Siirry pääsisältöön

Asiakasraati tuo asiakkaan äänen paremmin kuuluviin

Kurikan kansalaisopistossa käynnistyi syksyllä 2019 kokeilu, jossa testattiin kahta eri asiakasraadin mallia. Opistolle perustettiin kokeiluluonteisesti sekä kiinteä asiakasraati, jossa raatiin valitut henkilöt kokoontuvat keskustelemaan, että kerättiin ajatuksia eri yhdistyksiin tehtävien vierailujen aikana. 

Kiinteään raatiin ilmoittautui kaikkiaan 11 henkilöä ja raati kokoontui hankkeen aikana neljä kertaa. Raatilaisia rekrytoitiin lehti-ilmoituksilla, ilmoituksilla opiston somessa sekä satunnaisotannalla opiskelijoille lähetetyllä kutsulla. Yhdistysvierailuja toteutui kaksi, loput suunnitelmat eivät toteutuneet koronarajoitusten vuoksi. Yhdistysvierailuilla tavoitettiin 21 ihmistä.

Tapaamisissa keskusteltiin opiston kurssitarjonnasta ja kerättiin kurssitoiveita. Läpi käytiin myös opiston toimintatapoja. Asiakkaan näkökulmasta esimerkiksi joitakin tiloja voisi nimetä selkeämmin ja kursseja voisi verkkokauppaan ryhmitellä tarkemmin. Raatilaisten kanssa käytiin läpi asiakkaan palvelupolkua sekä mietittiin sitä, missä järjestyksessä tiedot on viisasta opinto-ohjelmassa esittää.

Asiakasraati työssään tammikuussa 2020

Kurssikuvauksia käytiin läpi ja mietittiin, millainen tieto on välttämätöntä ja mikä hyödyllistä. Tärkeiksi nähtiin mm. kielten kursseilla tasokuvaukset ja hyödyllistä on, jos kuvauksessa on linkki vaikkapa kirjan esittelysivulle. Kuultiin opiskelijoiden toiveista saada tietyille kursseille lisätunteja tai toiveesta saada muistutusviesti ennen kurssin alkamista. Opiston toimiston optimaalista aukioloaikaa mietittiin ja analysoitiin sitä, missä painettu opinto-ohjelma on onnistunut ja mitä pitäisi kehittää.

Mitä tietoja opiskelija kurssista tarvitsee ja missä järjestyksessä ne on hyvä kertoa?


Kokeilun jälkeen keväällä 2021 opistossa päätettiin jatkaa asiakasraatitoimintaa. Raati tarjoaa opistolle varsin hyödylliseksi koetun väylän saada asiakkaan ääni paremmin kuuluviin. Palvelun tuottajan ja käyttäjän näkökulmat ovat erilaiset ja molemmat hyötyvät siitä, että palvelu toimii parhaalla mahdollisella tavalla. Neuvottelu ja toisen osapuolen näkökulmaan tutustuminen ovat hyviä työkaluja palvelun kehittämisessä. 

Malliksi valikoitui kiinteä, määräaikainen raati. Kokeilussa huomattiin, että kiinteä raati oppi tuntemaan opistoa ja sen reunaehtoja, ja näin näkemys opiston mahdollisuuksista kehittyä syventyi. Raadin jäsenenä myös tuntui oppivan kuuntelemaan ympäristöään siten, että saattoi tuoda opistolle terveisiä muiltakin opiskelijoilta ja kuntalaisilta. 

Osa raatilaisista on iloksemme halukkaita jatkamaan raadissa. Uusi, syksyllä 2021 perustettava raati saa siten käyttöönsä sekä edellisen raadin kokemusta että uusien raatilaisten näkemystä.

Vierailut yhdistyksiin tavoittaisivat tietysti lukumääräisesti enemmän potentiaalisia opiskelijoita. Tarjolla olisi joka kerta tuoteita ajatuksia ja mahdollisuus tavoittaa ihmisiä, jotka eivät ole aiemmin olleet kiinnostuneita opistosta. Eivät vierailut siis jatkossakaan ole poissuljettuja. Kuntalaisia kuullaan ilman koronarajoituksia toimivassa yhteiskunnassa myös erilaisten tapahtumien ja messujen yhteydessä. 

Kokeilu toteutettiin Opetushallituksen myöntämän laatu- ja kehittämisrahoituksen turvin osana Asiakas framille -hanketta, joka on ollut käynnissä Kurikan kansalaisopistossa syksystä 2019 lähtien.

Lisätietoja:

Päivi Rantamäki, rehtori
p. 044 724 8700
etunimi.sukunimi@kurikanopisto.fi
Kurikan kansalaisopisto

Kristiina Väliniemi, koulutussuunnittelija
p. 044 237 2480
etunimi.sukunimi@kurikanopisto.fi
Kurikan kansalaisopisto

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lavalla! Kurikan kansalaisopiston esittävän taiteen ryhmät 22.-23.4.2023

Kurikan yhtenäiskoulun auditorio. Keskuspuistikko 23, 61300 Kurikka Tilaisuuteen maksuton sisäänpääsy.  Saliin voi tulla ja sieltä poistua aina tauon aikana. Aikataulu: Lauantai 22.4.2023 Klo 12.15-12.45 Mandoliini soi. Opettaja Juha Runsala / Ari Kivistö Tauko Klo 13.00-13.45 Aikuisten bändikoulu: Jokitörmän orkesteri 3. Opettaja Ari Kivistö Nuoret yksilöoppilaat. Opettaja Janos Tisza Tauko Klo 14.00-14.45 Marin musikantit. Opettaja Mari Luomala-Kulkula Tauko Klo 15.00-15.30 Laulukööri Mesikset. Opettaja Matti Saari Tauko Klo 15.45-16.45 Aikuisten bändikoulu: Teoreettinen improvisaatio. Opettaja Ari Kivistö Bändikoulu, Jurva. Opettaja Ari Kivistö ¤ ¤ ¤ Sunnuntai 23.4.2023 Klo 12.00-13.00 Keskikylän teatteri. Opettaja Eeva Saha Mettumaarikuoro. Opettaja Matti Ala-Välkkilä The Pojat. Opettaja Henriikka Warmbold Tauko Klo 13.15-14.15 Tanssimusiikin orkesteri. Opettaja Stefan Lenkiewicz Saksofonin yksilöopiskelijat. Opettaja Stefan Lenkiewicz Aikuisten bändikoulu: Jokitörmän orkesteri 1.

Käsityön ilon jakaminen viikon huippuhetkiä

Kurikkalaislähtöinen kädentaitojen opettaja Riitta Koskinen opettaa Kurikan kansalaisopistossa tällä hetkellä Kudonta ja käsityö -kursseilla sekä lyhyillä kranssien, kynttilöiden ja korttien valmistamisen kursseilla. Tarjolla oli syksyllä myös Kangaspuilla kutomisen perusteita -kurssi, joka on laadittu osaamisperusteiseksi siten, että halutessaan opiskelija voi saada siitä opintopisteitä.  Riitta on ahkera käsitöiden tekijä itsekin.  - Päivitän omilla käsitöilläni  @rullaliisa Instagram-tiliä ja nautin käsityösohvani idearikkaudesta. Kerron myös Kurikan kansalaisopiston Facebook-tilillä kädentaitoryhmieni kuulumisia pari kertaa kuukaudessa. Kuva Timo Niemelä - Kurikan kansalaisopiston lisäksi opetan Kauhajoen kansalaisopistoissa ja opettaminen on tällä hetkellä ainoa työni. Koska nyt on joulutauko, käytän aikani opiskeluun ja käsitöihin. Aloitin elokuussa Jyväskylän ammatillisessa opettajakorkeakoulussa ammatillisen opettajan pedagogiset opinnot, ja nyt aion kiriä opintojani ja kutoa i

Kurikkalan kevätiltamissa 25.3.2023 vinkkejä varautumiseen

Kurikkalan setlementin yhteistyössä Kurikan Marttojen kanssa järjestämissä Kurikkalan kevätiltamissa 25.3.2023 klo 17 alkaen yhdistyksen puheenjohtaja Maria Kohtala kertoo aiheesta tarkemmin puheenvuorossaan Kotivara kuntoon. Lisäksi ohjelmassa lintujen tunnistusvisa, Heidi Pajuluoman ja Sanni Kalliosaaren musiikkiesitys ja esittelen lyhyesti Kurikan Marttojen toimintaa. Lopuksi pelataan bingoa Marttojen tämän vuoden teemana on varautuminen. Tavoitteena on lisätä tietoa, taitoa ja valmiuksia miten selviytyä erilaisissa arjen häiriötilanteissa, kuten esim. sähkökatkon aikana. Pyritään siihen, että jokaisen tulisi pärjätä poikkeustilanteessa kotona ainakin 72 tuntia. Martat antavat konkreettisia esimerkkejä ja neuvoja, joilla varaudutaan arkipäivän poikkeustiloihin. Varautumistaidot lisäävät turvallisuuden tunnetta ja vahvistavat pärjäämisen kokemusta. On tärkeää tuntea myös muut omatoimisen varautumisen perusteet, kuten vaikkapa mistä häiriötilanteissa saa oikeaa tietoa. Suomen Pelastu