Siirry pääsisältöön

Jokainen liikkuu itseään varten

Tarja Nieminen on asunut Etelä-Pohjanmaalla nyt reilun vuoden ajan tehden kansalaisopistoissa tuntiopettajan töitä. Eniten kursseja on tällä hetkellä Kurikan kansalaisopistossa, jossa tarjolla on erilaisia jumppia keskustaajamissa ja kylillä, FasciaMethod-kursseja, paritanssia, soololattareita, senioritanssia ja lasten tanssia niin Jalasjärvellä, Jurvassa kuin Kurikassakin. 

Nieminen on opettanut eri kansalais- ja työväenopistoissa (mm. Tampereella ja Ikaalisissa) vuodesta 2005. Ensin hän teki opetustyötä muun työn ohella. Nieminen on syntynyt Tampereella ja sieltä elämä on vienyt eri paikkakunnille.


Ennen opettajaksi ryhtymistä hän on ollut töissä mm. keittiöalalla eri kokoisissa ruokaa valmistavissa yksiköissä: Tampereen kouluissa, palvelutalossa ja varuskunnassa. Koulutukseltaan hän on dieettikokki, mutta tanssi on kuulunut hänen elämäänsä keskikoulusta lähtien.

Tie tuntiopettajaksi sai alkunsa vähän "varkain", kun hän muutti Tampereelta paikkakunnalle, jossa ei ollut itselle tärkeitä tanssikursseja. - Olin harrastanut Tampereella kilpatanssia, lattareita sekä ulkolaisia kansantansseja. Kun paikallinen naisvoimistelijoiden ryhmä kuuli harrastuneisuudestani, he pyysivät ohjaajan sijaiseksi erääseen ryhmään. Olin aina sanonut, etten uskalla ihmisten edessä puhua mitään, saati opettaa. Siitä kaikki kuitenkin alkoi ja rakkaus tanssiin voitti pelkoni ohjata ryhmää, Nieminen kertoo.

Elämä on oppimista

- Hankin ohjaajakoulutuksia vähitellen. Ensin soololattariohjaaja (latinobic) ja sen jälkeen kouluttauduin seuratanssiohjaajaksi. Kiinnostukseni kasvoi ja halusin ohjata eri-ikäisiä, Nieminen muistelee. Vuosien varrella ohjaajakoulutuksia on kertynyt. Suoritettuina ovat lasten- ja nuortentanssiohjaajan ja senioritanssiohjaajan koulutukset sekä joitakin erikoisuuksia, esim. wanhan tangon ohjaajan koulutus.


Liikunnan lisäksi olen opettanut muutamia kotitalouskursseja.

- Tanssia opettaessani minua alkoi kiinnostaa myös terveysliikunta ja kehon käyttäminen oikeissa liikeradoissa. Itselläni on ollut haasteita mm. selän kanssa ennen liikunnan ohjausta ja siksi itselleni on tärkeää, että huolehdimme kehostamme myös liikuntaa harrastettaessa. Kouluttauduin useilla kursseilla Tampereella UKK-instituutissa, jotta sain ymmärrystä ja oppia kehosta, mm. biomekaniikasta.

- Viimeisin löytöni on FasciaMethod-harjoittelu. Se on opettanut paljon ihmiskehon liikkuvuudesta ja liikkumisen tärkeydestä. Vaikka sanana FasciaMethod on kummallinen, kurssin sisältö on yksinkertainen ja kurssilla saa tietoa oman kehon liikkuvuudesta. Kaustislaisena jäsenkorjaajana tiedän, mikä merkitys on sillä, että kehon tukirakenteet ovat oikeassa asennossa ja mitä seuraa siitä, kun niin ei ole.

Terveys on tärkeintä

- Minulle terveys on tärkein ja sitä haluan vaalia. Voimme paljon vaikuttaa siihen omilla valinnoilla niin ravitsemuksessa, liikunnassa kuin elämäntavoissakin. Siihen pysähtymistä haluan myös jakaa kursseillani tässä hyvin suorituskeskeisessä maailmassa.

- Kaikilla kursseillani toivon ihmisten ottavan aikaa itselleen ja kohtaavan itsensä. Ryhmissäni jokainen liikkuu itseään varten, ei minua tai muita harrastajia varten. Olemme yksilöitä ja se onkin haaste hyväksyä, sekä opettajalle että itselle. Jonkin konseptin mukaan on helppo ohjata. Minä nostin muutama vuosi sitten katseeni ihmisiin, jotka tulivat kursseilleni, ja siitä alkoi uusi palkitseva työ.

Mitä työ antaa?

- Tuntiopettajan työ on kasvattanut minua ihmisenä ja olen kiitollinen, että olen rohkeasti avannut erilaisia ovia ja ottanut haasteita vastaan. Työni on antoisaa, kun voin itse suunnitella päiväni sekä iän karttuessa muuttaa kurssien sisältöä. Jokainen työpäivä on erilainen ja niihin mahtuu paljon hauskoja muistoja. Omille kohelluksille on saanut monesti nauraa, mutta kaikesta on selvitty.

Rohkeasti alkavaan lukuvuoteen

- Nyt aloittelemme uutta lukuvuotta. Toivon, että moni lähtee harrastamaan ja tapaamaan muita ihmisiä. Itse olen saanut paljon ystäviä kursseilta ja kaikki sosiaaliset kohtaamiset ovat minulle tärkeitä. Ne antavat iloa ja jaksamista. Kun pidämme mielen virkeänä, on tuleva talvikin helpompi.

- Syksyisin kerron ryhmissäni myös siitä, kuinka aina jännitän jokaista ensimmäistä ryhmän kohtaamista, vaikka aloittamisia on minulla ollut pitkälti toista sataa. Myös opettaja voi jännittää. Haluan tämän antavan rohkeutta ja vertaistukea myös aloittaville uusille opettajille.

- Jos mietit, lähtisitkö jollekin kurssille, rohkaisen Sinua. Ilmoittaudu sellaiselle kurssille, joka herättää kiinnostuksesi. Usein kuulen ihmisten sanovan, että eivät tiedä osaavatko mitään. Sanon aina, ettei tarvitse osata, kun tulee kurssille. Opettaja on siellä näyttääkseen mitä tehdään. Toivon, että Sinäkin löydät mieleisestäsi tekemistä Kurikan kansalaisopistosta alkavana syksynä. Tavataan kursseilla, tervetuloa!                                            


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hyvä porukka tuo miehet liikkumaan

Miesten liikuntaryhmällä Keskikylän koululla Jalasjärvellä on pitkät perinteet. Ryhmässä liikkuu kaksikin herraa, jotka ovat osallistuneet jo noin 40 vuoden ajan. Jorma Laitila muistelee, että aloitusvuosi on ollut 1979 tai 1980. Hyväksi havaitsemaansa harrastukseen Laitila  pyysi mukaansa Olavi Säntin, ja siitä lähtien miehet ovat Keskikylässä liikkuneet. Jorma Laitila ja Olavi Säntti venyttelevät Miesten liikunnassa Keskikylässä 40 vuoden kokemuksella. Muillakin osallistujilla on pitkä historia liikuntaryhmässä, useampi jäsen on ollut mukana jo vähintään 20 vuotta. Osallistujia on eri puolilta Jalasjärveä. Mikä sitten saa miehen tulemaan paikalle joka torstai vuodesta toiseen? Yhteinen näkemys on se, että paras mahdollinen tunnelma ja ryhmässä kukkiva huumori vetävät paikalle. Kavereita haetaan mukaan ja kuljetaan kimppakyydillä, autoporukalle on kuulemma oltava hyvä selitys, jos aikoo jäädä pois. Ryhmään viimeksi liittyneet Timo Laurila ja Pekka Harju todistavat, että ryhmään on sil

Juttutuvassa ryhmätoimintaa ja vertaistukea afaatikoille

Juttutupa on afaattisille henkilöille suunnattua ryhmätoimintaa kansalaisopistoissa. Toiminta on jatkuvaa ja sitä kehitetään yhteistyössä Aivoliiton kanssa. Juttutupien ohjaajat on koulutettu afaattisen henkilön kommunikoinnin tukemiseen. Tavoitteena on tarjota mielekästä ryhmätoimintaa ja vertaistukea osallistujille. Osallistujia tuetaan ja kannustetaan vuorovaikutukseen. Tukena käytetään esimerkiksi kuvia, kirjoittamista sekä piirtämistä. Ryhmään voi osallistua tulkin tai avustajan kanssa. Osallistujalla on oikeus kuljetuspalveluun, jos omatoiminen kulkeminen ei onnistu. Kurikan kansalaisopistossa viikottain kokoontuvan ryhmän ohjaajana toimii Anita Kivineva. Juttutupa rakentuu aina samanlaisen rungon ympärille: ensin vaihdetaan kuulumiset ja sen jälkeen ohjaaja lukee tovin jotain kirjaa, josta keskustellaan. Lopuksi juodaan kahvit ja rupatellaan. Joskus jo alun kuulumisten vaihto innoittaa pitkiin keskusteluihin.  Ryhmän osallistujista kaikki eivät pysty itse tuottamaan puhetta, mut

Kurssilla rohkeaksi koneenkäyttäjäksi

Minna Harju-Jyllilä opettaa Kurikan kansalaisopistossa tietotekniikkaa. Kevätkaudella on tarjolla Sujuvan netinkäytön kurssi. Hän on kahden aikuistuvan pojan äiti ja vannoutunut koiraihminen. - Kurikassa olen asunut vuodesta 2008 lähtien, mutta olen ns. vedentuoma. Kotoisin olen Vaasasta, mutta sukujuureni ovat Alajärvellä, Harju-Jyllilä selvittää. Tietotekniikan opettaminen kansalaisopistossa oli Harju-Jyllilälle luontainen valinta, sillä hän on tehnyt it-tukihenkilön töitä jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan Kurikan kaupungin tietohallintotiimissä. - Pitkä työskentely alalla antaa minulle hyvät valmiudet opettamiseen. Työpäiväni koostuu pitkälti työntekijöidemme opastamisesta ja heidän tietoteknisten ongelmiensa ratkaisemisesta. - Kansalaisopistossa opettaminen on mielestäni tosi mukavaa ja tapaan paljon uusia, eri ikäisiä ihmisiä. Olen luonteeltani aika ulospäinsuuntautunut, joten opettaminen sujuu jotenkin ihan itsestään. Olen opettanut jo kymmenisen vuotta ja jokainen opettamani ryh