilla niin ravitsemuksessa, liikunnassa kuin elämäntavoissakin. Siihen pysähtymistä haluan myös jakaa kursseillani tässä hyvin suorituskeskeisessä maailmassa.

- Kaikilla kursseillani toivon ihmisten ottavan aikaa itselleen ja kohtaavan itsensä. Ryhmissäni jokainen liikkuu itseään varten, ei minua tai muita harrastajia varten. Olemme yksilöitä ja se onkin haaste hyväksyä, sekä opettajalle että itselle. Jonkin konseptin mukaan on helppo ohjata. Minä nostin muutama vuosi sitten katseeni ihmisiin, jotka tulivat kursseilleni, ja siitä alkoi uusi palkitseva työ.

Mitä työ antaa?

- Tuntiopettajan työ on kasvattanut minua ihmisenä ja olen kiitollinen, että olen rohkeasti avannut erilaisia ovia ja ottanut haasteita vastaan. Työni on antoisaa, kun voin itse suunnitella päiväni sekä iän karttuessa muuttaa kurssien sisältöä. Jokainen työpäivä on erilainen ja niihin mahtuu paljon hauskoja muistoja. Omille kohelluksille on saanut monesti nauraa, mutta kaikesta on selvitty.

Rohkeasti alkavaan lukuvuoteen

- Nyt aloittelemme uutta lukuvuotta. Toivon, että moni lähtee harrastamaan ja tapaamaan muita ihmisiä. Itse olen saanut paljon ystäviä kursseilta ja kaikki sosiaaliset kohtaamiset ovat minulle tärkeitä. Ne antavat iloa ja jaksamista. Kun pidämme mielen virkeänä, on tuleva talvikin helpompi.

- Syksyisin kerron ryhmissäni myös siitä, kuinka aina jännitän jokaista ensimmäistä ryhmän kohtaamista, vaikka aloittamisia on minulla ollut pitkälti toista sataa. Myös opettaja voi jännittää. Haluan tämän antavan rohkeutta ja vertaistukea myös aloittaville uusille opettajille.

- Jos mietit, lähtisitkö jollekin kurssille, rohkaisen Sinua. Ilmoittaudu sellaiselle kurssille, joka herättää kiinnostuksesi. Usein kuulen ihmisten sanovan, että eivät tiedä osaavatko mitään. Sanon aina, ettei tarvitse osata, kun tulee kurssille. Opettaja on siellä näyttääkseen mitä tehdään. Toivon, että Sinäkin löydät mieleisestäsi tekemistä Kurikan kansalaisopistosta alkavana syksynä. Tavataan kursseilla, tervetuloa!



                                            


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Romanikieli vahva osa identiteettiä

Peräseinäjokelainen Taito Lindeman aloittaa syyskuussa romanikielen opettamisen Kurikan kansalaisopistossa. - Työni ohella olen aktiivisesti mukana myös seurakunnan vapaaehtoistyössä. Olen tehnyt mm. Itä-Euroopan alueella romanien parissa lähetystyötä ja siellä ihaillut, kuinka he puhuvat aivan arkikielenään romanikieltä. Tämä on herättänyt sydämessäni halua tuoda tätä samaa myös omaan kotimaahani. Taito Lindeman - Olen itse oppinut romanikielen lapsuudenkodissa ja vähän lisäksi myös aikuisenakin, pääasiassa ihan puheen kautta. Isovanhempani, vanhempani ja vanhemmat veljeni puhuivat paljon romanikieltä kun asuin vielä kotona, joten en voinut jäädä osattomaksi. - Huolenani on, että romanikieli on vähentynyt runsaasti. Itse näen että kielemme on vahva osa meidän identiteettiä. Toiveenani on että kieli elpyisi ihan puheen tasolle asti. - Haluaisin rohkaista ja kannustaa opettelemaan sitä, minkä olemme aikojen saatossa saattaneet kadottaa. Esi-isiemme kieli on vahva osa romanikult...

60-vuotiaan Kurikkalan Setlementin lämminhenkinen juhla

Kansalaisopistossa mahdollisuus elinikäiseen oppimiseen, kuntalaisille yhteisöllinen paikka kasvaa ja kehittyä ja tulevaisuudessa arvokkaan tehtävän jatkaminen olivat esiin nousseita teemoja, kun  27.10.2024 juhlittiin Kurikkalan Setlementin 60-vuotisjuhlia. Kurikkalan salin olivat juhlaa varten koristelleet Taidekoulu Tekevän kuvataiteen ja käsityön oppilaat opettajiensa Anne Luoman, Minna Salosen ja Niina Keltamäen johdolla. Kuva: Heidi Pajuluoma Avaussanoissa Kurikkalan Setlementin toiminnanjohtaja Päivi Rantamäki toivotti tervetulleeksi juhlistamaan yhdistystä, joka perustettiin 1964 ensimmäisenä maaseudun setlementtinä tarjoamaan päivähoitoa ja kansalaisopistotoimintaa. Kurikkalan Setlementin toiminta on vuosikymmenten saatossa muuttunut, mutta kansalaisopistotoiminta on säilynyt vuodesta 1965 lähtien. Kurssitoiminta alkoi kansalaisten perustaidoilla (esim. konekirjoitus ja maatalouden verotus) ja nykyäänkin  perustaitojen opetusta on tarjolla kansalaisopistoissa. Kurikka...

Kursseille voi tulla kuka vain - vasta-alkaja tai konkari

Kurikkalainen Anneli Kentta opettaa Kurikan kansalaisopistossa kursseja Nuppilukkolaukut ja -kukkarot sekä Laukut ja reput.  - Ensimmäinen ammattini on ompelija, mutta kun vuosien saatossa ei töitä enää ollut, luin lähihoitajaksi. Työn ohessa opiskelin Suomen Yrittäjäopistossa kädentaidon ohjaajaksi. Monia vuosia olen käynyt kansalaisopiston kursseilla. Minulta kysyttiin vuosi sitten keväällä, jos alkaisin opettamaan Nuppilukkolaukut ja -kukkarot -kurssia .  - Tämän vuoden keväällä kysyttiin, ottaisinko kopin myös Reput ja Laukut -kurssista . Molempiin lupauduin.  - Perheeseeni kuuluu puoliso, lapsia ja lapsenlapsia sekä kääpiövillakoira Rölli. Lapsista 2 asustelee vielä kotona.  - Kursseille voi tulla kuka vain - vasta-alkaja tai konkari - koska malleja on suunniteltu siten, että jokaiselle löytyy jotakin.