Siirry pääsisältöön

Taloudenhallinnan moninaisuus -seminaari


Kurikkalan Setlementti viritteli 29.11.2019 toimintansa laajentamista uudelleen järjestämällä Kurikkalassa Taloudenhallinnan moninaisuus -seminaarin, jossa eri alojen asiantuntijat luennoivat nuorten parissa työskenteleville ammattilaisille. Päivän aikana selvitettiin sitä, miten voi ottaa taloudenhallinnan nuorten kanssa puheeksi ja käytiin läpi, millaisia nuorten talousongelmat tyypillisesti ovat.

Velkaneuvontaprosessia avasi talous- ja velkaneuvoja Seppo Korpimäki. Hän kertoi, että velkaneuvonnan lisäksi heillä ei ole mahdollisuutta tarjota talousneuvontaa, sillä velkaneuvonnankin jonot ovat pitkät.

 
Setlementtiliiton pääsihteeri Pentti Lemmetyinen kertoi Setlementtiliikkeen historiasta ja liikkeen nykytilasta sekä kansainvälisestä toiminnasta.
Ella Niini ja Ville Kujanpää esittelivät Mun talous -toimintaa.

Mun talous -toiminta on alkanut Setlementtiliiton hankkeena ja vakiintunut valtakunnalliseksi toimintamuodoksi. Mallissa on tarjolla käytännön esimerkkejä siitä, miten nuorten kanssa voidaan ottaa talousasiat puheeksi, esiteltiin taloudenhallinnan sovelluksia, jotka helpottavat oman talouden hahmottamista, käytiin läpi erilaisia tukimuotoja ja sitä, miten pikavippikierteen voi katkaista. Niini ja Kujanpää selvittivät myös, millainen on perintäprosessi ja miten sitä kannattaa hoitaa.

Seminaarin aikana kävi ilmeiseksi, että nuorten talousongelmat voivat olla moninaisia: oma talous tunnetaan heikosti eli ei hahmoteta omia tuloja ja menoja, peliongelmat ja yhteiskunnan paineet esim. merkkituotteiden hankkimiseksi aiheuttavat taloudellisia ongelmia. Pikavippien saamisen helppous voi johtaa ongelmiin ja pahentaa niitä. Lisäksi nuorten talousongelmat harvoin ovat ainoastaan talouteen liittyviä ja voivat olla myös ylisukupolvisia.

Päivän aikana pohdittiin n. 30 osallistujan voimin myös sitä, millaisia toimintamuotoja kansalaisopistotoiminnan lisäksi setlementtityölle Kurikassa voisi olla. Ideoita tuli useita ja setlementtityötä pyritään aloittamaan, kun rahoitus varmistuu.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ohjelma: Kevätnäyttelysuunnistus 27.-28.4.2024

Päivitetty 12.4.2024. Tiedot päivittyvät. Huhtikuun viimeisenä viikonloppuna järjestetään Kurikan kansalaisopiston kuvataiteen ja käden taitojen kevätnäyttely  kurssien toimitiloissa . Näyttely on avoinna la 27.4. klo 10-14 ja su 28.4. klo 12-18. Vierailla voi valitsemissaan kohteissa. Kannustamme osallistumaan näyttelysuunnistukseen siten, että kahden päivän aikana kiertää monta näyttelykohdetta ja kerää leimoja näyttelypassiin. Täyden passin (6 vierailukohdetta) voi palauttaa mihin tahansa näyttelykohteeseen ja näin osallistua opistolahjakorttien arvontaan. Näyttelypasseja ja ohjelmia saa kirjastoilta ja opistolta 17.4. alkaen. Niitä on jaossa myös kaikissa näyttelykohteissa. Merkitse päivä jo kalenteriin ja seuraa tiedotusta! Monissa näyttelypisteissä myynnissä kahvia ja arpoja. Vierailtavat kohteet Jalasjärvi Iloniemi, opistotila , Koskitie 5, Jalasjärvi  Keramiikka,  Kivat käsityöt, Kudonta, Lasityöt, Lasten kuvataiteen perusopetus, Makramee, Tölkinavaajatyöt  Luopajärven kudonta

Käsityön ilon jakaminen viikon huippuhetkiä

Kurikkalaislähtöinen kädentaitojen opettaja Riitta Koskinen opettaa Kurikan kansalaisopistossa tällä hetkellä Kudonta ja käsityö -kursseilla sekä lyhyillä kranssien, kynttilöiden ja korttien valmistamisen kursseilla. Tarjolla oli syksyllä myös Kangaspuilla kutomisen perusteita -kurssi, joka on laadittu osaamisperusteiseksi siten, että halutessaan opiskelija voi saada siitä opintopisteitä.  Riitta on ahkera käsitöiden tekijä itsekin.  - Päivitän omilla käsitöilläni  @rullaliisa Instagram-tiliä ja nautin käsityösohvani idearikkaudesta. Kerron myös Kurikan kansalaisopiston Facebook-tilillä kädentaitoryhmieni kuulumisia pari kertaa kuukaudessa. Kuva Timo Niemelä - Kurikan kansalaisopiston lisäksi opetan Kauhajoen kansalaisopistoissa ja opettaminen on tällä hetkellä ainoa työni. Koska nyt on joulutauko, käytän aikani opiskeluun ja käsitöihin. Aloitin elokuussa Jyväskylän ammatillisessa opettajakorkeakoulussa ammatillisen opettajan pedagogiset opinnot, ja nyt aion kiriä opintojani ja kutoa i

Päivä harrastuksen parissa nollaa päätä ja kroppaa

Kurikkalainen Kristiina Lohiluoma opettaa Kurikan kansalaisopistossa tällä lukukaudella grafiikkaa kankaalle, sekä ohjaa kuntouttavan työtoiminnan Joppari-ryhmää.  Kristiina Lohiluoma Aiemmin ohjelmassa on ollut myös  lino/puupiirroskurssi ja metalligrafiikkaa. Kurikan kansalaisopiston lisäksi Lohiluoma opettaa myös muissa alueen kansalaisopistoissa. Kevätkokous. Metalligrafiikkaa. Perinteinen kuparilevyn viivasyövytys ja hartsilla sävypinnat. - Opin grafiikan tekemiseen olen hankkinut vuosien varrella eri kansalaisopistojen kursseilla.  Useiden vuosien kurssien jälkeen alettiin kyselemään valmiutta siirtyä ohjaamaan metalligrafiikan kurssille. Sehän sopi. Hankittu tietotaito on hyvä siirtää nuoremmille sukupolville, Kristiina kertoo. Monotypia 1/1, painettu eläviä kasveja käyttäen. - Oppiminen on elinikäistä. Useimmiten uuden tietotaidon oppiminen on hauskaa. Ryhmässä vuorovaikutus on antoisaa. Asioihin saa uusia näkökulmia. Päivä harrastuksen parissa nollaa päätä ja kroppaa. Tutustuu