Siirry pääsisältöön

Hyvä porukka tuo miehet liikkumaan

Miesten liikuntaryhmällä Keskikylän koululla Jalasjärvellä on pitkät perinteet. Ryhmässä liikkuu kaksikin herraa, jotka ovat osallistuneet jo noin 40 vuoden ajan. Jorma Laitila muistelee, että aloitusvuosi on ollut 1979 tai 1980. Hyväksi havaitsemaansa harrastukseen Laitila  pyysi mukaansa Olavi Säntin, ja siitä lähtien miehet ovat Keskikylässä liikkuneet.

Jorma Laitila ja Olavi Säntti venyttelevät Miesten liikunnassa Keskikylässä 40 vuoden kokemuksella.

Muillakin osallistujilla on pitkä historia liikuntaryhmässä, useampi jäsen on ollut mukana jo vähintään 20 vuotta. Osallistujia on eri puolilta Jalasjärveä. Mikä sitten saa miehen tulemaan paikalle joka torstai vuodesta toiseen? Yhteinen näkemys on se, että paras mahdollinen tunnelma ja ryhmässä kukkiva huumori vetävät paikalle. Kavereita haetaan mukaan ja kuljetaan kimppakyydillä, autoporukalle on kuulemma oltava hyvä selitys, jos aikoo jäädä pois. Ryhmään viimeksi liittyneet Timo Laurila ja Pekka Harju todistavat, että ryhmään on silti helppo päästä mukaan.

Myös fyysinen puoli on toki tärkeä. Ryhmässä kunto kohenee ja kesän jälkeen huomaa, että ohjattua liikuntaa tarvitaan. Pentti Annala huomauttaakin, että ei kotona tule venyteltyä ja tehtyä liikkeitä, joita ryhmässä tehdään.

Mitä miehet torstaisin tekevät? Hiki ainakin kuulemma tulee. Usein vuorossa on kuntopiirityyppistä harjoittelua, joskus jumpataan keppien kanssa. Joitakin vuosia sitten jumppa päätettiin lentopallotuokioon, kunnes pallo kului käyttökelvottomaksi. Maailman muotivillitykset eivät ole miesten liikuntaa Keskikylässä heilutelleet, hyvä perusliikunta on koettu parhaaksi. Opettaja Tauno Ala-Hakkola kertoo, että lopussa venytellään perusteellisesti.

Ryhmä on kokoontunut aina torstaisin klo 19.30. Ryhmän toiminnan aloitti aikanaan Keskikylän koulun johtajaopettaja Antti Kivimäki. Sen jälkeen opettajina ovat olleet Esko Launo, Risto Saarela, Joni Hulkko ja tällä hetkellä ryhmää luotsaa Tauno Ala-Hakkola. Ala-Hakkola muistelee pilke silmäkulmassa, että kun ryhmän jäsenistä poliisimies häntä kysyi opettajaksi, ei virkavaltaa sopinut vastustaa. 


Ryhmäkuvassa tällä kertaa jumppaan ehtineet.

Vitsiä kerrotaan myös huvitoimikunnasta, jota toki ei vielä ihan virallisesti ole perustettu. Keväisin pidetään kuitenkin omalla porukalla päättäjäiset, usein on käyty Ikaalisissa. Senkin reissun takia kannattaa jumpassa käydä, miehet vitsailevat.

Sellaiselle miehelle, joka pohtii liikunnan aloittamista, Keskikylän ryhmällä on selkeät terveiset. Jos haluaa vanhanakin päästä liikkeelle, kannattaa liikkua! Jalasjärvellä on paljon eri järjestöjen, seurojen ja yritysten tarjoamaa liikuntaa, mutta miehet ovat huomanneet, että eri palveluja käyttävät usein lähestulkoon samat henkilöt. Mukaan kaivataan myös heitä, jotka eivät vielä liiku oikein missään.

Ilman tätä ryhmää kunto olisi huonompi ja elämäkin olisi tylsempää. Harri Keisala huomauttaa vielä, että ajan kuluessa muita harrastusryhmiä on jäänyt pois, mutta tämä on säilynyt.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Romanikieli vahva osa identiteettiä

Peräseinäjokelainen Taito Lindeman aloittaa syyskuussa romanikielen opettamisen Kurikan kansalaisopistossa. - Työni ohella olen aktiivisesti mukana myös seurakunnan vapaaehtoistyössä. Olen tehnyt mm. Itä-Euroopan alueella romanien parissa lähetystyötä ja siellä ihaillut, kuinka he puhuvat aivan arkikielenään romanikieltä. Tämä on herättänyt sydämessäni halua tuoda tätä samaa myös omaan kotimaahani. Taito Lindeman - Olen itse oppinut romanikielen lapsuudenkodissa ja vähän lisäksi myös aikuisenakin, pääasiassa ihan puheen kautta. Isovanhempani, vanhempani ja vanhemmat veljeni puhuivat paljon romanikieltä kun asuin vielä kotona, joten en voinut jäädä osattomaksi. - Huolenani on, että romanikieli on vähentynyt runsaasti. Itse näen että kielemme on vahva osa meidän identiteettiä. Toiveenani on että kieli elpyisi ihan puheen tasolle asti. - Haluaisin rohkaista ja kannustaa opettelemaan sitä, minkä olemme aikojen saatossa saattaneet kadottaa. Esi-isiemme kieli on vahva osa romanikult...

60-vuotiaan Kurikkalan Setlementin lämminhenkinen juhla

Kansalaisopistossa mahdollisuus elinikäiseen oppimiseen, kuntalaisille yhteisöllinen paikka kasvaa ja kehittyä ja tulevaisuudessa arvokkaan tehtävän jatkaminen olivat esiin nousseita teemoja, kun  27.10.2024 juhlittiin Kurikkalan Setlementin 60-vuotisjuhlia. Kurikkalan salin olivat juhlaa varten koristelleet Taidekoulu Tekevän kuvataiteen ja käsityön oppilaat opettajiensa Anne Luoman, Minna Salosen ja Niina Keltamäen johdolla. Kuva: Heidi Pajuluoma Avaussanoissa Kurikkalan Setlementin toiminnanjohtaja Päivi Rantamäki toivotti tervetulleeksi juhlistamaan yhdistystä, joka perustettiin 1964 ensimmäisenä maaseudun setlementtinä tarjoamaan päivähoitoa ja kansalaisopistotoimintaa. Kurikkalan Setlementin toiminta on vuosikymmenten saatossa muuttunut, mutta kansalaisopistotoiminta on säilynyt vuodesta 1965 lähtien. Kurssitoiminta alkoi kansalaisten perustaidoilla (esim. konekirjoitus ja maatalouden verotus) ja nykyäänkin  perustaitojen opetusta on tarjolla kansalaisopistoissa. Kurikka...

Kursseille voi tulla kuka vain - vasta-alkaja tai konkari

Kurikkalainen Anneli Kentta opettaa Kurikan kansalaisopistossa kursseja Nuppilukkolaukut ja -kukkarot sekä Laukut ja reput.  - Ensimmäinen ammattini on ompelija, mutta kun vuosien saatossa ei töitä enää ollut, luin lähihoitajaksi. Työn ohessa opiskelin Suomen Yrittäjäopistossa kädentaidon ohjaajaksi. Monia vuosia olen käynyt kansalaisopiston kursseilla. Minulta kysyttiin vuosi sitten keväällä, jos alkaisin opettamaan Nuppilukkolaukut ja -kukkarot -kurssia .  - Tämän vuoden keväällä kysyttiin, ottaisinko kopin myös Reput ja Laukut -kurssista . Molempiin lupauduin.  - Perheeseeni kuuluu puoliso, lapsia ja lapsenlapsia sekä kääpiövillakoira Rölli. Lapsista 2 asustelee vielä kotona.  - Kursseille voi tulla kuka vain - vasta-alkaja tai konkari - koska malleja on suunniteltu siten, että jokaiselle löytyy jotakin.