Siirry pääsisältöön

Taloudenhallinnan moninaisuus -seminaari


Kurikkalan Setlementti viritteli 29.11.2019 toimintansa laajentamista uudelleen järjestämällä Kurikkalassa Taloudenhallinnan moninaisuus -seminaarin, jossa eri alojen asiantuntijat luennoivat nuorten parissa työskenteleville ammattilaisille. Päivän aikana selvitettiin sitä, miten voi ottaa taloudenhallinnan nuorten kanssa puheeksi ja käytiin läpi, millaisia nuorten talousongelmat tyypillisesti ovat.

Velkaneuvontaprosessia avasi talous- ja velkaneuvoja Seppo Korpimäki. Hän kertoi, että velkaneuvonnan lisäksi heillä ei ole mahdollisuutta tarjota talousneuvontaa, sillä velkaneuvonnankin jonot ovat pitkät.

 
Setlementtiliiton pääsihteeri Pentti Lemmetyinen kertoi Setlementtiliikkeen historiasta ja liikkeen nykytilasta sekä kansainvälisestä toiminnasta.
Ella Niini ja Ville Kujanpää esittelivät Mun talous -toimintaa.

Mun talous -toiminta on alkanut Setlementtiliiton hankkeena ja vakiintunut valtakunnalliseksi toimintamuodoksi. Mallissa on tarjolla käytännön esimerkkejä siitä, miten nuorten kanssa voidaan ottaa talousasiat puheeksi, esiteltiin taloudenhallinnan sovelluksia, jotka helpottavat oman talouden hahmottamista, käytiin läpi erilaisia tukimuotoja ja sitä, miten pikavippikierteen voi katkaista. Niini ja Kujanpää selvittivät myös, millainen on perintäprosessi ja miten sitä kannattaa hoitaa.

Seminaarin aikana kävi ilmeiseksi, että nuorten talousongelmat voivat olla moninaisia: oma talous tunnetaan heikosti eli ei hahmoteta omia tuloja ja menoja, peliongelmat ja yhteiskunnan paineet esim. merkkituotteiden hankkimiseksi aiheuttavat taloudellisia ongelmia. Pikavippien saamisen helppous voi johtaa ongelmiin ja pahentaa niitä. Lisäksi nuorten talousongelmat harvoin ovat ainoastaan talouteen liittyviä ja voivat olla myös ylisukupolvisia.

Päivän aikana pohdittiin n. 30 osallistujan voimin myös sitä, millaisia toimintamuotoja kansalaisopistotoiminnan lisäksi setlementtityölle Kurikassa voisi olla. Ideoita tuli useita ja setlementtityötä pyritään aloittamaan, kun rahoitus varmistuu.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Romanikieli vahva osa identiteettiä

Peräseinäjokelainen Taito Lindeman aloittaa syyskuussa romanikielen opettamisen Kurikan kansalaisopistossa. - Työni ohella olen aktiivisesti mukana myös seurakunnan vapaaehtoistyössä. Olen tehnyt mm. Itä-Euroopan alueella romanien parissa lähetystyötä ja siellä ihaillut, kuinka he puhuvat aivan arkikielenään romanikieltä. Tämä on herättänyt sydämessäni halua tuoda tätä samaa myös omaan kotimaahani. Taito Lindeman - Olen itse oppinut romanikielen lapsuudenkodissa ja vähän lisäksi myös aikuisenakin, pääasiassa ihan puheen kautta. Isovanhempani, vanhempani ja vanhemmat veljeni puhuivat paljon romanikieltä kun asuin vielä kotona, joten en voinut jäädä osattomaksi. - Huolenani on, että romanikieli on vähentynyt runsaasti. Itse näen että kielemme on vahva osa meidän identiteettiä. Toiveenani on että kieli elpyisi ihan puheen tasolle asti. - Haluaisin rohkaista ja kannustaa opettelemaan sitä, minkä olemme aikojen saatossa saattaneet kadottaa. Esi-isiemme kieli on vahva osa romanikult...

60-vuotiaan Kurikkalan Setlementin lämminhenkinen juhla

Kansalaisopistossa mahdollisuus elinikäiseen oppimiseen, kuntalaisille yhteisöllinen paikka kasvaa ja kehittyä ja tulevaisuudessa arvokkaan tehtävän jatkaminen olivat esiin nousseita teemoja, kun  27.10.2024 juhlittiin Kurikkalan Setlementin 60-vuotisjuhlia. Kurikkalan salin olivat juhlaa varten koristelleet Taidekoulu Tekevän kuvataiteen ja käsityön oppilaat opettajiensa Anne Luoman, Minna Salosen ja Niina Keltamäen johdolla. Kuva: Heidi Pajuluoma Avaussanoissa Kurikkalan Setlementin toiminnanjohtaja Päivi Rantamäki toivotti tervetulleeksi juhlistamaan yhdistystä, joka perustettiin 1964 ensimmäisenä maaseudun setlementtinä tarjoamaan päivähoitoa ja kansalaisopistotoimintaa. Kurikkalan Setlementin toiminta on vuosikymmenten saatossa muuttunut, mutta kansalaisopistotoiminta on säilynyt vuodesta 1965 lähtien. Kurssitoiminta alkoi kansalaisten perustaidoilla (esim. konekirjoitus ja maatalouden verotus) ja nykyäänkin  perustaitojen opetusta on tarjolla kansalaisopistoissa. Kurikka...

Kursseille voi tulla kuka vain - vasta-alkaja tai konkari

Kurikkalainen Anneli Kentta opettaa Kurikan kansalaisopistossa kursseja Nuppilukkolaukut ja -kukkarot sekä Laukut ja reput.  - Ensimmäinen ammattini on ompelija, mutta kun vuosien saatossa ei töitä enää ollut, luin lähihoitajaksi. Työn ohessa opiskelin Suomen Yrittäjäopistossa kädentaidon ohjaajaksi. Monia vuosia olen käynyt kansalaisopiston kursseilla. Minulta kysyttiin vuosi sitten keväällä, jos alkaisin opettamaan Nuppilukkolaukut ja -kukkarot -kurssia .  - Tämän vuoden keväällä kysyttiin, ottaisinko kopin myös Reput ja Laukut -kurssista . Molempiin lupauduin.  - Perheeseeni kuuluu puoliso, lapsia ja lapsenlapsia sekä kääpiövillakoira Rölli. Lapsista 2 asustelee vielä kotona.  - Kursseille voi tulla kuka vain - vasta-alkaja tai konkari - koska malleja on suunniteltu siten, että jokaiselle löytyy jotakin.