Siirry pääsisältöön

Kurssilla opetellaan yhdessä


Kurikkalainen Anne Luoma opettaa Kurikan kansalaisopistossa kudontaa, saippuan valmistusta ja toimii yhtenä opettajana lasten Seikkailuleirillä. Hän on opiskellut artenomiksi Seinäjoen ammattikorkeakoulussa, Jurvan yksikössä. Opiskeluissaan hän painotti kudontaa ja muistelee lämmöllä hyvää sidostiedon opettajaa, joka sai hänet innostumaan kudonnasta entistä enemmän. Muutamia vuosia valmistumisensa jälkeen Luoma aloitti Kurikassa kudonnan opettajana muutamassa ryhmässä. Työ on opettanut paljon kudonnasta ja joka vuosi tulee perehdyttyä johonkin kudonnan aiheeseen, tekniikkaan tai sidokseen tarkemmin. 


Kudonnan lisäksi Luoma opettaa kansalaisopistossa saippuan valmistusta. Ensin hän haki itselleen oppia saippuanvalmistuskurssilta ja sen jälkeen on kokeilujen kautta opetellut lisää asiasta. Kesällä hän on yksi kolmesta ohjaajasta lasten Seikkailuleirillä. Neljänä päivänä pidettävälle päiväleirillä puuhataan lapsia kiinnostavia asioita monipuolisesti liikunnasta kädentaitoihin ja majojen rakentamiseen. 

Luoman mielestä kansalaisopistossa on mukava opettaa, sillä opiskelijat ovat innoissaan kursseilla mukana. Työn mielekkyyttä lisää se, että saa opettaa itseä kiinnostavia aiheita ja välillä työ tuntuu itsellekin harrastukselta. Työ on myös sopivan itsenäistä ja palkitsevaa.

- Otan mielelläni vastaan opiskelijoilta kurssitoiveita heitä kiinnostavista taito- ja taideaineista. Olen innokas kehittämään itseäni ja opettelemaan uusia asioita. Tällä hetkellä olen kiinnostunut kotona valmistettavasta kosmetiikasta, Luoma vihjaa.

Anne Luoma toivottaa kaikki tervetulleiksi kursseilleen! Hänen kursseillaan ei tarvitse olla pohjatietoa aiheesta, riittää kun on innostunut ja kiinnostunut aiheesta. Kurssilla opetellaan yhdessä lisää. Kudonnan kursseille Luoma toivottaisi tervetulleeksi myös nuoret valmistamaan itselleen sisustustekstiilejä ja lasten Seikkailuleiri jää mieleen - sinne kannattaa ilmoittautua!

Näyttely Kurikkalassa

Tänä vuonna Taitoliitto valitsi kudonnan Vuoden käsityötekniikaksi ja sen kunniaksi on Kurikkalan aulassa joulukuussa esillä kankaankudonnassa valmistettuja töitä. Näyttelyssä on esillä pellavaisia pyyhkeitä, valotekstiilejä, shaaleja, pannunalusia, damastitekstiilejä, liinoja ja muita kodintekstiilejä. Kudonnassa opiskelija voi valmistaa tarvitsemiaan sisustus- ja käyttötekstiilejä. Valmiista kankaasta voi tehdä liinoja, kasseja, mattoja, saunatekstiilejä, pyyhkeitä ja monia muita kodintekstiilejä. Tekstiilejä valmistetaan monista eri materiaaleista, kuten puuvillasta, pellavasta ja villasta. Itse valmistetut kudonnaiset säilyvät usein sukupolvelta toiselle ja kudonnassa käytettävät materiaalit ovat laadukkaita ja kestäviä. Tervetuloa tutustumaan näyttelyyn opiston aukioloaikoina!

Kuvissa näyttelystä töitä, jotka on toteutettu eri sidoksilla.









Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Romanikieli vahva osa identiteettiä

Peräseinäjokelainen Taito Lindeman aloittaa syyskuussa romanikielen opettamisen Kurikan kansalaisopistossa. - Työni ohella olen aktiivisesti mukana myös seurakunnan vapaaehtoistyössä. Olen tehnyt mm. Itä-Euroopan alueella romanien parissa lähetystyötä ja siellä ihaillut, kuinka he puhuvat aivan arkikielenään romanikieltä. Tämä on herättänyt sydämessäni halua tuoda tätä samaa myös omaan kotimaahani. Taito Lindeman - Olen itse oppinut romanikielen lapsuudenkodissa ja vähän lisäksi myös aikuisenakin, pääasiassa ihan puheen kautta. Isovanhempani, vanhempani ja vanhemmat veljeni puhuivat paljon romanikieltä kun asuin vielä kotona, joten en voinut jäädä osattomaksi. - Huolenani on, että romanikieli on vähentynyt runsaasti. Itse näen että kielemme on vahva osa meidän identiteettiä. Toiveenani on että kieli elpyisi ihan puheen tasolle asti. - Haluaisin rohkaista ja kannustaa opettelemaan sitä, minkä olemme aikojen saatossa saattaneet kadottaa. Esi-isiemme kieli on vahva osa romanikult...

60-vuotiaan Kurikkalan Setlementin lämminhenkinen juhla

Kansalaisopistossa mahdollisuus elinikäiseen oppimiseen, kuntalaisille yhteisöllinen paikka kasvaa ja kehittyä ja tulevaisuudessa arvokkaan tehtävän jatkaminen olivat esiin nousseita teemoja, kun  27.10.2024 juhlittiin Kurikkalan Setlementin 60-vuotisjuhlia. Kurikkalan salin olivat juhlaa varten koristelleet Taidekoulu Tekevän kuvataiteen ja käsityön oppilaat opettajiensa Anne Luoman, Minna Salosen ja Niina Keltamäen johdolla. Kuva: Heidi Pajuluoma Avaussanoissa Kurikkalan Setlementin toiminnanjohtaja Päivi Rantamäki toivotti tervetulleeksi juhlistamaan yhdistystä, joka perustettiin 1964 ensimmäisenä maaseudun setlementtinä tarjoamaan päivähoitoa ja kansalaisopistotoimintaa. Kurikkalan Setlementin toiminta on vuosikymmenten saatossa muuttunut, mutta kansalaisopistotoiminta on säilynyt vuodesta 1965 lähtien. Kurssitoiminta alkoi kansalaisten perustaidoilla (esim. konekirjoitus ja maatalouden verotus) ja nykyäänkin  perustaitojen opetusta on tarjolla kansalaisopistoissa. Kurikka...

Kursseille voi tulla kuka vain - vasta-alkaja tai konkari

Kurikkalainen Anneli Kentta opettaa Kurikan kansalaisopistossa kursseja Nuppilukkolaukut ja -kukkarot sekä Laukut ja reput.  - Ensimmäinen ammattini on ompelija, mutta kun vuosien saatossa ei töitä enää ollut, luin lähihoitajaksi. Työn ohessa opiskelin Suomen Yrittäjäopistossa kädentaidon ohjaajaksi. Monia vuosia olen käynyt kansalaisopiston kursseilla. Minulta kysyttiin vuosi sitten keväällä, jos alkaisin opettamaan Nuppilukkolaukut ja -kukkarot -kurssia .  - Tämän vuoden keväällä kysyttiin, ottaisinko kopin myös Reput ja Laukut -kurssista . Molempiin lupauduin.  - Perheeseeni kuuluu puoliso, lapsia ja lapsenlapsia sekä kääpiövillakoira Rölli. Lapsista 2 asustelee vielä kotona.  - Kursseille voi tulla kuka vain - vasta-alkaja tai konkari - koska malleja on suunniteltu siten, että jokaiselle löytyy jotakin.