Siirry pääsisältöön

Hyvä porukka tuo miehet liikkumaan

Miesten liikuntaryhmällä Keskikylän koululla Jalasjärvellä on pitkät perinteet. Ryhmässä liikkuu kaksikin herraa, jotka ovat osallistuneet jo noin 40 vuoden ajan. Jorma Laitila muistelee, että aloitusvuosi on ollut 1979 tai 1980. Hyväksi havaitsemaansa harrastukseen Laitila  pyysi mukaansa Olavi Säntin, ja siitä lähtien miehet ovat Keskikylässä liikkuneet.

Jorma Laitila ja Olavi Säntti venyttelevät Miesten liikunnassa Keskikylässä 40 vuoden kokemuksella.

Muillakin osallistujilla on pitkä historia liikuntaryhmässä, useampi jäsen on ollut mukana jo vähintään 20 vuotta. Osallistujia on eri puolilta Jalasjärveä. Mikä sitten saa miehen tulemaan paikalle joka torstai vuodesta toiseen? Yhteinen näkemys on se, että paras mahdollinen tunnelma ja ryhmässä kukkiva huumori vetävät paikalle. Kavereita haetaan mukaan ja kuljetaan kimppakyydillä, autoporukalle on kuulemma oltava hyvä selitys, jos aikoo jäädä pois. Ryhmään viimeksi liittyneet Timo Laurila ja Pekka Harju todistavat, että ryhmään on silti helppo päästä mukaan.

Myös fyysinen puoli on toki tärkeä. Ryhmässä kunto kohenee ja kesän jälkeen huomaa, että ohjattua liikuntaa tarvitaan. Pentti Annala huomauttaakin, että ei kotona tule venyteltyä ja tehtyä liikkeitä, joita ryhmässä tehdään.

Mitä miehet torstaisin tekevät? Hiki ainakin kuulemma tulee. Usein vuorossa on kuntopiirityyppistä harjoittelua, joskus jumpataan keppien kanssa. Joitakin vuosia sitten jumppa päätettiin lentopallotuokioon, kunnes pallo kului käyttökelvottomaksi. Maailman muotivillitykset eivät ole miesten liikuntaa Keskikylässä heilutelleet, hyvä perusliikunta on koettu parhaaksi. Opettaja Tauno Ala-Hakkola kertoo, että lopussa venytellään perusteellisesti.

Ryhmä on kokoontunut aina torstaisin klo 19.30. Ryhmän toiminnan aloitti aikanaan Keskikylän koulun johtajaopettaja Antti Kivimäki. Sen jälkeen opettajina ovat olleet Esko Launo, Risto Saarela, Joni Hulkko ja tällä hetkellä ryhmää luotsaa Tauno Ala-Hakkola. Ala-Hakkola muistelee pilke silmäkulmassa, että kun ryhmän jäsenistä poliisimies häntä kysyi opettajaksi, ei virkavaltaa sopinut vastustaa. 


Ryhmäkuvassa tällä kertaa jumppaan ehtineet.

Vitsiä kerrotaan myös huvitoimikunnasta, jota toki ei vielä ihan virallisesti ole perustettu. Keväisin pidetään kuitenkin omalla porukalla päättäjäiset, usein on käyty Ikaalisissa. Senkin reissun takia kannattaa jumpassa käydä, miehet vitsailevat.

Sellaiselle miehelle, joka pohtii liikunnan aloittamista, Keskikylän ryhmällä on selkeät terveiset. Jos haluaa vanhanakin päästä liikkeelle, kannattaa liikkua! Jalasjärvellä on paljon eri järjestöjen, seurojen ja yritysten tarjoamaa liikuntaa, mutta miehet ovat huomanneet, että eri palveluja käyttävät usein lähestulkoon samat henkilöt. Mukaan kaivataan myös heitä, jotka eivät vielä liiku oikein missään.

Ilman tätä ryhmää kunto olisi huonompi ja elämäkin olisi tylsempää. Harri Keisala huomauttaa vielä, että ajan kuluessa muita harrastusryhmiä on jäänyt pois, mutta tämä on säilynyt.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Käsityön ilon jakaminen viikon huippuhetkiä

Kurikkalaislähtöinen kädentaitojen opettaja Riitta Koskinen opettaa Kurikan kansalaisopistossa tällä hetkellä Kudonta ja käsityö -kursseilla sekä lyhyillä kranssien, kynttilöiden ja korttien valmistamisen kursseilla. Tarjolla oli syksyllä myös Kangaspuilla kutomisen perusteita -kurssi, joka on laadittu osaamisperusteiseksi siten, että halutessaan opiskelija voi saada siitä opintopisteitä.  Riitta on ahkera käsitöiden tekijä itsekin.  - Päivitän omilla käsitöilläni  @rullaliisa Instagram-tiliä ja nautin käsityösohvani idearikkaudesta. Kerron myös Kurikan kansalaisopiston Facebook-tilillä kädentaitoryhmieni kuulumisia pari kertaa kuukaudessa. Kuva Timo Niemelä - Kurikan kansalaisopiston lisäksi opetan Kauhajoen kansalaisopistoissa ja opettaminen on tällä hetkellä ainoa työni. Koska nyt on joulutauko, käytän aikani opiskeluun ja käsitöihin. Aloitin elokuussa Jyväskylän ammatillisessa opettajakorkeakoulussa ammatillisen opettajan pedagogiset opinnot, ja nyt aion kiriä opintojani ja kutoa i

Päivä harrastuksen parissa nollaa päätä ja kroppaa

Kurikkalainen Kristiina Lohiluoma opettaa Kurikan kansalaisopistossa tällä lukukaudella grafiikkaa kankaalle, sekä ohjaa kuntouttavan työtoiminnan Joppari-ryhmää.  Kristiina Lohiluoma Aiemmin ohjelmassa on ollut myös  lino/puupiirroskurssi ja metalligrafiikkaa. Kurikan kansalaisopiston lisäksi Lohiluoma opettaa myös muissa alueen kansalaisopistoissa. Kevätkokous. Metalligrafiikkaa. Perinteinen kuparilevyn viivasyövytys ja hartsilla sävypinnat. - Opin grafiikan tekemiseen olen hankkinut vuosien varrella eri kansalaisopistojen kursseilla.  Useiden vuosien kurssien jälkeen alettiin kyselemään valmiutta siirtyä ohjaamaan metalligrafiikan kurssille. Sehän sopi. Hankittu tietotaito on hyvä siirtää nuoremmille sukupolville, Kristiina kertoo. Monotypia 1/1, painettu eläviä kasveja käyttäen. - Oppiminen on elinikäistä. Useimmiten uuden tietotaidon oppiminen on hauskaa. Ryhmässä vuorovaikutus on antoisaa. Asioihin saa uusia näkökulmia. Päivä harrastuksen parissa nollaa päätä ja kroppaa. Tutustuu

Kaikkien pitäisi saada joskus kokea olevansa osa sointua

Jenni Liikaoja opettaa Kurikan kansalaisopistossa laulun yksilöopetusta sekä Jalasjärvellä että Kurikassa ja toimii Jalasjärven Naiskuoron kuoronjohtajana. Hän o n valmistunut laulunopetukseen erikoistuneeksi musiikkipedagogiksi Lahden ammattikorkeakoulusta ja filosofian maisteriksi Helsingin yliopistosta pääaineena musiikkitiede. -  Tällä hetkellä e lämäni jakaantuu Jalasjärven ja Helsingin välille, eli junailun voisi lukea yhdeksi harrastuksistani. Kuva: Suvi Sievilä -  Laulunopettaminen on suosikkihommaani ja haluan opettaa sitä musiikkiopiston lisäksi kansalaisopistossa, sillä monille kynnys opintojen aloittamiseen kansalaisopistossa on matalampi. Laulaminen kuuluu kaikille ja haluan tavoittaa mahdollisimman monenlaisia oppijoita ja tarjota tunteja eri toimipisteissä. - Monet arastelevat laulutuntien aloittamista ja pohtivat uskaltaisivatko, tai ovatko riittävän hyviä tullakseen tunneille. Laulutuntien aloittamiseen riittää palo laulamiseen! Ääni on instrumentti siinä missä muutk