Siirry pääsisältöön

Kurikan Pelimannit ja Kipinä-hanke nauttivat musiikista päiväkodeissa

Pelimannit innostuivat jakamaan soittamisen iloa Kipinä-hankkeessa mukana oleviin Kurikan varhaiskasvatusyksiköihin. Pelimannit suunnittelivat ja toteuttivat musiikillisen hetken, jossa oli mukana basisti, rumpali, huuliharpisteja, solisteja ja harmonikkataitureita.

Musiikilliset hetken toteutettiin Jalasjärvellä Tenavatien ja Luopajärven päiväkodeissa, Jurvan Kunnannupussa ja Kurikan Jyrän päiväkodissa. Vierailut toteutettiin tammi- ja helmikuun taitteessa.

Musiikillinen hetki kesti noin tunnin. Se piti sisällään soittimien ääninäytteitä, soitinhistoriaa, soittimiin tutustumista ja useita taputtamaan ja tanssimaankin houkuttelevia soitto- ja lauluesityksiä.

Musiikillinen hetki piti sisällään soittimiin tutustumista.
- Pelimannit jakautuivat pieniin ryhmiin jokaiseen päiväkotiin, että myös kaikilla pelimanneilla olisi mahdollisuus osallistua, koska innostuneita osallistujia riitti. Kaikista soittimista saatiin kerättyä ryhmät ja laulajakin mukaan, Pelimannien opettaja Jaana Pihlaja kertoo.

- Lapset saivat myös osallistua lauluihin niin laulamalla kuin rytmisoittimillakin - ja sehän oli mahtavaa, lapset olivat innolla mukana. Kerrottiin lapsille meidän soittimistamme: huuliharpusta, harmonikasta, rummuista ja bassokitarasta. Esityksen lopuksi lapset saivat aina kokeilla eri soittimia, Pihlaja jatkaa.

Esityksen lopuksi lapset saivat aina kokeilla soittimia.
- Kiitos hankeen vetäjä Virpi Timoselle, tämä oli pelimannien mielestä tosi mukava kokemus! Kenties tulevaisuudessa näistä päiväkodeista tulee uusia pelimanneja, Pihlaja päättää.

Hanke antaa varhaiskasvatuksen arkeen sopivasti lisämausteita, kipinöitä ja tapoja nähdä maailmaa toisin. Hankkeen tarkoituksena on luoda ja tuoda pieni hetki hyvinvointia arkeen. Mukana olleena voin sanoa, että on ollut ilo seurata sekä lasten että aikuisten silmien paloa, kun Pelimannien soittimet alkoivat päästellä ääniään ja lapset saivat itse kokeilla soittimia. Lasten ja soittajien kohtaamisista jää ihanat jäljet sydämeen.

Millainen ääni tästä lähtee?
Viimeisessä soittopaikassa Kurikan Pelimannien monitoiminainen (puheenjohtaja, sihteeri ja soitonohjaaja) Jaana Pihlaja heitti ilmaan ajatuksen, että soiton ei välttämättä täydy loppua tähän. Jää nähtäväksi ja kuultavaksi, jatkaako Pelimannit soitonsanomaansa varhaiskasvatuksessa.

Musiikki jaksaa kiinnostaa.
Kurikan Pelimannit tuli osaksi Kipinä-hanketta, joka aloitti toimintansa syyskuussa 2019. Hankkeen tavoitteena on tuoda taidetta ja kulttuuria eteläpohjalaisiin varhaiskasvatusyksiköihin lasten ja kasvattajien koettavaksi ja osallistuttavaksi. Nyt hankkeessa on mukana 14 varhaiskasvatusyksikköä Alahärmästä, Lapualta, Kauhajoelta, Kauhavalta, Kurikasta, Seinäjoelta ja Ylihärmästä. Mukana on noin 1000 lasta ja 100 kasvattajaa.

Kipinän kokonaisuutta rakennetaan niin, että taide-elämyksiin on mahdollisimman helppoa ja vaivatonta osallistua. Taide tuodaan osaksi päiväkotien arkea. Tähän mennessä varhaiskasvatusyksiköt ovat saaneet nauttia musiikista, teatterista ja visuaalisista taiteista, myös kasvattajien luovuutta on kutiteltu luovuuskoulutuksissa. 


Soitetaan yhdessä.
Jatkossa on luvassa kokemuksellisia eri taiteenlajien yhdistelmiä. Kipinä-hanke kulminoituu Seinäjoelle Kalevan Navettaan koottuun näyttelyyn ja festariin kahdeksi kuukaudeksi joulu-tammikuussa 2021-2022.

Pelimannien ja Kipinän yhteistyöstä saa kiittää Kurikan kansalaisopistoa ja koulutussuunnittelija Kristiina Väliniemenä. Kipinässä mukana olevien päiväkotien henkilökuntaa ja johtajia Mari Kittilää, Hanna-Mari Lapikistoa ja Tarja-Maarit Suvisalmea kiitän lämpimästä yhteistyöstä.

Virpi Timonen, kuvat Virpi Timonen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ohjelma: Kevätnäyttelysuunnistus 27.-28.4.2024

Päivitetty 12.4.2024. Tiedot päivittyvät. Huhtikuun viimeisenä viikonloppuna järjestetään Kurikan kansalaisopiston kuvataiteen ja käden taitojen kevätnäyttely  kurssien toimitiloissa . Näyttely on avoinna la 27.4. klo 10-14 ja su 28.4. klo 12-18. Vierailla voi valitsemissaan kohteissa. Kannustamme osallistumaan näyttelysuunnistukseen siten, että kahden päivän aikana kiertää monta näyttelykohdetta ja kerää leimoja näyttelypassiin. Täyden passin (6 vierailukohdetta) voi palauttaa mihin tahansa näyttelykohteeseen ja näin osallistua opistolahjakorttien arvontaan. Näyttelypasseja ja ohjelmia saa kirjastoilta ja opistolta 17.4. alkaen. Niitä on jaossa myös kaikissa näyttelykohteissa. Merkitse päivä jo kalenteriin ja seuraa tiedotusta! Monissa näyttelypisteissä myynnissä kahvia ja arpoja. Vierailtavat kohteet Jalasjärvi Iloniemi, opistotila , Koskitie 5, Jalasjärvi  Keramiikka,  Kivat käsityöt, Kudonta, Lasityöt, Lasten kuvataiteen perusopetus, Makramee, Tölkinavaajatyöt  Luopajärven kudonta

Käsityön ilon jakaminen viikon huippuhetkiä

Kurikkalaislähtöinen kädentaitojen opettaja Riitta Koskinen opettaa Kurikan kansalaisopistossa tällä hetkellä Kudonta ja käsityö -kursseilla sekä lyhyillä kranssien, kynttilöiden ja korttien valmistamisen kursseilla. Tarjolla oli syksyllä myös Kangaspuilla kutomisen perusteita -kurssi, joka on laadittu osaamisperusteiseksi siten, että halutessaan opiskelija voi saada siitä opintopisteitä.  Riitta on ahkera käsitöiden tekijä itsekin.  - Päivitän omilla käsitöilläni  @rullaliisa Instagram-tiliä ja nautin käsityösohvani idearikkaudesta. Kerron myös Kurikan kansalaisopiston Facebook-tilillä kädentaitoryhmieni kuulumisia pari kertaa kuukaudessa. Kuva Timo Niemelä - Kurikan kansalaisopiston lisäksi opetan Kauhajoen kansalaisopistoissa ja opettaminen on tällä hetkellä ainoa työni. Koska nyt on joulutauko, käytän aikani opiskeluun ja käsitöihin. Aloitin elokuussa Jyväskylän ammatillisessa opettajakorkeakoulussa ammatillisen opettajan pedagogiset opinnot, ja nyt aion kiriä opintojani ja kutoa i

Päivä harrastuksen parissa nollaa päätä ja kroppaa

Kurikkalainen Kristiina Lohiluoma opettaa Kurikan kansalaisopistossa tällä lukukaudella grafiikkaa kankaalle, sekä ohjaa kuntouttavan työtoiminnan Joppari-ryhmää.  Kristiina Lohiluoma Aiemmin ohjelmassa on ollut myös  lino/puupiirroskurssi ja metalligrafiikkaa. Kurikan kansalaisopiston lisäksi Lohiluoma opettaa myös muissa alueen kansalaisopistoissa. Kevätkokous. Metalligrafiikkaa. Perinteinen kuparilevyn viivasyövytys ja hartsilla sävypinnat. - Opin grafiikan tekemiseen olen hankkinut vuosien varrella eri kansalaisopistojen kursseilla.  Useiden vuosien kurssien jälkeen alettiin kyselemään valmiutta siirtyä ohjaamaan metalligrafiikan kurssille. Sehän sopi. Hankittu tietotaito on hyvä siirtää nuoremmille sukupolville, Kristiina kertoo. Monotypia 1/1, painettu eläviä kasveja käyttäen. - Oppiminen on elinikäistä. Useimmiten uuden tietotaidon oppiminen on hauskaa. Ryhmässä vuorovaikutus on antoisaa. Asioihin saa uusia näkökulmia. Päivä harrastuksen parissa nollaa päätä ja kroppaa. Tutustuu