Siirry pääsisältöön

Kurikan Pelimannit ja Kipinä-hanke nauttivat musiikista päiväkodeissa

Pelimannit innostuivat jakamaan soittamisen iloa Kipinä-hankkeessa mukana oleviin Kurikan varhaiskasvatusyksiköihin. Pelimannit suunnittelivat ja toteuttivat musiikillisen hetken, jossa oli mukana basisti, rumpali, huuliharpisteja, solisteja ja harmonikkataitureita.

Musiikilliset hetken toteutettiin Jalasjärvellä Tenavatien ja Luopajärven päiväkodeissa, Jurvan Kunnannupussa ja Kurikan Jyrän päiväkodissa. Vierailut toteutettiin tammi- ja helmikuun taitteessa.

Musiikillinen hetki kesti noin tunnin. Se piti sisällään soittimien ääninäytteitä, soitinhistoriaa, soittimiin tutustumista ja useita taputtamaan ja tanssimaankin houkuttelevia soitto- ja lauluesityksiä.

Musiikillinen hetki piti sisällään soittimiin tutustumista.
- Pelimannit jakautuivat pieniin ryhmiin jokaiseen päiväkotiin, että myös kaikilla pelimanneilla olisi mahdollisuus osallistua, koska innostuneita osallistujia riitti. Kaikista soittimista saatiin kerättyä ryhmät ja laulajakin mukaan, Pelimannien opettaja Jaana Pihlaja kertoo.

- Lapset saivat myös osallistua lauluihin niin laulamalla kuin rytmisoittimillakin - ja sehän oli mahtavaa, lapset olivat innolla mukana. Kerrottiin lapsille meidän soittimistamme: huuliharpusta, harmonikasta, rummuista ja bassokitarasta. Esityksen lopuksi lapset saivat aina kokeilla eri soittimia, Pihlaja jatkaa.

Esityksen lopuksi lapset saivat aina kokeilla soittimia.
- Kiitos hankeen vetäjä Virpi Timoselle, tämä oli pelimannien mielestä tosi mukava kokemus! Kenties tulevaisuudessa näistä päiväkodeista tulee uusia pelimanneja, Pihlaja päättää.

Hanke antaa varhaiskasvatuksen arkeen sopivasti lisämausteita, kipinöitä ja tapoja nähdä maailmaa toisin. Hankkeen tarkoituksena on luoda ja tuoda pieni hetki hyvinvointia arkeen. Mukana olleena voin sanoa, että on ollut ilo seurata sekä lasten että aikuisten silmien paloa, kun Pelimannien soittimet alkoivat päästellä ääniään ja lapset saivat itse kokeilla soittimia. Lasten ja soittajien kohtaamisista jää ihanat jäljet sydämeen.

Millainen ääni tästä lähtee?
Viimeisessä soittopaikassa Kurikan Pelimannien monitoiminainen (puheenjohtaja, sihteeri ja soitonohjaaja) Jaana Pihlaja heitti ilmaan ajatuksen, että soiton ei välttämättä täydy loppua tähän. Jää nähtäväksi ja kuultavaksi, jatkaako Pelimannit soitonsanomaansa varhaiskasvatuksessa.

Musiikki jaksaa kiinnostaa.
Kurikan Pelimannit tuli osaksi Kipinä-hanketta, joka aloitti toimintansa syyskuussa 2019. Hankkeen tavoitteena on tuoda taidetta ja kulttuuria eteläpohjalaisiin varhaiskasvatusyksiköihin lasten ja kasvattajien koettavaksi ja osallistuttavaksi. Nyt hankkeessa on mukana 14 varhaiskasvatusyksikköä Alahärmästä, Lapualta, Kauhajoelta, Kauhavalta, Kurikasta, Seinäjoelta ja Ylihärmästä. Mukana on noin 1000 lasta ja 100 kasvattajaa.

Kipinän kokonaisuutta rakennetaan niin, että taide-elämyksiin on mahdollisimman helppoa ja vaivatonta osallistua. Taide tuodaan osaksi päiväkotien arkea. Tähän mennessä varhaiskasvatusyksiköt ovat saaneet nauttia musiikista, teatterista ja visuaalisista taiteista, myös kasvattajien luovuutta on kutiteltu luovuuskoulutuksissa. 


Soitetaan yhdessä.
Jatkossa on luvassa kokemuksellisia eri taiteenlajien yhdistelmiä. Kipinä-hanke kulminoituu Seinäjoelle Kalevan Navettaan koottuun näyttelyyn ja festariin kahdeksi kuukaudeksi joulu-tammikuussa 2021-2022.

Pelimannien ja Kipinän yhteistyöstä saa kiittää Kurikan kansalaisopistoa ja koulutussuunnittelija Kristiina Väliniemenä. Kipinässä mukana olevien päiväkotien henkilökuntaa ja johtajia Mari Kittilää, Hanna-Mari Lapikistoa ja Tarja-Maarit Suvisalmea kiitän lämpimästä yhteistyöstä.

Virpi Timonen, kuvat Virpi Timonen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Romanikieli vahva osa identiteettiä

Peräseinäjokelainen Taito Lindeman aloittaa syyskuussa romanikielen opettamisen Kurikan kansalaisopistossa. - Työni ohella olen aktiivisesti mukana myös seurakunnan vapaaehtoistyössä. Olen tehnyt mm. Itä-Euroopan alueella romanien parissa lähetystyötä ja siellä ihaillut, kuinka he puhuvat aivan arkikielenään romanikieltä. Tämä on herättänyt sydämessäni halua tuoda tätä samaa myös omaan kotimaahani. Taito Lindeman - Olen itse oppinut romanikielen lapsuudenkodissa ja vähän lisäksi myös aikuisenakin, pääasiassa ihan puheen kautta. Isovanhempani, vanhempani ja vanhemmat veljeni puhuivat paljon romanikieltä kun asuin vielä kotona, joten en voinut jäädä osattomaksi. - Huolenani on, että romanikieli on vähentynyt runsaasti. Itse näen että kielemme on vahva osa meidän identiteettiä. Toiveenani on että kieli elpyisi ihan puheen tasolle asti. - Haluaisin rohkaista ja kannustaa opettelemaan sitä, minkä olemme aikojen saatossa saattaneet kadottaa. Esi-isiemme kieli on vahva osa romanikult...

60-vuotiaan Kurikkalan Setlementin lämminhenkinen juhla

Kansalaisopistossa mahdollisuus elinikäiseen oppimiseen, kuntalaisille yhteisöllinen paikka kasvaa ja kehittyä ja tulevaisuudessa arvokkaan tehtävän jatkaminen olivat esiin nousseita teemoja, kun  27.10.2024 juhlittiin Kurikkalan Setlementin 60-vuotisjuhlia. Kurikkalan salin olivat juhlaa varten koristelleet Taidekoulu Tekevän kuvataiteen ja käsityön oppilaat opettajiensa Anne Luoman, Minna Salosen ja Niina Keltamäen johdolla. Kuva: Heidi Pajuluoma Avaussanoissa Kurikkalan Setlementin toiminnanjohtaja Päivi Rantamäki toivotti tervetulleeksi juhlistamaan yhdistystä, joka perustettiin 1964 ensimmäisenä maaseudun setlementtinä tarjoamaan päivähoitoa ja kansalaisopistotoimintaa. Kurikkalan Setlementin toiminta on vuosikymmenten saatossa muuttunut, mutta kansalaisopistotoiminta on säilynyt vuodesta 1965 lähtien. Kurssitoiminta alkoi kansalaisten perustaidoilla (esim. konekirjoitus ja maatalouden verotus) ja nykyäänkin  perustaitojen opetusta on tarjolla kansalaisopistoissa. Kurikka...

Kursseille voi tulla kuka vain - vasta-alkaja tai konkari

Kurikkalainen Anneli Kentta opettaa Kurikan kansalaisopistossa kursseja Nuppilukkolaukut ja -kukkarot sekä Laukut ja reput.  - Ensimmäinen ammattini on ompelija, mutta kun vuosien saatossa ei töitä enää ollut, luin lähihoitajaksi. Työn ohessa opiskelin Suomen Yrittäjäopistossa kädentaidon ohjaajaksi. Monia vuosia olen käynyt kansalaisopiston kursseilla. Minulta kysyttiin vuosi sitten keväällä, jos alkaisin opettamaan Nuppilukkolaukut ja -kukkarot -kurssia .  - Tämän vuoden keväällä kysyttiin, ottaisinko kopin myös Reput ja Laukut -kurssista . Molempiin lupauduin.  - Perheeseeni kuuluu puoliso, lapsia ja lapsenlapsia sekä kääpiövillakoira Rölli. Lapsista 2 asustelee vielä kotona.  - Kursseille voi tulla kuka vain - vasta-alkaja tai konkari - koska malleja on suunniteltu siten, että jokaiselle löytyy jotakin.