Siirry pääsisältöön

Luovuudelle mahdollisuus

Kauhajoelta lähtöisin oleva Satu Ojala on maatalon tytär ja tottunut tekemään käsillään sekä tarttumaan toimeen. Kurikan kansalaisopistossa Ojala opettaa pääasiassa ikonimaalausta, keramiikkaa, betonitöitä ja lasitaidetta sekä ohjaa kahta toimintakeskuksen ryhmää.

Ahkera kansalaisopiston opiskelija Satu Ojala päätyi aikanaan parturi-kampaajan ja puuverstastyöntekijän urilta tilanteeseen, jossa kouluttautuminen uuteen ammattiin oli edessä. Uusi ammatti löytyikin kädentaitojen parista ja Ojala opiskeli Kankaanpään opistossa esineen suunnittelua ja valmistusta valmistuen artesaaniksi. Ojala oli ahkera opiskelija ja teki opintoja valmiiksi ripeässä tahdissa. - Viimeisen kevään, kun muut tekivät hiki päässä näyttöjään, minä menin Kihniölle lisäoppiin ja nautin lasin muotoilusta, Ojala muistelee.

Opiskeluaikana Ojala tutustui ikoneihin, ja ne ovat vieneetkin hänet mukanaan. Opiskeltuaan itse ympäri Pohjanmaata Ojala ryhtyi itsekin opettajaksi. Ikonimaalausryhmä on toiminut Kurikassa jo 10 vuotta. - Ikonimaalaus on hiljentymistä ja rauhoittumista, mikä tuntuu olevan tämän hetken ihmisille kiinnostavaa. Ikonimaalaus ei ole vaikeaa, kannattaa kokeilla!, Ojala rohkaisee. - Valamossa käyn itse edelleen oppimassa ja lataamassa akkuja.

Bolus-kullatun ikonin maalausvaihe alkaa.


Pääosin Ojala opettaa Jurvassa, mutta kursseja on tarjolla myös Jalasjärvellä ja Kurikassa sekä naapurikuntien opistoissa. Jurvassa aloitettiin keramiikka- ja lasikursseilla ja siitä repertuaari on laajentunut. Nykyään Satu Ojala voi opettaa kursseillaan edellisten lisäksi mm. mosaiikkitöitä, kivenhiontaa, emalointia, puu- ja metallitöitä, tekstiilitöitä ja paljon muuta. 


Kurssilla sulatuslasista opiskelija Tiia Rauhalan valmistama koristelautanen.

Keramiikka ja lasi tarjoavat Ojalan mukaan monia mahdollisuuksia valmistaa uniikkeja töitä. Savi koetaan usein myös hyvin terapeuttisena materiaalina ja Ojalan kokemuksen mukaan lapsetkin nauttivat saven työstämisestä, kun heille vain annetaan siihen mahdollisuus.


Savesta punottu somiste

Opettajana Ojala pitää tärkeänä sitä, että luovuudelle annetaan mahdollisuus. Hänen periaatteenaan on opettaa kaikki, mitä itsekin osaa. Aina oppii myös ongelmien kautta, sillä vahinkoja sattuu itse kullekin. Kun voi opettaa sitä, mitä itse rakastaa tehdä, voi olla vain tyytyväinen. Kansalaisopiston opetustyössä parhainta ovat opiskelijat - ryhmissä huumori ja luovuus kukkivat. 

Kuvat: Satu Ojala

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Romanikieli vahva osa identiteettiä

Peräseinäjokelainen Taito Lindeman aloittaa syyskuussa romanikielen opettamisen Kurikan kansalaisopistossa. - Työni ohella olen aktiivisesti mukana myös seurakunnan vapaaehtoistyössä. Olen tehnyt mm. Itä-Euroopan alueella romanien parissa lähetystyötä ja siellä ihaillut, kuinka he puhuvat aivan arkikielenään romanikieltä. Tämä on herättänyt sydämessäni halua tuoda tätä samaa myös omaan kotimaahani. Taito Lindeman - Olen itse oppinut romanikielen lapsuudenkodissa ja vähän lisäksi myös aikuisenakin, pääasiassa ihan puheen kautta. Isovanhempani, vanhempani ja vanhemmat veljeni puhuivat paljon romanikieltä kun asuin vielä kotona, joten en voinut jäädä osattomaksi. - Huolenani on, että romanikieli on vähentynyt runsaasti. Itse näen että kielemme on vahva osa meidän identiteettiä. Toiveenani on että kieli elpyisi ihan puheen tasolle asti. - Haluaisin rohkaista ja kannustaa opettelemaan sitä, minkä olemme aikojen saatossa saattaneet kadottaa. Esi-isiemme kieli on vahva osa romanikult...

60-vuotiaan Kurikkalan Setlementin lämminhenkinen juhla

Kansalaisopistossa mahdollisuus elinikäiseen oppimiseen, kuntalaisille yhteisöllinen paikka kasvaa ja kehittyä ja tulevaisuudessa arvokkaan tehtävän jatkaminen olivat esiin nousseita teemoja, kun  27.10.2024 juhlittiin Kurikkalan Setlementin 60-vuotisjuhlia. Kurikkalan salin olivat juhlaa varten koristelleet Taidekoulu Tekevän kuvataiteen ja käsityön oppilaat opettajiensa Anne Luoman, Minna Salosen ja Niina Keltamäen johdolla. Kuva: Heidi Pajuluoma Avaussanoissa Kurikkalan Setlementin toiminnanjohtaja Päivi Rantamäki toivotti tervetulleeksi juhlistamaan yhdistystä, joka perustettiin 1964 ensimmäisenä maaseudun setlementtinä tarjoamaan päivähoitoa ja kansalaisopistotoimintaa. Kurikkalan Setlementin toiminta on vuosikymmenten saatossa muuttunut, mutta kansalaisopistotoiminta on säilynyt vuodesta 1965 lähtien. Kurssitoiminta alkoi kansalaisten perustaidoilla (esim. konekirjoitus ja maatalouden verotus) ja nykyäänkin  perustaitojen opetusta on tarjolla kansalaisopistoissa. Kurikka...

Kursseille voi tulla kuka vain - vasta-alkaja tai konkari

Kurikkalainen Anneli Kentta opettaa Kurikan kansalaisopistossa kursseja Nuppilukkolaukut ja -kukkarot sekä Laukut ja reput.  - Ensimmäinen ammattini on ompelija, mutta kun vuosien saatossa ei töitä enää ollut, luin lähihoitajaksi. Työn ohessa opiskelin Suomen Yrittäjäopistossa kädentaidon ohjaajaksi. Monia vuosia olen käynyt kansalaisopiston kursseilla. Minulta kysyttiin vuosi sitten keväällä, jos alkaisin opettamaan Nuppilukkolaukut ja -kukkarot -kurssia .  - Tämän vuoden keväällä kysyttiin, ottaisinko kopin myös Reput ja Laukut -kurssista . Molempiin lupauduin.  - Perheeseeni kuuluu puoliso, lapsia ja lapsenlapsia sekä kääpiövillakoira Rölli. Lapsista 2 asustelee vielä kotona.  - Kursseille voi tulla kuka vain - vasta-alkaja tai konkari - koska malleja on suunniteltu siten, että jokaiselle löytyy jotakin.