Siirry pääsisältöön

Käsityökoulu Tekevässä tutkinto valmiiksi

Kurikan kansalaisopistolla juhlittiin 10.5.2021 Käsityökoulu Tekevässä Laura Sivulan käsityöopintojen valmistumista. Suoritettua tulivat käsityössä taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opinnot eli 540 tuntia.

7.-luokkalainen Laura Sivula kuuluu nuorimpiin opinnot suorittaneisiin. Käsityökoulun hän aloitti eskarin jälkeen osallistumalla kesällä käsityöpajaan ja jatkoi siitä opintojaan Käsityökoulussa. Opettaja Arja Sivula luonnehtii Lauraa ahkeraksi oppilaaksi, joka keskittyi työhönsä ja saattoi löytyä luokasta työnsä parista jo opettajan saapuessa valmistelemaan tuntia. Sivula iloitsee siitä, että käsityökoulussa opitaan perusasioita, joita voi jatkossa soveltaa monilla käsityön osa-alueilla.

Päättötyönä Laura Sivula valmisti sisustustuotteita omaan huoneeseensa lukuvuoden 2020-2021 aikana. Mandalalle on jo paikka katsottuna seinältä, matto tulee lattialle ja muutkin tuotteet käyttöön. Valmistusmateriaalit on valittu siten, että ne kestävät kulutusta ja pesua. 

Laura Sivula ja päättötyö

Opettaja muisteli, että eräällä kiireisellä tunnilla hän antoi Lauralle makrameesolmuista opetusmonisteen ja neuvoi oppilasta ensi hätään perehtymään solmeiluun sen avulla. Laura noudatti neuvoa ja lopulta innostui solmeilusta niin, että päättötyöhön syntyi solmeillen koristeltuja purkkeja sekä seinäkoriste. - Töissä on käytetty kaksitasosolmuja, vinoja kohosolmuja ja leivonpääsolmua, Laura Sivula kertoo. 

Mandala

Kaikkiaan Käsityökoulu Tekevässä on vuosien varrella syntynyt runsaasti töitä. Laura ja Niina Sivula muistelevat, että kotona käytössä on ainakin liinoja, ulkoharja, tauluja, betonitöitä ja hyönteishotelli. Päällystetyt saviruukut ovat käytössä jo kuluneet loppuun. Lauran mieleen mukavana työnä ovat jääneet lapaset, jotka ovatkin edelleen käytössä.

Sivulan perheessä käsityökoulu on ollut läsnä kaikkiaan 13 vuotta, sillä sekä isosisko Jutta Sivula että Laura ovat suorittaneet koko oppimäärän. Harrastuneisuus käsillä tekemiseen on periytynyt sekä äiti Niina Sivulalta että mumma Hillka Talasmäeltä, jotka molemmat olivat mukana päättäjäistilaisuudessa. 

Rehtori Päivi Rantamäki toi tilaisuudessa esiin, että koko oppimäärän suorittaminen vaatii oppilaalta pitkäjänteisyyttä ja osoittaa halua sitoutua valitsemaansa harrastukseen, mikä ei tokikaan estä harrastamasta muutakin. - Käsityökoulussa työt ensin suunnitellaan ja sitten toteutetaan. Joskus suunnitelmaa joudutaan esimerkiksi käytännön toteutuksen vaatimuksista muuttamaan. Nämä ovat hyviä taitoja elämässä ylipäätään, rehtori huomautti. Laura muistelikin, että yleensä suunnitelmat onnistuivat, joskus niitä oli mukava muuttaa ja tarvittaessa aina muutettiin.

Kesällä Laura Sivula aikoo vielä tulla Käsityöpajaan kutomaan mattoa ja kotona on käynnissä pehmolelun virkkaus. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hyvä porukka tuo miehet liikkumaan

Miesten liikuntaryhmällä Keskikylän koululla Jalasjärvellä on pitkät perinteet. Ryhmässä liikkuu kaksikin herraa, jotka ovat osallistuneet jo noin 40 vuoden ajan. Jorma Laitila muistelee, että aloitusvuosi on ollut 1979 tai 1980. Hyväksi havaitsemaansa harrastukseen Laitila  pyysi mukaansa Olavi Säntin, ja siitä lähtien miehet ovat Keskikylässä liikkuneet. Jorma Laitila ja Olavi Säntti venyttelevät Miesten liikunnassa Keskikylässä 40 vuoden kokemuksella. Muillakin osallistujilla on pitkä historia liikuntaryhmässä, useampi jäsen on ollut mukana jo vähintään 20 vuotta. Osallistujia on eri puolilta Jalasjärveä. Mikä sitten saa miehen tulemaan paikalle joka torstai vuodesta toiseen? Yhteinen näkemys on se, että paras mahdollinen tunnelma ja ryhmässä kukkiva huumori vetävät paikalle. Kavereita haetaan mukaan ja kuljetaan kimppakyydillä, autoporukalle on kuulemma oltava hyvä selitys, jos aikoo jäädä pois. Ryhmään viimeksi liittyneet Timo Laurila ja Pekka Harju todistavat, että ryhmään on sil

Juttutuvassa ryhmätoimintaa ja vertaistukea afaatikoille

Juttutupa on afaattisille henkilöille suunnattua ryhmätoimintaa kansalaisopistoissa. Toiminta on jatkuvaa ja sitä kehitetään yhteistyössä Aivoliiton kanssa. Juttutupien ohjaajat on koulutettu afaattisen henkilön kommunikoinnin tukemiseen. Tavoitteena on tarjota mielekästä ryhmätoimintaa ja vertaistukea osallistujille. Osallistujia tuetaan ja kannustetaan vuorovaikutukseen. Tukena käytetään esimerkiksi kuvia, kirjoittamista sekä piirtämistä. Ryhmään voi osallistua tulkin tai avustajan kanssa. Osallistujalla on oikeus kuljetuspalveluun, jos omatoiminen kulkeminen ei onnistu. Kurikan kansalaisopistossa viikottain kokoontuvan ryhmän ohjaajana toimii Anita Kivineva. Juttutupa rakentuu aina samanlaisen rungon ympärille: ensin vaihdetaan kuulumiset ja sen jälkeen ohjaaja lukee tovin jotain kirjaa, josta keskustellaan. Lopuksi juodaan kahvit ja rupatellaan. Joskus jo alun kuulumisten vaihto innoittaa pitkiin keskusteluihin.  Ryhmän osallistujista kaikki eivät pysty itse tuottamaan puhetta, mut

Kurssilla rohkeaksi koneenkäyttäjäksi

Minna Harju-Jyllilä opettaa Kurikan kansalaisopistossa tietotekniikkaa. Kevätkaudella on tarjolla Sujuvan netinkäytön kurssi. Hän on kahden aikuistuvan pojan äiti ja vannoutunut koiraihminen. - Kurikassa olen asunut vuodesta 2008 lähtien, mutta olen ns. vedentuoma. Kotoisin olen Vaasasta, mutta sukujuureni ovat Alajärvellä, Harju-Jyllilä selvittää. Tietotekniikan opettaminen kansalaisopistossa oli Harju-Jyllilälle luontainen valinta, sillä hän on tehnyt it-tukihenkilön töitä jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan Kurikan kaupungin tietohallintotiimissä. - Pitkä työskentely alalla antaa minulle hyvät valmiudet opettamiseen. Työpäiväni koostuu pitkälti työntekijöidemme opastamisesta ja heidän tietoteknisten ongelmiensa ratkaisemisesta. - Kansalaisopistossa opettaminen on mielestäni tosi mukavaa ja tapaan paljon uusia, eri ikäisiä ihmisiä. Olen luonteeltani aika ulospäinsuuntautunut, joten opettaminen sujuu jotenkin ihan itsestään. Olen opettanut jo kymmenisen vuotta ja jokainen opettamani ryh