Siirry pääsisältöön

Koronaviruksen vaikutukset opiston toimintaan

Tervehdys uutiskirjeen ahkerat lukijat, 


yhteiskuntaamme ravistelee ennalta arvaamaton, tuntematon uhka, koronavirus. Opiston toimintaan se iski 13.3., kun Kurikan kaupunki ilmoitti sulkevansa opetustilat muilta käyttäjiltä kuin koululaisilta. Tällöin opiston toiminta lamaantui osittain, ja yhdenvertaisuuden nimissä opetus evättiin kaikilta kurssilaisilta. Tästä olemme tiedottaneet opiskelijoille tekstiviestillä tai soittamalla. 

Suomen valtionhallinnon taholta poikkeustila julistettiin 18.3., jolloin rajoitettiin mm. yli 70-vuotiaiden liikkumista. Opetustoimi ja –tilat suljettiin kokonaan muilta kuin alakoululaisilta.  

Kuinka nämä toimenpiteet näkyvät Kurikan kansalaisopiston arjessa? 


Kevätlukukauden opetus on pääsääntöisesti pysähdyksissä ainakin 13.5. asti, lukuun ottamatta niitä kursseja, joiden etäopetukseen siirtymisestä opiskelijoille erikseen ilmoitettu Muut kurssit jatkuvat mahdollisuuksien mukaan joko jo tänä keväänä tai syksyllä, ennen uuden lukukauden alkua. Seuraamme tiiviisti tilanteen kehittymistä ja ilmoitamme opiskelijoille heti, kun on mahdollista järjestää keskeytyneet kurssit. 

Etäopetusta järjestetään niillä kursseilla, joilla se on mahdollista.  Jotta etäopetus on mahdollista, on muutamien perusasioiden oltava kunnossa. Ensinnäkin opetettavan aiheen on oltava sellainen, että sen opiskelu onnistuu myös kotona, vrtkudonta tai sorvaus. Toiseksi opettajalla ja opiskelijoilla on oltava valmiudet vuorovaikutteiseen kommunikointiin erilaisten välineiden avulla, esim. lankapuhelin ei tähän riitä. Etäopetuksen käyttöönotossa on opistolla suuria haasteita välineistön taholta, meillä ei ole lainata opettajille tarvittavia välineitä Onneksi osa opettajista on ottanut haasteen vastaan ja sopinut niistä käytänteistä, joiden kautta etäopetus on mahdollista. Kansalaisopiston järjestämästä etäopetuksesta on laissa ja asetuksessa säädetty tiettyjä asioitajoiden on täytyttävä annettaessa etäopetusta. 

Harmikseni on todettava, että kevään suurnäyttely jouduttiin perumaan. Toivottavasti näyttely voidaan järjestää ensi keväänä entistä ehompana ja näyttävämpänä! Opiston Facebook-sivulla löytyy makupaloja edellisistä näyttelyistä, käykää kurkkaamassa. 

Tätä kirjoittaessani siirryttiin kesäaikaan ja aurinko paistaa, joten toiveissa on uuden alku. Opisto suunnittelee ensi lukuvuoden opinto-ohjelmaa, johon kerätään monia vanhoja, jo tuttuja kursseja, mutta myös paljon uutta ja kiinnostavaaKorona pysäytti elämän hetkeksi, jatketaan kuitenkin kohti kesää ja uusia haasteita. 

Pysytään terveinä! 

Päivi Rantamäki
rehtori

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Romanikieli vahva osa identiteettiä

Peräseinäjokelainen Taito Lindeman aloittaa syyskuussa romanikielen opettamisen Kurikan kansalaisopistossa. - Työni ohella olen aktiivisesti mukana myös seurakunnan vapaaehtoistyössä. Olen tehnyt mm. Itä-Euroopan alueella romanien parissa lähetystyötä ja siellä ihaillut, kuinka he puhuvat aivan arkikielenään romanikieltä. Tämä on herättänyt sydämessäni halua tuoda tätä samaa myös omaan kotimaahani. Taito Lindeman - Olen itse oppinut romanikielen lapsuudenkodissa ja vähän lisäksi myös aikuisenakin, pääasiassa ihan puheen kautta. Isovanhempani, vanhempani ja vanhemmat veljeni puhuivat paljon romanikieltä kun asuin vielä kotona, joten en voinut jäädä osattomaksi. - Huolenani on, että romanikieli on vähentynyt runsaasti. Itse näen että kielemme on vahva osa meidän identiteettiä. Toiveenani on että kieli elpyisi ihan puheen tasolle asti. - Haluaisin rohkaista ja kannustaa opettelemaan sitä, minkä olemme aikojen saatossa saattaneet kadottaa. Esi-isiemme kieli on vahva osa romanikult...

60-vuotiaan Kurikkalan Setlementin lämminhenkinen juhla

Kansalaisopistossa mahdollisuus elinikäiseen oppimiseen, kuntalaisille yhteisöllinen paikka kasvaa ja kehittyä ja tulevaisuudessa arvokkaan tehtävän jatkaminen olivat esiin nousseita teemoja, kun  27.10.2024 juhlittiin Kurikkalan Setlementin 60-vuotisjuhlia. Kurikkalan salin olivat juhlaa varten koristelleet Taidekoulu Tekevän kuvataiteen ja käsityön oppilaat opettajiensa Anne Luoman, Minna Salosen ja Niina Keltamäen johdolla. Kuva: Heidi Pajuluoma Avaussanoissa Kurikkalan Setlementin toiminnanjohtaja Päivi Rantamäki toivotti tervetulleeksi juhlistamaan yhdistystä, joka perustettiin 1964 ensimmäisenä maaseudun setlementtinä tarjoamaan päivähoitoa ja kansalaisopistotoimintaa. Kurikkalan Setlementin toiminta on vuosikymmenten saatossa muuttunut, mutta kansalaisopistotoiminta on säilynyt vuodesta 1965 lähtien. Kurssitoiminta alkoi kansalaisten perustaidoilla (esim. konekirjoitus ja maatalouden verotus) ja nykyäänkin  perustaitojen opetusta on tarjolla kansalaisopistoissa. Kurikka...

Kursseille voi tulla kuka vain - vasta-alkaja tai konkari

Kurikkalainen Anneli Kentta opettaa Kurikan kansalaisopistossa kursseja Nuppilukkolaukut ja -kukkarot sekä Laukut ja reput.  - Ensimmäinen ammattini on ompelija, mutta kun vuosien saatossa ei töitä enää ollut, luin lähihoitajaksi. Työn ohessa opiskelin Suomen Yrittäjäopistossa kädentaidon ohjaajaksi. Monia vuosia olen käynyt kansalaisopiston kursseilla. Minulta kysyttiin vuosi sitten keväällä, jos alkaisin opettamaan Nuppilukkolaukut ja -kukkarot -kurssia .  - Tämän vuoden keväällä kysyttiin, ottaisinko kopin myös Reput ja Laukut -kurssista . Molempiin lupauduin.  - Perheeseeni kuuluu puoliso, lapsia ja lapsenlapsia sekä kääpiövillakoira Rölli. Lapsista 2 asustelee vielä kotona.  - Kursseille voi tulla kuka vain - vasta-alkaja tai konkari - koska malleja on suunniteltu siten, että jokaiselle löytyy jotakin.