Siirry pääsisältöön

Luovuudelle mahdollisuus

Kauhajoelta lähtöisin oleva Satu Ojala on maatalon tytär ja tottunut tekemään käsillään sekä tarttumaan toimeen. Kurikan kansalaisopistossa Ojala opettaa pääasiassa ikonimaalausta, keramiikkaa, betonitöitä ja lasitaidetta sekä ohjaa kahta toimintakeskuksen ryhmää.

Ahkera kansalaisopiston opiskelija Satu Ojala päätyi aikanaan parturi-kampaajan ja puuverstastyöntekijän urilta tilanteeseen, jossa kouluttautuminen uuteen ammattiin oli edessä. Uusi ammatti löytyikin kädentaitojen parista ja Ojala opiskeli Kankaanpään opistossa esineen suunnittelua ja valmistusta valmistuen artesaaniksi. Ojala oli ahkera opiskelija ja teki opintoja valmiiksi ripeässä tahdissa. - Viimeisen kevään, kun muut tekivät hiki päässä näyttöjään, minä menin Kihniölle lisäoppiin ja nautin lasin muotoilusta, Ojala muistelee.

Opiskeluaikana Ojala tutustui ikoneihin, ja ne ovat vieneetkin hänet mukanaan. Opiskeltuaan itse ympäri Pohjanmaata Ojala ryhtyi itsekin opettajaksi. Ikonimaalausryhmä on toiminut Kurikassa jo 10 vuotta. - Ikonimaalaus on hiljentymistä ja rauhoittumista, mikä tuntuu olevan tämän hetken ihmisille kiinnostavaa. Ikonimaalaus ei ole vaikeaa, kannattaa kokeilla!, Ojala rohkaisee. - Valamossa käyn itse edelleen oppimassa ja lataamassa akkuja.

Bolus-kullatun ikonin maalausvaihe alkaa.


Pääosin Ojala opettaa Jurvassa, mutta kursseja on tarjolla myös Jalasjärvellä ja Kurikassa sekä naapurikuntien opistoissa. Jurvassa aloitettiin keramiikka- ja lasikursseilla ja siitä repertuaari on laajentunut. Nykyään Satu Ojala voi opettaa kursseillaan edellisten lisäksi mm. mosaiikkitöitä, kivenhiontaa, emalointia, puu- ja metallitöitä, tekstiilitöitä ja paljon muuta. 


Kurssilla sulatuslasista opiskelija Tiia Rauhalan valmistama koristelautanen.

Keramiikka ja lasi tarjoavat Ojalan mukaan monia mahdollisuuksia valmistaa uniikkeja töitä. Savi koetaan usein myös hyvin terapeuttisena materiaalina ja Ojalan kokemuksen mukaan lapsetkin nauttivat saven työstämisestä, kun heille vain annetaan siihen mahdollisuus.


Savesta punottu somiste

Opettajana Ojala pitää tärkeänä sitä, että luovuudelle annetaan mahdollisuus. Hänen periaatteenaan on opettaa kaikki, mitä itsekin osaa. Aina oppii myös ongelmien kautta, sillä vahinkoja sattuu itse kullekin. Kun voi opettaa sitä, mitä itse rakastaa tehdä, voi olla vain tyytyväinen. Kansalaisopiston opetustyössä parhainta ovat opiskelijat - ryhmissä huumori ja luovuus kukkivat. 

Kuvat: Satu Ojala

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ohjelma: Kevätnäyttelysuunnistus 27.-28.4.2024

Päivitetty 12.4.2024. Tiedot päivittyvät. Huhtikuun viimeisenä viikonloppuna järjestetään Kurikan kansalaisopiston kuvataiteen ja käden taitojen kevätnäyttely  kurssien toimitiloissa . Näyttely on avoinna la 27.4. klo 10-14 ja su 28.4. klo 12-18. Vierailla voi valitsemissaan kohteissa. Kannustamme osallistumaan näyttelysuunnistukseen siten, että kahden päivän aikana kiertää monta näyttelykohdetta ja kerää leimoja näyttelypassiin. Täyden passin (6 vierailukohdetta) voi palauttaa mihin tahansa näyttelykohteeseen ja näin osallistua opistolahjakorttien arvontaan. Näyttelypasseja ja ohjelmia saa kirjastoilta ja opistolta 17.4. alkaen. Niitä on jaossa myös kaikissa näyttelykohteissa. Merkitse päivä jo kalenteriin ja seuraa tiedotusta! Monissa näyttelypisteissä myynnissä kahvia ja arpoja. Vierailtavat kohteet Jalasjärvi Iloniemi, opistotila , Koskitie 5, Jalasjärvi  Keramiikka,  Kivat käsityöt, Kudonta, Lasityöt, Lasten kuvataiteen perusopetus, Makramee, Tölkinavaajatyöt  L...

Romanikieli vahva osa identiteettiä

Peräseinäjokelainen Taito Lindeman aloittaa syyskuussa romanikielen opettamisen Kurikan kansalaisopistossa. - Työni ohella olen aktiivisesti mukana myös seurakunnan vapaaehtoistyössä. Olen tehnyt mm. Itä-Euroopan alueella romanien parissa lähetystyötä ja siellä ihaillut, kuinka he puhuvat aivan arkikielenään romanikieltä. Tämä on herättänyt sydämessäni halua tuoda tätä samaa myös omaan kotimaahani. Taito Lindeman - Olen itse oppinut romanikielen lapsuudenkodissa ja vähän lisäksi myös aikuisenakin, pääasiassa ihan puheen kautta. Isovanhempani, vanhempani ja vanhemmat veljeni puhuivat paljon romanikieltä kun asuin vielä kotona, joten en voinut jäädä osattomaksi. - Huolenani on, että romanikieli on vähentynyt runsaasti. Itse näen että kielemme on vahva osa meidän identiteettiä. Toiveenani on että kieli elpyisi ihan puheen tasolle asti. - Haluaisin rohkaista ja kannustaa opettelemaan sitä, minkä olemme aikojen saatossa saattaneet kadottaa. Esi-isiemme kieli on vahva osa romanikult...

Päivä harrastuksen parissa nollaa päätä ja kroppaa

Kurikkalainen Kristiina Lohiluoma opettaa Kurikan kansalaisopistossa tällä lukukaudella grafiikkaa kankaalle, sekä ohjaa kuntouttavan työtoiminnan Joppari-ryhmää.  Kristiina Lohiluoma Aiemmin ohjelmassa on ollut myös  lino/puupiirroskurssi ja metalligrafiikkaa. Kurikan kansalaisopiston lisäksi Lohiluoma opettaa myös muissa alueen kansalaisopistoissa. Kevätkokous. Metalligrafiikkaa. Perinteinen kuparilevyn viivasyövytys ja hartsilla sävypinnat. - Opin grafiikan tekemiseen olen hankkinut vuosien varrella eri kansalaisopistojen kursseilla.  Useiden vuosien kurssien jälkeen alettiin kyselemään valmiutta siirtyä ohjaamaan metalligrafiikan kurssille. Sehän sopi. Hankittu tietotaito on hyvä siirtää nuoremmille sukupolville, Kristiina kertoo. Monotypia 1/1, painettu eläviä kasveja käyttäen. - Oppiminen on elinikäistä. Useimmiten uuden tietotaidon oppiminen on hauskaa. Ryhmässä vuorovaikutus on antoisaa. Asioihin saa uusia näkökulmia. Päivä harrastuksen parissa nollaa päätä ja kro...