Siirry pääsisältöön

Kiva että harrastus säilyi maailmantilanteesta huolimatta

Kun koronaviruksen leviäminen pakotti kansalaisopistot sulkemaan tilansa ja keskeyttämään lähiopetuksen, vaihtoehtona opetuksen jatkamiselle oli etäopetus. Kurikan kansalaisopistossa tilaisuuteen tarttui 14 opettajaa, jotka järjestivät etäopetusta 35 kurssilla lähes 400 opiskelijalle. Ajatuksiaan etäopiskelusta ja etäopettamisesta kertovat musiikin yksilöopiskelijat Maiju Rajala ja Anja Piirto sekä kuvataidekoululainen Lilli Lappalainen yhdessä äitinsä Ella Kivimäen kanssa. Opettajien näkemyksistä kertovat kuvataidekoulu TEKEVÄn opettaja Minna Salonen ja naisten liikuntakurssien opettaja Johanna Penttinen.

Opiskelijoiden ajatuksia etäopetuksesta

Etäkursseille osallistuneilla opiskelijoilla oli vaihtelevasti kokemusta aikaisemmasta etäopiskelusta - osa oli opiskellut verkossa aiemminkin, osa aloitti nyt olosuhteiden pakottamana. Tieto oman kurssin keskeytymisestä harmitti kaikkia opiskelijoita.
- Oli mukava tieto, että kurssi sittenkin jatkuu, Maiju Rajala muistelee.
Opiskelijat suhtautuivat uteliaasti siihen, miten etäopetus oikein toteutetaan ja pohtivat, miten opiskelu kotona sujuu.
- Ensin ajattelin, että olisi mukavampaa jatkaa kurssia niin kuin ennenkin. Tehtävien teko oli kuitenkin kivaa ja helppoa, kun vain sai jonkin idean ensin, Lilli Lappalainen kertoo.

Opiskelu kotona on sujunut kaikilla haastatelluilla opiskelijoilla hyvin.
- Kaikki oli hirveän helppoa, uutta ja mukavaa, Anja Piirto toteaa.
Etäopetus mahdollisti uusien kappaleiden harjoittelemisen ja opettajan palautteen saamisen. Käytetyt tallenteet ovat esimerkiksi mahdollistaneet sen, että opettajan ohjeisiin on voinut palata kotona useasti. Kuvataidekoululaisen perheessä pohdittiin, täytyykö kotiin hankkia erilaisia välineitä ja ovatko tehtävät kuinka vaikeita. Nyt Lilli Lappalainen ja Ella Kivimäki toteavat, että kaikki tehtävät olisi pystynyt toteuttamaan ihan tavallisilla ja kynillä ja paperilla, tai kotoa löytyvillä tavaroilla. Ohjeet olivat selkeitä ja apua sai tarvittaessa nopeasti. Harmittamaan jäi se, että ei voinut nähdä kurssilla olevia kavereita.

Vaikka etäopetus sujuikin hyvin ja oli hienoa, että kurssi järjestettiin loppuun asti, kaikki ovat sitä mieltä, että lähiopetus on parempi vaihtoehto. Yhtä yksimielisiä opiskelijat ovat siitä, että etäopiskelu voisi jatkua myös tulevaisuudessa - ainakin jossakin muodossa ja joillakin kursseilla. Erikoiseen koronakevääseen kansalaisopiston etäkurssi toi iloa ja hauskuutta sekä sen opin, että taidetta voi tehdä vaikka puun lehdistä ja risuista.

Poro. Kuva: Ella Kivimäki

Opettajien ajatuksia etäopetuksesta

Myös opettajia harmitti kurssien keskeytyminen. Sekä Minna Salonen että Johanna Penttinen päättivät kuitenkin kokeilla etäopetuksen järjestämistä. Salonen oli yhteydessä Kuvataidekoulu TEKEVÄn oppilaisiinsa sähköpostin, tekstiviestien ja WhatsAppin välityksellä ja tekniikkaa suuremmaksi haasteeksi muodostuikin se, miten tehtävistä saisi mahdollisimman selkeitä ja informatiivisia. Naisliikuntaa opettava Penttinen perehtyi Google Meetin käyttöön kodin harjoitusyleisön kanssa ja joutui miettimään myös sitä, miten suurella alueella kameran edessä voi liikkua.

Vaikka etäopetus opettajan näkökulmasta vähentää opiskelijoiden välitöntä palautetta ja aiheuttaa päänvaivaa teknisten laitteiden säätämisessä sekä sen pohtimisessa, mikä määrä yhteydenottoja on sopivasti, tarjoaa se myös hyviäkin puolia. 
- Kaikki eivät pysty ryhmätilanteessa keskittymään yhtä hyvin kuin yksin. Ryhmän puuttuminen myös kehittää jokaisen omaa luovuutta, kun mallia ei tule katsottua kaverilta. Palautuneet teoskuvat kertovat, että lapset olivat oivaltaneet, mistä tehtävässä oli kyse ja että niiden tekemiseen oli keskitytty, Salonen toteaa.


Nutturapää. Kuva: Ella Kivimäki

- Etäjumppa sai innostumaan sellaisiakin opiskelijoita, joita ei muuten lähiopetuksessa aina näe. Jos ääni ja kuva välillä olivatkin epätasalaatuisia, jumpat koettiin silti hikisinä ja tekemisen arvoisina, arvioi Penttinen.

Vaikka molemmat opettajat ovat tyytyväisiä siihen, että kurssit saatiin vietyä päätökseen, etäopetuksen toteuttaminen mietityttää. Varsinkin pienet lapset tarvitsevat vanhempien tukea etätehtävissä ja ryhmän yhteishengen ylläpitämiseen pitäisi kehittää etäopetukseen soveltuvia menetelmiä. Kaikki kurssien opiskelijat eivät osallistuneet etäopetukseen, joko teknisten haasteiden tai muiden syiden vuoksi. 

- Etätyö ja virtuaalisuus yleensäkin ovat nykypäivää, Salonen toteaa. 
Etäopetuksesta ja sen välineistä kansalaisopiston opettajat yleisesti toivovat lisää koulutusta. Nähtäväksi jää, missä määrin etäopetus ottaa sijaa kansalaisopistoissa. Opiskelijathan etäopetuksen suosion jatkossa määrittelevät. Nyt on kuitenkin todistettu, että poikkeusoloissa etäopetus on vaihtoehto myös kansalaisopistoissa.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ohjelma: Kevätnäyttelysuunnistus 27.-28.4.2024

Päivitetty 12.4.2024. Tiedot päivittyvät. Huhtikuun viimeisenä viikonloppuna järjestetään Kurikan kansalaisopiston kuvataiteen ja käden taitojen kevätnäyttely  kurssien toimitiloissa . Näyttely on avoinna la 27.4. klo 10-14 ja su 28.4. klo 12-18. Vierailla voi valitsemissaan kohteissa. Kannustamme osallistumaan näyttelysuunnistukseen siten, että kahden päivän aikana kiertää monta näyttelykohdetta ja kerää leimoja näyttelypassiin. Täyden passin (6 vierailukohdetta) voi palauttaa mihin tahansa näyttelykohteeseen ja näin osallistua opistolahjakorttien arvontaan. Näyttelypasseja ja ohjelmia saa kirjastoilta ja opistolta 17.4. alkaen. Niitä on jaossa myös kaikissa näyttelykohteissa. Merkitse päivä jo kalenteriin ja seuraa tiedotusta! Monissa näyttelypisteissä myynnissä kahvia ja arpoja. Vierailtavat kohteet Jalasjärvi Iloniemi, opistotila , Koskitie 5, Jalasjärvi  Keramiikka,  Kivat käsityöt, Kudonta, Lasityöt, Lasten kuvataiteen perusopetus, Makramee, Tölkinavaajatyöt  Luopajärven kudonta

Käsityön ilon jakaminen viikon huippuhetkiä

Kurikkalaislähtöinen kädentaitojen opettaja Riitta Koskinen opettaa Kurikan kansalaisopistossa tällä hetkellä Kudonta ja käsityö -kursseilla sekä lyhyillä kranssien, kynttilöiden ja korttien valmistamisen kursseilla. Tarjolla oli syksyllä myös Kangaspuilla kutomisen perusteita -kurssi, joka on laadittu osaamisperusteiseksi siten, että halutessaan opiskelija voi saada siitä opintopisteitä.  Riitta on ahkera käsitöiden tekijä itsekin.  - Päivitän omilla käsitöilläni  @rullaliisa Instagram-tiliä ja nautin käsityösohvani idearikkaudesta. Kerron myös Kurikan kansalaisopiston Facebook-tilillä kädentaitoryhmieni kuulumisia pari kertaa kuukaudessa. Kuva Timo Niemelä - Kurikan kansalaisopiston lisäksi opetan Kauhajoen kansalaisopistoissa ja opettaminen on tällä hetkellä ainoa työni. Koska nyt on joulutauko, käytän aikani opiskeluun ja käsitöihin. Aloitin elokuussa Jyväskylän ammatillisessa opettajakorkeakoulussa ammatillisen opettajan pedagogiset opinnot, ja nyt aion kiriä opintojani ja kutoa i

Päivä harrastuksen parissa nollaa päätä ja kroppaa

Kurikkalainen Kristiina Lohiluoma opettaa Kurikan kansalaisopistossa tällä lukukaudella grafiikkaa kankaalle, sekä ohjaa kuntouttavan työtoiminnan Joppari-ryhmää.  Kristiina Lohiluoma Aiemmin ohjelmassa on ollut myös  lino/puupiirroskurssi ja metalligrafiikkaa. Kurikan kansalaisopiston lisäksi Lohiluoma opettaa myös muissa alueen kansalaisopistoissa. Kevätkokous. Metalligrafiikkaa. Perinteinen kuparilevyn viivasyövytys ja hartsilla sävypinnat. - Opin grafiikan tekemiseen olen hankkinut vuosien varrella eri kansalaisopistojen kursseilla.  Useiden vuosien kurssien jälkeen alettiin kyselemään valmiutta siirtyä ohjaamaan metalligrafiikan kurssille. Sehän sopi. Hankittu tietotaito on hyvä siirtää nuoremmille sukupolville, Kristiina kertoo. Monotypia 1/1, painettu eläviä kasveja käyttäen. - Oppiminen on elinikäistä. Useimmiten uuden tietotaidon oppiminen on hauskaa. Ryhmässä vuorovaikutus on antoisaa. Asioihin saa uusia näkökulmia. Päivä harrastuksen parissa nollaa päätä ja kroppaa. Tutustuu