Siirry pääsisältöön

Innostusta, harjoitusta ja luovuutta

Jalasjärveläinen Matti Ahtola opettaa Kurikan kansalaisopistossa puutöitä tiistai- ja torstai-iltaisin, lauantaisin on tarjolla puutöitä naisille. Alkavana lukuvuonna 2020-2021 puutyöt jatkavat toimintaansa Jalasjärven koulukeskuksen uusissa tiloissa. Mukaan toivotetaan tervetulleiksi uudet ja vanhat opiskelijat. 

Varsinaisen työuransa Ahtola on tehnyt metsäteollisuuden puunhankinnassa työnjohto- ja esimiestehtävissä, mutta oma kiinnostus kädentaitoihin ja etenkin puutöihin on houkutellut toimimaan kansalaisopistossa jo 40 vuotta. 

Matti Ahtola

Ahtola oli ensin kansalaisopistossa opiskelijan roolissa parikymmentä vuotta edesmenneen koristeveistomestari Oiva Kentan opissa. Näitä oppeja Ahtola edelleen muistaa kiitollisuudella. Nyt Ahtola on toiminut itsekin puutöiden opettajana jo lähes 25 vuotta ja suorittanut myös opettajaopinnot. Kansalaisopistossa tiedot ja taidot ovat karttuneet sekä opiskelijan että opettajan roolissa. 

Taitojen ylläpitäminen vaatii jatkuvaa harjoitusta, innostuneisuutta ja kiinnostusta - kokeilunhalua ja luovuutta unohtamatta. Opettajana toimien voi välittää oppimiaan kädentaitoja eteenpäin niistä kiinnostuneille. Puutyön lisäksi Ahtolaa kiinnostavat hopeatyöt, entisöinti ja puukonvalmistus, ja miehen saattaakin tavata opiskelijan roolissa näillä kursseilla. 

Suomalainen puu ihastuttaa

Menneiltä vuosilta Ahtola muistaa tapauksen koristeveistokurssilta. Opettaja Oiva Kentan mukana kurssilla oli Jurvaan opiskelemaan saapunut ranskalainen puualan opiskelija. 

- Keskustelin Oivan kanssa, mitä antaisin vierailijalle lahjaksi. Kävin hakemassa kotoani ison kappaleen raidanjuurivisaa ja sahasin sen muutaman millimetrin vahvuisiksi levyiksi. Annoin nämä ranskalaiselle, joka oli aivan hämillään saamastaan lahjasta. Kiitokset tulivat moneen kertaan. Myöhemmin kuulin Oivalta, mitä ranskalainen oli tehnyt saamallaa lahjalla. Hän oli päällystänyt sillä korulippaita ja ihmetellyt moneen kertaan, miten Suomesta voi löytyä niin kauniskuvioista puuta, Ahtola muistelee.

Ahtolan tervalepästä valmistama rengin viinakaappi. 


 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Romanikieli vahva osa identiteettiä

Peräseinäjokelainen Taito Lindeman aloittaa syyskuussa romanikielen opettamisen Kurikan kansalaisopistossa. - Työni ohella olen aktiivisesti mukana myös seurakunnan vapaaehtoistyössä. Olen tehnyt mm. Itä-Euroopan alueella romanien parissa lähetystyötä ja siellä ihaillut, kuinka he puhuvat aivan arkikielenään romanikieltä. Tämä on herättänyt sydämessäni halua tuoda tätä samaa myös omaan kotimaahani. Taito Lindeman - Olen itse oppinut romanikielen lapsuudenkodissa ja vähän lisäksi myös aikuisenakin, pääasiassa ihan puheen kautta. Isovanhempani, vanhempani ja vanhemmat veljeni puhuivat paljon romanikieltä kun asuin vielä kotona, joten en voinut jäädä osattomaksi. - Huolenani on, että romanikieli on vähentynyt runsaasti. Itse näen että kielemme on vahva osa meidän identiteettiä. Toiveenani on että kieli elpyisi ihan puheen tasolle asti. - Haluaisin rohkaista ja kannustaa opettelemaan sitä, minkä olemme aikojen saatossa saattaneet kadottaa. Esi-isiemme kieli on vahva osa romanikult...

60-vuotiaan Kurikkalan Setlementin lämminhenkinen juhla

Kansalaisopistossa mahdollisuus elinikäiseen oppimiseen, kuntalaisille yhteisöllinen paikka kasvaa ja kehittyä ja tulevaisuudessa arvokkaan tehtävän jatkaminen olivat esiin nousseita teemoja, kun  27.10.2024 juhlittiin Kurikkalan Setlementin 60-vuotisjuhlia. Kurikkalan salin olivat juhlaa varten koristelleet Taidekoulu Tekevän kuvataiteen ja käsityön oppilaat opettajiensa Anne Luoman, Minna Salosen ja Niina Keltamäen johdolla. Kuva: Heidi Pajuluoma Avaussanoissa Kurikkalan Setlementin toiminnanjohtaja Päivi Rantamäki toivotti tervetulleeksi juhlistamaan yhdistystä, joka perustettiin 1964 ensimmäisenä maaseudun setlementtinä tarjoamaan päivähoitoa ja kansalaisopistotoimintaa. Kurikkalan Setlementin toiminta on vuosikymmenten saatossa muuttunut, mutta kansalaisopistotoiminta on säilynyt vuodesta 1965 lähtien. Kurssitoiminta alkoi kansalaisten perustaidoilla (esim. konekirjoitus ja maatalouden verotus) ja nykyäänkin  perustaitojen opetusta on tarjolla kansalaisopistoissa. Kurikka...

Kursseille voi tulla kuka vain - vasta-alkaja tai konkari

Kurikkalainen Anneli Kentta opettaa Kurikan kansalaisopistossa kursseja Nuppilukkolaukut ja -kukkarot sekä Laukut ja reput.  - Ensimmäinen ammattini on ompelija, mutta kun vuosien saatossa ei töitä enää ollut, luin lähihoitajaksi. Työn ohessa opiskelin Suomen Yrittäjäopistossa kädentaidon ohjaajaksi. Monia vuosia olen käynyt kansalaisopiston kursseilla. Minulta kysyttiin vuosi sitten keväällä, jos alkaisin opettamaan Nuppilukkolaukut ja -kukkarot -kurssia .  - Tämän vuoden keväällä kysyttiin, ottaisinko kopin myös Reput ja Laukut -kurssista . Molempiin lupauduin.  - Perheeseeni kuuluu puoliso, lapsia ja lapsenlapsia sekä kääpiövillakoira Rölli. Lapsista 2 asustelee vielä kotona.  - Kursseille voi tulla kuka vain - vasta-alkaja tai konkari - koska malleja on suunniteltu siten, että jokaiselle löytyy jotakin.