Siirry pääsisältöön

Jokainen liikkuu itseään varten

Tarja Nieminen on asunut Etelä-Pohjanmaalla nyt reilun vuoden ajan tehden kansalaisopistoissa tuntiopettajan töitä. Eniten kursseja on tällä hetkellä Kurikan kansalaisopistossa, jossa tarjolla on erilaisia jumppia keskustaajamissa ja kylillä, FasciaMethod-kursseja, paritanssia, soololattareita, senioritanssia ja lasten tanssia niin Jalasjärvellä, Jurvassa kuin Kurikassakin. 

Nieminen on opettanut eri kansalais- ja työväenopistoissa (mm. Tampereella ja Ikaalisissa) vuodesta 2005. Ensin hän teki opetustyötä muun työn ohella. Nieminen on syntynyt Tampereella ja sieltä elämä on vienyt eri paikkakunnille.


Ennen opettajaksi ryhtymistä hän on ollut töissä mm. keittiöalalla eri kokoisissa ruokaa valmistavissa yksiköissä: Tampereen kouluissa, palvelutalossa ja varuskunnassa. Koulutukseltaan hän on dieettikokki, mutta tanssi on kuulunut hänen elämäänsä keskikoulusta lähtien.

Tie tuntiopettajaksi sai alkunsa vähän "varkain", kun hän muutti Tampereelta paikkakunnalle, jossa ei ollut itselle tärkeitä tanssikursseja. - Olin harrastanut Tampereella kilpatanssia, lattareita sekä ulkolaisia kansantansseja. Kun paikallinen naisvoimistelijoiden ryhmä kuuli harrastuneisuudestani, he pyysivät ohjaajan sijaiseksi erääseen ryhmään. Olin aina sanonut, etten uskalla ihmisten edessä puhua mitään, saati opettaa. Siitä kaikki kuitenkin alkoi ja rakkaus tanssiin voitti pelkoni ohjata ryhmää, Nieminen kertoo.

Elämä on oppimista

- Hankin ohjaajakoulutuksia vähitellen. Ensin soololattariohjaaja (latinobic) ja sen jälkeen kouluttauduin seuratanssiohjaajaksi. Kiinnostukseni kasvoi ja halusin ohjata eri-ikäisiä, Nieminen muistelee. Vuosien varrella ohjaajakoulutuksia on kertynyt. Suoritettuina ovat lasten- ja nuortentanssiohjaajan ja senioritanssiohjaajan koulutukset sekä joitakin erikoisuuksia, esim. wanhan tangon ohjaajan koulutus.


Liikunnan lisäksi olen opettanut muutamia kotitalouskursseja.

- Tanssia opettaessani minua alkoi kiinnostaa myös terveysliikunta ja kehon käyttäminen oikeissa liikeradoissa. Itselläni on ollut haasteita mm. selän kanssa ennen liikunnan ohjausta ja siksi itselleni on tärkeää, että huolehdimme kehostamme myös liikuntaa harrastettaessa. Kouluttauduin useilla kursseilla Tampereella UKK-instituutissa, jotta sain ymmärrystä ja oppia kehosta, mm. biomekaniikasta.

- Viimeisin löytöni on FasciaMethod-harjoittelu. Se on opettanut paljon ihmiskehon liikkuvuudesta ja liikkumisen tärkeydestä. Vaikka sanana FasciaMethod on kummallinen, kurssin sisältö on yksinkertainen ja kurssilla saa tietoa oman kehon liikkuvuudesta. Kaustislaisena jäsenkorjaajana tiedän, mikä merkitys on sillä, että kehon tukirakenteet ovat oikeassa asennossa ja mitä seuraa siitä, kun niin ei ole.

Terveys on tärkeintä

- Minulle terveys on tärkein ja sitä haluan vaalia. Voimme paljon vaikuttaa siihen omilla valinnoilla niin ravitsemuksessa, liikunnassa kuin elämäntavoissakin. Siihen pysähtymistä haluan myös jakaa kursseillani tässä hyvin suorituskeskeisessä maailmassa.

- Kaikilla kursseillani toivon ihmisten ottavan aikaa itselleen ja kohtaavan itsensä. Ryhmissäni jokainen liikkuu itseään varten, ei minua tai muita harrastajia varten. Olemme yksilöitä ja se onkin haaste hyväksyä, sekä opettajalle että itselle. Jonkin konseptin mukaan on helppo ohjata. Minä nostin muutama vuosi sitten katseeni ihmisiin, jotka tulivat kursseilleni, ja siitä alkoi uusi palkitseva työ.

Mitä työ antaa?

- Tuntiopettajan työ on kasvattanut minua ihmisenä ja olen kiitollinen, että olen rohkeasti avannut erilaisia ovia ja ottanut haasteita vastaan. Työni on antoisaa, kun voin itse suunnitella päiväni sekä iän karttuessa muuttaa kurssien sisältöä. Jokainen työpäivä on erilainen ja niihin mahtuu paljon hauskoja muistoja. Omille kohelluksille on saanut monesti nauraa, mutta kaikesta on selvitty.

Rohkeasti alkavaan lukuvuoteen

- Nyt aloittelemme uutta lukuvuotta. Toivon, että moni lähtee harrastamaan ja tapaamaan muita ihmisiä. Itse olen saanut paljon ystäviä kursseilta ja kaikki sosiaaliset kohtaamiset ovat minulle tärkeitä. Ne antavat iloa ja jaksamista. Kun pidämme mielen virkeänä, on tuleva talvikin helpompi.

- Syksyisin kerron ryhmissäni myös siitä, kuinka aina jännitän jokaista ensimmäistä ryhmän kohtaamista, vaikka aloittamisia on minulla ollut pitkälti toista sataa. Myös opettaja voi jännittää. Haluan tämän antavan rohkeutta ja vertaistukea myös aloittaville uusille opettajille.

- Jos mietit, lähtisitkö jollekin kurssille, rohkaisen Sinua. Ilmoittaudu sellaiselle kurssille, joka herättää kiinnostuksesi. Usein kuulen ihmisten sanovan, että eivät tiedä osaavatko mitään. Sanon aina, ettei tarvitse osata, kun tulee kurssille. Opettaja on siellä näyttääkseen mitä tehdään. Toivon, että Sinäkin löydät mieleisestäsi tekemistä Kurikan kansalaisopistosta alkavana syksynä. Tavataan kursseilla, tervetuloa!                                            


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tukiviittomia verkossa oman pöydän ääreltä ympäri Suomen

Eeva-Maria Koskinen on Kurikasta kotoisin oleva nykyinen turkulainen. Hän päätyi Turkuun neljä vuotta sitten opiskelemaan viittomakieltä ja tulkkausta Diakonia-ammattikorkeakouluun, josta lopulta valmistui puhevammaisten tulkiksi ja kommunikaatio-opettajaksi keväällä 2021.  - Koulutuksessani sain opiskella tulkkaamaan korvaavia kommunikointimenetelmiä, kuten tukiviittomia ja kommunikaatiosovelluksia, sekä opettamaan niiden käyttöä. Koulutukseeni kuuluivat pedagogiset opinnot, joissa erityistä huomiota kiinnitettiin käytäntöön eli siihen, kuinka opettaa kommunikaatiomenetelmiä.  Kuvassa ja kuvaajana Eeva-Maria Koskinen Koskinen aloitti opettamisen Kurikan kansalaisopistossa syksyllä 2021. Ennen valmistumistaan hän pohti erilaisia työllistymismuotoja ja vaihtoehtoja. Koulussa hän oli huomannut opettamisen olevan hänen "oma juttunsa".  - Äitini ehdotti, että tarjoaisin kurssia Kurikan kansalaisopistoon, joten siitä ajatus sitten lähti. Isona ongelmana oli, että asun Turussa, jos

Käsillä tekeminen kuuluu kaikille

Jurvalainen ammatillinen opettaja ja tekstiilialan artenomi (AMK) Hanne Alho opettaa Kurikan kansalaisopistossa  kudontaa ja käsityökursseja, käsityötaiteen perusopetusta, värjäystä sekä kasvivärjäystä ja muita lyhytkursseja. - Nautin käsillä tekemisestä sekä opettajan työstä. Haluan jakaa omaa vahvaa tietotaitoa myös muille. Käsillä tekeminen kuuluu kaikille. Opiskelijoiden innokkuus käsillä tekemiseen sekä upeat tuotokset kursseilla antavat suuresti iloa myös itselle, Alho toteaa. - Käsillä tekeminen on minulle kuin elämäntapa. Olen tekstiilikäsitöiden monialainen ammattilainen ja käsityöalan yrittäjä Atelje Hannettaressa. Omia lempikäsityöharrastuksiani ovat mm. huovutus, kudonta, neulonta, virkkaus, makramee, vaatteiden ja asusteiden ompelu eri materiaaleista sekä korujen valmistus eri tekniikoin.  Hanne Alho. Kuva Aada Alho - Olen myös elinikäinen oppija. Ammatillisen osaamiseni olen hankkinut Jurvan käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa sekä Seinäjoen Ammattikorkeakoulun Jurvan