Siirry pääsisältöön

Koronaviruksen vaikutukset opiston toimintaan

Tervehdys uutiskirjeen ahkerat lukijat, 


yhteiskuntaamme ravistelee ennalta arvaamaton, tuntematon uhka, koronavirus. Opiston toimintaan se iski 13.3., kun Kurikan kaupunki ilmoitti sulkevansa opetustilat muilta käyttäjiltä kuin koululaisilta. Tällöin opiston toiminta lamaantui osittain, ja yhdenvertaisuuden nimissä opetus evättiin kaikilta kurssilaisilta. Tästä olemme tiedottaneet opiskelijoille tekstiviestillä tai soittamalla. 

Suomen valtionhallinnon taholta poikkeustila julistettiin 18.3., jolloin rajoitettiin mm. yli 70-vuotiaiden liikkumista. Opetustoimi ja –tilat suljettiin kokonaan muilta kuin alakoululaisilta.  

Kuinka nämä toimenpiteet näkyvät Kurikan kansalaisopiston arjessa? 


Kevätlukukauden opetus on pääsääntöisesti pysähdyksissä ainakin 13.5. asti, lukuun ottamatta niitä kursseja, joiden etäopetukseen siirtymisestä opiskelijoille erikseen ilmoitettu Muut kurssit jatkuvat mahdollisuuksien mukaan joko jo tänä keväänä tai syksyllä, ennen uuden lukukauden alkua. Seuraamme tiiviisti tilanteen kehittymistä ja ilmoitamme opiskelijoille heti, kun on mahdollista järjestää keskeytyneet kurssit. 

Etäopetusta järjestetään niillä kursseilla, joilla se on mahdollista.  Jotta etäopetus on mahdollista, on muutamien perusasioiden oltava kunnossa. Ensinnäkin opetettavan aiheen on oltava sellainen, että sen opiskelu onnistuu myös kotona, vrtkudonta tai sorvaus. Toiseksi opettajalla ja opiskelijoilla on oltava valmiudet vuorovaikutteiseen kommunikointiin erilaisten välineiden avulla, esim. lankapuhelin ei tähän riitä. Etäopetuksen käyttöönotossa on opistolla suuria haasteita välineistön taholta, meillä ei ole lainata opettajille tarvittavia välineitä Onneksi osa opettajista on ottanut haasteen vastaan ja sopinut niistä käytänteistä, joiden kautta etäopetus on mahdollista. Kansalaisopiston järjestämästä etäopetuksesta on laissa ja asetuksessa säädetty tiettyjä asioitajoiden on täytyttävä annettaessa etäopetusta. 

Harmikseni on todettava, että kevään suurnäyttely jouduttiin perumaan. Toivottavasti näyttely voidaan järjestää ensi keväänä entistä ehompana ja näyttävämpänä! Opiston Facebook-sivulla löytyy makupaloja edellisistä näyttelyistä, käykää kurkkaamassa. 

Tätä kirjoittaessani siirryttiin kesäaikaan ja aurinko paistaa, joten toiveissa on uuden alku. Opisto suunnittelee ensi lukuvuoden opinto-ohjelmaa, johon kerätään monia vanhoja, jo tuttuja kursseja, mutta myös paljon uutta ja kiinnostavaaKorona pysäytti elämän hetkeksi, jatketaan kuitenkin kohti kesää ja uusia haasteita. 

Pysytään terveinä! 

Päivi Rantamäki
rehtori

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ohjelma: Kevätnäyttelysuunnistus 27.-28.4.2024

Päivitetty 12.4.2024. Tiedot päivittyvät. Huhtikuun viimeisenä viikonloppuna järjestetään Kurikan kansalaisopiston kuvataiteen ja käden taitojen kevätnäyttely  kurssien toimitiloissa . Näyttely on avoinna la 27.4. klo 10-14 ja su 28.4. klo 12-18. Vierailla voi valitsemissaan kohteissa. Kannustamme osallistumaan näyttelysuunnistukseen siten, että kahden päivän aikana kiertää monta näyttelykohdetta ja kerää leimoja näyttelypassiin. Täyden passin (6 vierailukohdetta) voi palauttaa mihin tahansa näyttelykohteeseen ja näin osallistua opistolahjakorttien arvontaan. Näyttelypasseja ja ohjelmia saa kirjastoilta ja opistolta 17.4. alkaen. Niitä on jaossa myös kaikissa näyttelykohteissa. Merkitse päivä jo kalenteriin ja seuraa tiedotusta! Monissa näyttelypisteissä myynnissä kahvia ja arpoja. Vierailtavat kohteet Jalasjärvi Iloniemi, opistotila , Koskitie 5, Jalasjärvi  Keramiikka,  Kivat käsityöt, Kudonta, Lasityöt, Lasten kuvataiteen perusopetus, Makramee, Tölkinavaajatyöt  Luopajärven kudonta

Käsityön ilon jakaminen viikon huippuhetkiä

Kurikkalaislähtöinen kädentaitojen opettaja Riitta Koskinen opettaa Kurikan kansalaisopistossa tällä hetkellä Kudonta ja käsityö -kursseilla sekä lyhyillä kranssien, kynttilöiden ja korttien valmistamisen kursseilla. Tarjolla oli syksyllä myös Kangaspuilla kutomisen perusteita -kurssi, joka on laadittu osaamisperusteiseksi siten, että halutessaan opiskelija voi saada siitä opintopisteitä.  Riitta on ahkera käsitöiden tekijä itsekin.  - Päivitän omilla käsitöilläni  @rullaliisa Instagram-tiliä ja nautin käsityösohvani idearikkaudesta. Kerron myös Kurikan kansalaisopiston Facebook-tilillä kädentaitoryhmieni kuulumisia pari kertaa kuukaudessa. Kuva Timo Niemelä - Kurikan kansalaisopiston lisäksi opetan Kauhajoen kansalaisopistoissa ja opettaminen on tällä hetkellä ainoa työni. Koska nyt on joulutauko, käytän aikani opiskeluun ja käsitöihin. Aloitin elokuussa Jyväskylän ammatillisessa opettajakorkeakoulussa ammatillisen opettajan pedagogiset opinnot, ja nyt aion kiriä opintojani ja kutoa i

Päivä harrastuksen parissa nollaa päätä ja kroppaa

Kurikkalainen Kristiina Lohiluoma opettaa Kurikan kansalaisopistossa tällä lukukaudella grafiikkaa kankaalle, sekä ohjaa kuntouttavan työtoiminnan Joppari-ryhmää.  Kristiina Lohiluoma Aiemmin ohjelmassa on ollut myös  lino/puupiirroskurssi ja metalligrafiikkaa. Kurikan kansalaisopiston lisäksi Lohiluoma opettaa myös muissa alueen kansalaisopistoissa. Kevätkokous. Metalligrafiikkaa. Perinteinen kuparilevyn viivasyövytys ja hartsilla sävypinnat. - Opin grafiikan tekemiseen olen hankkinut vuosien varrella eri kansalaisopistojen kursseilla.  Useiden vuosien kurssien jälkeen alettiin kyselemään valmiutta siirtyä ohjaamaan metalligrafiikan kurssille. Sehän sopi. Hankittu tietotaito on hyvä siirtää nuoremmille sukupolville, Kristiina kertoo. Monotypia 1/1, painettu eläviä kasveja käyttäen. - Oppiminen on elinikäistä. Useimmiten uuden tietotaidon oppiminen on hauskaa. Ryhmässä vuorovaikutus on antoisaa. Asioihin saa uusia näkökulmia. Päivä harrastuksen parissa nollaa päätä ja kroppaa. Tutustuu